DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 37336|回復: 29

妥善保存照片的方法 - soft copy篇

早前小弟有家人幾經多年勸告都係吾肯買多隻harddisk把相片backup,結果唯一的harddisk出事: 一係就要花高昂費用抽data,一係就所有相片徙此消失。

你話幾吾抵呢? 其實久不久都有朋友發生類似事件,所以係自己blog寫左篇野, 節錄重要部份過來分享一下:

妥善保存照片的方法 - soft copy篇

現在多數人所指的「照片」是檔案,與相紙比,好處是不會因時間而退色,又似乎不用次次花錢晒相。不過更要明白照片檔案通常是「all or nothing」,不出事自然好;萬一保存突然出問題,檔案隨時死無全屍,毫無修復的餘地。另外,常用的JPG格式其實也有失真的可能。我不想叫人安裝10個防火牆、抄10個COPY再把相片放到雲端去做到100%全面保護,只是想提議一些不會太麻煩,又能大減不必要風險的習慣罷了。

* 我是PC派別人士,這裡提及的,有可能不適用於MAC。(設計師和攝影師不是都一定使用MAC吧? 誰說的!)

1. BACKUP備分
把資料備分無人不識,但真正實行的一般用家少得可憐,多半是怕麻煩。我是從1.2MB 大FLOPPY走到現在的人,肯定地說現在做備分已經比從前方便太多了。
以下是一些建議:
- BACKUP方式有很多,發展到現在使用EXTERNAL HARDDISK是最方便又最合成本效益的做法。
- 當中有些產品由雙HARDDISK組成,如果以RAID1運行,能把一份資料同時抄到兩個不同的HARDDISK(MIRROR IMAGE),成本較高但也較可靠。
- 如果覺得BACKUP是麻煩事,要求又不是很嚴格,每隔一至兩個月才BACKUP一次也未嘗不可,起碼最多也「只是」損失這一兩個月的照片。
- 電腦雖然可以MULTI-TASKING,不過當電腦READ/WRITE 大量DATA時,最好別用來做其他事,尤其HEAVY LOADING的事,其實很易出錯。
- 市面有BACKUP資料專用的SOFTWARE,但如果不用這些SOFTWARE,而只是依靠FILE COPYING的動作去抄資料,抄好後緊記RIGHT CLICK 對比一下檔案數目及大小是否相符。
- 即使要移動而不是複製資料,如果是大量的,不要直接「移動」,而是要先「複製」, 對比後再刪除原資料較為穩當。
- 選擇吃飯/睡覺時才BACKUP DATA可以減低對自己的影響,但之後記得對比一下檔案數目及大小是否相符。

2. 留意各種儲存媒體的保養及壽命
沒有人可以肯定儲存媒體的真正壽命,不過有些習慣可以把它們保存得更好:
- 如果是一次性的儲存媒體如CD-R, DVD-R, BLU-RAY等,燒錄後一定要寫上燒錄日期,這樣可以警惕自己定期檢查一下。
- 一次性的儲存媒體,有人說有5年/7年/10年壽命,也有人說5年也沒有。無論如何,大牌子的儲存媒體品質會可靠一點,耐用一點。
- 儲存在不受陽光照射、不太潮濕而且少灰塵的環境對媒體的壽命也很重要。
- 不要讓儲存媒體受震盪。這對HARDDISK來說當然重要,但對CD-R/DVD-R等也可能有影響,因為它們由幾層不同物料組成,日子久了會自然老化,加上震盪可能會加速物料互相剝離。
- HARDDISK還要多加小心靜電問題。
- 如果覺得家中電壓不穩,或是住平房村屋的朋友還需要用防雷拖板接駁電腦及HARDDISK,這樣能減少因電壓不穩及雷擊而造成敏感電子設備損害的機會。
- 燒錄CD-R/DVD等媒體時,如對保存壽命有要求,最好不要使用最高速度燒錄。此類媒體的DATA是由激光燒在碟上的坑紋產生。從前替過兩間公司設計DVD GRAPHICS,工程師說過燒錄速度太快會使激光力量減弱,坑紋較淺,某些情況下會減低日後成功讀取DATA的機會。

