Contax N 24-85mm f/3.5-4.5 T* Lens 可否改 Canon EF mount

DC1234 發表於 2013-1-3 19:34:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

誠心請問各師兄此鏡可否改 Canon EF mount 呢?  見呢支二手都唔係好貴, 想試下學玩手動鏡.  有無心得可否指點一下小弟. 謝謝!
hubert 發表於 2013-1-3 20:12:44 | 顯示全部樓層
http://conurus.com/contax/buy-a- ... ready-been-modified

你可以search 下, 以前都有人討論過

Thank you. Ching.  詳情 回復 發表於 2013-1-3 08:17 PM
回復 支持 反對

DC1234  樓主| 發表於 2013-1-3 20:17:30 | 顯示全部樓層
hubert 發表於 2013-1-3 08:12 PM
http://conurus.com/contax/buy-a-lens-that-has-already-been-modified

你可以search 下, 以前都有人討 ...

Thank you. Ching.
回復 支持 反對

貧攝師mingsir 發表於 2013-1-3 23:08:23 | 顯示全部樓層
我兩年幾前開始用,有個小測試可以分享下,值唔值要問自己.
我就用得好開心
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=882108
回復 支持 反對

Big_McIn 發表於 2013-1-3 23:10:47 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

貧攝師mingsir 發表於 2013-1-3 23:26:33 | 顯示全部樓層
有人打一世工都無100萬,有人一轉手幾百萬落袋.
所以(值唔值要問自己).
回復 支持 反對

waicsl 發表於 2013-1-4 09:04:01 | 顯示全部樓層
改N lens 配Canon body,就好似玩老爺車一樣,在香港,有事維修叫天唔應,叫地唔聞。
回復 支持 反對

ckhong79 發表於 2013-1-4 10:17:00 | 顯示全部樓層
如果你們喜歡Zeiss的鏡, 又要用Canon body 及AF的話, 我諗N 鏡改EOS mount 是唯一選擇。
我最喜歡N24-85, 旅行鏡一流, 而且比24-70L 輕。

回復 支持 反對

ckhong79 發表於 2013-1-4 10:23:20 | 顯示全部樓層
其實如果你想玩手動的話, 也可將N24-85改手動, 只是沒AF及一定要全開光圈拍攝,除非你買那些有光圈控制的轉接環, 但都好貴。

另外你也可玩Contax C/Y mount 鏡頭或Zeiss ZE 鏡頭。我個人獨愛C/Y, 原因不說了, 不想被人說二手佬
回復 支持 反對

bmwwind 發表於 2013-1-4 10:26:29 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

bmwwind 發表於 2013-1-4 10:32:21 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

aeroplane8340 發表於 2013-1-4 12:05:22 | 顯示全部樓層
入左一年
長插5D2
全開光圈可用

因你呢句先至買個adaptor,用落又幾好,所有N鏡可簡單上E0S,但自作聰明收光圈至5.6至用。反而吳方便  詳情 回復 發表於 2013-2-3 04:40 PM
回復 支持 反對

ah-ho 發表於 2013-1-4 12:13:18 | 顯示全部樓層

N 24-85係AF鏡,所以上面有人講要改mount好煩、要好小心,因為改完後可以係canon EF上有AF。覺得煩、唔值就唔好玩,但呢到好多人玩過,都覺得好玩,甚至話PQ好過canon L鏡。
見你講想玩MF鏡,如果你只係想玩MF鏡,其實會簡單好多。建議你試下D contax C/Y定焦鏡。個D先威力強勁。只需要買個CY-EF adaptor mount就可以,鴨記大把有得賣。

Ching, 原來你都有支Contax N 24-85mm, 有無改mount 做自動鏡, 抑或手動呢? 可否參考師兄用這鏡的大作?  詳情 回復 發表於 2013-1-4 08:22 PM
回復 支持 反對

coleung 發表於 2013-1-4 13:16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.1.RbJLYu&id=4411664846
一五零人仔,自己改,只有全光圈,手動對焦
回復 支持 反對

DC1234  樓主| 發表於 2013-1-4 20:22:59 | 顯示全部樓層
ah-ho 發表於 2013-1-4 12:13 PM
N 24-85係AF鏡,所以上面有人講要改mount好煩、要好小心,因為改完後可以係canon EF上有AF。覺得煩、唔值就 ...

Ching, 原來你都有支Contax N 24-85mm, 有無改mount 做自動鏡, 抑或手動呢? 可否參考師兄用這鏡的大作?   

我個支係EF自動對焦。買左後我去左支24-70L 1代了。 大作就無喇,我都係影爛相多。 你去呢版有條thread專門係N24-85既,慢慢睇下其他大師既作品啦。  詳情 回復 發表於 2013-1-5 08:03 PM
回復 支持 反對

DC1234  樓主| 發表於 2013-1-4 20:27:26 | 顯示全部樓層
多謝各師兄的提點及意見. 因看過有些師兄用菜頭的作品, 真是一見難忘, 小弟也很想體會一下這些手動鏡的威力. 爬了幾晚文,看了很師兄的大作, 感覺不同系列的菜頭像有不同的性格, 這鏡群更有令人有點一入豪門深似海的感覺.
回復 支持 反對

jackyman29 發表於 2013-1-4 21:20:32 | 顯示全部樓層
我都有支改咗N24-85, 個人認為值得支24-70 f2.8L 已經好少用
回復 支持 反對

vaivaivai 發表於 2013-1-5 13:46:56 | 顯示全部樓層
要玩N24-85此鏡的質素是很好的, 但如要維修就比較煩...利與弊就要自己衡量了.
回復 支持 反對

zmiss 發表於 2013-1-5 13:50:38 | 顯示全部樓層
contax all N lens stop service at 2015
回復 支持 反對

leoyblam03 發表於 2013-1-5 16:18:27 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對