a4+相片打印機數問

milan080320 發表於 2011-11-7 21:18:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位師兄你好

想買一台打a4&相片打印機

主要打印相片(以4r最多,其次2r),極少打印a4紙(打印申請表格為主)

見到canon PIXMA iP2770三舊水有找好似幾抵

質素如何?

我見canon有部只打印相片的SELPHY CP800,在youtube看到好像幾好

PIXMA iP2770這種兩用機印相的質素會不會比SELPHY CP800差太多,或者打印成品差到無法接受?

另外三舊水這個價不會不易壞,我好怕半年打柴的機子-_-

新手好多地方不懂>.<

ninekit 發表於 2011-11-8 11:56:43 | 顯示全部樓層
I won't recommend any 4-color model which lack the dye black for use with photo printing, but at least the lowest model with 4 color dye + black pigment.
Selphy is easy and fun to use, but I was given an impression its not as good quality as properly setup inkjet photo printers.
回復 支持 反對

milan080320  樓主| 發表於 2011-11-8 18:52:33 | 顯示全部樓層

回覆 #2 ninekit 的帖子

請問有什麼好推介,最重要色彩還原及相片放久了變色仍少
價錢不是問題:faint
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2011-11-8 21:10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 milan080320 於 2011-11-8 06:52 PM 發表
請問有什麼好推介,最重要色彩還原及相片放久了變色仍少
價錢不是問題:faint

價錢不是問題, 要求又係好高?

當然係買A3+ printer印4R, Canon Pro 9500 II/Epson R2000
回復 支持 反對

ninekit 發表於 2011-11-8 22:45:35 | 顯示全部樓層
I 2nd, key is you have to choose those pigment ink for long last.
回復 支持 反對

jerrytrader 發表於 2011-11-9 11:27:33 | 顯示全部樓層
Use Dye-sub....
回復 支持 反對

alfred400 發表於 2011-11-10 00:03:34 | 顯示全部樓層
CP800係好在方便,但色只出到256.
IP2770係入門機,墨頭大D,係可以PRINT 相,但打印質素比其他的型號差,一分錢一分貨.
Canon Pro 9500 II 應該係你杯茶
回復 支持 反對

tsecw 發表於 2013-5-23 00:21:44 | 顯示全部樓層
Epson t50
回復 支持 反對

293 發表於 2013-5-24 10:52:11 | 顯示全部樓層
3舊水用壞左買過
買次墨都唔止呢個價~~
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-5-27 17:24:09 | 顯示全部樓層
4R相仔, 我會睇下印出來做咩,如果係印來派俾d親戚朋友開心下, 我覺得都係dye-sub機仔好, 因為印出來吾洗特別保護張相。

親戚朋友對相畫通常質沒咩要求,如果用返傳統dye-ink (家用A4果類)機一係就易褪色一係就o吾覺意手濕就容左D色都不太好,家用GRADE的PIGMENT機印相又不太靚而且易刮花。我覺得DYE-SUB係呢方面有大優勢。
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-5-27 20:11:41 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對