DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 386391|回復: 478

Tamron SP24-70mmf/2.8 Di VC USD 貼圖/技術分享 (23Apr2013 - 加左歐洲相)

高級用戶

最近小弟買入D800, 進入FX世界   , 然後一直冇買標準鏡, 只等Tamron 24-70 VC 既 Nikon版, 全因心思思想試下原廠冇既防手震功能, 是否值得放棄原廠而用副廠.

搜尋過好多網站都好似冇24-70 VC既大樓, 所以"膽粗粗, 開個Post", 希望可以交流下技術心得, 又可以比未買既ching有個參考.  

型號:              Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD(Model A007)
最近對焦距離:  0.38 米
濾光鏡尺寸:     82 mm
重量:              825 克

首先睇下個樣, 比埋N2470你比較下個size

模型試影

模型試影

模型試影

試下"人像"

試下"人像"

試下"人像"

手持 1/1.6秒, 冇VC做唔到吧

再一張慢快門手持

再一張慢快門手持

再一張慢快門手持

再一張"人像"

再一張"人像"

再一張"人像"

室內物件

室內物件

室內物件

室內物件2

室內物件2

室內物件2

24mm既淺景深都幾好

24mm既淺景深都幾好

24mm既淺景深都幾好

最後家常便飯

最後家常便飯

最後家常便飯

買左鏡差不多一個月, 冇乜機會去搵靚境影相, 不過都算試過下佢既基本性能; 感覺VC好強, 好似其他ching講, 真係"黏住"咁, 影video時直頭好似落左腳架咁定.  至於光學質素, 我可能未夠班試出佢既好壞, 所以基本上我好滿意支鏡既表現, 算對得住佢既價位.

相片唔係影得好好, 請唔好見怪, 希望可以拋磚引玉, 有其他ching可以貼上靚相, 一齊起樓

============ 加相 24Oct2012 ===========

之前有ching要求夜景相, 好可惜我冇乜運, 天氣好多時都唔多好, 只可以交出一些行貨, 唔好介意.

同時間我發現關左VC上腳架, 影像非常sharp, 可以充分發揮D800既解像力, 証明支龍仔既鏡片解像度好高.

昨天假期去左學人食high tea, 分享多小小食物相, 好喜歡佢既散景.

未夜晒既夜景, 手持 1/30s, 都仲可以有小小散景

關VC, 8秒, 色水唔錯

關VC, 8秒

關VC, 10秒

先黎茶具

再黎主菜

處理光線能力唔錯

個色出黎我幾鐘意

============ 加相 23Apr2013 ===========

剛剛去過歐洲旅行, 當然要帶埋好拍擋啦.  基本上, T2470可應付大多數情況, 只係去得歐洲, 我諗好多CHING同我一樣, 多數用ultra wide影景, 相對地用T2470其實唔太多, 所以只係分享一下當中見得下人既相.  

總括來講, 我正常係長插T2470, 因為佢一定係最靈活既一支鏡, 只係有時入到教堂, 就好自然會用ultra wide.  而基本上影VIDEO時, T2470依然係我既至愛, VC夠定, 全時手動好用, 景深控制非常好.

天氣好, 支鏡表現都好

原相係出到好detail屋頂, 好sharp

發色唔太濃, 算自然, 方便PS

石像既層次都算OK啦

天氣唔好, 呢張要推多D contrast

24mm其實只係緊緊夠

教堂內24mm就唔多夠

再來個銅像

呢張用左好少時間對焦, 其實緊緊對到, 支鏡對焦唔算快

又來張石像

逆光都算OK處理到

個24mm既景深我幾鐘意

再來試24mm景深

評分

參與人數 35威望 +54 收起 理由
seanwu333 + 1 精彩內容
dsport + 2 精彩內容
EddieN + 2 印象深刻
dcwo + 2 精彩內容
alexkhh + 2 專業水準
panda360 + 2 Sharp!
mark_k + 2 精彩內容
dcoloane + 2 構圖美觀
Badger + 2 構圖美觀
cookiemerry + 2 好心機
JackSir + 2 精彩內容
kmteric + 1 好心機
wanchiwah + 2 有內涵
Khaki89 + 2 有內涵
garment + 1 Sharp!
黑星 + 2 精彩內容
rickylo_99 + 1 努力之作
Zulu1000 + 2 努力之作
charles2 + 1 構圖美觀
clinrun + 1 構圖美觀

