Canon Pro-10 印相偏黑問題

加農炮 發表於 2013-3-3 00:00:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有乜ching用緊Pro-10? 有個問題一直都幾困擾,就係用DPP既Print Studio Pro plug-in 印相,唔知點解印出來是偏黑的。即使自己override個Print Studio Pro既brightness,但始終同個mon見到既有分別。

我用iMac的,是否要calibrate個mon?還是有甚麼更好方法?先謝!
DLBB 發表於 2013-3-3 09:23:43 | 顯示全部樓層
小弟用緊Pro-10, 用原廠紙+跟機profile, 冇偏黑問題

印相偏黑多數係個mon校得太光, 這裹有一個test print target, 如果覺得印出來OK, 就係個mon問題: http://www.outbackphoto.com/printinginsights/pi048/essay.html

這裹亦有詳細講印相偏黑問題: http://www.northlight-images.co. ... rints_too_dark.html

謝謝DLBB師兄賜教!等我試下先… 另外請問DLBB師兄需否用Spyder來calibrate monitor?  詳情 回復 發表於 2013-3-4 11:37 PM
回復 支持 反對

加農炮  樓主| 發表於 2013-3-4 23:37:58 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2013-3-3 09:23 AM
小弟用緊Pro-10, 用原廠紙+跟機profile, 冇偏黑問題

印相偏黑多數係個mon校得太光, 這裹有一個test prin ...

謝謝DLBB師兄賜教!等我試下先…

另外請問DLBB師兄需否用Spyder來calibrate monitor?

Spyder係其中一個牌子, 小弟以前都有用, E+改左用Colormunki, 可以cal 埋printer, Canon自家cal printer軟件Color Management Tool Pro亦支援Colormunki  詳情 回復 發表於 2013-3-5 07:29 AM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-3-5 07:29:32 | 顯示全部樓層
加農炮 發表於 2013-3-4 11:37 PM
謝謝DLBB師兄賜教!等我試下先…

另外請問DLBB師兄需否用Spyder來calibrate monitor?

Spyder係其中一個牌子, 小弟以前都有用, E+改左用Colormunki, 可以cal 埋printer, Canon自家cal printer軟件Color Management Tool Pro亦支援Colormunki

請問color munki 香港那裡有賣?同spider print spyder elite 那個好D?小弟用pro 10 亦有偏黑問題。在dpreview 問人話是canon ICc 嘅問題。用其他廠紙如Moab 便0K。 事實上image resource 做個測試都發現偏  詳情 回復 發表於 2013-3-7 12:42 AM
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-7 00:42:39 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2013-3-5 07:29 AM
Spyder係其中一個牌子, 小弟以前都有用, E+改左用Colormunki, 可以cal 埋printer, Canon自家cal printer軟 ...

請問color munki 香港那裡有賣?同spider print spyder elite 那個好D?小弟用pro 10 亦有偏黑問題。在dpreview 問人話是canon ICc 嘅問題。用其他廠紙如Moab 便0K。

事實上image resource 做個測試都發現偏黑問題。我明白我部mon 冇cal色光會不準。但出來output 是”significantly " dark. 所有好奇DLBB師兄會咁好彩冇此問題。

部mon 冇cal 冇問題, 印小弟post#2 個test target就見真章, 唔單止睇到有冇偏黑, 仲睇到顏色/層次等問題 Colormunki 係民用 cal mon/printer中最好既, 要更好就要上i1Pro 2等專業級, Spyder唔太得, 小弟所用cal m  詳情 回復 發表於 2013-3-7 08:09 AM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-3-7 08:09:00 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-7 12:42 AM
請問color munki 香港那裡有賣?同spider print spyder elite 那個好D?小弟用pro 10 亦有偏黑問題。在dp ...

