Sigma 50-500mm OS 貼圖分享 ...

DerekLeong 發表於 2011-7-8 19:27:40 | 顯示全部樓層
Hi all Chings,

May i ask you guys took those insects photos, did you use any extension 1.4 tube? Tks!

Regards,
Derek Leong:L
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-8 21:41:53 | 顯示全部樓層
原帖由 DerekLeong 於 2011-7-8 07:27 PM 發表
Hi all Chings,

May i ask you guys took those insects photos, did you use any extension 1.4 tube? Tks!

Regards,
Derek Leong:L

No extension or teleconvertor tube/lens is used
回復 支持 反對

DerekLeong 發表於 2011-7-8 22:24:32 | 顯示全部樓層
Tks TWG Chings,

Noted !

Regards,

Derek Leong:)
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-10 11:27:26 | 顯示全部樓層
卒之忍痛買左件"羅敦司德' UV filter比支S5058用. 冇咁散同立體感好好多!

ISO400, f/8.0, 1/100s, @500mm. 隻雀距離在40~50呎之間, 手持.

回復 支持 反對

richardkwan2000 發表於 2011-7-10 12:40:36 | 顯示全部樓層

回覆 #124 pangwai 的帖子

買咗幾多錢呀?
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-10 12:48:44 | 顯示全部樓層
$1,250.00

好肉赤,有c-hing仲叫我買仲B + W UV/IR cut添,不過要$2,500.00,真係唔捨得呀!!!

:L :L :L
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-10 21:22:23 | 顯示全部樓層
純粹攪嘢....

380mm f8 1/160" ISO500 手持..:smile1

1980 x 1319

評分

參與人數 5威望 +5 收起 理由
richome2 + 1 真係想知ching 支鏡攪過什麼,點會咁清gar?
pangwai + 1
ManPower + 1 Help ! 殺死人啦 !!
LSH.B + 1 Sharp!
rol + 1 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

icu 發表於 2011-7-11 19:42:44 | 顯示全部樓層
似乎係twg大師出得最好, 其他ching有部分相真係冇你咁sharp, 果然功力深厚
回復 支持 反對

LSH.B 發表於 2011-7-11 20:36:55 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-10 09:22 PM 發表
純粹攪嘢....

380mm f8 1/160" ISO500 手持..:smile1

1980 x 1319

手持,師兄您好好臂力啊。
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-12 01:00:14 | 顯示全部樓層

回覆 #128 icu 的帖子

Agree!!!

有排學....
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-14 09:02:02 | 顯示全部樓層
This was handheld shot on the Moon taken sometime ago...(100% cropped)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
psonsteven + 1 Standout

查看全部評分

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-17 22:04:35 | 顯示全部樓層
500 mm 1/60" f8 手持:L

1980 x 1344
回復 支持 反對

DepthOfField 發表於 2011-7-17 22:35:16 | 顯示全部樓層

回覆 #132 twg 的帖子

:L twg 師兄你好狠,已經有唔少師兄中左你D毒但你仲未收手!我都就快支持唔住啦!:L
拍得好靚!多謝分享!
回復 支持 反對

rol 發表於 2011-7-18 21:32:16 | 顯示全部樓層

回覆 #132 twg 的帖子

我放左支150-500 後..  比你D 毒害,    終於頂唔順, 身癢買番支50-500 OS

一試之下, 簡直感激到流眼淚..  全焦段用在D7000 同 D3S 居然無走焦 !!!!   簡直係神積 :kiss: :kiss:

我以前用150-500, 50-500 NON OS 舊版.. 或多或少都有走焦要就住用 :L

初步感覺.. 500mm sharp 過 150-500 小小,  OS 比150-500 有進步, 對焦快左小小 可能係口徑加大到95mm 入光多左..  但 270mm左右 光圈已經縮到F6.3.. 比150-500 縮得快左

不過腳架環依然係唔夠穩, 500mm 1/20 秒以下, 落腳後無論開與關OS,  都會受D7000 反光板跳動影響.. 要mirror lock 先夠定.

雖然50-500 鏡身跟腳架環都換左新塗層,  依家想緊辦法睇下點樣保護腳包左個腳架環  .. 之先 50-500, 150-500  腳架環甩皮太厲害:L

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
supercw + 2 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-18 21:53:23 | 顯示全部樓層
原帖由 rol 於 2011-7-18 09:32 PM 發表
我放左支150-500 後..  比你D 毒害,    終於頂唔順, 身癢買番支50-500 OS

一試之下, 簡直感激到流眼淚..  全焦段用在D7000 同 D3S 居然無走焦 !!!!   簡直係神積 :kiss: :kiss:

我以前用150-500, 50-500 ...

....:L :L :L :L 公起哂呀大師兄............

...支鏡係師兄手中可以發揚光大了..... :good:

對,如果用脚,d7000 一定要 MUP 先有清?影像.....
回復 支持 反對

andillion 發表於 2011-7-18 23:00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-18 09:53 PM 發表

....:L :L :L :L 公起哂呀大師兄............

...支鏡係師兄手中可以發揚光大了..... :good:

對,如果用脚,d700 ...

嘩!! Rol師兄都中毒。。。。。。快D出多D相毒害世人;P ;P
回復 支持 反對

EREKI 發表於 2011-7-19 12:20:01 | 顯示全部樓層
唔........ 真係唔好走入黎 :L
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-19 13:25:18 | 顯示全部樓層
好耐冇尼

f/5.6, 1/320s @ 140mm, 手持
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-20 08:58:41 | 顯示全部樓層
My Favorite :

回復 支持 反對

lordpet 發表於 2011-7-20 18:29:14 | 顯示全部樓層
真係俾twg兄毒到得留半條人命呀.....

其實我一向覺得咁大陪數既鏡, 質素唔可能好高, 而且對上一個version係EX而家又冇左, 可能會差啲, 不過睇完twg兄啲相, 成個人亂晒囉, 頂~  

其實50mm有冇幾可會用呢, 嘻嘻, 光學質素150-500會唔會好啲呢?
回復 支持 反對