DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 36059|回復: 25

請問絨面相紙

依家快圖美除左4R 外,例如8R/8F 都轉哂絨面相紙

有冇人知絨面相紙係點? 同普通相紙有咩分別?

THANKS!
紋理呢家野好難講
比一個幾亳去晒張咪知囉...
回復 支持 反對

呢間連鎖店,選擇性越來越少,菲林上lab、大相要光面上lab,一來一回要7-9日!
即係話一唔滿意,就要即場做決定要 / 再曬 / 退,但唔理你點揀,你一落order就已經蝕咗俾佢。
再曬:返來之後已經超過十日,冇得再換或退;即時退:只係退現金卷,你始終要再返來幫襯佢!
個人認為係有心封鎖客人十日內不滿重晒呢個舉動........

退現金卷唔退錢, 小弟覺得可以理解 佢退錢年代, 小弟見過幾次, 有人影完一筒菲林去晒, 出黎發覺自已影得唔好, 36張退左廿幾三十張  詳情 回復 發表於 2013-1-12 11:08 AM
回復 支持 反對

人地D機Cal好晒,唔滿意好多時都係客原因。
回復 支持 反對

WH_Shun 發表於 2013-1-12 12:12 AM
呢間連鎖店,選擇性越來越少,菲林上lab、大相要光面上lab,一來一回要7-9日!
即係話一唔滿意,就要即場做 ...

退現金卷唔退錢, 小弟覺得可以理解

佢退錢年代, 小弟見過幾次, 有人影完一筒菲林去晒, 出黎發覺自已影得唔好, 36張退左廿幾三十張

「晒窮你」係退錢年代, 就係以呢一招打殘左好多個體沖晒店, 然後幾近獨場步武林... 當年都重係FILM年代, 影完成筒菲林沒得選相, 小弟部分朋友有理沒理晒完相然後即場張D不合心水作品TRASH, 好多時根本就同晒得吾好無  詳情 回復 發表於 2013-1-14 07:15 PM
小弟我影菲林相,晒菲林都會出兩set,分別在於入機方向唔同,所以都會有50%退回。 佢退現金卷我冇異議,只不過上lab做個期太耐,而且耐到得翻一次退/換(二選一)既機會, 加上佢越來越多job 上lab做,仲維持超高價  詳情 回復 發表於 2013-1-13 11:17 PM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-1-12 11:08 AM

佢退錢年代, 小弟見過幾次, 有人影完一筒菲林去晒, 出黎發覺自已影 ...

小弟我影菲林相,晒菲林都會出兩set,分別在於入機方向唔同,所以都會有機會有50%退回。
佢退現金卷我冇異議,只不過上lab做個期太耐,而且耐到得翻一次退/換(二選一)既機會,
加上佢越來越多job 上lab做,仲維持超高價格,個“十分滿意保證”越來越名不副實!

少左人晒相, 少左DEMOND自然少SUPPLY, 唯有集中用LAB去處理做都沒辦法  詳情 回復 發表於 2013-1-14 07:19 PM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-1-12 11:08 AM

佢退錢年代, 小弟見過幾次, 有人影完一筒菲林去晒, 出黎發覺自已影 ...

「晒窮你」係退錢年代, 就係以呢一招打殘左好多個體沖晒店, 然後幾近獨場步武林...
當年都重係FILM年代, 影完成筒菲林沒得選相, 小弟部分朋友有理沒理晒完相然後即場張D不合心水作品TRASH, 好多時根本就同晒得吾好無關系, 簡直就係FREE PREVIEW
雖說攪攪新意思係可以吸引消費者幫襯有多D生意, 但如果用完呢招真係可以COVER成本之餘賺大錢, 佢都吾可能靠呢招打殘咁多個體沖晒店。

FILM年代小弟主力影slide, 所以冇得利用晒窮你既preview 至於個體沖晒店, 小弟唔係行內人唔知生意, 不過從消費者角度, 小弟所住附近有7間個體沖晒店+1間晒窮你, 10年內都冇一間執笠, 包括10年前數碼時代開始時卒先  詳情 回復 發表於 2013-1-14 08:16 PM
回復 支持 反對

WH_Shun 發表於 2013-1-13 11:17 PM
小弟我影菲林相,晒菲林都會出兩set,分別在於入機方向唔同,所以都會有機會有50%退回。
佢退現金卷我 ...

少左人晒相, 少左DEMOND自然少SUPPLY, 唯有集中用LAB去處理做都沒辦法
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-14 07:15 PM
「晒窮你」係退錢年代, 就係以呢一招打殘左好多個體沖晒店, 然後幾近獨場步武林...
當年都重係FILM年代, ...