部mon 冇cal 冇問題, 印小弟post#2 個test target就見真章, 唔單止睇到有冇偏黑, 仲睇到顏色/層次等問題

Colormunki 係民用 cal mon/printer中最好既, 要更好就要上i1Pro 2等專業級, Spyder唔太得, 小弟所用cal mon軟件直情叫人唔好用, Colormunki 小弟係從B&H買回來

PS: 一張相是否偏黑, 同睇相環境光線有好大關係, 在晴天時窗邊睇覺得OK, 去到晚上用房燈睇就會覺得偏黑, 所以印相要跟睇相環境去調光暗, 而並非千篇一律

多謝ching推介,訂左ColorMunki Photo,只係US$169,買開Photoshop CS6順手訂埋,星期一訂,明天送貨了。 http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1115 http://www.bhphotovideo.com/bnh/controll  詳情 回復 發表於 2013-3-14 11:53 PM
多謝DLBB兄賜教。昨晚我試了你recommend張sample, 同mon比一定暗,但不至於太偏差。但小弟D家庭照,全部都要在Dpp入面plug in printstudio brightness 加12-15先叫正常D。如果不是個人面灰沉沉,就算加左brighymesb都  詳情 回復 發表於 2013-3-7 02:23 PM
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-7 14:23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2013-3-7 08:09 AM
部mon 冇cal 冇問題, 印小弟post#2 個test target就見真章, 唔單止睇到有冇偏黑, 仲睇到顏色/層次等問題 ...

多謝DLBB兄賜教。昨晚我試了你recommend張sample, 同mon比一定暗,但不至於太偏差。但小弟D家庭照,全部都要在Dpp入面plug in printstudio brightness 加12-15先叫正常D。如果不是個人面灰沉沉,就算加左brighymesb都好似夾硬光。整體個人冇神采。

所以我問dpreview D人,有人話canon 原廠ICC profile 不夾。用其他紙如moab加他們pro 10的ICC便CLOSE match.佢地重話我與其花USD450買colornunki customize canon paper profile ,不如買過D紙好過。
我還有一堆堆大細canon 紙買機送。唔用好徙。又驚就算用colormunki cal 完mon 同printer 都不太滿意就大煲。

DLBB兄,如果我用colormunki photo cal mon and printer ,大機會cal 番原廠相紙D色嗎?再次謝過。

咁師兄覺得張test target印出來, 在晴天時窗邊睇覺得OK還是暗? PS: 不是同mon比, 亦不是晚上用房燈睇  詳情 回復 發表於 2013-3-7 05:00 PM
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-7 14:33:57 來自手機 | 顯示全部樓層
另外,imaging resource,最重要發現是pro 10用多左黑色去print. 這也間接意未著canon 個ICC老點,跟本唔match pro 10. From imaging resources
"One clue to the issue was revealed under analysis with a loupe. We noticed a good deal of black used to "draw" detail in a seascape. Because the printing primaries when combined don't deliver a good black as they theoretically should, the areas of the image in which they combine are stripped of the primary colors and replaced with black ink (more or less). Normally, with this gray undercolor removal, we'd see black used for shadow detail and very, very little of it if any in the highlights. And that trend generally did hold for the Pro-10, although we felt more black was used than we would expect.
"
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-3-7 17:00:58 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-7 02:23 PM
多謝DLBB兄賜教。昨晚我試了你recommend張sample, 同mon比一定暗,但不至於太偏差。但小弟D家庭照,全部都 ...

咁師兄覺得張test target印出來, 在晴天時窗邊睇覺得OK還是暗?

PS: 不是同mon比, 亦不是晚上用房燈睇
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-7 19:04:30 來自手機 | 顯示全部樓層
謝過DLBB。今朝在不太猛日光睇係好D。我其實只要求一樣野。就是期mon 在晚上室內張相顯示出來的感覺,接近我print 出來的相。我只求close but not perfect match.

現在我要調高brightness 12-15才可接近mon 感覺。要mon同相有接近的效果,是否用colormunki photo cal mon then printer. 用自己custom ICC profile 就可把mon 同print output 顏色同光度拉近?

