幾多像素晒到幾大相? 最好親身體驗

DLBB 發表於 2013-1-17 22:34:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日去左皇室堡10樓Peterpenn相展, 在此不評論相影得如何, 特別之處係D相大部份放到同一size (20X30"), 但用既相機由DSLR 12MP, 24MP, 36MP, 到中幅Leica S2, Phase 1 DB都有, 鏡頭由定焦, zoom到super zoom都有, 每張相都有標示所用相機/鏡頭

相展由Epson等贊助, 小弟相信每張相都己經由後製印相高手優化左

大家可以親身體驗下, 甚至行近聞下, 究竟12MP放大相, 又同中幅有冇分別?  Super zoom影既相放大後, 又同定焦影既有冇分別?  行近睇又同行遠睇有冇分別?

Peterpenn相展: http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=7704
aaronchan 發表於 2013-1-17 23:49:33 | 顯示全部樓層
21MP 我放到 40 x 60" 都可以
不過當然做過好多手腳先出到啦
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-18 02:00:57 | 顯示全部樓層
謝DLBB兄, 好難得的直接比較, 都有興趣去研究研究。
剛好攪緊張21MPX出84"高的相, 廣告用途沒特別做手腳。
未output, 以客要求就肯定ok有餘, 不過如果以高要求認真研究, 我就吾敢抱太大期望

先前講的工作完成左。 21MPX原相出到84"(7呎)高, 今次係第一次用全張21mpx原相放到呢個size而又會預人行埋睇,雖然吾會好sharp (本人不太喜歡假sharp到出halo), 但原來以我自己要求, 行埋2尺睇都ok有突。 再補充  詳情 回復 發表於 2013-1-22 02:36 AM
回復 支持 反對

Who 發表於 2013-1-18 03:51:48 | 顯示全部樓層

Peterpenn,Dcfever神人!
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-18 04:55:34 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

sonyff 發表於 2013-1-18 05:06:52 | 顯示全部樓層
多謝分享
回復 支持 反對

Who 發表於 2013-1-18 05:54:29 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-1-18 04:55 AM
點神法?

上次展覽既相麻麻地,唔係相片本身問題,而係print得未夠好。

即係乜鬼都捧佢出嚟!我唔係話佢啲嘢唔靚,只不過未去點石成金啫!有時搵佢做評判,佢對啲相嘅評語,真係不敢久同!
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-18 13:41:51 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-19 01:46:28 | 顯示全部樓層
原本以為有好大好大張相的比較(e.g.40x60"), 所以都走左去。原來較大型只得2張DB PANORAMA, 其實都只係長, 吾係大, 有dd失望。

絕大多數相, 都係正方形相紙裝個大框, 但內裡影像尺寸就係20X30"左右,裝裱沒加PAPER MAT但就直接印左個假陰影係影像周圍, 呢個假陰影實在吾係小弟杯茶。

其實小弟都對慣20X30", 21MPX印呢個SIZE 有近200DPI, 一般來講吾洗做太多手腳都有合理效果, 但始終各人有不同標準, 穩陣起見只能用"合理"形容。

為CHECK PRINTOUT QUALITY而去睇別人攝影展實在有點不好意思, 不過小弟其實都有俾心機睇D作品的。

唔好意思, 小弟冇講到相片呎吋 小弟去睇這影展, 主要都係check print quality, 因為有友人去睇完, 話相片係eye level 展示, 可以行到6吋去聞 小弟特別去睇12MP放20X30果幅, 此幅遠睇好OK, 要近看聞下先睇到後製  詳情 回復 發表於 2013-1-19 09:59 AM
回復 支持 反對

DLBB  樓主| 發表於 2013-1-19 09:59:05 | 顯示全部樓層
Ming_Lau 發表於 2013-1-19 01:46 AM
原本以為有好大好大張相的比較(e.g.40x60"), 所以都走左去。原來較大型只得2張DB PANORAMA, 其實都只係長,  ...

