Sigma 50-500mm OS 貼圖分享 ...

zz_gary123 發表於 2011-7-20 23:29:28 | 顯示全部樓層
原帖由 pangwai 於 2011-7-10 11:27 AM 發表
卒之忍痛買左件"羅敦司德' UV filter比支S5058用. 冇咁散同立體感好好多!

ISO400, f/8.0, 1/100s, @500mm. 隻雀距離在40~50呎之間, 手持.

呀媽細個都有教唔好四圍去小心D呀,睇睇下我都買左,但未買到filter又唔想用sigma,想知pangwai ching 快'羅敦司德'邊道買到thx
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-20 23:50:08 | 顯示全部樓層
原帖由 lordpet 於 2011-7-20 06:29 PM 發表
真係俾twg兄毒到得留半條人命呀.....

其實我一向覺得咁大陪數既鏡, 質素唔可能好高, 而且對上一個version係EX而家又冇左, 可能會差啲, 不過睇完twg兄啲相, 成個人亂晒囉, 頂~  

其實50mm有冇 ...

..其實我都有用 50mm 段呀,而且解像度超高 。不過最多用都係 200-300 去影蝶回蟲,用300-500去影雀:L :L :L :L
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-21 00:01:25 | 顯示全部樓層

回覆 #141 zz_gary123 的帖子

Hi zz_gary123 c-hing,

星際3/F
回復 支持 反對

zz_gary123 發表於 2011-7-21 00:20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 pangwai 於 2011-7-21 12:01 AM 發表
Hi zz_gary123 c-hing,

星際3/F

哈哈,在下無用,問唔中,幾間大的都答"騎騎"無咁大,只有肥花有sigma,還望指點一二.thx
回復 支持 反對

老柴榮 發表於 2011-7-21 05:03:28 | 顯示全部樓層

層次分明

回復 支持 反對

msko2003 發表於 2011-7-22 20:12:49 | 顯示全部樓層
想問有50-500 OS師兄們,你們用這支鏡時落腳架多或手持多?

想買這支鏡...
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-22 22:37:35 | 顯示全部樓層
原帖由 msko2003 於 2011-7-22 08:12 PM 發表
想問有50-500 OS師兄們,你們用這支鏡時落腳架多或手持多?

想買這支鏡...

...我係 99% 手持.....用脚只有用呢影夜景
回復 支持 反對

msko2003 發表於 2011-7-22 22:58:43 | 顯示全部樓層

回覆 #147 twg 的帖子

多謝師兄回覆,Thanks!

雖然這支不是EX鏡,但仍然很想買!
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-23 10:13:29 | 顯示全部樓層

回覆 #144 zz_gary123 的帖子

最埋左手邊最細間果間!
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-23 10:16:01 | 顯示全部樓層

回覆 #146 msko2003 的帖子

我都係90%以上手持,不過老人家冇twg師父咁定!
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-23 15:38:48 | 顯示全部樓層
f/6.3, 1/200, ISO320 @330mm

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
dsport + 1 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

zz_gary123 發表於 2011-7-23 16:36:10 | 顯示全部樓層
原帖由 pangwai 於 2011-7-23 10:13 AM 發表
最埋左手邊最細間果間!

買到la thank you ching
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-24 01:21:47 | 顯示全部樓層
兒童或怕兀突不宜........:L :L :L

500mm 1/50" iso1250 f9 手持...如果唔係呢個 setting 都影唔到....:L :L :L :L

1600 x 1115

評分

參與人數 12威望 +14 收起 理由
supercw + 2 準確捕捉
hkk + 2 層次分明
psonsteven + 1 準確捕捉
takashiay + 1 精彩內容
icu + 1 好堅
cyrusdc + 1 耐人尋味
zsxer + 1 主題明確
leechris5666 + 1 咁黑都影到!!! ... excellent!
lordpet + 1 好毒
pangwai + 1 精彩內容
dsport + 1 準確捕捉
rogerkwan + 1 準確捕捉

查看全部評分

回復 支持 反對

richardho 發表於 2011-7-24 10:41:27 | 顯示全部樓層
第一次帶佢去影concert!  坐到第31行,一樣沒有讓我失望,影左三個鐘,全手持,真係有少少攰。:) ;P

更多相片在 http://richardho.mygallery.biz/HackenConcert2011

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
twg + 1 精彩內容
pangwai + 1 專業水準
dsport + 1 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

silkysheets123 發表於 2011-7-24 12:16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 richardho 於 2011-7-24 10:41 AM 發表
第一次帶佢去影concert!  坐到第31行,一樣沒有讓我失望,影左三個鐘,全手持,真係有少少攰。:) ;P

更多相片在 http://richardho.mygallery.biz/HackenConcert2011

http://richardho.mygallery.b ...

專業 琴日拎左5個幾鍾 隻手返到屋企已經好似廢左
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-25 17:47:08 | 顯示全部樓層
加左filter之後第一次强光下拍白毛
回復 支持 反對

ning99 發表於 2011-7-25 17:55:52 | 顯示全部樓層

回覆 #134 rol 的帖子

rol ching,小弟都有支150-500,入左黎好中毒,又見你講50-500既500mm sharp 過 150-500 小小!貪方便想用多50-150焦段,但前提500mm真係好D,最低限度兩者打成平手,可否出兩者500mm段既比較相比小弟同廣大中毒ching參詳下,先至走去買.感激啊!~
回復 支持 反對

rol 發表於 2011-7-25 21:25:24 | 顯示全部樓層
中毒係因為TWG 師兄影得太好..   唔係點會有神手之稱

你可放心, 50-500 os 的500mm 會比150-500 好小小, 我之前50-500 轉 150-500 轉50-500 OS, 無後悔過     

支150-500 已經放左, 無法做番一比一比較, 只能攞番150-500 最後影的相作個参考..

同係D3S 影, 機身picture control setting 一樣,  無PS 過..  CROP 60%後, 大家都係大約1900x1260, 不過我相簿最高只能夠出1024x681

150-500 500mm F6.3 ISO 640  (原相)

50-500 os 500mm F6.3 ISO 400 (原相)

150-500 crop

50-500 os crop

回復 支持 反對

mykkee 發表於 2011-7-25 21:57:08 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-25 22:20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 rol 於 2011-7-25 09:25 PM 發表
中毒係因為TWG 師兄影得太好..   唔係點會有神手之稱

你可放心, 50-500 os 的500mm 會比150-500 好小小, 我之前50-500 轉 150-500 轉50-500 OS, 無後悔過     

支150-500  ...

:L rol 師兄你太過獎啦....:L :L :L 不過支 50-500 os 係 500 端係比 150-500 的 500mm 要好,
當年 (2009)  我就係試過 150-500 但不滿意 500mm 的表現而立刻以 $7300 買左 nikon 的 384 + 17E....
我舊年買 50-500 os 遇到不惻 (詳情可以看 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=896145 ),放棄左支鏡直到今年初忍不住再買返佢一次..... :titter: :titter:

回復 支持 反對