3. 原檔的保留
相片檔案通常是JPG檔,好處是能把圖案透過失真的方式來壓縮(有損壓縮),壞處自然就是......使圖案失真了。順帶一提,JPEG 在2000年左右推行了一種稱作JPG2000的格式,可支援無損壓縮,但事隔12年,似乎在消費/網絡應用上不太成功。
- 由於JPG是有損壓縮,所以如果做PHOTO EDITING 反覆儲存了多次, 失真的程度便會大增。減輕問題的方法之一是一次過完成所有EDITING才關閉檔案,另一個方法當然是用 MAXIMUM QUALITY了。
- 有些特別喜歡的相片,我做重大PHOTO EDITING前,會先SAVE一個COPY。這樣無論EDITING時發生甚麼偏差,也不影響原檔;而且我也試過在幾年後,不喜歡從前的相片處理手法,有原檔便可以重新處理得更好了。

節錄自小弟的blog:http://blog.yahoo.com/minglau/articles/648706/index
copyright Ming Lau

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
hkg2468 + 2
micros + 2

查看全部評分

唔好講其他, 就係DCH都己經冇晒3個月既post, 可見backup既重耍

仲有係唔少人以為用hard disk mirroring=backup, 真係大錯特錯

回復 支持 反對

大件事, 心思吾夠細密, 依家出此POST, 版主們以為我贈興就吾係幾好...
不過話時話,黎左技術區咁耐都好似未見過此處版主芳蹤
DLBB兄說得對,HARD DISK MIRRORING係同時在1隻以上HDD讀和寫相同資料,BACKUP則是另外保存一套以上的獨立資料。
回復 支持 反對

For MAC users;

1) plug in external hard drive
2) switch on Time Machine

For the last 1000 photos
Additional soft copy already in iCloud, if hardware fail, just drag and drop photos from photo stream into the folder
回復 支持 反對

買多個3,4G 外置硬碟做備份似乎更方便合理一點.  SOFT COPY 一定慢, 成本貴, 而且阻屋企地方.

似乎將軍誤會左SOFT COPY既意思, SOFT COPY本身冇速度, 亦唔佔任何空間  詳情 回復 發表於 2012-9-9 02:19 PM
回復 支持 反對

如是我聞 發表於 2012-9-9 12:11 PM
買多個3,4G 外置硬碟做備份似乎更方便合理一點.  SOFT COPY 一定慢, 成本貴, 而且阻屋企地方.

似乎將軍誤會左SOFT COPY既意思, SOFT COPY本身冇速度, 亦唔佔任何空間
回復 支持 反對

是咁的,以前用磁片的年代,用soft disc 備份的文件稱為softcopy, 有別於harddisc 內的hardcopy. 所以我誤會這兒的 softcopy 是指用 blueray 碟備份的數碼相。
回復 支持 反對

Soft copy 同 hard copy 這2個名詞用之己久, 如果仲未明, 可以睇下

Soft copy: http://en.wikipedia.org/wiki/Soft_copy

Hard copy: http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_copy

被將軍講一講我都忽然驚覺: 係硬碟上的叫SOFTCOPY,反而係軟紙上的叫HARDCOPY,真有趣!  詳情 回復 發表於 2012-9-10 12:36 AM
回復 支持 反對

RAID只係hardware redundancy,而唔係backup. RAID1以上所保障嘅係hardware failure而非logical error. 即係例如read/write中途hang機死咗file, raid係救唔到。所以redundancy/backup係不可以互相取代
回復 支持 反對

中毒/意外DELETE/FORMAT(假設不懂或不能UNDELETE/UNFORMAT) 等RAID1都係幫吾到手。
RAID用在BACKUP上,可以在HDD差不多"夠期"開始出現問題之初,希望其中一隻HDD依然完好,又或兩隻HDD因損壞部份不同而能夠互相補足各自失去的DATA,能及時把資料搬到新的設備。

不過我原意是以保存照片的角度提議些不太麻煩又能減少風險的習慣給較不熟悉電腦的用家,說到這裡似乎太複雜了。

另外順手補一張防雷拖板照片給不認識的朋友

http://blog.yahoo.com/minglau/photos/1057581/in/227089

這個是MAXPOWER的,留意拖版上有SURGE INDICATOR。這個級數不算很高,如果評估過覺得使用場所風險較高,BELKINS的一些出品會可靠些,越能令苞包變輕的越可靠。
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2012-9-9 08:46 PM
Soft copy 同 hard copy 這2個名詞用之己久, 如果仲未明, 可以睇下

Soft copy: http://en.wikipedia.org ...

