我係厹 發表於 2012-12-23 12:13:50

影45咩野慘得過…

等岩光源,搞完一輪,聽住mp3禁shutter,無留意shutter有無響,點知10s後先聽到shutter響…唔記得上次set左timer :shut:

呢個時候我正係度插緊豆腐刀…:faint:

OK…:lol:

我同一個位同一setting再影多張,今次唔聽mp3,卡的 :shy:

影完,插豆腐刀,點解插唔入既…無落KY? :funk:

黎一招霸王硬插刀,插插插插插…:huffy:

頂…點解有半張slide隊左出黎既? :hug:

嗯…應該係wrong hole…(岩岩返屋企一睇,係有一邊插左去豆腐刀個part…):cry:

只係帶左一個片夾…兩張炒晒,返屋企飲sake算 :lol:

小弟今次有個長期計劃,影下香港戰前建築,可惜第二次出門已經炒粉 :smile1:

joshua214 發表於 2012-12-23 13:00:41

影返69 612算啦,菲林易裝又方便,一個背就攪掂:lol:

我係厹 發表於 2012-12-23 13:16:05

joshua214 發表於 2012-12-23 01:00 PM static/image/common/back.gif
影返69 612算啦,菲林易裝又方便,一個背就攪掂

45我都開始厭細,仲要我玩返612? :lol:

肥仔春 發表於 2012-12-23 14:18:04

必經階段。。。
所以我最少5個片匣出街,時間、心機。。。等等貴過張底片好多:dizzy:

肥仔春 發表於 2012-12-23 14:19:14

我係厹 發表於 2012-12-23 01:16 PM static/image/common/back.gif
45我都開始厭細,仲要我玩返612?

我都系甘話:wink:

AMPL 發表於 2012-12-23 15:20:11

肥仔春 發表於 2012-12-23 02:18 PM static/image/common/back.gif
必經階段。。。
所以我最少5個片匣出街,時間、心機。。。等等貴過張底片好多

但好多片匣,如果吾mark number,或者影嗰陣吾做notes,最後又亂哂?!
所以我覺得影散片唔急得,又要專心;聽歌、講電話等,通常瀨嘢!

michael1015 發表於 2012-12-23 17:32:35

影得大底呢啲係閒事啦,不過你唔帶士啤片匣去就失策咗啲,我預影四張,我都會帶六張去,因為大底做錯一個步驟就無咗,一定要帶定士啤 ..........

michael1015 發表於 2012-12-23 17:33:19

我係厹 發表於 2012-12-23 01:16 PM static/image/common/back.gif
45我都開始厭細,仲要我玩返612?

咪係,我都唔知幾耐未影過中底了 :smile1:

超廣角鏡 發表於 2012-12-23 17:34:33

菲林好玩既地方就是可以炒粉炒到咩都冇的睇,菲林跟人生一樣有成功有失敗,從無數失敗中學習,最後能影到一張滿意既作品其心情是非筆墨可以形容。:good::good:

alexAU 發表於 2012-12-23 18:44:04

超廣角鏡 發表於 2012-12-23 05:34 PM static/image/common/back.gif
菲林好玩既地方就是可以炒粉炒到咩都冇的睇,菲林跟人生一樣有成功有失敗,從無數失敗中學習,最後能影到一 ...

:good:

eddy777hk9999 發表於 2012-12-23 21:41:46

45...........都只帶一個片夾?.......我跟某些師兄出去影相.......帶5個都比人鬧.......:titter::titter::titter::titter::titter:

賤精810 發表於 2012-12-23 22:41:52

eddy777hk9999 發表於 2012-12-23 09:41 PM static/image/common/back.gif
45...........都只帶一個片夾?.......我跟某些師兄出去影相.......帶5個都比人鬧.......: ...

邊個??邊X個夠胆鬧你....係咪你誤會呀:shocked:

我係厹 發表於 2012-12-23 22:58:32

eddy777hk9999 發表於 2012-12-23 09:41 PM static/image/common/back.gif
45...........都只帶一個片夾?.......我跟某些師兄出去影相.......帶5個都比人鬧.......: ...

落樓下影影樓姐,唔帶咁多啦 :shy:

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-12-24 05:32:41

第二樣我都試過:dizzy:,一攞個片夾出黎時見張片係豆腐刀出面:sweat:
我而家入完片時會摸一摸上下扣片條鉄邊, 摸到就無事, 摸吾到就有問題再入過...

第一樣未試過,因為個計時快門去咗你樹xp,同埋未影前我會試打兩野個快門

我係厹 發表於 2012-12-24 08:54:36

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-12-24 05:32 AM
第二樣我都試過,一個片夾出黎時見張片係豆腐刀出面
我而家入完片時會摸一摸上下扣 ...

平時我都會試打一下先,但今次就係懶無做.... 點知

12pt 發表於 2012-12-24 10:48:34

影4x5真係要好留心同細心,雖然我都係帶一兩個片盒,但我用既係六連發,要更小心
另外會再記錄低地點,時間,光圈同快門,由影第一張45/810到現在去到幾百張。
所以影大底,一定唔可以分心

michael1015 發表於 2012-12-24 13:18:07

12pt 發表於 2012-12-24 10:48 AM static/image/common/back.gif
影4x5真係要好留心同細心,雖然我都係帶一兩個片盒,但我用既係六連發,要更小心
另外會再記錄低地點,時間 ...

我都一開始影 45 就做呢樣嘢 :shy:

edra8 發表於 2012-12-24 17:58:14

我標準裝置係6連發(黑白)+3個片盒(SLIDE)...

香港至NET超人 發表於 2012-12-29 14:54:44

我多數帶四個片盒, 帶埋黑布袋、空盒及備用菲林, 片盒用1" masking tape貼在插刀上以免有閃失跌出來,
拍好後將資訊寫在masking tape上最貼好. 如需要換片, 無換一個就將masking tape貼在空盒上, 片就抽出
放入空盒來, 抽晒片再用像筋及masking tape扎好個盒, 先至入片及封上新既masking tape. 過程係好麻煩,
但拍大底就係咁, 只係大熱天時換片就真係一身大汗, 多數都係入這場先搞.

amoebahydra 發表於 2012-12-29 16:42:13

我出街帶三張 Sinar 單張背及可變片幅的Zoomback 2 ...

這些單張背的好處是有壓片固定底片確保菲林平直, 片盒是有豆腐刀鎖不放在相機上是抽不出豆腐刀的, 有指示器可知片背有沒有菲林及巳否曝光。我不習慣帶黑布袋換片因為比較困難解決塵粒問題。 Zoomback 2 是可以在同一卷菲林上調較由 6x4.5 至 6x12 片幅來拍攝。

有時貪方便也會用 Quickchange 八連發, Sinar 單張背為了絕對平直及不變形用料十足, 所以死重多帶會冇命。

頁: [1] 2
查看完整版本: 影45咩野慘得過…