echome 發表於 2008-2-21 09:27:08

帶小朋友 (2 ~ 4 years)出遊心得

親子版友可否分享一下帶小朋友 (2 ~ 4 years)出遊心得?

1)飲食
新丁生白: 記字帶比平時食既份量多矛一倍都有一半既奶粉, 以防打瀉左或小b 唔食當地野時作backup.....

chan803:一個3歲幾, 一個1歲, 我會帶定3支香港既水去, 第一日溝1/3當地水, 第二日溝1/2當地水, 用晒就全程當地水, 怕佢地水土不服, 仲有帶定保嬰丹呀, 退燒藥...仲會帶GERBER既罐頭食物, 奶粉帶多好過少, 我bb 19個月去布吉時,我帶左6支大蒸餾水,全部都用香港水開奶. 用果邊嘅樽裝水洗奶樽& 食具, 以防萬一

「焗粥仔」絕招﹕睡前先浸好米,翌日一早將洗好的米放入真空杯,再加入剛煲滾的水,焗約3小時,米就會「開花」變成粥仔,再加入瓶裝嬰兒菜,即可食用。

2)起居(酒店)

3)交通
梁三伯:帶小小橡皮糖 (我買細細盒無糖果 d ) 俾囡囡係飛機 升 / 降時食....可減底耳仔唔舒服 ^.^

新丁生白: mark 對牆位, 多d space 唔駛前面個人一 I 後就迫c你...., 而且個位真係大d......其實仲可以放 bb 籃 tim......

4)必帶用品
梁三伯:可以的帶 2 套泳衣, 成日游水, 泳衣乾唔切好難著 :p   有多 d 防晒 / 防蚊用品....帶帽...

藥物護理
小型急救包(藥水膠布/繃帶、小剪刀、止血劑、消毒劑、藥油、退熱貼 ), 平安藥(止瀉、止痛藥、傷風感冒藥、止咳藥、喉糖、退燒藥、保嬰丹、暈浪丸), 個人藥物
(?) 蚊怕水/蚊貼, 止痕膏, 治鉞h膏/藥, 藥匙

5)器材

相機、記憶咭、電池及叉電器, 防水相機袋, 鬧錶 / 電鬚刨
.帶備手提VCD機,大人休息時可播放兒童影碟,睡前又可播放孩子熟悉的音樂。

6)

6)特別注意事項

藥物與急救用品必須隨身帶備,小朋友的日常用品亦要隨身,行李寄失了亦不怕。
每人一條頸鏈,鏈嘴是一個刻上「香港」與出世紙號碼的小牌,又每人一份隨身電話號碼表,寫滿香港親人的電話。若想簡單一點,可讓孩子戴一個寫了姓名與聯絡,甚至醫療資料的防水腕帶,便不怕走失了。

[b]chan803 提供的 CHECK LIST:
幼兒出門裝備 家長實戰心得(http://hk.travel.yahoo.com/050623/63/1dsvt.html)

證件及金錢身份證/護照/出世紙及影印本, 結婚證書影印本, 機票影印本, 旅遊保險單 (將影印本留給在港親屬), 當地貨幣、適量港幣/信用咭

[b]旅行袋衣物風衣(防水透氣為佳) :T-shirt(長、短袖), 長、短褲內衣褲, 泳衣/泳褲, 帽(防曬/禦寒), 涼鞋/拖鞋, 清潔護理, 面巾, 牙刷及牙膏
防曬/潤膚膏(保濕paper mask), 潤唇膏, 濕紙巾及紙巾, 棉花棒, 梳/小鏡, 指甲鉗 (不可隨身上機), 衛生巾, 旅行用吸水巾, 

藥物護理
小型急救包(藥水膠布/繃帶、小剪刀、止血劑、消毒劑、藥油、退熱貼 ), 平安藥(止瀉、止痛藥、傷風感冒藥、止咳藥、喉糖、退燒藥、保嬰丹、暈浪丸), 個人藥物
(?) 蚊怕水/蚊貼, 止痕膏, 治鉞h膏/藥, 藥匙