唔好意思, 小弟冇講到相片呎吋

小弟去睇這影展, 主要都係check print quality, 因為有友人去睇完, 話相片係eye level 展示, 可以行近到6吋以內去聞

小弟特別去睇12MP放20X30果幅, 此幅遠睇好OK, 要近看聞下先睇到後製技術在那裹, 例如相中一隻佔面積好少既貓, 輪廓同眼耳口好sharp, 但其他一pat完全冇細緻, 故此做成sharp既假像

其實20"X30"對好多人來講已經係超大, 而且真係寫晒相機鏡頭出來, 呢個QUALITY CHECKING的機會都真係好難得的。 DLBB前輩所講果張我好有印象。 不同人有不同作風, 如果講我自己, 除非客戶有明確要求, 否則我的理念  詳情 回復 發表於 2013-1-20 04:10 PM
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-20 16:10:50 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2013-1-19 09:59 AM
唔好意思, 小弟冇講到相片呎吋

小弟去睇這影展, 主要都係check print quality, 因為有友人去睇完, 話 ...

其實20"X30"對好多人來講已經係超大, 而且真係寫晒相機鏡頭出來, 呢個QUALITY CHECKING的機會都真係好難得的。

DLBB前輩所講果張我好有印象。
不同人有不同作風, 如果講我自己, 除非客戶有明確要求, 否則我的理念係吾好"夾硬來"。要BLUR BLUR地情願一齊BLUR, 忽然太SHARP的話會似用不同RESOUTION的相片 KEY上去。
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-20 22:57:45 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2013-1-22 02:36:31 | 顯示全部樓層
Ming_Lau 發表於 2013-1-18 02:00 AM
謝DLBB兄, 好難得的直接比較, 都有興趣去研究研究。
剛好攪緊張21MPX出84"高的相, 廣告用途沒特別做手腳。 ...

先前講的工作完成左。
21MPX原相出到84"(7呎)高, 今次係第一次用全張21mpx原相放到呢個size而又會預人行埋睇,雖然吾會好sharp (本人不太喜歡假sharp到出halo), 但原來以我自己要求, 行埋2尺睇都ok有突。

再補充一下, 小弟公司本身都有分別係8mpx, 12mpx, 16mpx同21mpx放到約20"x30"/20"x20"的相辦, 不過主要係油畫布而吾係相紙。8mpx同12mpx放到呢個size係差d, 不過跟據小弟非正式統計, 絕大部分非攝影人士跟本吾識分,講明俾佢地知佢地主要都係回答:「又好似係」。

有個相紙VENDOR同小弟吹開水講過: 「其實你地D攝影師呀藝術家呀,D要求一般人跟本就理解吾到。」
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-31 21:59:46 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

DLBB  樓主| 發表於 2013-1-31 22:50:57 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-1-31 09:59 PM
剛剛睇完返黎,好好既比較

順便去埋fuji個專門店,fotomax有款新相簿,ok靚。但唔平,同埋唔適合 ...

Fotomax有款新相簿, 去睇下先  
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-31 23:36:45 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

DLBB  樓主| 發表於 2013-2-1 18:45:22 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-1-31 11:36 PM
同你之前做個本差不過,對頁可以攤開,啞面相紙。
不過今次係12"x12",彷羊皮面。。。。$1088
應該都 ...

Thanks, 咁唔使睇lu

話時話, Adoramapix 10X10相簿前排30% off, 小弟試左2本, 都係啞面相紙(Kodak Professional Lustre)/對頁可以攤開, 畫質同Fotomax相若, 不過人地一頁薄Fotomax一半, 又唔覺係2張紙黏埋(Fotomax就好明顯係), 更接近一般書本既感覺

Adoramapix 相簿size選擇多, 又正價都平過Fotomax, 不過運費要US$25 (第二本以上祇加$5)
回復 支持 反對