一月版聚人像外影 - 細雄

細雄 發表於 2013-2-4 19:57:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
多謝joe爺版主大大安排

新手試影, 多多指教

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
Bill2 + 1 努力之作
crisis_hk + 1 努力之作
sea_tiger + 1 主題明確

查看全部評分

joEjoE 發表於 2013-2-5 10:11:16 | 顯示全部樓層

呢輯真係幾好了... 個人最鐘意 #4 呢張.... 但覺得黃黃地唔夠 Cool....

手多加多少少藍色.... 面部推光少少.....

回復 支持 反對

細雄  樓主| 發表於 2013-2-5 10:58:58 | 顯示全部樓層
多謝JOE爺讚賞及指導, 今次拍攝學到既野比預期多好多
再次多謝JOE爺P爺安排及幫助
三位MODEL都好靚女, 另外紅爺無私指導, JOE爺攝後分析, 版友互相幫助補光都是很讚
回復 支持 反對

crisis_hk 發表於 2013-2-5 11:09:58 | 顯示全部樓層
應細雄大大要求; 小弟以下少少意見, 純屬個人觀感...
1.) OK, 我會再裁走多少少頭頂嘅空間
2.) I like, 有動感
3.) 見晒隻左手會好啲 (我都經常犯埋啲毛病)
4.) Good shot, Like
5.) 構圖相對較緊, wide 啲要多少少背景會唔會好啲
6.) 比我會行過啲避咗右邊啲葉
7.) 如果避到後面啲行人會更好; 而家model 好似比啲人仔踩住個頭...
8.) 構圖引導都好好, 補光恰到好處, Good shot
9.) 如果你要影正面, 就要考慮補返塊面嘅光; 其實埋個位可以影側面
10.) 可能係手指影響嘅關係, model 表情有啲生硬
另外唔知細雄大大有冇影 Kimmy 全身? 長腿會唔會晒咗...

多謝泰哥回覆 Kimmy 係第一位MODEL, 我在迷迷糊糊中炒咗好多相, 種種原因下長腿相都不能出... 1.可唔可以裁來睇睇呢?  詳情 回復 發表於 2013-2-5 11:56 AM
回復 支持 反對

細雄  樓主| 發表於 2013-2-5 11:56:37 | 顯示全部樓層
crisis_hk 發表於 2013-2-5 11:09 AM
應細雄大大要求; 小弟以下少少意見, 純屬個人觀感...
1.) OK, 我會再裁走多少少頭頂嘅空間 ...

多謝泰哥回覆 Kimmy 係第一位MODEL, 我在迷迷糊糊中炒咗好多相, 種種原因下長腿相都不能出...
1.可唔可以裁來睇睇呢?

我會咁...不過你係影你自己嘅嘢  詳情 回復 發表於 2013-2-5 01:09 PM
回復 支持 反對

crisis_hk 發表於 2013-2-5 13:09:01 | 顯示全部樓層
細雄 發表於 2013-2-5 11:56 AM
多謝泰哥回覆 Kimmy 係第一位MODEL, 我在迷迷糊糊中炒咗好多相, 種種原因下長腿相都不能出...
1.可 ...

我會咁...不過你係影你自己嘅嘢
回復 支持 反對

Bill2 發表於 2013-2-5 13:34:33 | 顯示全部樓層
學到嘢, 特別係各大大的COMMENTS, 有 FEEL , 有HEART.
回復 支持 反對

PP 發表於 2013-2-5 15:09:24 | 顯示全部樓層
泰哥CROP個張 斬左頭頂我反而唔鐘意
我會影直倒要埋手睜位
不過你係影你自己
回復 支持 反對