FILM年代小弟主力影slide, 所以冇得利用晒窮你既preview

至於個體沖晒店, 小弟唔係行內人唔知生意, 不過從消費者角度, 小弟所住附近有7間個體沖晒店+1間晒窮你, 10年內都冇一間執笠, 包括10年前數碼時代開始時卒先引入Frontier既其中一間, 所以似乎個體沖晒店仍有得做, 不過少左人晒相係事實, 所以10年內都冇一間新店開張

小弟身邊就真係少左晒相鋪, 亦有鋪越搬越細, 做得好的似乎都吾係單靠晒相搵食, 例如鋪內可以影下家庭相(吾係証件相)。不過消失的主要都係商場鋪, 租金一定比晒窮你來得兇猛, 商場鋪租年年加, 晒相費就沒得加價, 照計  詳情 回復 發表於 2013-1-15 11:31 AM
回復 支持 反對

1小時, 大LAB, 到依家自己開LAB
印相真係唔易到
邊個MARKET 都係一樣
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-1-14 08:16 PM
FILM年代小弟主力影slide, 所以冇得利用晒窮你既preview

至於個體沖晒店, 小弟唔係行內人唔知生意,  ...

小弟身邊就真係少左晒相鋪, 亦有鋪越搬越細, 做得好的似乎都吾係單靠晒相搵食, 例如鋪內可以影下家庭相(吾係証件相)。不過消失的主要都係商場鋪, 租金一定比晒窮你來得兇猛, 商場鋪租年年加, 晒相費就沒得加價, 照計就沒理由好做。
至於晒窮你退現金一事係多年前係看見有行內前輩在此FORUM討論同埋怨。
1張3R4R收幾毫, 一定係靠量大去圍皮, 如果晒了相可以隨便退現金, 小弟相信應該吾會倒蝕現金, 但係就白做, 個體戶自己係老細的都吾難想像會意興闌珊。

晒窮你當年退現金, 時逢Fuji 財力厚又要同Kodak Express鬥, 佢係總代理, 有可能Fuji 在背後補貼相紙/藥水, 個體戶就唔會有此優待 E+ Fuji 已弱, 沖晒量又縮, 就唔會再有支歌仔唱  詳情 回復 發表於 2013-1-15 02:09 PM
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-15 11:31 AM
小弟身邊就真係少左晒相鋪, 亦有鋪越搬越細, 做得好的似乎都吾係單靠晒相搵食, 例如鋪內可以影下家庭相(吾 ...

晒窮你當年退現金, 時逢Fuji 財力厚又要同Kodak Express鬥, 佢係總代理, 有可能Fuji 在背後補貼相紙/藥水, 個體戶就唔會有此優待

E+ Fuji 已弱, 沖晒量又縮, 就唔會再有支歌仔唱

都可能沖費補貼, 又或者搵股民補貼, ANYWAY依家事實都証明左佢係得, KODAK EXPRESS依家沒晒影了  詳情 回復 發表於 2013-1-18 12:21 AM
回復 支持 反對

我幫襯過好多屋企附近的曬相舖,以服務同相片質素計,快圖美真係唔錯

d 細舖成日話d 大舖玩哂,但d 細舖又唔諗下比到D 咩服務人地

有時拎d 用printer print 的A4 相去過膠,d 細舖一定話下你張相PRINTER 出唔到果佢地有幾好的效果

又或者證件相,快圖美可以哂自製証件相,但細舖唔可以

根本係D 細舖追唔到潮流,D 老細仲停留起以前古老年代,以為自己識得影少少相以為自己好巴閉咁,唔識得增值自己,生存唔到
就話人地

講明先我都有做OUTPUT, 不過就吾係3R/4R曬相舖, 亦吾係特別想幫佢地講說話。 你遇到D咁服務態度當然非常不好。不過從呢兩個例子中, 我就感覺到數碼化對呢個行業帶來的衝擊有幾巨大。第一個例子反映多左人係家中印相  詳情 回復 發表於 2013-1-18 01:30 AM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-1-15 02:09 PM
晒窮你當年退現金, 時逢Fuji 財力厚又要同Kodak Express鬥, 佢係總代理, 有可能Fuji 在背後補貼相紙/藥水 ...

都可能沖費補貼, 又或者搵股民補貼,
ANYWAY依家事實都証明左佢係得, KODAK EXPRESS依家沒晒影了
回復 支持 反對

馬洛耶夫 發表於 2013-1-16 09:30 PM
我幫襯過好多屋企附近的曬相舖,以服務同相片質素計,快圖美真係唔錯

d 細舖成日話d 大舖玩哂,但d 細舖 ...