被將軍講一講我都忽然驚覺: 係硬碟上的叫SOFTCOPY,反而係軟紙上的叫HARDCOPY,真有趣!
回復 支持 反對

小弟正是用 mirror 方法作為我的 data backup,希望在此分享本人諗法。
當年特然發覺要做data backup, 原來幾百M data backup to CD 是
很慢 (幾分鐘以上),
很多野做 (又寫底又耍搵地方放又要管理),
長期工作 (每日都要記住做)。

正如樓上各位師兄已提及, RAID 5 只是做 hardware redundency,而本人是希望搵一個方法做到  快、人手工作少、自動定時、少管理工作的 data redundency 方法作為backup,因為我覺得部電腦最大的危機就是樓主所說得例子 harddisk 出事,現時我 so call backup 方法是
用 兩隻相同容量的 harddisk,一隻是主要工作用(存放所有Data),另一隻只存儲相同 data,方法是用software 做 data mirroring,因 借助software 可以
即時(比定時更進一步)、
自動、
不需管理(blueray dual layer 只得50GB,但我有 1.5T data)

至於 中途hang機死file、錯手DELETE、錯手FORMAT, 一般 backup to CD 方法是不一定挽救得到,因多數是未 backup,未 backup 其中一個原因就如樓主所說 太麻煩,但是 software mirroring 是 file level 做野,我是見到兩個 driver,兩set data,所以中途hang機死file是有可能救得返,錯手FORMAT我估計 file level 的 software mirroring 是會停工的 (我唔夠膽試)。

Mirroring 始終都是 data redundency 有兩 set data,restore 都快D。 歡迎繼續討論

師兄既mirroring方法真係未算backup, 例如以下情況就會有問題: 1. delete files但唔係即時發覺 2. virus入侵corrupt左D file 3. batch process 一批files之後發覺做錯嘢, 要從頭做過  詳情 回復 發表於 2012-9-21 06:22 PM
回復 支持 反對

kevinlam 發表於 2012-9-21 05:33 PM
小弟正是用 mirror 方法作為我的 data backup,希望在此分享本人諗法。
當年特然發覺要做data backup, 原 ...

師兄既mirroring方法真係未算backup, 例如以下情況就會有問題:

1.  delete files但唔係即時發覺

2.  virus入侵corrupt左D files

3.  batch process 一批files之後發覺做錯嘢, 要從頭做過
回復 支持 反對

我估「BACKUP」呢個字有時沒絕對定義,但個人對一般DATA BACKUP的理解係把DATA COPY到另一個盡量獨立的儲存系統,所以我d backup hdd bay吾會長開。
kevinlam兄所講的方法, 兩隻hdd處於同一系統,似乎只係synchronize data, 並非backup。

另外, 覺得我地單單講「raid1吾等於backup」會令一d吾太熟電腦的網友誤會,所以都想講清楚d。
raid1的本質的確吾係backup,不過把原本的data copy到一套行raid1的external hdd, 就係backup了,而呢套 storage system由2個mirror disk組成,可靠度高於單hdd(如果成個storage system 掉落地,浸落水就沒得講了)。
回復 支持 反對

雖然backup 沒絕對定義, 小弟覺得backup必須有2個條件:

1.  將原來file用某種方法複製至某種煤體, 成為一個獨立的版本, "獨立"的意思, 係指原來file在複製後就算再有任何改動, 都不會影響已複製的版本

2.  需要時可以將已複製的版本還原, 取代原來的file
回復 支持 反對

DLBB 師兄得對   delete files、file corrupted 和 做錯嘢,都不可以由我的 so call backup 方式挽救得到,以下我的繼續或分享也不是 推返 或 否定你的說法,只是希望未有做 backup 而又與我情況接近的朋友,現在開始要考慮考慮

