Sigma 50-500mm OS 貼圖分享 ...

kam. 發表於 2011-7-28 09:09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 rol 於 2011-7-27 10:05 PM 發表
嘻嘻..   我都係打道回府, 返NIKON 區喇

rol兄 唔好咁啦!
繼續同 twg兄 吹水交流支 50-500 os 啦!;P 呢支嘢真係幾正!
我路過咋:見到嗰個閃燈留言咪回吓囉!:smile1
回復 支持 反對

kam. 發表於 2011-7-28 09:17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-28 12:39 AM 發表
個題係 『貼圖分享』.....:L :L :L :L

專重您 tony兄 我唔再回佢嘞!
回復 支持 反對

Taihung007 發表於 2011-7-29 12:18:20 | 顯示全部樓層
twg ching,

你用支50500 OS 真係好毒, 我最近想UPGRADE支S150, 又或者買多支384, 宜家又覺得50500 OS好吸引, 可否比D意見呀. 我主要用黎1ST打蝶 + 2ND林鳥. 我用FF BODY的, 另外可否POST一D 100% CROP 的蝶相參考下呀, THANKS.

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-30 00:10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Taihung007 於 2011-7-29 12:18 PM 發表
twg ching,

你用支50500 OS 真係好毒, 我最近想UPGRADE支S150, 又或者買多支384, 宜家又覺得50500 OS好吸引, 可否比D意見呀. 我主要用黎1ST打蝶 + 2ND林鳥. 我用FF BODY的, 另外可否POST一D 100% CROP 的蝶相 ...

好吧,例外放一張沒有 resized 的 100% cropped 的蝶原相(jpeg),但避色 file size 太大, file 的 kb 調低一些

所有 EXIF 都保留沒有跚掉....

評分

參與人數 8威望 +8 收起 理由
cckjim + 1 專業水準
wai9712 + 1 C HING 五體投地!
DepthOfField + 1 色彩豐富
andyloyw + 1 專業水準
rol + 1 SHARP
Taihung007 + 1 感動
兵工廠上魚痴 + 1
rogerkwan + 1 技術高超

查看全部評分

回復 支持 反對

Taihung007 發表於 2011-7-30 08:59:48 | 顯示全部樓層
twg Ching,

THANKS VERY MUCH!   

想問下如果講影蝶, 384 同50500 OS 比較, 邊支好用D? THANKS.
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-30 13:05:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Taihung007 於 2011-7-30 08:59 AM 發表
twg Ching,

THANKS VERY MUCH!   

想問下如果講影蝶, 384 同50500 OS 比較, 邊支好用D? THANKS.

不知師兄是用 c384 或 n384 或其他品牌的384,如果係 n384 (我用 nikon),不加 add-on's,
淨384 的放大率只有 1:3.7;5058 在 300mm 端已有 1:34 ,200mm 有 1:3.1,所以淨384在
放大率就不及 5058 好用喇!

但我用 384 影蝶就一定加 extension tube ,Kenko 的 36mm,使放大率增加!

這一張就係用 384 + 36mm 去影的

評分

參與人數 4威望 +4 收起 理由
DepthOfField + 1 Sharp!
zinc + 1 Sharp!
Taihung007 + 1 Sharp!
andyloyw + 1 技術高超

查看全部評分

回復 支持 反對

Taihung007 發表於 2011-7-31 07:28:10 | 顯示全部樓層
twg Ching,

多謝你既資料, 我係用C記, C記384放大率得1:4.2 :cry :cry :cry

想問多一樣, 你用50500 係唔係唔需要用TUBE呀?THANKS

384 OR 50500 OS 考慮中................
50500 一鏡兩味(蝶+林烏), 但係重量:faint  PQ幾好
384 機動性強 PQ好
頭痕中;P
回復 支持 反對

Taihung007 發表於 2011-7-31 07:52:23 | 顯示全部樓層
Twg ching,
又一問!50500影細灰蝶會唔會有D吃力?thanks!
回復 支持 反對

yin001 發表於 2011-7-31 13:14:40 | 顯示全部樓層
請問各位師兄,小弟用D90,會唔會令相質素下降?多謝解答!
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-31 18:13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Taihung007 於 2011-7-31 07:28 AM 發表
twg Ching,

多謝你既資料, 我係用C記, C記384放大率得1:4.2 :cry :cry :cry

想問多一樣, 你用50500 係唔係唔需要用TUBE呀?THANKS

384 OR 50500 OS 考慮中................
50500  ...

....tube 就最好唔好加喇....:L :L :L
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-31 18:26:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Taihung007 於 2011-7-31 07:52 AM 發表
Twg ching,
又一問!50500影細灰蝶會唔會有D吃力?thanks!

...會比較吃力....:cry   但 cropped 左亦不會好差....

呢張係名符其實的『細灰蝶』(Zebra blue butterfly)....

評分

參與人數 6威望 +6 收起 理由
joe0502 + 1 準確捕捉
DepthOfField + 1 技術高超
rol + 1 勁啊
rogerkwan + 1 Sharp!
zinc + 1 Sharp!
Taihung007 + 1 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-31 18:31:49 | 顯示全部樓層
原帖由 yin001 於 2011-7-31 01:14 PM 發表
請問各位師兄,小弟用D90,會唔會令相質素下降?多謝解答!

...當然唔會....可能更好?....
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-8-1 01:13:52 | 顯示全部樓層
林伯特 ... 500mm f.6.3 ISO2000 1/320"

按圖放大

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
kuso + 1 影雀、影人都數毛!想毒死人咩?
ckjames77 + 1 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

Taihung007 發表於 2011-8-1 07:49:05 | 顯示全部樓層
TWG Ching,

Sigma 真係要搵你做代言人先得, 好多CHING話支鏡300打上腳軟, 睇呢張都幾好呀.
回復 支持 反對

silkysheets123 發表於 2011-8-1 12:58:59 | 顯示全部樓層
想問下有冇人拎50-500os 追星?
回復 支持 反對

yin001 發表於 2011-8-1 19:44:08 | 顯示全部樓層
TWG師兄,D90 ISO800都好盡車,點會更好?
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-8-1 21:55:16 | 顯示全部樓層
原帖由 yin001 於 2011-8-1 07:44 PM 發表
TWG師兄,D90 ISO800都好盡車,點會更好?

...個人感覺而矣.....d90 我已用超過 230,000 (廿三萬)快門...
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-8-1 22:21:59 | 顯示全部樓層
用 Nikon d7000 + Sigma 50-500 OS 拍攝,因為5058 光圈太細,逼住要用 ISO2000 - 2500 去影,
但快門仍然不夠快,好多 action 都 freezed 唔到,而細光圈亦不能使背景模糊....麻痳之作...:L :L :L :L  

(按圖可放大)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
DepthOfField + 1 專業水準

查看全部評分

回復 支持 反對

yyl 發表於 2011-8-1 23:09:39 | 顯示全部樓層
好毒呀!!!
回復 支持 反對

iamericpau 發表於 2011-8-2 10:20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 yyl 於 2011-8-1 11:09 PM 發表
好毒呀!!!

我覺得120-300仲毒
回復 支持 反對