2012年 我的攝影回顧 --- 風仔

Fungjai 發表於 2012-12-24 11:37:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2012 年對我黎講, 算係起伏較大同埋人生轉變既一年. 攝影既興趣被工作差唔多完全埋沒, 所以用大機影相既機會少之又少~ 但 full frame 大機既畫質同景深就真係好正~ 雖然最後都賣左, 但我祈望好快就會有如 RX1  / NEX 輕便可換鏡既 full frame 機出現~ 唔使再帶一大堆器材出街影

分享下今年我最喜愛既三張照片:

1) 攝於 GEM 2012 Concert, 一向都喜愛舞台攝影, 舞台既燈光我覺得好靚但又係變幻莫測, 係測光好多時都要靠一點經驗加運氣.... 當然仲有既就係拍攝既靚位置啦~ 呢張相我最鐘意就係個背景光, a850 用 70-210 F4, 平均測光再加 EV 連拍數張得出呢張相片

GEM Concert.jpg

2) Auckland City, New Zealand. 呢個城市對我黎講係印象深刻, 小弟青年時期所有既回憶都係呢度發生, 今年有幸做左老襯之後帶埋太太舊地重遊, 我覺得意義重大~ 紐西蘭天氣一年四季都好好, 香港實在難有此等景色, 照片攝於傍晚時分, a850 + Sigma 24-70 2.8 DG EX HSM

3) Lake Takepo, New Zealand. Lake Tekapo 位於南島中央,是一個風光明媚的旅遊區,幾個大景點都集中在這裏附近。Lake Tekapo 是一個好美的湖,湖水獨有的蔚藍色,是紐西蘭少有的(也可能是世界少有)。成因是這個湖的上游是冰川,冰水從山上沖下來時,把冰川的沙石不斷沖刷成細小石粉,連小石頭冰塊冰水一起流到 Lake Tekapo,當太陽光射在湖上,在湖中飄浮的細粉使湖水變成蔚藍色,非常好看! 呢張相用 NEX 5 既全景拍攝功能拍攝, 睇大相真係靚到嘩嘩聲~

Lake Takepo.jpg

多謝大家點閱, 希望 2013 年可以投入多 d 時間去繼續影相, 影多 d 好內容既照片~

評分

參與人數 8威望 +14 收起 理由
pmyeung + 2 色彩自然
crisis_hk + 1 印象深刻
eric7x530 + 1 構圖美觀
PP + 5 多謝支持~~ happy 2013
陳玠霖 + 1 構圖美觀
rawpaper + 1 #1
smf + 1 好氣氛
kenchak + 2 構圖美觀

查看全部評分

smf 發表於 2012-12-27 16:22:25 | 顯示全部樓層
望見個湖.....心情會好起來.....
回復 支持 反對

細雄 發表於 2013-1-1 18:51:34 | 顯示全部樓層
一身好本領, 唔影多D是可惜
祝風哥早日重拾攝影熱情
回復 支持 反對

PP 發表於 2013-1-2 00:33:41 | 顯示全部樓層
工作真係好困人
祝風爺 dc都影出好相來
回復 支持 反對

eric7x530 發表於 2013-1-2 13:07:41 | 顯示全部樓層
外國風景天氣係唔同 d ...
回復 支持 反對

sonyff 發表於 2013-2-3 20:27:30 | 顯示全部樓層
謝謝分享!
回復 支持 反對