DCHome.net 數碼天地論壇

返回列表 發新帖
樓主: heryeung

分享拍攝星空的小小心得 (加入合併軟件使用方法)

資深會員

很有用,謝謝分享!
NEX3,6 + G45+G28
SEL1855
SEL55210
回復 支持 反對

1萬

資深會員

謝謝師兄無私分享
相機A7RM2 A77M2 VG20 PZE18-200mm oss A6000 16-50,A900,VG-C90AM,A99,DSC-V1,SONY SAL100M2.8 Macro Minolta AF 500mm F8 600mmf8
鏡頭FE16-35GM FE24-240 FE28-70 MINOLTA300/2.8G-HS,SONY70-200G Sigma 10-20mm,SONY E18-105G 細蔡16-80 16-50SSM DT35f1.8nex55-210 LA EA2,LA-EA4 nex fujiyama 12mmf8魚眼鏡
SAL14TC&SAL20TC, 俄仔16mmf2.8全手動魚眼鏡 2XAPO,(sony SAL28-75 f2.8 sam),KONICA MINOLTA AF 17-35/2.8-4(D),MINOLTA 24-105/3.5-4.5(D)Minolta AF100-400/4.5-6.7APO
閃燈Mecablitz 58AF-2 Digital60CT2,54AM,SONY,F58AM,F56AM,20M 攝錄機 FS5(4K) TD20EV-3D,HDR-SR1E,JVC-MC
回復 支持 反對

新手入門

等我又分享小小心得, 見到個天藍就準備出動, 唔好等人開團, 香港個天氣好奇怪, 可以兩個鐘頭之內由萬里無雲, 變成月黑風高, 唔好抱住等到星期六日先約埋成班友一齊搭的士share車錢。

香港個天係唔會等你得閒架。

仲有約網友係一件好Q煩的事, 隨時fd搭fd又多幾個人, 仲帶埋女朋友, 又要call多架的士。仲有人咩都唔識只係存心不良想呃蝦條。

有次我在水口見有兩條學生哥同個妹妹仔, 個女仔見到有個星座好光想知係咩座, 問兩條蛋散, 其中一個四眼仔竟然話係獵戶座。

擺明呃妹妹仔啦, 明明係天蠍座。

香港睇星影星好安全架, 係擔心有野豬同色狼姐。大路景點如東霸, 經常有其他天文友影相, 唔怕俾人溶, 覺得車錢貴, 可以搭94巴士到北潭涌轉的士, 的士車費都係60蚊左右。
回復 支持 反對

新手入門

又到左蛇王時間, 等我再講多幾句。

我見成日有人問, 得一部單反, 同埋支kit鏡, 可唔可以影到星星同銀河? 答案緊係得啦。

不過就唔好有太大期望, 影到就當然影到, 不過香港光害咁勁, 好難用太高ISO。

總之影得天文相, 就唔好抱住死都唔執相, 因為天攝影同其他長時間曝光題材一樣, 都係經常要面對曝光不足, 同埋低反差, 有時仲有色溫問題, 總之點都要執一執。

同其他咩深空天體呀, 月球行星攝影相比, 影星座同銀河, 已經唔需要大執。 影深空同行星, 如果唔大執, 根本唔可能出街。

講返正題, 如果要影星座, 唯有用3.5光圈, 如果有2.8當然更加好啦, 試下ISO400至800, 曝光20至30秒, 如果唔想拖長, 就縮到20秒之內。

例如影Orion, 用18mm f3.5 ISO 800曝15秒, 點都會有野睇。

但銀河就比較蝦人影。 我試過在大嶼山水口村用18mm f3.5 ISO 800, 唔計較會拖長, 用60秒曝光, 結果都係under, 雖然可以勉強見到條銀河, 但距離靚相境界, 仲差好遠好遠。

用ISO 1600去影, 有少少改善, 但個反差都係好低。如果唔執, 根本稱唔上係明顯見到銀河, 但推高兩三級, 又太多noise, 就算疊過darkframe都唔掂。

呢個時候, 就好易理解, 如果有部5d2同支2.8mm wide鏡會係幾咁美好。

可能有人話點解唔用50 1.8標頭。 雖然佢光圈係好大, 但視角唔夠大影唔晒成條銀河,我試過用50 1.8影銀河中心, 不一超過10秒d星星就會拖長, 實用性有限。不過配合ISO1600, 都叫做有少少野睇, 如果再推光一兩級當然更好啦。

