[市場消息] 2.4G 無線 TTL/HSS 飛燈引閃器 for SONY/KM

聽眾

高級用戶

上星期終於收到等一批由國內網友自行開發的 V2 版 2.4G 無線 TTL/HSS for SONY/KM 的飛燈引閃器,試用了數天,是時候可以和網友發表一下。

這引閃器支持基本上所有的 SONY DSLR 相機和閃燈,相機從 A900, A77, A55, A650, A700, … 至到 KM 的 D5D 和 D7D等, 閃燈方面從 SONY 的 58, 56, 43, 42, 36, 20 至 KM 的5600, 3600 … 等等。

無線引閃器使用 2.4G頻率工作, 內置天線, 一發射器 (TX) 可接多個接收器 (RX),支持TTL (包括多枝燈一起用),HSS 可到 1/8000s 同步,可 +/- EV(光比),閃燈頭可和鏡頭焦距同步,有4個 ID 和 2 個Groups,通信距離可達50m (閃燈遠過10m也很少用),用一只 AA 電 (可用10小時以上),自動 power down,低電量顯示, 用單'轉輪'操作, 帶PC 接口, 內置 USB 口可作 firmware upgrade ...

最重要的是 : 簡單易用,TTL 準,穩定,平 (比同功能的有牌子產品平一半以上)。

Updated 2012-01-22
NEX7 測試了,ok, 無問題。

Updated 2012-01-26
户外引閃距離測誠了, 最少50m以上。

Sample : TTL mode, 3600 + 43

Sample : Macro TTL mode, 3600 + 43

Sample : Macro TTL mode, 3600 + 43, different flash ratio

...

已有 2 人評分DCHcredit 收起 理由
joman + 1 感動
fongbiu + 1 感動

總評分: DCHcredit + 2   查看全部評分

聽眾

高級用戶

外型方面會唔會改善,是否已是售賣版?
Minolta 7xi - 28-105xi, 100-300xi
D7D KM17-35, 50 1.4, 16-80ZA
A350 70-300G, 85 1.4
A850 500RF

聽眾

高級用戶

原帖由 cmhk 於 2012/1/11 21:35 發表
外型方面會唔會改善,是否已是售賣版?

東西不是我做的,要改也無辦法。

現在的外殼是用進口'亞加力'用車床車出來的。手功也算可以,最少我和數位已在用的師兄也覺得無問題。

現在只是少量生產,大部份已給國內網友訂下了。出到香港的也只是數套而已。

聽眾

高級用戶

YO
買左番屋企,都未得閒拎出街玩
但室內試左幾張,真係好OK
雖然話係人手生產,但其實質量,手工都已經好好
同埋,比起V1,,,,今次唔駛驚擺落袋到整爛條天線XD

聽眾

高級用戶

岩岩試左少少
A850, 50mm, F4, 1/25s, ISO400,42閃

CRAW直出JPG

ps.以上+EV既都係用引閃做+EV,唔係用機身
ps2.用左柔光罩,所以所有都係under左少少,我影完先記得,原諒我

已有 1 人評分DCHcredit 收起 理由
fongbiu + 1 熱血度加 1 .

總評分: DCHcredit + 1   查看全部評分

聽眾

高級用戶

原帖由 Steive 於 2012/1/11 23:46 發表
岩岩試左少少
A850, 50mm, F4, 1/25s, ISO400,42閃

CRAW直出JPG

ps.以上+EV既都係用引閃做+EV,唔係用機身
ps2.用左柔光罩,所以所有都係under左少少,我影完先記得,原諒我

Steive, under 少少可能是因為淺色的牆身,用TTL時正常加1/3-2/3EV 便可。

應該比你之前用的"P" 牌易用。

聽眾

高級用戶

原帖由 OW 於 2012-1-12 12:14 AM 發表

Steive, under 少少可能是因為淺色的牆身,用TTL時正常加1/3-2/3EV 便可。

易用好多!!!!!!!!!

聽眾

高級用戶

原帖由 Steive 於 2012/1/12 00:18 發表

易用好多!!!!!!!!!

我也覺得很易用。

有空去影些外景,見過有位師兄用這引閃影外景背光大光圈人像好正。

聽眾

資深會員

Minolta 番 薯

原帖由 OW 於 2012-1-12 12:14 AM 發表

師兄用隻 P 牌飛燈系統,難用係指邊一方面呢?
人人毒我,我毒人人

聽眾

高級用戶

原帖由 fongbiu 於 2012/1/12 00:53 發表

師兄用隻 P 牌飛燈系統,難用係指邊一方面呢?

