hypothalamus 發表於 2013-1-23 16:01:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
師c們有冇方法拎到好價錢?
Studio用,但主要係滿足自己。
朋友問到 $16000,送貨+$200
aaronchan 發表於 2013-1-23 17:15:07 | 顯示全部樓層
有冇必要用4910呢?
3885可能會比較好
如果你用卷紙
仲有細好多
買4910我情願買 canon 6300
大細差唔多,又可以印24“
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-23 17:31:04 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2013-1-23 05:15 PM
有冇必要用4910呢?
3885可能會比較好
如果你用卷紙

多謝ching回䨱,我係你身上學唔少野

K3 同 HDR pigment會唔會差好遠?
我想問iPF5100會唔會係一個好選擇?

如果想試機,可以同邊個約?
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-23 19:13:29 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-23 05:31 PM
多謝ching回䨱,我係你身上學唔少野

K3 同 HDR pigment會唔會差好遠?

5100 太舊啦
啦好買
HDR 同 K3 墨其實冇咩分別
真係side by side 睇先睇得出少少少少
所以唔係糾結係呢個point 上面

canon 係直銷, 搵返canon 就ok 啦
epson 你可以搵Incomex, 係紅磡, 老細好好人, 不過個價我就唔知啦
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-24 00:36:29 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2013-1-23 07:13 PM
5100 太舊啦
啦好買
HDR 同 K3 墨其實冇咩分別

clog問題真係令我想入canon
留意下6300先∼thanks aaronchan ching!
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-24 00:43:04 | 顯示全部樓層
另外我想知6300算唔算好舊,將會出新model?因為見a3+都出左新野?
新pro-1 隻墨會唔會好過6300?
其實我有部9000mk2, 都可以等得下。

如下面呢個新野?
全新晶亮色墨水大大加強光澤效果,呈現更結實的黑色打印表現並加強對比度

PIXMA PRO-1特別加入全新晶亮色墨水,打印時於墨滴表面添加一層平滑光油,能修補墨滴之間的空隙,使相紙表面更平滑,確保光線反射角度一致,並且能加強黑色密度,擴展相片暗位的色域,令整體效果呈現更佳的色彩對比度,帶來富均勻光澤感的高質素打印效果。
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-1-24 08:40:22 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-24 12:43 AM
另外我想知6300算唔算好舊,將會出新model?因為見a3+都出左新野?
新pro-1 隻墨會唔會好過6300?
其實我 ...

大size printer小弟唔識, A3+ size小弟前排換左部Pro9000, 做過少少research, 用自已相去Canon/Epson每部機實地印過A4

1.  小弟覺得Canon Pro-1畫質最好, 光暗過渡平滑, 又有光油令glossy/semi glossy紙面效果較好, 可惜size太大/太重

2.  Epson 3885/R3000畫質亦非常好, 可惜冇光油, Epson HK又食水太深, 在US買衹係HK價錢60%

3.  Epson R2000畫質唔錯又有光油, 不過HK食水一樣深

4.  小弟之前有過2部Epson, 塞墨塞到怕, 雖然新形號可能有改進, 但心中仍有刺

最後小弟揀返Canon, 不過因為Pro-1 size太大放不入柜中, 衹好退而求其次買左Pro-10

小弟印量不多, 冇考慮ink tank size, 不過如果商用印量大, 買大size的平好多, 以上printer以3885 ink tank size最大, 又印量大塞墨情況會好好多
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-24 11:56:28 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2013-1-24 08:40 AM
大size printer小弟唔識, A3+ size小弟前排換左部Pro9000, 做過少少research, 用自已相去Canon/Epson每 ...

係∼就係見pro-1有光油,所以推測6400就出。
而epson就見佢clog問題好驚,唔係日日都會係度print張nozzles check。
但epson有得平少少,問左7900都係$25500,以個人名義買算ok。

不過我諗都係目測一次好d,print相好似聽hifi咁,諗住比較epson HDR 同pro-1隻新pigment係skin tone既表現。再考慮等canon出新6400或直接epson
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-24 12:13:14 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-24 11:56 AM
係∼就係見pro-1有光油,所以推測6400就出。
而epson就見佢clog問題好驚,唔係日日都會係度print張nozzl ...

