F55D 發表於 2009-5-22 01:15:24

已找到的沖晒店還用光學沖印來晒菲林相

本人很喜歡影菲林相, 但至從去年我去開的一間沖晒店結業後, 大半年都找過好多間沖晒店, 希望可以找到合適的去晒相.
上網去找過, 又試過自己在街上找, 終於找到以下幾間沖晒店還是用光學沖印技術的.
不過, 真的玩菲林的人少之又少, 可能沖菲林的藥水舊了, 沖晒出來的效果大不如前.
希望玩菲林影友可以繼續堅持, 否則這些沖晒店將來都會沒有光學沖晒了.

本人試過這6間沖晒店沖晒, 覺得逸念專業沖印會較合乎我的要求, 而且屯門人都想選方便自己的店.
(這是自己私人的意見, 合不合乎其他人的要求本人就不清楚)

希望這些資料可以幫到想找光學沖印的菲林影友!!!

1) 逸念專業沖印室
屯間屯利街2號新都大廈二樓商場 216 - 217 舖

2) 金鈿數碼光學沖印中心
旺角黑布街86號地下

3) 晨光快速沖印
屯門安定村定祥樓商場二樓206舖

4) 金百合沖印服務
尖沙咀柯士甸道39B地下

5) 集美冲哂
油麻地永星里1號星皇商業中心地下.
tel:23883196

6) 東昇
Spammer.

Edit by dchome
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=537129&extra=&page=1

YAYA豬~~ 發表於 2009-5-22 01:22:36

你講個間逸念...哂左兩次數碼相...
真係驚左佢.....佢哂我D相出哂黎暗哂....

咁菲林相會好D?

mp4tony 發表於 2009-5-22 01:53:57

屯門明珠覺得如何?
自己未試過,但聽聞唔錯

kitcc 發表於 2009-5-22 10:56:46

(4) 嗰間我用過,D菲林搞到又花又多油跡
D相曬出黎仲要有一撻撻跡:@ :@ :@
無下次

youert 發表於 2009-5-22 11:40:46

真係多謝 F55D 師兄勞心勞力搵到屯門仲有兩間光學哂相 , 得閒去睇下先。
明珠沖片都ok , scan就唔評喇 , 間間鋪間間唔同scan法  ,想scan得靚都自已做 或 出去做。
哂相只試過digital , film既未試過。但我諗都係scan做digital再出相。
講沒用 , 去試下就知喇:handshake

earnwkw 發表於 2009-5-22 23:20:37

明珠自從個次見到呀姐用徒手拎著我張底片尼cut之後就無再去過...

逸念個格局好似幾頹下咁,藥水會唔會唔新鮮?

mcdc 發表於 2009-5-23 01:33:11

逸念~~~估唔到dchome 都有人提及"逸念":)
回想逸念老闆張先生, 對攝影的1份情及熱誠, 大家都會向佢致敬:)
張先生~18年前, 有高薪的屯門名校高中班主任都唔做, 走去開了逸念,
而小弟當年只不過係中學畢業, 入了1間名叫xxx的公司工作, 製造與當年日本品牌極為相似的沖片機及晒相機,
剛好 張先生 開逸念的第1set 沖晒設設備, 就是買了那1set, 仲係由小弟 + 另1位老友&同事去安裝的:)
張先生, 辛苦地經營逸念至今時今日, 由大舖變細舖都仲做緊, 小弟借dchome 向張生致敬:handshake

明珠~~~都估唔到dchome 都有人提及明珠:)
明珠老闆, 記得有 "劉sir" & "發哥", 仲有1位姐姐, 他們同樣熱愛攝影,
小弟就係跟隨一齊幫"逸念"裝機的老友"呀華", 入了當時屯門都好有名氣的"仁愛堂攝影會"
係會內認識 "劉sir" & "發哥", 2位名師朋友還教授了很多好有用的攝影技巧,
還記得小弟在黑房內diy晒出的第1張20x24inch 彩色大相, 就係由劉sir 指導的:)
及後 "劉sir" & "發哥"成立了 明珠, 一直到現在, 現店址是第2地址了, 之前是在凱都戲院對面:)

呢幾位名師, 今時今日, 仍然每日開內店為區內拍友服務, 值得致敬:handshake
唔知dchome會唔會遇到以前的老友呢~~:)

vnct 發表於 2009-5-23 09:43:59

回覆 #1 F55D 的帖子

CHING 唔該哂

lunchson 發表於 2009-5-24 16:21:32

謝分享!!

但金鈿是用光學放相的嗎??

F55D 發表於 2009-5-24 17:09:08

回覆 #3 mp4tony 的帖子

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=695505&page=1#pid8167984

我試過去明珠晒一次菲林相, 不過店員話是用數碼出相的.
自己覺得不是太好 (只是個人意見), 不過要自己試過才知.

F55D 發表於 2009-5-24 17:10:38

原帖由 youert 於 2009-5-22 11:40 AM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
真係多謝 F55D 師兄勞心勞力搵到屯門仲有兩間光學哂相 , 得閒去睇下先。
明珠沖片都ok , scan就唔評喇 , 間間鋪間間唔同scan法  ,想scan得靚都自已做 或 出去做。
哂相只試過digital , film既未試過。但我諗都 ...

Thank you!!!

F55D 發表於 2009-5-24 17:13:42

原帖由 lunchson 於 2009-5-24 04:21 PM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
謝分享!!

但金鈿是用光學放相的嗎??

店員說它們是用光學放相的.  
不過我覺得晒出來顏色不太靚 (只是個人意見),  要自己試過才知合不合乎自己心水.

lightchaser 發表於 2009-7-3 11:43:03

集美如何?
金鈿曬過幾箱.但住表現麻麻

floyd 發表於 2009-7-3 12:09:34

金藝試得多 (冲、晒相 & Scan CD),下次去旺角試下金鈿先~~~:handshake :shy: :good: :victory:

kunyu 發表於 2009-7-3 15:06:30

我覺得數碼又好,光學又好,曬相都係要講o下彩數 ...

pal@ 發表於 2009-7-3 17:20:51

請問有冇試過天祥影集 呢間係我既專重沖晒相鋪

唔知佢地係唔係光學晒相呢

pal@ 發表於 2009-7-3 17:22:04

補充1下 小弟通常會沖加CD 冇晒過菲林 所以唔知想請教各位CHING

goldenboy 發表於 2009-7-3 20:08:17

自己巳前都好堅持要找光學冲晒店晒相,但好多時都失望而回,啲相成日都係瘀瘀黑黑,顏色暗淡,唔知係唔係小人晒菲林,啲藥水唔新鮮,於是轉去一啲可靠的scan film冲晒店,反而啲相重好啲,只係比較硬,所以現在都唔再迷信光學冲晒,因為好店實在難求。

pierre 發表於 2009-7-3 22:24:47

師兄元朗有沒:victory: 有

giraffe 發表於 2009-7-4 12:49:57

之前幫襯過明珠,一般般
一陣去逸念晒返筒先,多謝ching既info!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 已找到的沖晒店還用光學沖印來晒菲林相