但始終imaging resource 測試結果同本人以至加農兄都有同感。再加上IR一定會CAL 好自己MIN做測試。用三部機pro 1 pro 10 pro 100印同一張相,永遠pro 10最黑。所以小弟仍對canon supplied ICC 有保留

建議睇下小弟post#2條link篇文, 有詳細講印相偏黑問題如何改正 Mon brightness其實有建議標準, 可以參考下Eizo數字: http://www.eizo.com/global/support/db/files/catalogs/ac/EasyPIX.pdf 同睇相一樣, 環境光  詳情 回復 發表於 2013-3-8 08:09 AM
回復 支持 反對

加農炮  樓主| 發表於 2013-3-8 01:04:16 | 顯示全部樓層
印左呢張黎試:
http://www.outbackphoto.com/printinginsights/pi048/essay.html

我用Mac機,原來係個mon 太光。入“系統偏好設定〞-> 顯示器,唔好用default既iMac,改用ColorMatch RGB就OK了。
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-8 07:21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
加農兄,是否揀generic RGB profile ?

不是,應該揀ColorMatch RGB,會暗左少少的,但與printout 一致  詳情 回復 發表於 2013-3-8 12:35 PM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2013-3-8 08:09:50 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-7 07:04 PM
謝過DLBB。今朝在不太猛日光睇係好D。我其實只要求一樣野。就是期mon 在晚上室內張相顯示出來的感覺,接近我 ...

建議睇下小弟post#2條link篇文, 有詳細講印相偏黑問題如何改正

Mon brightness其實有建議標準, 可以參考下Eizo數字(page 3): http://www.eizo.com/global/suppo ... logs/ac/EasyPIX.pdf

同睇相一樣, 環境光線對睇mon亦有關係, 故此可以用Eizo數字作起點, 再自已測試找出適合既

至於IR測試, 小弟都有睇過, 所以買Pro-10之前小弟去過Canon/Epson showroom, 叫佢地用A4印test target, 試左Canon Pro-1, Pro-10, Pro100, Epson 3850, R3000, 結果全部好接近, 畫質細緻上先睇到分別
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-8 10:05:28 來自手機 | 顯示全部樓層
謝過寶貴意見。我再去調好mon brightness 先
回復 支持 反對

加農炮  樓主| 發表於 2013-3-8 12:35:19 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-8 07:21 AM
加農兄,是否揀generic RGB profile ?

不是,應該揀ColorMatch RGB,會暗左少少的,但與printout 一致
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-8 20:26:06 | 顯示全部樓層
我部2013 21' imac找不到 colormatch sRGB. 只有generic , adobe 同另一sRGB?  請問是否個display 定driver 定on board graphics card 問題. Thx!

我用iMac 27" (2011),應該找到這個:  詳情 回復 發表於 2013-3-9 01:31 AM
回復 支持 反對

加農炮  樓主| 發表於 2013-3-9 01:31:58 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-8 08:26 PM
我部2013 21' imac找不到 colormatch sRGB. 只有generic , adobe 同另一sRGB?  請問是否個display 定driver ...

我用iMac 27" (2011),應該找到這個:
螢幕快照 2013-03-09 上午01.30.15.png
回復 支持 反對

deltaforce 發表於 2013-3-9 06:59:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Thx 加兄,
好奇怪,我部late 2012 IMAc得三項display profile 選擇。冇colormatch sRGB. 唯有generic SRGB冇咁光。都係積極諗下買COLORMUNKI CAL MON

我唔係好記得我果個點黎,不如你試下裝呢個: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4074  詳情 回復 發表於 2013-3-9 10:46 AM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-9 08:21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Just go get a colormunki to calibrate both of your printer and monitor
回復 支持 反對

加農炮  樓主| 發表於 2013-3-9 10:46:59 | 顯示全部樓層
deltaforce 發表於 2013-3-9 06:59 AM
Thx 加兄,
好奇怪,我部late 2012 IMAc得三項display profile 選擇。冇colormatch sRGB. 唯有generic SRG ...

我唔係好記得我果個點黎,不如你試下裝呢個:
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4074
回復 支持 反對