查看全部評分

D800, D300s
N16-85VR, N70-300VR, N35.8G, N50.4D
T11-16mm f/2.8, S50-500OS, T2470VC

高級用戶

D相好靚丫, 好SHARP, 會唔會有D夜景參考下?

其實都有諗過入呢支, 但係真係貴左D......同原廠有得揮

師兄想請教下, 佢個VC係咪同佢70-300個VC同一級?
回復 支持 反對

1萬

資深會員

小弟都考慮中. VC應該同70-300同級. 原廠2/3價錢, 多個VC, 但要為佢買多個82mmfilter同CPL. 同散景好似無咁"柔", 二線性較明顯. 有辣有唔辣.

ching講得啱, 我都鐘意原廠個散景多d, 不過唔係話差太多, 但就係嗰dd囉. VC就感覺唔會差過Nikon VR II, 什至應該係更定, 不過佢active個VC時, 個畫面移動得都幾厲害  詳情 回復 發表於 2012-9-4 01:07 AM
回復 支持 反對

高級用戶

Really good shoot.
回復 支持 反對

高級用戶

Timberwolf 發表於 2012-9-4 12:41 AM
小弟都考慮中. VC應該同70-300同級. 原廠2/3價錢, 多個VC, 但要為佢買多個82mmfilter同CPL. 同散景好似無咁 ...

ching講得啱, 我都鐘意原廠個散景多d, 不過唔係話差太多, 但就係嗰dd囉.  

VC就感覺唔會差過Nikon VR II, 什至應該係更定, 不過佢active個VC時, 個畫面移動得都幾厲害
D800, D300s
N16-85VR, N70-300VR, N35.8G, N50.4D
T11-16mm f/2.8, S50-500OS, T2470VC
回復 支持 反對

中級用戶

影出來立體感好似幾好喎
回復 支持 反對

資深會員

快門1/1.6s,VC 勁
回復 支持 反對

資深會員

tamron 呢枝真係翻身作
Nikon (已退會) 入會 SONY
回復 支持 反對

高級用戶

好多謝咁多位既意見.

夜景 - 遲D有時間會去影, 到時再分享

貴左D - 我諗佢既價錢同好多CHING估計有出入, 因為係副廠鏡.  不過同時, 佢係市面上唯一有VC既24-70鏡, 而畫質唔差過原廠好多, 所以:  1.有需要防震, 2.冇需要聞相, 3.冇原廠情義結 者, 比較合適.  我買$8300, 我覺得好OK

快門1/1.6s - 其實個VC真係勁, 我諗基本上一般人1/4s 定定地手持, 影3-4張都一定有一張清.

tamron 呢枝真係翻身作 - 哈哈, 其實TAMRON連續7年贏得歐洲EISA最佳鏡頭獎, 我冇否定過佢既質素, 只係佢之前攞獎既鏡未必O岩我地用, 所以有人會冇留意

請問師兄8300係邊度買呢?岩岩今日龍仔roadshow,係DSC賣8700呢 查實我覺得有防震係好D,我都因為價錢慢慢可以衝破原廠情義結的心理關口,但係聞相方面真係未過到  詳情 回復 發表於 2013-4-27 04:05 PM

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
nelsonb + 1 有內涵

查看全部評分

D800, D300s
回復 支持 反對

中級用戶

價錢可以低翻D就好啦.
不過個VC開住會唔會好大吃電?
回復 支持 反對

初來乍到

Any c hing knows how much for Nikon mount ("hong goods") ?

