請教各CHING請問那裡可以訂Canson相纸

長毛 發表於 2013-2-27 23:31:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
PhotoGloss Premium RC 270是否合適用於dyeink printer,thank you!!
aaronchan 發表於 2013-2-28 17:14:09 | 顯示全部樓層
http://www.canson-infinity.com/en/localisation.asp

u can shoot them an email.
i'm not sure if chau's digital has become their dealer yet or not.
But what i think is you can use some other paper such as epson or canon's glossy paper to replace it because canson's rc paper is very expensive

aaron

THANK YOU aaron ching,其實小弟一向都係用緊CANON,EPSON glossy paper,只係想試吓其他品牌相紙效果表現,另請教aaron ching有無其他glossy paper提供參考,可以在那裡訂,小弟用dyeink printer的,THANK YOU!!  詳情 回復 發表於 2013-2-28 05:30 PM
回復 支持 反對

長毛  樓主| 發表於 2013-2-28 17:30:53 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2013-2-28 05:14 PM
http://www.canson-infinity.com/en/localisation.asp

u can shoot them an email.

THANK YOU aaron ching,其實小弟一向都係用緊CANON,EPSON glossy paper,只係想試吓其他品牌相紙效果表現,另請教aaron ching有無其他glossy paper提供參考,可以在那裡訂,小弟用dyeink printer的,THANK YOU!!
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-2-28 17:59:14 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

長毛  樓主| 發表於 2013-2-28 18:15:59 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-2-28 05:59 PM
B&H訂 hahnemuhle, ilford, moab, inkpress....sample 試下囉

Thank You neofung ching
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-2-28 18:25:59 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

長毛  樓主| 發表於 2013-2-28 21:10:33 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-2-28 06:25 PM
記錯,hahnemuhle好似無glossy paper XD
其實我又唔覺咁多款glossy paper又太大分別。
反而art paper香 ...

Thank You neofung ching提供意見!!
回復 支持 反對

hypothalamus 發表於 2013-3-1 02:20:43 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-2-28 06:25 PM
記錯,hahnemuhle好似無glossy paper XD
其實我又唔覺咁多款glossy paper又太大分別。
反而art paper香 ...

hahnemuhle有現貨∼ 訂左幾rolls 就快送∼
我發現原廠profile都係8bit...setting又唔係最靚...
而家心大心細入i1 pro 2....
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-3-1 04:52:19 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-1 10:22:15 | 顯示全部樓層
Hahnemuhle Art Paper 要訂?
你同邊個買架?
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-3-1 13:21:10 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

hypothalamus 發表於 2013-3-1 19:10:59 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-3-1 04:52 AM
買囉 XD
我舊i1原來可以upgrade軟件,但都要5k幾,不如畀多8k幾買過套好過

滿足自己only...無客會睇得出...
但係四月底去tibet! 想自己print靚D...
真係屎忽痕only~
回復 支持 反對

hypothalamus 發表於 2013-3-1 19:57:16 | 顯示全部樓層
見到bh個價真係流哂口水...特別係espon! 不過頂佢唔ship HK!
HK market細,唔流行,食水要好深先圍到皮。希望大陸做好d∼
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-1 20:13:38 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-3-1 01:21 PM
灣仔298 mr. computer,結果無訂過。

直接同CHAU'S DIGITAL 買啦
佢係柴灣
佢係港澳總DEALER
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-3-1 20:20:04 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-3-1 20:21:53 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

hypothalamus 發表於 2013-3-1 23:24:40 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-3-1 08:21 PM
痕的話,一定要想辦法RR佢
b&h epson紙唔出口,我想訂letter size雙面紙都無辦法,其他牌子除左貴 ...

影相止痕∼XDD

回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-2 09:29:09 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-3-1 08:20 PM
Thx!
要等既原因,係代理無keep咁多款既現貨,所以要等下一水。
依家好似轉左代理,可能好d掛。

Hahnmeuhle 代理一直都係得一個
佢地一個星期會有一個 FLIGHT SHIPMENT
所以唔會慢得去邊
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-2 09:29:42 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2013-3-1 08:20 PM
Thx!
要等既原因,係代理無keep咁多款既現貨,所以要等下一水。
依家好似轉左代理,可能好d掛。

Hahnmeuhle 代理一直都係得一個
佢地一個星期會有一個 FLIGHT SHIPMENT
所以唔會慢得去邊
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2013-3-2 12:13:29 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對