Nikon產品報價帖 已修復,新報價格式將於日內公佈。

http://www.dchome.net/forum.php? ... &extra=page%3D1

Discuz X2.5 不支援以前的報價格式,現嘗試修復舊資料,
並於日內以新報價方式慕集義工協助,多謝支持DCHome.

-----------------------------------------------------------------------------

版規好像是多餘的,頂頭的版規已注明問價和查詢貨源請到Nikon樂園,但好像沒人看見。

我們明白價錢錢是個很重要的參考因素,但主頁充斥著非技術性的問價題目,這樣的攝影論壇像話嗎?由於Nikon主區太多問價帖子,佔版主的工作量九成以上,現試行將報價帖移往Nikon樂園,則查價和問價歸納在同一分頁,應可大幅減少發錯區的帖子,此告。
~公公~ 發表於 2011-5-23 23:21:30 | 顯示全部樓層
梨版大 其實報價帖是否可以改用online doc(如 google doc)
等版友可以自行update報價帖
因為現時報價帖每次都要由版主更新 速度實在會比較慢~
回復 支持 反對

原帖由 ~公公~ 於 2011-5-23 11:21 PM 發表
梨版大 其實報價帖是否可以改用online doc(如 google doc)
等版友可以自行update報價帖
因為現時報價帖每次都要由版主更新 速度實在會比較慢~

HTML冇咁易俾人整份偷,雖然唔係乜秘密,
始終都係版友集體貢獻,由版主更新比較好。
以往曾有多位版友義務更新過,但都心淡了...

:L
回復 支持 反對

d7k 發表於 2011-5-27 14:42:44 | 顯示全部樓層
原帖由 於 2011-5-23 11:51 PM 發表

HTML冇咁易俾人整份偷,雖然唔係乜秘密,
始終都係版友集體貢獻,由版主更新比較好。
以往曾有多位版友義務更新過,但都心淡了...

:L

而家update少左, 報價人數會跟住少, 可能搞到惡性循環
版主使唔使搵人幫手update?
回復 支持 反對

kwongkapo199042 發表於 2011-9-23 19:01:18 | 顯示全部樓層
幾時有新Nikon產品報價?:smile1
回復 支持 反對

AlexPo 發表於 2011-9-27 01:50:16 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

digitalz 發表於 2011-10-4 02:37:52 | 顯示全部樓層

镜頭要不要抹油

我支17—55连body放在相机袋3个月没用過。环竞
回復 支持 反對

digitalz 發表於 2011-10-4 02:57:10 | 顯示全部樓層

镜頭要不要抹油

我支17—55连body放在相机袋3个月没用過。环境乾爽。谁知今日攞出黎用时,一调一教對焦距時,個鏡頭發出好嚮的声音。我知支镜出事了,再影几張相试下,发现支鏡對焦幔左,又有D失準。请问各位师兄我支鏡有冇得醫·點样醫。支鏡一年未夠0
回復 支持 反對

digitalz 發表於 2011-10-4 02:57:40 | 顯示全部樓層

镜頭要不要抹油

我支17—55连body放在相机袋3个月没用過。环境乾爽。谁知今日攞出黎用时,一调一教對焦距時,個鏡頭發出好嚮的声音。我知支镜出事了,再影几張相试下,发现支鏡對焦幔左,又有D失準。请问各位师兄我支鏡有冇得醫·點样醫。支鏡一年未夠0
回復 支持 反對

友緣人 發表於 2012-4-3 19:19:00 | 顯示全部樓層
幾時有新Nikon產品報價?:cry
回復 支持 反對

cyskyhi 發表於 2012-9-19 20:56:02 | 顯示全部樓層
建議梨大盡量以減輕工作人員負擔的方法去做報價表...

以前"fanzy"的報價表, 小弟第一天已經表示強烈反對, 因為會做死報價的人, 及修改的人, 果然到後來大家都心淡

請以最簡單直接的方式去弄報價表... 深切為Nikon版好, 感激不盡!
回復 支持 反對

hungsammy 發表於 2012-11-24 15:37:05 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

laaa 發表於 2012-12-14 02:13:48 | 顯示全部樓層
Any C Hing knows the updated price of Nikon 24 1.4g in 永成 and Cam 2?
thanks
回復 支持 反對

monarch_50 發表於 2013-1-25 15:37:36 | 顯示全部樓層
CHings,

New price list reporting system?
回復 支持 反對

johnlau 發表於 2013-6-20 09:42:44 | 顯示全部樓層
報價系統係咪唔會再重現?

如果係攪的,一早已攪好,咁耐都無影的,好使講都知係無咗了。  詳情 回復 發表於 2013-7-29 09:31 AM
回復 支持 反對

Arcoxia1995 發表於 2013-7-29 09:31:05 | 顯示全部樓層
johnlau 發表於 2013-6-20 09:42 AM
報價系統係咪唔會再重現?

如果係攪的,一早已攪好,咁耐都無影的,好使講都知係無咗了。
回復 支持 反對

cyskyhi 發表於 2013-8-6 22:47:50 | 顯示全部樓層
一早講過

1. 唔好將報價format攪到好複習, 增加網友報價難度
2. 唔好整到個table咁fancy, 大大增加義工工作量令到佢地難以維持
3. 應該恢復舊有的報價加分制度, 鼓勵CHing們報價

三樣都做唔整, 呢個"歷史最強"的dchome post, 不會再重見天日的了
回復 支持 反對

skcwhs 發表於 2013-8-30 10:21:49 | 顯示全部樓層
整咗幾年都整唔到,衹得樓梯響,出下口術,咁水皮掂做網站呀
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2013-9-15 21:01:34 | 顯示全部樓層
D4 BODY 報價:
1. MK WING SHING abt $41500- (last week);
2. DIAMOND HILL FORTRESS abt $43500- (包visa card 12/24 分期) (last Friday);
3. TAI PO "一田" abt $40500- (today)
回復 支持 反對

catsx10 發表於 2013-9-22 03:13:13 | 顯示全部樓層
預期等, 不如再整個個新既 (我會一至兩星期update 一次):

http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1224319

回復 支持 反對