講明先我都有做OUTPUT, 不過就吾係3R/4R曬相舖, 亦吾係特別想幫佢地講說話。
你遇到D咁服務態度當然非常不好。不過從呢兩個例子中, 我就感覺到數碼化對呢個行業帶來的衝擊有幾巨大。第一個例子反映多左人係家中印相, 令晒相生意減少。另一個就反映原本由晒相鋪包辦的SIDE BUSINESS証件相都難做。

單單提升服務態度都未必可以扭轉乾坤。人地晒窮你係成間上市公司係背後, 點比? 單係攪晒相APPS已經已經吾知要花幾多財力。

早年數碼技術帶來另一大衝擊就係技術發展得太快, 吾緊貼UPGRADE器材就跟吾上, 但UPGRADE成本高, 細鋪要追都吾易, 好彩近一兩年相對穩定返沒咩新突破。小弟有一位老前輩成30多年前係KODAK工作, 佢離開左果行之後上晒岸, 不過佢有班老一輩攝影師同LAB的朋友, 聽佢講有D朋友大半世人搵埋搵埋, 結果都係搵兩餐, 因為主要都係用返來「供奉」設備。

總之街邊曬相舖聽落係四面受敵, 不過自古以來個世界都一直轉緊, 有D舊行業轉營不成功, 跟不上就會被取代, 被淘汰, 生意就係生意沒人會同情, 現實就是如此。

我之前起屋企樓下的哂相舖影證件相,$35 得6 張,個師傅係用部sony dslr 影,影完後連比你preview 的機會都無,呢個情況,就同影film 一樣,發揮唔到digital 可以preview 的好處,去到拎相時,影得唔好就要硬食,呢間  詳情 回復 發表於 2013-1-20 01:01 AM
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-18 01:30 AM
講明先我都有做OUTPUT, 不過就吾係3R/4R曬相舖, 亦吾係特別想幫佢地講說話。
你遇到D咁服務態度當然非常 ...

我之前起屋企樓下的哂相舖影證件相,$35 得6 張,個師傅係用部sony dslr 影,影完後連比你preview 的機會都無,呢個情況,就同影film 一樣,發揮唔到digital 可以preview 的好處,去到拎相時,影得唔好就要硬食,呢間哂相舖仲要逢星期日休息,我心諗如果附近有間快圖美,呢間哂相舖想唔摺都幾難

諗諗下,佢只係用部sony dslr 影(好似係A99) ,無用影樓燈,一張4R 相紙已經可以出5 張2'X1.5' 半的相,咁就收你$35 ,成本去左邊?

其實攝影不是甚麼高技術的行業,唔駛學歷,只要識得少少影相技巧已經可以了,好似影證件相咁,根本唔駛要求識D 咩技術,依家好多人都有DC OR DSLR ,好多人的DSLR 都係L 鏡,或者可能時代變遷得太快,令到呢班人唔可以以前咁再呃飯食,不過佢地無諗到,雖然依家DIGITAL 令到哂相的人少左,但其實亦都多數一班玩DIGITAL 的人去哂相

其實做得生意就係要賺錢, 用咩方法/模式賺, 賺幾多, 客人開O吾開心等等就要睇老細有沒本事。面對競爭沒本事跟不上被淘汰, 沒人會同情。 今時今日星期日休息, 可能店主另有方法搵錢, 一早上晒岸吾休做都吾定。另外  詳情 回復 發表於 2013-1-20 03:04 PM
回復 支持 反對

馬洛耶夫 發表於 2013-1-20 01:01 AM
我之前起屋企樓下的哂相舖影證件相,$35 得6 張,個師傅係用部sony dslr 影,影完後連比你preview 的機會 ...

其實做得生意就係要賺錢, 用咩方法/模式賺, 賺幾多, 客人開O吾開心等等就要睇老細有沒本事。面對競爭沒本事跟不上被淘汰, 沒人會同情。

今時今日星期日休息, 可能店主另有方法搵錢, 一早上晒岸吾休做都吾定。另外, 有D鋪頭摺埋, 老闆其實賺大錢的, 因為佢就係業主, 近期租貴, 執來轉租俾連銷店, 自己翹埋雙手就有錢收, 都吾洗做了。

「攝影」的範圍好廣, 有D係需要好高技術同藝術水平。如果只係影証件相就的確吾係咁高技術, 不過又話時話, 如果D証件相係指明要用來攪PASSPORT之類, 不同國家不同要求, 要保證合用都要花一番功夫(成本)。

當A99齊頭2萬蚊, 未計其他配件, 人工, 晒相, 鋪租, 電費, 保養。淨袋$35, 都要影成570次先可以回本。又或者倒轉當鋪租平平地2萬銀一個月, 吾計其他成本, 淨袋$35, 每個月要影成570次先免強夠交租。另外一部晒相設備, 成幾十萬。

