我係厹 發表於 2012-12-24 21:51:47

65mm lens

請問有無邊枝65mm lens 成像圈大d既?

用緊枝fujinon SW 65/8 shift到盡有成像圈

的士下面既黑影係我影既問題,唔關枝鏡事

小弟用緊沙仔45n2,如果用wide angle bellow會唔會好d?

謝謝

kwuntinchan 發表於 2012-12-24 23:55:07

Nikon 65mm f4.0

rodenstock 65mm f4.5

schneider 58mm XL f5.6

影建築物最好用wide angle bellow 方便移軸

卍卍明仔卍卍 發表於 2012-12-25 04:42:56

65�4都差吾多,你試另外兩枝啦

amoebahydra 發表於 2012-12-25 18:08:52

Schneider Super-Angulon 65mm f/8

像塲: 155mm (f/16)僅夠 4x5
視角: 100°

kunyu 發表於 2012-12-25 18:27:50

呢支 65/8 應該係 6x9 用的吧 ...

amoebahydra 發表於 2012-12-25 19:09:07

kunyu 發表於 2012-12-25 06:27 PM static/image/common/back.gif
呢支 65/8 應該係 6x9 用的吧 ...

係,但夠155mm像塲,唔tilt-shift可用於4x5

kunyu 發表於 2012-12-25 20:14:29

amoebahydra 發表於 2012-12-25 07:09 PM static/image/common/back.gif
係,但夠155mm像塲,唔tilt-shift可用於4x5

我部 6x9 都有支 Super Topcor 65/7 ,都唔會 shift 得太盡,雖然唔會黑角,但 shift 盡邊緣成像會有點虛 ...

kwuntinchan 發表於 2012-12-27 11:25:02

如果要大成像圈影建築物用,二手流通量大,索性找一支 Schneider SA 72mm XL,不過要配95mm中灰

我覺得還是 58mm XL 好用(不用配中灰)

amoebahydra 發表於 2012-12-27 15:28:34

kwuntinchan 發表於 2012-12-27 11:25 AM static/image/common/back.gif
如果要大成像圈影建築物用,二手流通量大,索性找一支 Schneider SA 72mm XL,不過要配95mm中灰

我覺得還 ...

Schneider SA 72 XL 及 SA 58 XL 都是好鏡, 我用的前者是 Linhof 617 的而後者是 Sinar Handy 的。

SA58XL 都可配中灰鏡, 我用的是 IIIb ...

我係厹 發表於 2012-12-27 20:20:28

kwuntinchan 發表於 2012-12-27 11:25 AM static/image/common/back.gif

我覺得還 ...

其實我都有諗過呢枝, 不過要成萬蚊, 而家唔係太想放咁多錢係攝影

kwuntinchan 發表於 2012-12-27 21:58:46

amoebahydra 發表於 2012-12-27 03:28 PM static/image/common/back.gif
Schneider SA 72 XL 及 SA 58 XL 都是好鏡, 我用的前者是 Linhof 617 的而後者是 Sinar Handy 的。

SA ...

我影開58XL 唔落中灰都無問題

要成像圈大的選擇真的不多,二手可以考慮這四支鏡。有齊spec同價錢,慢慢選:victory:

http://www.adorama.com/US%20%20%20%20512310.html

http://www.bhphotovideo.com/c/product/800893457-USE/Rodenstock_160501_Wide_Angle_75mm_f_6_8.html

http://www.bhphotovideo.com/c/product/800906018-USE/Schneider_02013844_Wide_Angle_65mm_f_5_6.html

http://www.adorama.com/US%20%20%20%20504942.html

我唔係太習慣在ebay 尋寶

我係厹 發表於 2012-12-27 22:37:46

其實我見好多都只係170mm Image Circle,可以點計到夠唔夠shift?

amoebahydra 發表於 2012-12-28 00:01:15

我係厹 發表於 2012-12-27 10:37 PM static/image/common/back.gif
其實我見好多都只係170mm Image Circle,可以點計到夠唔夠shift?

可以參考一下這圖表 ...

我係厹 發表於 2012-12-28 00:36:37

amoebahydra 發表於 2012-12-28 12:01 AM static/image/common/back.gif
可以參考一下這圖表 ...

照咁睇,170mm好似都夠shift :handshake

amoebahydra 發表於 2012-12-28 00:53:32

我係厹 發表於 2012-12-28 12:36 AM static/image/common/back.gif
照咁睇,170mm好似都夠shift

睇吓你要 shift 幾多喇 ... 如果用 SA58/5.6XL, 4x5" 的時候垂直有 9mm 水平有 8mm !

amoebahydra 發表於 2012-12-28 01:09:24

kwuntinchan 發表於 2012-12-27 09:58 PM static/image/common/back.gif
我影開58XL 唔落中灰都無問題

要成像圈大的選擇真的不多,二手可以考慮這四支鏡。有齊spec同價錢,慢慢 ...

請參看上表, 施耐德建議 SA58/5,6XL 用 IIIb 中灰鏡, 當然用不用是個人囗味 ...

kwuntinchan 發表於 2012-12-28 09:53:51

還有影的時候要留意,以上成像圈數字是F 22時的數字

光圈開得越大,成像圈會縮小

ew.com 發表於 2013-2-17 23:59:50

試下支Nikon 65mm f4

卍卍明仔卍卍 發表於 2013-2-18 00:07:23

新手想問問光圈同成像圈關係
吾係好明點解收光圈反而個成像圈會大咗既?
是否開盡光圈時暗角嚴重,吾做任何補償時會另四角曝光不足,出黎整果似成像圈細咗, 收光圈至f22 時暗角問題減小, 整體平均曝光所以成像圈相對似大咗?

ew.com 發表於 2013-2-18 07:27:17

卍卍明仔卍卍 發表於 2013-2-18 12:07 AM static/image/common/back.gif
新手想問問光圈同成像圈關係
吾係好明點解收光圈反而個成像圈會大咗既?
是否開盡光圈時暗角嚴重,吾 ...

我用廣角鏡-多數是收f22光圈,我想是否景深問題,但我無黑角,如改用http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.85.5LdSqp&id=10553531231
頁: [1] 2
查看完整版本: 65mm lens