之前看過的...

http://www.dchome.net/viewthread ... page%3D1&page=1

聽眾

資深會員

Minolta 番 薯

原來係 363 , 我重以為係 king of sony 既 setting 有難度....
因為我無 king of sony 所以仍未知佢既 A B C Group 點樣 set.
係 king of canon 就可以係相機度教,但 sony 相機內就無 A B C 燈設置,所以不明所以.
人人毒我,我毒人人

聽眾

2萬

版務管理

使用相機品牌
Sony
原帖由 fongbiu 於 2012-1-12 01:27 AM 發表
原來係 363 , 我重以為係 king of sony 既 setting 有難度....
因為我無 king of sony 所以仍未知佢既 A B C Group 點樣 set.
係 king of canon 就可以係相機度教,但 sony 相機內就無 A B C 燈設置,所以不明所以.

據說...據說Pixel將會為King出一個類似PW AC3既物體...
來做個朋友
facebook.com/ahshing
youtube.com/ahshing

聽眾

高級用戶

原帖由 ahshing 於 2012/1/12 14:44 發表

據說...據說Pixel將會為King出一個類似PW AC3既物體...

已知這引閃也將會有一個帶LCD的 controller 發射器.

聽眾

銀牌會員

前日我入手了三隻接收一隻發射,想同大家分享下。

依d野我本身大大話話有十幾隻,係P,K牌 ,K牌近期入,有三成被昆既感受,因為A77唔用得。

前日我入手依套無牌子手工既東西原本諗著又有問題我可以上來小下佢爽下都好,好過K牌都唔知揾邊個小!

講下依隻土炮無牌野先,原本我諗係樣衰,其實個樣好結實好專業,感受似用以前NPS郙麗來背個種定製感覺。

佢所講既功能全部實現,有樣野想講下,佢個飛燈TTL準過原廠!好用,果d P牌K牌好心請教下依位師兄點搞啦!

各位sony友,依件野係ok既,我唔識佢,我只係張事實講出來分享下咁。
撚架生撚到夠,係時候回頭是岸,咁樣迷失洛去好浪費時間浪費資源,要盡快搵返攝影的本質,要高度專注在核心問題上。

聽眾

高級用戶

原帖由 orange1997 於 2012/1/14 19:20 發表

依d野我本身大大話話有十幾隻,係P,K牌 ,K牌近期入,有三成被昆既感受,因為A77唔用得。

前日我入手依套無牌子手工既東西原本諗著又有問題我可以上來小 ...

謝謝師兄了。

本來還擔心師兄沒有試便拿走了引閃會不會有使用上有問題。

聽眾

1萬

資深會員

爛相學會核心成員

(並唔係想賣廣告, 呢個野好work) 我都入左一套. 主要用佢黎做戶外HSS飛燈.  飛燈有HSS真係方便好多, 光源唔洗再局限於正光之餘又可以保留淺景深.  雖然只係mock up sample但完成度都好高, 用完呢個國產野已經唔想買P牌了

附上爛相測試相一張, 請留意光源方向

24mm F2, 1/250 + FM58閃 + 國產HSS離機引閃
DSC07411 test.jpg

聽眾

資深會員

Minolta 番 薯

原帖由 orange1997 於 2012-1-14 07:20 PM 發表

前日我入手依套無牌子手工既東西原本諗著又有問題我可以上來小 ...

我用過都覺得的確唔錯,算 全部實現,用 1t 2r 時行兩個 Groups ,在發射上當然要撥 group,接收在對應 group 上有反應.
不過同一 CH 即係 OW 師兄所說的 ID, 同 CH 唔同 group不可同時接收,只限對應發射的才有反應,不過 OW 師兄一早提及過的.
現情況就像有 8 個 CH 一樣.希望日後可以透過 firmware upgrade 更改這個項目,開多個掣比佢重可以實現 ABCD groups 添.
人人毒我,我毒人人

聽眾

高級用戶

原帖由 fongbiu 於 2012/1/16 10:12 發表

我用過都覺得的確唔錯,算 全部實現,用 1t 2r 時行兩個 Groups ,在發射上當然要撥 group,接收在對應 group 上有反應.
不過同一 CH 即係 OW 師兄所說的 ID, 同 CH 唔同 group不可同時接收,只限對應發射的才有反 ...

...
多謝師兄意見, 已給開發引閃的網友反映了.
...

聽眾

銀牌會員

可否pm 一套的價錢& Rx 的價錢

kongadam  我都想要pm價錢  詳情 回覆 發表於 2012-12-5 05:52 PM
攝影樂趣在於「發現」,拍照只是記錄你的發現

聽眾

高級用戶

原帖由 speed 於 2012/1/16 21:14 發表
可否pm 一套的價錢& Rx 的價錢

...
已 PM 了.
...