Fancl House 發表於 2002-11-19 14:09:42

快圖美獨霸香港沖晒業

大家有無發現快圖美分店越開越勁
d個體?唔知點樣生存?因為d晒相老闆話係正佢?對面開,以為好好搵咩!
大集團玩晒!好慘!

magician 發表於 2002-11-19 17:06:55

專開細舖附近? 咁即係明搶人生意喎.:shot:

斌仔 發表於 2002-11-19 22:24:08

無計啦....人地大財團..有的是$$$....

chung01 發表於 2002-11-20 20:52:55

其實我都唔明佢點搵錢,好似旺角先達對果間快圖美要三十幾萬租都咪計其它o野。同旺角最少都十幾二十間晒相鋪。都唔明條數點計??? :?

dogdogscrew 發表於 2002-11-20 23:47:32

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=5434

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=5434

我老友將成擋o野買左比人, 就係快圖X專開係你舖附近,
我諗以後都無人做傻仔, 快圖X淨係針對入左FDI機既舖家.

耗才用多左, 邊個得益呢?

我老友又話富X剛剛"郁"左十幾人, 富X"郁"人都係歷史性第一次咋.

Fancl House 發表於 2002-11-21 01:54:09

Do you know why????
因為本數簿係晒富士到
如果邊間激光沖印好生意(因為d料:e.g.紙,葯水....全部ordered from富士)
快圖美一定會係佢?附近開鋪(e.g. 灣仔, 旺角,荃灣.....連大陸玩)
why?
因為富士(中港照相)想做好快圖美盤數,然後將快圖美搞上市集資,然後再把它發揚光大(That means MONOPLOY. Like ParknShop and Wellcome)
真可憐!!!!!!!!!!!!!!!!

Fancl House 發表於 2002-11-21 02:14:35

因為快圖美之前係利豐(上市編號:494)所屬,用柯達機,之後虧了本.
然後係2001富士(中港照相 上市編號:1123)用幾千萬買從利豐手上買?鬻砦洉?菑v做.將全線快圖美換了富士FDI激光沖印機,發大黎搞

bil 發表於 2002-11-24 01:20:20

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=5769
:XX(:XX(:XX(

noslr 發表於 2002-11-24 15:14:29

bil,

agree with your post.

I am not familiar with HK current photoprinting business.But from an third person's view, it looks like to me that both big chains has realised that the photo printing market will have a contraction very soon with the wake of DC.Hence they try to dominate the market and kill the competitor to prepare for the "long winter".Which is fair for profit seeking business in this capitalism society.

The fact is, in the past, how many people "have to" print every photo that they have taken and how many they really want to keep?For now, with the new breed of photographer, most of them can operate CD burner for photo storage and only take a few to print.Hence, I predict the world wide photo printing market will have a big change.

For small shops to survive, they will have to diversify their service.Often develop into serving niche market.e.g. I wouldn't believe the big chain will allow the staff to put too much effort in tuning the pictures.Small shops can try to serve for better quality or different service for higher margin but lower volume.Let the big chains to eat the big volume of low margin.

Just my opinion.The situation is very similar to a lots of old study cases in service market development.

JZ 發表於 2004-6-23 19:16:32

3R(5x3.5in) = $18?

so expensive ??   :shock:

ItMan 發表於 2004-6-23 21:04:55

3R(5x3.5in) = $18?

so expensive ??   :shock:

120 film ar~

MyDream 發表於 2004-6-23 21:17:06

其實我都唔明佢點搵錢,好似旺角先達對果間快圖美要三十幾萬租都咪計其它o野。同旺角最少都十幾二十間晒相鋪。都唔明條數點計??? :?

有時人地開舖唔係為賺錢...係為左個market share...

超貧王 發表於 2004-6-24 02:43:24

旺角個間勁蝕啦. 日日都有人退相.

講開又講, 快圖美都開了過一百間了. 係佢附近 D 舖真係好慘, 身同感受.
我都唔明, 我點解咁傻仔要開係佢附近. 我開前, 佢已經係青衣做了很多年.

唔係你的錯,係快記霸道je!!
基本上全港九新界中,比較大型的商場同旺區都有快記係左近!!
:shot:

超貧王 發表於 2004-6-24 02:52:56

有時激鬼氣. 真係日日去唔同快記, 每日晒佢 3000 張數碼, 一個星期內退翻晒佢,
日日係咁做, 睇佢做退得幾多日..... 但係自己本身係呢行.

真係做唔出咁樣日日浪費咁多 "紙" 同 "藥"..... 因真係好唔環保.... 唉.....

我聽聞真係有行家有咁做,走去晒千幾二千張相,谷爆部機,等佢唔到其他客o的相!!
咁做法雖然我唔係咁認同,不過聽到都有少少心涼!! :}:)

Ipodmini 發表於 2004-6-24 04:52:54

一句即中   
:shot: 中港照相自己玩晒:shot:

如果係外國 , 佢一早比人告死 , 好多國家都有法例唔比 le D 野發生 , 香港市場大自由la ,

MyDream 發表於 2004-6-24 21:59:23

人地財雄勢大....有時都覺得細舖好可憐...所以我由細到大都無幫親過快圖美~ :}:):}:)

因為我都好少晒相.. :D

edwin 發表於 2004-6-25 02:14:24

有時人地開舖唔係為賺錢...係為左個market share...

冇錯 ,如果佢目的係為左佔有率, 絕對係做得好合理同好成

edwin 發表於 2004-6-25 03:16:34

最慘佢的成功, 令到好多人失去飯碗...... 呢一行做到咁衰. 佢地應該好好反省, 最海鮮價係佢地, 務求打死對手, 咩都會做. 平又係佢, 貴又係佢.

概然身為一間大集團, 應該有一致的定價. 又唔見 MACDONALD 間間食包唔同價, 無論那兒租金成本如何, 食巨無霸都係一樣錢, 咁樣先至係大集團.

晒相業隨著數碼全面興起已經冇得做, 影相的人多左, 但晒相的人反而少左, 即使冇快圖美,個市一樣會收縮, 與其憎人富貴, 不如諗下點開源好過

另外, 麥當當亦唔係間間食飽同一個價o既, 一年加4次價你又知唔知? 講pk, 麥當當亦不煌多樣

超貧王 發表於 2004-6-25 04:36:03

咁有唔可以用飲食業同沖印業去比wo!!
根本就係兩回事,
就算一個將軍餐$10份你會唔會餐餐去食先!!
你有冇見人走去茶餐廳4個人食四個餐同茶餐廳o的人講價先!!
茶樓飲茶收加一就理所當然,
晒相要多本相簿加$2就比人媽到嘔! :XX(

我曾經記得麥記都有賣過飯去頂其他快餐廳,但e家好似無o左!!
食就算好食你都唔會餐餐去食la!

w28stanley 發表於 2008-7-12 14:37:01

原帖由 Fancl House 於 2002-11-21 01:54 AM 發表 http://www.dchome.net/images/common/back.gif
Do you know why????
因為本數簿係晒富士到
如果邊間激光沖印好生意(因為d料:e.g.紙,葯水....全部ordered from富士)
快圖美一定會係佢?附近開鋪(e.g. 灣仔, 旺角,荃灣.....連大陸玩)
why?
因為富士(中港照 ...

嘩 ! 你好聰明喎 !
頁: [1] 2
查看完整版本: 快圖美獨霸香港沖晒業