茶餐廳快餐店杯檸水, 不是甚麼高技術的行業,唔駛學歷,又吾洗用A99, 只需買把刀切3塊檸檬已經可以了,$12-15一杯。如果係「呃飯食」, 就遠比做晒相鋪「呃」得更成功, 抵佢地做到成行成市上埋市發埋達

如果用影相佬同水吧佬去比,咁一定係影相易學過水吧,求奇搵十個人去問,你識得影相or 水吧,可能有二成人話識得影相,但可能無一個人識得水吧 有次聽個影相的阿叔講,無論做邊行都好,最緊要比心機去學去做,令到  詳情 回復 發表於 2013-1-20 11:13 PM
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-20 03:04 PM
其實做得生意就係要賺錢, 用咩方法/模式賺, 賺幾多, 客人開O吾開心等等就要睇老細有沒本事。面對競爭沒 ...

如果用影相佬同水吧佬去比,咁一定係影相易學過水吧,求奇搵十個人去問,你識得影相or 水吧,可能有二成人話識得影相,但可能無一個人識得水吧

有次聽個影相的阿叔講,無論做邊行都好,最緊要比心機去學去做,令到自己可以能人所不能,你得人地唔得,咁你就有生存價值,諗諗下,自從digital 出現,好多影相佬轉行做保安,但同時亦都出現左好多freelance 攝影師

我覺得又吾可以完全咁講O既, 因為影相可以係興趣亦可以係工作, 而水吧就吾會係興趣, 如果問人識吾識靠影相搵食, 同識吾識靠做水吧搵食, 情況就可能不同。 所謂識吾識影相其實又沒咩標準, 最簡單識按SHUTTER, 影  詳情 回復 發表於 2013-1-21 03:32 AM
回復 支持 反對

馬洛耶夫 發表於 2013-1-20 11:13 PM
如果用影相佬同水吧佬去比,咁一定係影相易學過水吧,求奇搵十個人去問,你識得影相or 水吧,可能有二成人 ...

我覺得又吾可以完全咁講O既, 因為影相可以係興趣亦可以係工作, 而水吧就吾會係興趣,
如果問人識吾識靠影相搵食, 同識吾識靠做水吧搵食, 情況就可能不同。

所謂識吾識影相其實又沒咩標準, 最簡單識按SHUTTER, 影完出來有朋友係FACEBOOK LIKE就可以叫識影相。嚴格來講, 俾不同CONDITION, 答得出點去處理該CONDITION的才算有技術。但有技術之外重要有審美眼光, 有時真係吾識分咩叫靚相。我試過見過一D攝影技術高超, 但我接受吾到佢的所謂「美感」的相, 果種感覺非常震撼, 非筆墨能形容, 簡直係要從新認識世界的感覺。

PARTTIME攝影師, 真係對攝影行業影響深遠, 好多人有份工, 用打工錢+為興趣買機買鏡。先前講果D証件相淨袋$35, 要影成570次先可以回A99 BODY成本, 呢D成本對PARTTIME攝影師來講可以即刻WAIVE晒,又大把人吾洗商業登記之類之類, 所以可以好平, 確實做到能人所不能, 你得人地唔得重令到大量客人對攝影行業產生誤解。
回復 支持 反對

本人都好耐沒發言, 都係 CD-ROM 睇多. 但今次看到以上更多人輕視晒相行業, 真很好想出一出聲.

大家覺得快圖美玩晒, 呢 D 係商業角度, 用錢去衡量. 亦由於商業原因, 令到好多舖都死亡.

攝影係一門藝術. 沖晒更是一問學問. 唔係大家講到, 好似日日都做到, 無錯, 呢一行裡面確有 "騙飯吃" 的人.

但想請問, 邊一行沒有騙飯吃的不良份子... 但咁樣唔代表大家可以輕視呢一行. 沖晒得好, 很要有好嚴緊的枝術, 態度的.

近年數碼年代, 反而令到好多攝影人入行, 其中有幾多個受過專業訓練呢?  我完全敢講, 你用數碼用到幾好, 如果我比部全手動菲林機你, 我想睇下你死得有幾難睇.

不過, 我都封定後路先, 廢事俾人話追唔上年代. 無錯, 現在係數碼代. 但係, 菲林是人類在光學歷史上, 不能磨烕的歷史. 以前的攝影工者, 有熱誠的沖晒工作者. 大家該尊重.

個人的親身感受. 現在的舖租, 你們知唔知隨隨便便都四, 五萬一個月. 除開一個月30日. 咁就係等如 1500 一日, 加上其它開支, 一日的利潤沒有 3000 以上, 分分鐘連自己份人工都無出.. 呢行真的已經做到水深火熱. 全都是給租魔迫死的...
回復 支持 反對