不過如果係影仙后座同天琴座, 比較細的星座, 50 1.8都算好好用, 用f2 ISO 800 曝15秒會影到好多星星。

至於個個龍友經常掛在口邊的赤道儀, 都係算把啦, 又大又貴又重, 一年都未必用多過4次,買支L鏡又好咩都好, 都實用過佢啦。

同埋開口埋口叫人買赤道儀(EQ mount)的人, 通常佢地都係未用過, 唔知道有咩好處懷處。 用EQ mount雖然可以用低ISO曝光幾分鐘甚至更長,影出黎一定靚, 不過好可惜個前景就會blur晒, 例如前面有棵靚樹, 如果用EQ mount就可能會變成一個拖長的黑影。又如果曝光時間限制到一分鍾就可能仲認到係一棵樹…

如果真係買mount, 不如買個tracker, 起碼夠輕, tracker有平有貴, 由2000蚊至幾萬銀都有, 通常會用adapter安裝在豬嫂腳架上, 所以又要預多一筆錢買腳架。

無錢又要影星星點算? 除左用kit鏡影單張星座相, 仲可以影star trails同timelaspe, 用最大光圈, ISO視身處咩環境, 近市區用200, 郊區可以用400至800, 曝光20秒左右, 影百幾張疊相或者做movie。

其實影star trail係比較親民易入門, 搵到個靚前景已經成功一半, 如果天氣好, 除非無電同out focus, 影star trails好難會失敗。

我出街最多係 EM200 Temma2, 最多時候係一星期三睌北潭涌, 點會唔用赤道儀呀 !  詳情 回復 發表於 2013-1-17 05:41 PM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
rickytang + 2 精彩內容
IOTA[Ext] + 2 精彩分享

查看全部評分

回復 支持 反對

為未來懷舊 發表於 2013-1-16 05:00 PM
又到左蛇王時間, 等我再講多幾句。

我見成日有人問, 得一部單反, 同埋支kit鏡, 可唔可以影到星星同銀 ...

我出街最多係 EM200 Temma2, 最多時候係一星期有三睌北潭涌通頂(後來攪到開車睡着以後不敢), 點會唔用赤道儀呀 ! 我都揾碳14做咗個 Adapter落Gitzo 腳用 EM10 Temma2, EM200 temma2 ...

哈哈, 又可以否定幾個可能性, 老老實實我懷疑過你係陳洪, 不過AFAIK陳供唔玩天文望遠鏡。 需然我唔知你係邊位uncle, 不過見你有車有樓可能仲有股票在手,我估你應該唔洗出黎做啦。你有你的生活, 我有我的忙碌  詳情 回復 發表於 2013-1-18 12:28 PM
My Facebook Account: patrick.so.31@facebook.com
回復 支持 反對

新手入門

amoebahydra 發表於 2013-1-17 05:41 PM
我出街最多係 EM200 Temma2, 最多時候係一星期有三睌北潭涌通頂(後來攪到開車睡以後不敢), 點會 ...

哈哈, 又可以否定幾個可能性, 老老實實我懷疑過你係陳洪, 不過AFAIK陳供唔玩天文望遠鏡。

需然我唔知你係邊位uncle, 不過見你有車有樓可能仲有股票在手,我估你應該唔洗出黎做啦。你有你的生活, 我有我的忙碌,上年我都係影得幾次天文相呀陰公。

原來豬嫂腳架可以丞受咁大重量, 我以為最多都係頂到large format。

豬嫂腳仲可撑 Mewlon 250添 ...  詳情 回復 發表於 2013-1-18 05:31 PM
回復 支持 反對

為未來懷舊 發表於 2013-1-18 12:28 PM
哈哈, 又可以否定幾個可能性, 老老實實我懷疑過你係陳洪, 不過AFAIK陳供唔玩天文望遠鏡。

需然我唔 ...

豬嫂腳仲可撑 Mewlon 250添 ...

Takahashi adapter 03.jpg

Takahashi adapter 01.jpg
My Facebook Account: patrick.so.31@facebook.com
回復 支持 反對

新手入門

:good::good::good:
回復 支持 反對

2萬

資深會員

謝謝樓主和幾位師兄分享!
在下係Facebook見到銀河小王子Will Cho的靚相後,好想試下影銀河,
現在見到幾位大大的高見,希望在下都能影到。

THX ~ !
回復 支持 反對

高級用戶

謝謝師兄的教學!很有用!
回復 支持 反對

資深會員

非常感謝
回復 支持 反對

新手入門

好靓~~~~~~~
回復 支持 反對

資深會員