相機、記憶咭、電池及叉電器, 防水相機袋, 鬧錶 / 電鬚刨

其他眉鉗, 後備眼鏡, 太陽眼鏡, 縮骨遮, 筆(兩枝或以上), 記事小簿, 手提電話, 小型防水袋/密實袋, 手搖扇, 親友聯絡地址及電話, 環保雜物袋, 電筒
For BB :塗鴉簿及顏色筆, 毛巾, 吸汗巾, 紗巾, 口水肩/衫,衣服/褲/鞋/襪, 尿片, 濕紙巾, 雨衣, 帽, 奶粉/奶粉盒/奶樽, 食具/碗, 食具(刀、叉、匙套、筷子、牙籤, 食物剪刀, 保溫水壺/真空杯/杯, 洗奶樽/咀刷, 蒸餾水/膠水壺, 餅乾或小食, 膠盒 (浸/消毒奶瓶用), BB沖涼液, BB牙刷, BB車及BB車雨蓋, 玩具(平時玩開及新玩具)

larrycafe 發表於 2008-2-22 11:24:26

如果搭長途機,上機前一日半日減少BB睡眠時間,臨上機比BB食兒童必理痛(份量可能要問問醫生),咁BB就唔會全程唔訓覺,同埋冇咁耳痛.

haiykeddie 發表於 2008-2-27 00:07:58

去日本千祈唔好諗住去到先買蒸餾水開奶, 我上次去領晒嘢, 喺果邊只有見到礦泉水而搵極都搵唔到蒸餾水:(

echome 發表於 2008-3-3 17:39:11

剛剛去完布吉返來!
又要拎相機,鏡頭和BB的嘢, 好鬼重!! :L 小朋友好多時候都要抱,如果周圍去或跟團, 真是命都無.:funk:
好彩這次全程都是酒店附近蒲. :cool:

個人心得: 帶小朋友最好唔周圍去或跟團:) :)

larrycafe 發表於 2008-3-4 10:29:56

跟團未必真係咁舒服架咋,日日天未光就morning call,四圍去到深夜先至番酒企,BB唔夠休息可能重辛苦呀.

我覺得同BB去旅行都係去resort形式嘅酒店好o的,陽光海灘,可以比BB玩下沙,游下水就好喇,重點係同埋BB去旅行,要記得BB有乜野o岩玩,如果唔係的話,攪到係BB陪你去旅行咁,悶都悶死佢啦.

如果係要參觀風景名勝的話,早少少預告定佢知,可能佢有多o的期待,到時去到佢都會睇得過癮o的.

echome 發表於 2008-3-4 12:44:09

原帖由 larrycafe 於 2008-3-4 10:29 AM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
同BB去旅行都係去resort形式嘅酒店好o的,陽光海灘,可以比BB玩下沙,游下水就好喇

:good: :good: :good:

梁三伯 發表於 2008-3-7 09:30:31

回覆 #6 echome 的帖子

你返黎啦....有相睇未 ? :loveliness:

跟團都唔一定差的....
我去布吉果團好似半自由行咁....5 日...住 2 間酒店....
行程一 d 都唔密...& 可以自己決定跟唔跟大隊...

好啱我地又大又細咁去....我同埋公公婆婆 & 家姊一家....
咁我想抖下唔出去玩時佢地可以照跟行程去玩...我覺得幾好...

因為上次我同公公婆婆自由行去沙巴...成日都玩酒店....朝朝跳落泳池....
都有 d 驚公公婆婆悶 :shy:

echome 發表於 2008-3-7 09:44:37

半自由行都不错, 最好是住同一间HOTEL.
这次临时决定去,团已截止.

第相太多,整不及.

garyckw 發表於 2008-10-8 12:25:53

Good,

I will bring my son to Japan in March next year.
He will be around 9 months old.

crestang 發表於 2008-11-4 10:50:34

其實帶小朋友去旅行,可以考慮下上遊輪玩,有乜事可以立刻返房,又唔洗帶咁多野四圍走。我唯一一次個仔出世之後一家去旅行(當時個仔兩歲半),就係上遊輪去左越南四日三夜,到左越南可以跟團落地行下,只係落地四至七個鐘,有唔同既團可選!全程除左落地個餐外,都係係遊輪度食,遊輪又有好多活動,個次一家都玩得好開心!
頁: [1]
查看完整版本: 帶小朋友 (2 ~ 4 years)出遊心得