ching我上面好似有提過, 我買$8300 (減左$300 coupon) 同N2470比 ($13000) 都仲係算平好多了 回TG仔ching, 我之前都有用開VR/OS鏡, 通常都開住, 所以冇留意用電量既不同, 不過總之就唔覺得VC令到用電快好多  詳情 回復 發表於 2012-9-15 04:58 PM
回復 支持 反對

高級用戶

Mr.Dear 發表於 2012-9-15 08:33 AM
Any c hing knows how much for Nikon mount ("hong goods") ?

ching我上面好似有提過, 我買$8300 (減左$300 coupon) 同N2470比 ($13000) 都仲係算平好多了

回TG仔ching, 我之前都有用開VR/OS鏡, 通常都開住, 所以冇留意用電量既不同, 不過總之就唔覺得VC令到用電快好多
D800, D300s
回復 支持 反對

高級用戶

師兄,好鏡呀!請問D相在色彩上有沒有後製呀?

多謝ching 有執contrast/brightness (唔多), 有d室內調過WB, 全部加小小sharpness, 但saturation冇執過. 基本上我唔係想做鏡頭測試, 而係想比各位ching知道支鏡可以做到咩質素 (當然我可能未發  詳情 回復 發表於 2012-9-16 10:44 PM
回復 支持 反對

高級用戶

wwyy 發表於 2012-9-16 01:02 PM
師兄,好鏡呀!請問D相在色彩上有沒有後製呀?

多謝ching   

有執contrast/brightness (唔多), 有d室內調過WB, 全部加小小sharpness, 但saturation冇執過.

基本上我唔係想做鏡頭測試, 而係想比各位ching知道支鏡可以做到咩質素 (當然我可能未發揮到)
D800, D300s
回復 支持 反對

1萬

版務管理

個VC真係掂!
回復 支持 反對

新手入門

http://www.photosharp.com.tw/photosharp/News11317.html
回復 支持 反對

高級用戶

好勁~~~如果我上FF, 都會考慮呢支鏡...

而家用緊600D, 我都係用晒龍仔家族 10-300.....甚至, D人話10-24好差個支, 其實影出黎都唔係太差...我諗無咩人影完相會晒張POSTER出黎囉...

I am also using Tamron 10-24, ok bor! Very wide!  詳情 回復 發表於 2013-6-6 04:57 PM
多謝賞識 好同意CHING, 其實如果講一支好定唔好, 倒不如果講支鏡O岩唔O岩你用仲貼切D; 有人要超超SHARP, 咁當然要鏡皇級數啦, 不過有人唔需要超SHARP, 反而要輕便/防震/樣靚/平... 咁就變得每支  詳情 回復 發表於 2012-9-26 03:43 PM
Canon 6D   
T 24-70 A007
C 70-200 F4 L   
Canon 600EX-RT
回復 支持 反對

高級用戶

alexboo 發表於 2012-9-26 03:10 PM
好勁~~~如果我上FF, 都會考慮呢支鏡...

而家用緊600D, 我都係用晒龍仔家族 10-30 ...

多謝賞識

好同意CHING, 其實如果講一支好定唔好, 倒不如果講支鏡O岩唔O岩你用仲貼切D; 有人要超超SHARP, 咁當然要鏡皇級數啦, 不過有人唔需要超SHARP, 反而要輕便/防震/樣靚/平... 咁就變得每支鏡各有長短了.  
D800, D300s
回復 支持 反對

資深會員

我覺得這支lens完全超值!  canon支冇IS 的24-70 L II 都over 18K !
唯一要考慮的...就是durablilty & accuracy of the AF !
回復 支持 反對

資深會員

有沒有 CHING 覺得24 - 70的環, 轉动時較緊 !

覺呀, 不過還好啦, 唯有安慰自己, 咁咪冇咁快鬆囉  詳情 回復 發表於 2012-9-30 11:31 AM
回復 支持 反對