首先我會約略分開高風險 (例如:死hraddisk), 底風險情況 (例如:delete files、file corrupted 和 做錯嘢)
底風險是指一般可用其他方法挽救或 可接受的 file lost 情度(大約是指小規模的損失)
高風險是指只可由另一set backup recover 返出來(大約是指大規模至全部的損失)

如果我每次改動 file 時 (即是我說的底風險時期) 都要人手copy一 set 去DVD (以我為參考,只得 4.7GB) ,每次 8至 16GB 相 即是要兩至四隻碟,又要寫又要買又要搵地方放,以我為人好快就唔再做,因為一來唔常發生(做一百次我經歷唔多過一次),二來有其他方法可以幫忙小部份問題,相信大家都可以想像得到。

高風險我就唔夠膽唔做(最驚成隻harddisk死),但是 1.5TB data 最少要327隻4.7GB DVD碟,如果分每次活動或每日為一組DVD,就超過四百隻,每個月 backup 一次,一係我自己記得每次搵返D舊碟換過新,一係就用 incremental backup,但是到真係 restore 時都唔知點萛,可能成千隻。 為安全計每年重新做一次 full backup,即係又三四百隻。

講真一千幾百隻碟既錢唔係咩大數目,只是我唔想管理佢,如果唔認真管理  這樣會好快對過去做左的 backup 失去信心,失去牠的完整性信心,所以點解我會選擇另願做 mirroring。

後話: 年頭時正測試緊 off-site mirroring,但係太慢要度度

我係相機記憶卡只係64MB的年代用CD-R, 記憶卡1GB的年代就用DVD做FILE STORAGE & BACKUP,由於要燒2個COPY都真係非常煩。記憶卡慢慢變成4GB時, 已經發現頂吾順, 吾可以再用此法。  詳情 回復 發表於 2012-9-28 10:53 AM
回復 支持 反對

kevinlam 發表於 2012-9-24 10:48 AM
DLBB 師兄得對   delete files、file corrupted 和 做錯嘢,都不可以由我的 so call backup 方式挽救 ...

我係相機記憶卡只係64MB的年代用CD-R, 記憶卡1GB的年代就用DVD做FILE STORAGE & BACKUP,由於要燒2個COPY都真係非常煩。記憶卡慢慢變成4GB時, 已經發現頂吾順, 吾可以再用此法。

師兄, 如果你是用緊 external harddisk 又唔想人手做 copy,Mirrorfolder 這隻 software 可以幫到你,我用了幾年由XP 到現在 Win 7,都叫做 so far so good.  詳情 回復 發表於 2012-9-28 04:55 PM
回復 支持 反對

我而家係咁。

揀o左o既相﹐就放一隻外置硬碟。
所有相﹐比包括無揀o既﹐先放係一隻電腦內o既工作硬碟﹐同時做一個 1:1 o既 copy 係另一隻儲存硬碟。
到咁上下﹐就燒藍光。

師兄, 藍光碟用緊幾多G size?  詳情 回復 發表於 2012-9-28 04:56 PM
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2012-9-28 10:53 AM
我係相機記憶卡只係64MB的年代用CD-R, 記憶卡1GB的年代就用DVD做FILE STORAGE & BACKUP,由於要燒2個COPY ...

師兄, 如果你是用緊 external harddisk 又唔想人手做 copy,Mirrorfolder 這隻 software 可以幫到你,我用了幾年由XP 到現在 Win 7,都叫做 so far so good.

其實我係特定時間COPY去EXTERNAL做BACKUP, 所以人手COPY已經OK了,不過謝謝你的資料  詳情 回復 發表於 2012-9-28 05:03 PM
回復 支持 反對

micros 發表於 2012-9-28 01:24 PM
我而家係咁。

揀o左o既相﹐就放一隻外置硬碟。

師兄, 藍光碟用緊幾多G size既碟?

25 GB ~~~  詳情 回復 發表於 2012-9-28 07:19 PM
回復 支持 反對