櫻花 NX100 + PANCOLAR 80mm F1.8 MC CARL ZEISS JENA DDR☼在Page 8.

相機發燒友 發表於 2012-3-19 17:39:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

試試Jackar 37mm 2X 增距鏡鏡頭,2佰幾蚊。

NX100 KIT LENS +  Jackar 37mm 2X 附加鏡 效果

下午4點幾

原庄Samsung LENS選擇又唔算多,兩舊幾價錢應該超值。

沒有修圖,全部相直出, 無PS,無crop,原汁原味。

本來 KIT ZOOM LENS 最遠得50mm,而家X2 = 100mm 影遠左

用自動對焦,全自動拍攝。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
mcq000 + 1 好心機

查看全部評分

take-that 發表於 2012-3-19 20:30:29 | 顯示全部樓層
外置增距鏡,數碼機用處不大,因畫質下降都較明顯,分分鐘不如數碼變焦或crop相,反而廣角鏡用處較大,因為唔夠wide就唔夠wide,好難後制。
回復 支持 反對

wts153 發表於 2012-3-19 22:32:49 | 顯示全部樓層
原帖由 take-that 於 2012-3-19 08:30 PM 發表
外置增距鏡,數碼機用處不大,因畫質下降都較明顯,分分鐘不如數碼變焦或crop相,反而廣角鏡用處較大,因為唔夠wide就唔夠wide,好難後制。

師兄果然有見地
回復 支持 反對

相機發燒友  樓主| 發表於 2012-3-20 00:41:06 | 顯示全部樓層
NX100無反機係沒有數碼變焦嫁,師兄!畫質請看圖,因為無理由落水影,唔夠遠就要用,增距鏡好基本,其他廠都有出Olympus EC-20 增距鏡/Canon....,另外wide我都有wide影。
回復 支持 反對

wts153 發表於 2012-3-20 15:52:45 | 顯示全部樓層
原帖由 相機發燒友 於 2012-3-20 12:41 AM 發表
NX100無反機係沒有數碼變焦嫁,師兄!畫質請看圖,因為無理由落水影,唔夠遠就要用,增距鏡好基本,其他廠都有出Olympus EC-20 增距鏡/Canon....,另外wide我都有wide影。

師兄可能提意不用增距鏡,用原來的鏡頭拍攝,再用電腦剪裁,效果可能會更好。

回復 支持 反對

take-that 發表於 2012-3-20 21:04:12 | 顯示全部樓層
仲有一個問題,通常增距鏡都會減少入光=細左光圈,快門會變慢。
反而WIDE外加鏡基本上唔會減少入光,但效果要夾鏡。
回復 支持 反對

相機發燒友  樓主| 發表於 2012-3-21 04:43:58 | 顯示全部樓層
多謝師兄關懷!曾經日日返工對住D相機所以依D唔算問題,減少入光一級半級預算左,有優點景遠D自然有缺點屬正常現象,take-that 師兄講得啱WIDE外加鏡係多人用D,我都帶左不過去到現場咁啱個環境少影咁解,三叔討論區太靜大家出下相都OK?
wts153師兄!
電腦剪裁要考慮,正確影相看原圖,意義好D,不如講下有咩地方靚景推介?
感謝2位師兄寶貴指示。
回復 支持 反對

take-that 發表於 2012-3-21 21:15:35 | 顯示全部樓層
呢度基本上冇人流,好似出左NX20既流出照片都冇人講,比著其他品牌都起碼吹到50個POST:L

agree!  發表於 2013-8-9 11:31 PM
回復 支持 反對

makpee-pentax 發表於 2012-3-21 22:05:19 | 顯示全部樓層
原帖由 take-that 於 2012-3-21 09:15 PM 發表
呢度基本上冇人流,好似出左NX20既流出照片都冇人講,比著其他品牌都起碼吹到50個POST:L

:L :L :L
回復 支持 反對

schumann2008 發表於 2012-3-21 22:39:42 | 顯示全部樓層
原帖由 相機發燒友 於 2012-3-19 17:39 發表

試試Jackar 37mm 2X 增距鏡鏡頭,2佰幾蚊。

NX100 KIT LENS +  Ja ...

見話冇人流,插入幾張相大家玩批評。

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
mcq000 + 1 好心機
jlyk2007 + 1 感動x2
波波子子 + 1 感動

查看全部評分

回復 支持 反對

波波子子 發表於 2012-3-22 00:33:27 | 顯示全部樓層
原帖由 take-that 於 2012-3-21 09:15 PM 發表

出個有跳樓價POST應該可以有50個POST  
回復 支持 反對

相機發燒友  樓主| 發表於 2012-3-22 01:36:00 | 顯示全部樓層
schumann2008 師兄JOIN下相片熱鬧D,影得好!
三叔依個品牌,其實在菲林時代佢有幾部唔錯,不過差唔多在尾期,但其他品牌m/f/k...已開發數碼相機............續
回復 支持 反對

makpee-pentax 發表於 2012-3-22 02:19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 波波子子 於 2012-3-22 12:33 AM 發表

玩三叔都係精打細算
回復 支持 反對

schumann2008 發表於 2012-3-22 07:55:20 | 顯示全部樓層
原帖由 makpee-pentax 於 2012-3-22 02:19 發表

玩三叔都係精打細算

三叔的鏡確係貴,不過可以用的舊野。
This time is Canon 55mm 1.2
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
回復 支持 反對

jlyk2007 發表於 2012-3-22 11:03:54 | 顯示全部樓層
原帖由 波波子子 於 2012-3-22 12:33 AM 發表

等緊佢出nx20時, 希望有跳樓價入nx11; 用緊nx10, 無'FA'用手動鏡成日攪到鬆郁朦
回復 支持 反對

soco125 發表於 2012-3-22 11:46:10 | 顯示全部樓層
原帖由 jlyk2007 於 2012-3-22 11:03 AM 發表

等緊佢出nx20時, 希望有跳樓價入nx11; 用緊nx10, 無'FA'用手動鏡成日攪到鬆郁朦

我在fever NX200 試用FA手動對焦,無 Sxny 的 peakiing mode 好用。
回復 支持 反對

波波子子 發表於 2012-3-22 11:57:39 | 顯示全部樓層
原帖由 soco125 於 2012-3-22 11:46 AM 發表

我在fever NX200 試用FA手動對焦,無 Sxny 的 peakiing mode 好用。

我用緊NX100, 之前簡唔中試用FA手動對焦, 覺得好似估估下, 可能我係新手唔係太適用.
回復 支持 反對

jlyk2007 發表於 2012-3-22 12:26:03 | 顯示全部樓層
原帖由 波波子子 於 2012-3-22 11:57 AM 發表

我用緊NX100, 之前簡唔中試用FA手動對焦, 覺得好似估估下, 可能我係新手唔係太適用.

我係nx100用'FA', 見條bar相對係最高位時當合焦, 都幾準; 用人眼2x放大對焦好多少都出鬆郁朦相, 可能我有老花:L
回復 支持 反對

schumann2008 發表於 2012-3-22 14:32:18 | 顯示全部樓層

回覆 #18 jlyk2007 的帖子

其實個 FA 點用?條 bar 郁來郁去,點為之準?
回復 支持 反對

jlyk2007 發表於 2012-3-22 15:00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 schumann2008 於 2012-3-22 02:32 PM 發表
其實個 FA 點用?條 bar 郁來郁去,點為之準?

當手動對焦時, 對著主體輕微前後旋轉對焦環, 條bar係最高個點就係中焦位

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
mcq000 + 1 謝謝分享

查看全部評分

回復 支持 反對