光影同 發表於 2012-2-27 17:25:26

回鄉卡,特區護照 已取新証

有無人試過將10年前個張相,褪地後(白色),然後遞交,
擺明不是近半年或者一年影
你知啦,D 中旅社即影即有,靚盡有限 :faint
之前去影樓執到靚一靚,可惜底色係紛紅 ,而家回鄉卡,特區護照 變成白色 :@

Bad-PhoTalk 發表於 2012-2-27 17:27:37

I did !:victory: :shy:

白色咪仲易!褪地就得,
好耐之前只接受pantone粉紅同粉藍仲難搞。

kunyu 發表於 2012-2-27 17:30:20

我都係上年尾換了新回鄉卡,今次個快照機影得我幾靚o丫,我好滿意 ~ (笑)

HellFighter 發表於 2012-2-27 17:31:19

原帖由 phcheng 於 2012-2-27 05:25 PM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
有無人試過將10年前個張相,褪地後(白色),然後遞交,
擺明不是近半年或者一年影
你知啦,D 中旅社即影即有,靚盡有限 :faint
之前去影樓執到靚一般靚,可惜底色係紛紅 ,而家回鄉卡,特區護照 變成白色 :@

出去晒相店影, 影一打都係$30-$40, 唔好用D OVER 10年既相啦. 佢ACCEPT 你, 之後過關隨時俾其他國家既海關留難.

如果係近期既相, 只係褪地後轉白色. 特區護照係得的. 回鄉卡就唔清楚了.

dirtyman 發表於 2012-2-27 17:34:26

每次都再影過,但又同十年前差唔多。

初來乍到 發表於 2012-2-27 17:34:38

我好小攞d証件比人睇,所以都係近照算。費是過海關時,個樣差咁遠比人阿芝阿左~:L

光影同 發表於 2012-2-27 18:48:28

咁除非好明顯,由好口靚仔到成熟男士,or 去到咁上下年紀,有白頭髮個隻。咁好難過骨:smile1
我自問無乜點變。即管博多一個十年:smile1

光影同 發表於 2012-2-27 18:49:19

多謝咁多位的意見:handshake

vu3410 發表於 2012-2-27 18:52:28

I tried before. Cannot. She asked me to retake.

i.robot 發表於 2012-2-27 22:35:59

自己影過晒埋都係三個幾銀錢。:L

smf 發表於 2012-2-28 09:25:40

原帖由 dirtyman 於 2012-2-27 05:34 PM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
每次都再影過,但又同十年前差唔多。

越影越肥 :mad:

dirtyman 發表於 2012-2-28 09:34:27

你乍, 你乍。:@

SONIC 發表於 2012-2-28 09:35:52

之前一張,響中旅影,超核突... 希望下次用自己相...
最近過左期,仆去整,咩都冇帶,去到先影快相...
十年後影相仲係超核突.... 又要用張核突相頂多十年..... :faint :faint :faint :faint

dirtyman 發表於 2012-2-28 09:39:32

是但啦, 平時鬼睇你咩, 好過下下過關俾人的出泥, 人地當你女票客。:smile1

光影同 發表於 2012-2-28 10:22:15

原帖由 i.robot 於 2012-2-27 22:35 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
自己影過晒埋都係三個幾銀錢。:L

我自己影完拎出去晒過,係平均3元張,但我們業餘得一支燈,點影都有陰影晌後面,又唔易執
影樓個D點都會交到貨, 話哂專業
Now, 時間又逼

SONIC 發表於 2012-2-28 11:40:12

原帖由 phcheng 於 2012-2-28 10:22 AM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif

我自己影完拎出去晒過,係平均3元張,但我們業餘得一支燈,點影都有陰影晌後面,又唔易執
影樓個D點都會交到貨, 話哂專業
Now, 時間又逼
兩支燈不可少,一支打爆背景...

Bad-PhoTalk 發表於 2012-2-28 12:02:53

其實反正都係自己影,點都落 PS 執執佢。
揾塊淺色牆做背景,離牆 1 米起碼,部相機打橫構圖,用一枝機頂外置閃燈加柔光罩打世界光就夠做。

反而要特別留意相片服飾同髮型嘅要求。

另外,如果係想做美國簽證,做好都係先執靚自己個樣,之後乖乖地去幫襯佢指定嘅鋪頭。

光影同 發表於 2012-2-28 12:14:52

原帖由 Bad-PhoTalk 於 2012-2-28 12:02 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
其實反正都係自己影,點都落 PS 執執佢。
揾塊淺色牆做背景,離牆 1 米起碼,部相機打橫構圖,用一枝機頂外置閃燈加柔光罩打世界光就夠做。

反而要特別留意相片服飾同髮型嘅要求。

另外,如 ...

THX :handshake

光影同 發表於 2012-3-5 20:57:36

今日一次過換回鄉卡,同特區護照
用自己影0既,再執少少

首先換回鄉卡,個職員睇住張相,LUM 一 LUM, 跟住用手指公,按住塊面,因為回鄉卡相片相對特區護照細D,但出街曬個D 多數話吋半X兩吋,跟住又輕輕卒一卒 ,然後同我講話有無第二D? 佢解釋話下巴有些少陰影,可能做完張證會無0甘靚,你有無問題?
我打死都話無問題,唔通話再影過咩;P (中旅社快相:faint )

跟住去入境處,個AH SIR,好爽手,無呢樣個樣,全程好順利,盛惠460

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 回鄉卡,特區護照 已取新証