外景燈光人像 器材解說篇 II

查看數: 45472 | 評論數: 33 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2011-6-7 02:25 AM

正文摘要:

除了置頂的基本裝備外, 還有一些進階器材, 今日都希望介紹一下, 等大家可以多個選擇 : 以下這三種裝備, 出外景絕對一流, 我們已試了一次, 非常 ...

回復

sing168 發表於 2014-4-16 13:35:58
JackSir 發表於 2013-10-26 04:01:04
ewltang 發表於 2013-10-25 02:13 PM
Firefly 同 manfrotto 呢套燈架仲有無得賣?

依家大概咩價錢?

firefly 已有第二代, 比之前的更好, 價錢只差一百元, 你可以去照相館看看。

manfrotto 燈架有幾款都好好,  1052, 1005, 1004 ... etc....
ewltang 發表於 2013-10-25 14:13:18
Firefly 同 manfrotto 呢套燈架仲有無得賣?

依家大概咩價錢?

firefly 已有第二代, 比之前的更好, 價錢只差一百元, 你可以去照相館看看。 manfrotto 燈架有幾款都好好, 1052, 1005, 1004 ... etc....  詳情 回復 發表於 2013-10-26 04:01 AM
JackSir 發表於 2012-4-7 02:33:10
原帖由 Borbor 於 2012-4-4 11:07 PM 發表
setting up a boom on location????  

Damn, you guys are serious :)  

Just the thought of that thing blowing over already makes me shiver.

係架, 420B 差不多係出外景的標準裝備了。
JackSir 發表於 2012-4-7 02:32:35
原帖由 chiu0326 於 2012-4-4 10:27 PM 發表
我今日去過  照相館柔光罩有兩個尺寸吾知買邊個岩請大家幫忙

有大買大。
Borbor 發表於 2012-4-4 23:07:31
setting up a boom on location????  

Damn, you guys are serious :)  

Just the thought of that thing blowing over already makes me shiver.
chiu0326 發表於 2012-4-4 22:27:10
我今日去過  照相館柔光罩有兩個尺寸吾知買邊個岩請大家幫忙
JackSir 發表於 2012-4-4 15:59:29
原帖由 baboon_sing 於 2012-3-27 01:42 PM 發表
請問大家有無用袋裝支Manfrotto 420B外影?
我搵過鴨記(恆利有一款,但係無肩帶),連槍袋都睇埋,無咁長既袋....:faint

我都係用恆利O個款咋, 長左成呎添...
baboon_sing 發表於 2012-3-27 13:42:33
請問大家有無用袋裝支Manfrotto 420B外影?
我搵過鴨記(恆利有一款,但係無肩帶),連槍袋都睇埋,無咁長既袋....:faint
JackSir 發表於 2012-3-8 11:25:38
原帖由 lu092820000 於 2012-3-6 11:34 PM 發表
JackSir 兄
請問冇一隻日間外景用 1200w 大燈加銀傘既打燈組合可以介紹一下?!
價錢大約幾多???
咩地方有得賣
THX!!

金貝的1200W , 配件亦易買,  而家應該 四千元左右吧,  瑩記都有的。
lu092820000 發表於 2012-3-6 23:34:52

回覆 #22 JackSir 的帖子

JackSir 兄
請問冇一隻日間外景用 1200w 大燈加銀傘既打燈組合可以介紹一下?!
價錢大約幾多???
咩地方有得賣
THX!!
homay 發表於 2012-1-1 20:18:49
JackSir 兄請問冇一隻似佢咁輕便, 又硬淨耐用, 以外閃用的 softbox 來講, 呢個係最好
邊到有得買呀 佢係咪牌子呀 thank you

JackSir 發表於 2011-11-1 19:05:44
原帖由 長途火車 於 2011-11-1 06:42 PM 發表
JACK哥分享呢套設備真係好吸引,但有幾個問題想請教。
1.因小弟現時只有一支SB900沒有任何柔光設備正想購入。早前重差啲買左Lightsphere II 。我較鍾意一步到
位,JACK哥介紹呢套組合,算唔算好高階?
2.由 ...

1. 唔駛諗, 我試過其他牌子, 冇一隻似佢咁輕便,  又硬淨耐用, 以外閃用的 softbox 來講, 呢個係最好。

2. 室內一樣用到, 冇分別, 但日光下當然唔得, 一支外閃, 近距離補光還可以, 壓光更加唔夠做, 何況加多個 softbox ?   日間外景, 都係用 1200w 大燈加 softlight reflector 或 銀傘 比較實際。  但 影黃昏, 日落, magic 人像, 呢個 softbox 夠用有餘。
長途火車 發表於 2011-11-1 18:42:07
JACK哥分享呢套設備真係好吸引,但有幾個問題想請教。
1.因小弟現時只有一支SB900沒有任何柔光設備正想購入。早前重差啲買左Lightsphere II 。我較鍾意一步到
位,JACK哥介紹呢套組合,算唔算好高階?
2.由於主題標住外景燈光,若內景,或外景日光時效果如何?
taichi_tim 發表於 2011-7-8 10:50:25
chaninung 發表於 2011-7-2 10:15:08
pcm1024 發表於 2011-6-29 19:03:16
昌哥真係好Nice
沖仔 發表於 2011-6-25 14:14:48
原帖由 JackSir 於 2011-6-23 09:32 AM 發表

喂喂, 同你 搞掂左 兩隻  Atlas ,  仲同你開埋, 影過, 冇問題

唔該
JackSir 發表於 2011-6-23 09:32:29
原帖由 沖仔 於 2011-6-21 02:57 AM 發表
Jack 哥:
不如您放係上面,俾多D師兄弟容易D睇到

喂喂, 同你 搞掂左 兩隻  Atlas ,  仲同你開埋, 影過, 冇問題
登錄 發佈 快速回復 返回頂部 返回列表