死白問題

查看數: 19448 | 評論數: 11 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2012-9-1 04:40 AM

正文摘要:

ching 我用外閃成日都影到有啲死白位,點先可以減少啲死白位呀? 如圖

回復

16號仔 發表於 2013-1-25 14:45:23
唔好太介意,呢D唔係死唔死白,呢D係「高光」位。同灰色一樣,一張相係由唔同的光暗及色彩構成,當中有灰有黑也有白,有黑位暗位高光位。
你想要一張毫無意境,但無死黑死白的「中灰」相?定係一張有各種各樣色彩光暗的作品?
mapo 發表於 2016-10-19 16:58:21
liandrew8 發表於 2014-9-4 09:26:07
charlescps 發表於 2014-8-26 15:25:35
你的問題我也遇上,但對大部分人來說不是甚麼問題,我在別人的控光器材測試看到平同貴既材質的確係有分別,好果你的要求比你的錢來得重要 牌子的話還須要可以pm你
markhamwong 發表於 2014-1-21 21:15:07
其實真係冇可能見唔到反光.
個個都上粉
唔上粉都有油
少少反光, 可以接受
第二張相靚了
16號仔 發表於 2013-1-25 14:48:22
睇落你兩張相反而要留意一下 white balance
唔好理有無 cal mon 呢D野,但兩張相唔一致係肯定了。
在我的mon 睇,第一張備青及冷、第二張就到前境就唔到後境,
估計第一張用現場光,第二張打 flash
打flash 的話,你落番張 color gel 啦∼∼
bonchan 發表於 2012-10-10 20:17:25
如果你真的不想見到嘴唇有死白,只好叫Model用一些不反光(啞色)的唇膏。
JackSir 發表於 2012-9-13 19:09:08
tff1fly 發表於 2012-9-7 03:16 AM
model 的嘴唇,有 啲死白位

唇彩的反光位,  影不到才怪 ~~  你影到這位置都不爆的話, 整張相應該UNDER 三級了
tff1fly 發表於 2012-9-7 03:16:51
model 的嘴唇,有 啲死白位

唇彩的反光位, 影不到才怪 ~~ 你影到這位置都不爆的話, 整張相應該UNDER 三級了  詳情 回復 發表於 2012-9-13 07:09 PM
hopeter0304 發表於 2012-9-1 10:12:09
JackSir 發表於 2012-9-1 08:08 AM
其實兩張相的主體, 曝光都算正常喎, 你講邊個位死白呢??

Agreed with Jacksir, 1st pics is just slightly under but it created another kind of mood which is pretty good.  I especially love 2nd pics, the skin tone is pretty lovely!!!!

So not sure what you mean by "dead white spot" in these pics?? ???
JackSir 發表於 2012-9-1 08:08:57
其實兩張相的主體, 曝光都算正常喎, 你講邊個位死白呢??

Agreed with Jacksir, 1st pics is just slightly under but it created another kind of mood which is pretty good. I especially love 2nd pics, the skin tone is pretty lovely!!!! So not sure what you m  詳情 回復 發表於 2012-9-1 10:12 AM
登錄 發佈 快速回復 返回頂部 返回列表