喬喬 發表於 2014-1-26 07:02:11

cambo wide 請教

有興趣玩大底, cambo wide

http://www.ebay.com/itm/Cambo-Wide-470-4x5-Large-Format-Camera-47mm-Lens-FREE-US-SHIPPING-28659-/370990929273?pt=Film_Cameras&hash=item5660c85579

請問一下,

有無現成的 45 菲林背買呢? 如 horseman 或那些牌子有提供? 還是一定要買返 cambo ? :dizzy:
除了跟機的45XL, 是否可以隨便買其他大底鏡裝上去用呢, 即係買支鏡, 車塊板上去 ? 去邊車塊板呢 ?
咩都唔識, 多多指教.

Thanks.

賤精810 發表於 2014-1-26 20:59:09

個人意見,哩部機我覺得唔適合d初玩45既朋友,因為1)佢太Wide...會好難拍得好,2)佢哩部機只得單向平移,少左好多移動...(不過支鏡個視像圈又唔係咁大,可以郁極有限:()
哩部已經有毛玻璃背,亦即係話插個片匣入去就影得....(二手片匣去松屋搵搵,唔貴!!)
哩部機你想換鏡的話,佢仲有出65mm同90mm兩支鏡連兜,唔係好似你咁講換鏡板....
(查實你有無睇清楚部機係咩一回事??哩部機係街拍/快拍用,因為佢係可以用個對焦環o黎估焦用,而唔駛睇毛玻璃:sweat::sweat:所以我就話唔適合d初玩45既朋友)

賤精810 發表於 2014-1-26 21:02:06

補充一下,哩部仲係舊款機,我就覺得唔值哩個價.....以哩個價錢買部比佢好既都仲得:shut::shut:

喬喬 發表於 2014-1-27 22:10:32

賤精810 發表於 2014-1-26 09:02 PM static/image/common/back.gif
補充一下,哩部仲係舊款機,我就覺得唔值哩個價.....以哩個價錢買部比佢好既都仲得

Thanks a lot!

Di_Canio 發表於 2014-1-28 12:25:46

想搭單問一問,這部機用作風景快拍機適合嗎? 宜家用沙仔 N2對焦好費時…

12pt 發表於 2014-1-28 13:57:41

快拍呢部都麻麻,而家有尐45快拍有連動對焦,快好多。
當然快拍就要放棄移軸既最大優勢,要諗清楚

Di_Canio 發表於 2014-1-28 16:37:29

12pt 發表於 2014-1-28 01:57 PM static/image/common/back.gif
快拍呢部都麻麻,而家有尐45快拍有連動對焦,快好多。
當然快拍就要放棄移軸既最大優勢,要諗清楚

請問係邊部? 影landscape移軸都唔係好重要,反而最緊要快,美影一瞬即逝…

12pt 發表於 2014-1-28 17:35:33

Di_Canio 發表於 2014-1-28 04:37 PM static/image/common/back.gif
請問係邊部? 影landscape移軸都唔係好重要,反而最緊要快,美影一瞬即逝…

呢部算係最平又有連動,可用90mm-150mm
http://forum.xitek.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1191340&pid=49176680&ordertype=1&extra=#pid49176680

大陸機可能會諗得唔得架,但除左機件問題,就係人既問題,加上用得大底,都係機械野,只要操作得好,就係好機

ew.com 發表於 2014-1-28 22:39:20

我用這種45快拍,連動對焦,但是重了一點。

Di_Canio 發表於 2014-1-28 22:56:25

無忌果部唔錯wor! 好輕, 又幾靚仔,但係90已經唔可以估焦要用番毛玻璃?! 咁又好似那過d...

12pt 發表於 2014-1-28 23:57:08

Di_Canio 發表於 2014-1-28 10:56 PM static/image/common/back.gif
無忌果部唔錯wor! 好輕, 又幾靚仔,但係90已經唔可以估焦要用番毛玻璃?! 咁又好似那過d...

有連動對焦,當然用毛玻璃都得,但以經不是快拍。
如果佔焦用在大底,我絕不建議

ew.com 發表於 2014-1-29 07:41:21

12pt 發表於 2014-1-28 11:57 PM static/image/common/back.gif

我支持你的說法。

Di_Canio 發表於 2014-1-29 09:12:17

12pt 發表於 2014-1-28 11:57 PM static/image/common/back.gif

其實我唔係好知咩叫連動對焦,求教~ :handshake

12pt 發表於 2014-1-29 09:48:51

Di_Canio 發表於 2014-1-29 09:12 AM static/image/common/back.gif
其實我唔係好知咩叫連動對焦,求教~

連動對焦,即是leica的Rangefinder系統,有一個黃斑在對焦屏中,只要看到對焦屏的黃斑左右疊影一致,就是中焦,這種對焦方法用熟了,可以比自動對焦快。

tiger2046 發表於 2014-3-29 21:32:47

呢部舊款跟機支47並非XL鏡,像圈唔夠45片用即是話唔係45鏡,你裸佢黎影45要收到f22先好小小,黑角嚴重。呢支47f5.6比69用概、612都唔到。如果呢支係xL鏡就即比錢
頁: [1]
查看完整版本: cambo wide 請教