玲玲 發表於 2011-12-28 20:32:18

Graflex Series D

成日想搵個可以手持 4x5 相機
又要有快門可以用 barrel lens

Graflex Super D 貴o左少少
咁就搵o左 Super D 個細佬 Series D :titter:

簾快門, 有 1/1000s
睇 viewfinder 對焦好似 Rolleiflex 咁

好多 Graflex 相機有機會連埋 Kodak Ektar 鏡
自己部就連 Voigtlander Heliar 180mm f4.5

快門都 OK, 未試最快 1/1000s
最快快門應該都唔準
問過達叔, 佢叫我唔好哂錢哂時間:cry

要注意嘅係 Series D 用舊式 Graflex film Holder
舊式 film holder 比而家新嘅闊少少, 側邊有坑

改 mount 用枝 6"1/2 unknown petzval 影隻貓, f3.5 1/30s
but 呢枝無得無限對焦, 只有 closeup :L

12pt 發表於 2011-12-29 00:31:42

唔錯wo

達叔話唔好哂錢哂時間,係指個千分一快門定係所有快門檔?

玲玲 發表於 2011-12-29 14:33:31

原帖由 12pt 於 2011-12-29 12:31 AM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
唔錯wo

達叔話唔好哂錢哂時間,係指個千分一快門定係所有快門檔?

達叔話 set 死一個自己認為準確嘅快門, 淨係用呢個 setting

Graflex D 係布簾快門, 一塊長布中間有唔同 size 嘅窿
再用唔同 tension control 嚟決定個 shutter speed

akariykm 發表於 2011-12-29 17:13:08

呢部野又比我部anniversary speed graphic過癮喎~
4X5單反, 不過最大問題係, 受機身結構影響, 好多鏡都冇左無限遠

玲玲 發表於 2011-12-29 19:26:09

冇左無限遠都 OK嘅
當佢 Macro 咁影 :titter:

unknown petzval f3.5, 1/30s, 冇無限遠

original lens f4.5, 1/440s, 有無限遠

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-11-15 21:33:20

之前買咗個6X? FILM HOLDER大小小用吾到,原來係比依隻機用。。。。。

師兄依類機有冇D乜野限制要留意呢?

玲玲 發表於 2012-11-16 00:53:33

真係要手持, 自己覺得 speed graphic 會係最好, 第二選擇就 Polaroid 改背

唔少 Graflex 無 graflock back, 用唔到新 film holders
Graflex 最大限制係個 bellow 唔夠長, 入面又有塊鏡, 好多好多鏡頭用唔到 :cry::faint:
快門 1/1000 s 絕對唔好信:lol:

你都係買個 sinar shutter 再加 mount 啦

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-11-16 11:05:38

Sinar好似同部speed graphic差吾多價位

玲玲 發表於 2012-11-16 11:56:56

sinar shutter 係真係幾貴, 又大大隻 :faint:
but 無計, 玩 barrel lens 又要有 shutter
一係用 iLex no.5 shutter, 或用 sinar shutter
遲啲 upload d 相畀你睇

最衰而家 Elfke 停產
Elfke ISO 25 加塊 ND4, 用手打黑卡絕對 OK

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-11-17 21:01:08

但手打黑咭好似好吾準,我依d新手用係上黎就完全靠運氣,但失敗得多實氣妥xp,之前試過落64x nd 1000x nd攪到快門用幾秒幾計就ok,但影人實郁咗

師兄想問兩個問題:
1. graflex 個快門開合時部機會吾會好震呢?
2. 我只見右手邊有個耳仔似係用黎上綀,但吾多見控制中間個窿闊度的野,較快門開合闊度是否困難呢(例如要拆開部機快門布簾,較啱位扣番快門布簾之類),同埋有冇刻度睇住setting呢
我等埋另一個3號快門到手都攪吾掂枝鏡咁我打算入部speed graphic算了,但想入手前攪清楚個快門結構啱吾啱用.
sinar shutter好似好大片, 我部快餐盒機用150mm鏡時可能drop bed都頂住下面條軌入手前要度清度楚

michael1015 發表於 2012-11-17 22:10:26

Sinar shutter 前組弱啲都頂唔順呀:dizzy:

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-11-17 22:38:20

大片幅真係一樣好大自由又好多制抓的架生:curse:

玲玲 發表於 2012-11-18 10:55:37

1. 布簾快門, 都 OK 嘅
2. 右邊2 個鈕: 上就係 curtain width, 下就 control tension

圖 2 就係刻度setting:lol:

玲玲 發表於 2012-11-18 19:28:24

ilex No.5
Sinar Copal shutter, 注意一般失打繩用唔到:wink:
Zettor, 呢個騎呢 shutter 得單一 speed 1/15s, 當年畀 voigtlander 收購咗

michael1015 發表於 2012-11-18 20:39:11

我個無光圈調較,只得快門 :shutup:{:5_195:}

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-11-18 23:49:43

咁我拆咗光圈葉的話可能個5號快門用得喎
頁: [1]
查看完整版本: Graflex Series D