6400 係出左, 不過香港可能要到Q2-Q3 先會有
6400 冇光油, 所有O既墨同6300 一樣
只係係點陣同硬件上有些少唔同
QUALITY 就兩部都差唔幾多, 當然新會好過舊少少
但好似我有8300就唔會升級啦

gloss differential,  Canon O既墨做得好好
好少bronzing
睇你做D 乜啦
如果你O既用途係比D 普通客
保存期唔係要話去到100年個D的話
你可以用EPSON 3885, 之後上 www.inkjetmall.com 買 ink thrift dye based ink
咁你D GLOSSY 相就唔會有任何問題啦
保存期大概都會起碼有30年
一般客仔都夠用有凸架啦

回復 支持 反對

MobyDick 發表於 2013-1-24 19:18:31 | 顯示全部樓層
I'm looking for a large format printer for personal use too. 4910 is nice but too large for home use.....don't know where to place it at home. Canon Pro-1 is large and heavy too.....

The more feasible choice for me is 3885. However, it's a bit old (launch in Nov 2009) and I afraid that Epson will replace 3885 with a new model ......

I prefer to buy Epson because the ink tanks are larger and printing cost is a lot lower.

回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-24 20:19:02 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2013-1-24 12:13 PM
6400 係出左, 不過香港可能要到Q2-Q3 先會有
6400 冇光油, 所有O既墨同6300 一樣
只係係點陣同硬件上有 ...

我想問ching知唔知 6400幾會有? Q2 Q3會唔會有現貨?
外形靚仔d,300ml cartage,hardware同software都有upgrade.

而家都係諗住24“,9000mk2真係唔太岩心水,7910又驚clog
其實一個星期print 2-3次,用返epson會唔會無clog?
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-25 01:01:07 | 顯示全部樓層

因為我影人像多,high tone 和 mid tone為主

epson hdr好似都好d,特別係在skintone位置!
source: http://mfalab.pixnet.net/blog/po ... 8%E6%B8%AC%E8%A9%A6

定係呢d只係數據野,實戰時又會唔同左?

lucia EX Dmax強d!風景相正d?
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-25 01:31:25 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-24 08:19 PM
我想問ching知唔知 6400幾會有? Q2 Q3會唔會有現貨?
外形靚仔d,300ml cartage,hardware同software都有 ...

如果你係專業級, 好似我咁 就話會怕用舊野姐
如果唔係就唔洗咁糾結啦
我都講左原因點解你唔洗等6400

EPSON 一個星期PRINT 一兩次都應該唔會CLOG
但我D 客D 機真係一CLOG 就要換頭
你有十部機停一兩部冇咩問題
但你先買一部, 穩定性當然比任何野都重要啦
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-25 01:35:23 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-25 01:01 AM
因為我影人像多,high tone 和 mid tone為主

epson hdr好似都好d,特別係在skintone位置!

數據黎姐
我HP, EPSON, CANON 三大BRAND O既大幅面都有
我諗DCHOME 成個FORUM 都唔會有人比我更有經驗
HP 個GAMUT 係最細, 但佢印B&W, 特別係MATTE PAPER 係無敵O既
COLOR GAMUT 真係唔代表一齊
最緊要你部機TUNE 得好
同你張相都要TUNE 得好
回復 支持 反對

hypothalamus  樓主| 發表於 2013-1-25 02:25:34 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2013-1-25 01:35 AM
數據黎姐
我HP, EPSON, CANON 三大BRAND O既大幅面都有
我諗DCHOME 成個FORUM 都唔會有人比我更有經驗
...

Can you suggest me the book for learning inkjet printing? I got Real World Color Management and 301 Inkjet Tips and Techniques: An Essential Printing Resource for Photographers.

transport 搞好,dac同線要學,amps 要時間經驗,而家欠了一對靚音箱
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-25 02:38:17 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-1-25 02:44:36 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-25 13:36:41 | 顯示全部樓層
hypothalamus 發表於 2013-1-25 02:25 AM
Can you suggest me the book for learning inkjet printing? I got Real World Color Manag ...

真係講fine art printing o既書我真係唔知
我係係外國讀color management 同 fine art
之後將兩樣野combine
當然要加上大量o既金錢去做好多testing 啦

P.S. 我家有對b&w 802音箱
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-25 13:37:57 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-1-25 02:38 AM
ink thrift dye,用黎做album應該無問題,
但長期展示的話,唔知係咪一定得lu。
我試過印落epson pre ...

唔好話dye ink
pigment ink 都死啦
我個print room 24 小時都會有humid control
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-1-25 13:38:14 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-1-25 02:44 AM
八掛,點解hp印B&W特別好?

btw,有時覺得epson 4色dye ink機都好得,唔會比canon 8色dye ink機印得差 ...

個Lin 做得好
回復 支持 反對