Sigma 50-500mm OS 貼圖分享 ...

rol 發表於 2011-7-25 22:42:04 | 顯示全部樓層

回覆 #160 twg 的帖子

你初初嗰支50-500 OS 的問題, 我都聽你講過下..  所以我有一排都無考慮支50-500 OS

1) 驚走焦, 事關支150-500 都係走走地
2) 驚甩皮, 二手價低..  支150-500 放左好耐先甩到手
3) 驚同D7000 唔夾.. 嘿嘿, 我部D7000 事幹多多.. 搞走焦都搞唔小..

不過見你都用左支50-500 搭D7000 用左一排又無乜問題, 先膽粗粗攞部D7000 去舖頭試試..  諗住一有走焦就掉頭走.. 點知, 試第一支50-500 就全焦距中焦,  仲準過我部份原廠鏡..  咁無話可說. 乖乖比鏡帶佢返屋企 ;P

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-25 22:42:24 | 顯示全部樓層
最盡 500mm f.9 1/1000"

評分

參與人數 6威望 +6 收起 理由
zinc + 1 Sharp!
兵工廠上魚痴 + 1 貢那 sharp
kam. + 1 Standout
ning99 + 1  驚艷!!!!!
pangwai + 1 色彩豐富
rol + 1 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-25 22:46:00 | 顯示全部樓層
其實我09年時都買過支150/500用响部Canon 40D度,後來轉會Pentax就將支150/500都賣埋,直至最近見Pentax用家配支5058用得好靚先又加入。
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-25 22:51:56 | 顯示全部樓層
原帖由 rol 於 2011-7-25 10:42 PM 發表
你初初嗰支50-500 OS 的問題, 我都聽你講過下..  所以我有一排都無考慮支50-500 OS

1) 驚走焦, 事關支150-500 都係走走地
2) 驚甩皮, 二手價低..  支150-500 放左好耐先甩到手
3) 驚同D7000 唔夾..  ...

...總之你支 50-500mm os 係執到宝..... :L :L :L 再公起你!!
回復 支持 反對

pangwai 發表於 2011-7-25 23:11:47 | 顯示全部樓層

回覆 #162 twg 的帖子

500mm影蝶都咁sharp, 犀利!!!

回復 支持 反對

rol 發表於 2011-7-25 23:16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-25 10:51 PM 發表

...總之你支 50-500mm os 係執到宝..... :L :L :L 再公起你!!

我無你神手秘技:cry .. 影極都係咁差呢..  下次教我影相啦.. ;P
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-26 00:02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 rol 於 2011-7-25 11:16 PM 發表

我無你神手秘技:cry .. 影極都係咁差呢..  下次教我影相啦.. ;P

...:L :L :L 大師兄咪玩我啦...:L :L :L
回復 支持 反對

ning99 發表於 2011-7-26 00:14:49 | 顯示全部樓層

回覆 #158 rol 的帖子

thx rol ching!如果係甘,由50~500都甘清,色水又甘鮮,10倍鏡有甘既質素,點攪啊~真係光學科技進步,舊果支50-500妍究左好耐都買吾落手(見過rol ching post sample), 新版5058真係好“毒“到,以後可免除換鏡之苦啦~就算重D都無計!影航空展,人像,鳥攝,昆蟲,marco....死啦,未買先興奮!thx rol ﹠twg !!!

回復 支持 反對

lordpet 發表於 2011-7-26 00:30:47 | 顯示全部樓層
小弟想請問一下, 支S50-500OS, 在不同焦距既最大光圈值, 例如: 105mm, 150mm, 200mm, 300mm, 400mm 等等, 唔該晒
回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-26 22:13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lordpet 於 2011-7-26 12:30 AM 發表
小弟想請問一下, 支S50-500OS, 在不同焦距既最大光圈值, 例如: 105mm, 150mm, 200mm, 300mm, 400mm 等等, 唔該晒

105mm = ~ f.5
150mm = ~ f.5.6
200mm = ~ f.6
300mm = ~ f.6.3
400mm = ~ f.6.3

通常我會收到 f.8 去影,呢個光圈成像已很好,而快門也不致太低,而且低快門也可有 os 幫助作補償;
但最佳光圈應會在 f10-f11左右...
回復 支持 反對

lordpet 發表於 2011-7-26 23:13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-26 10:13 PM 發表

105mm = ~ f.5
150mm = ~ f.5.6
200mm = ~ f.6
300mm = ~ f.6.3
400mm = ~ f.6.3

通常我會收到 f.8 去影,呢個光圈成像已很好,而快門也不致太低,而且低快門也可有 os 幫助作補償;
但最佳光圈應 ...

感謝咁咩細既資料, 200mm已經f/6好似早左啲, 不過都預左係咁, 啲成像咁好就冇計啦.... 唉.... 冇錢呀....:cry
回復 支持 反對

mykkee 發表於 2011-7-26 23:42:17 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

mykkee 發表於 2011-7-26 23:43:03 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

mykkee 發表於 2011-7-26 23:45:55 | 顯示全部樓層
請各位CHING 影動物時候不要用閃

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
twg + 1 貼錯區

查看全部評分

回復 支持 反對

kam. 發表於 2011-7-27 16:40:15 | 顯示全部樓層
原帖由 mykkee 於 2011-7-26 11:45 PM 發表
請各位CHING 影動物時候不要用閃

小弟新手一名,對於生態攝影乜都唔識:cry想請教 大師 點解唔可以用閃呢!
回復 支持 反對

mykkee 發表於 2011-7-27 17:03:27 | 顯示全部樓層
用閃對動物有傷害...令他們更怕人...

我從來係見一個x一個的
回復 支持 反對

rol 發表於 2011-7-27 22:05:56 | 顯示全部樓層

回覆 #175 kam. 的帖子

嘻嘻..   我都係打道回府, 返NIKON 區喇

回復 支持 反對

twg  樓主| 發表於 2011-7-28 00:39:40 | 顯示全部樓層
個題係 『貼圖分享』.....:L :L :L :L

210mm 1/200"

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
Eggsman + 1 真係好毒
kam. + 1 Standout

查看全部評分

回復 支持 反對

lordpet 發表於 2011-7-28 01:14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 twg 於 2011-7-28 12:39 AM 發表
個題係 『貼圖分享』.....:L :L :L :L

你不如改個題做"毒死你班友仔"仲好啦twg兄
回復 支持 反對

dee_dee_ 發表於 2011-7-28 08:49:23 | 顯示全部樓層
twg兄又比你毒死多一個了...........
回復 支持 反對