【2月專題】Alpha 樂園專題研習 - 對比 - crisis_hk

crisis_hk 發表於 2013-3-5 00:33:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
交功課\r
多多指教
細雄 發表於 2013-3-5 10:38:56 | 顯示全部樓層
1同2很像, 但2比較好, 3是否應該光D? 4的觀察力很好
回復 支持 反對

joEjoE 發表於 2013-3-5 11:23:05 | 顯示全部樓層
想知照片在你心目中的對比在那裡?可否說明一下?
回復 支持 反對

crisis_hk  樓主| 發表於 2013-3-5 15:11:28 | 顯示全部樓層
首先想講講今次選嘅相有人這個元素係入面...
1.) 想帶出行人"行走方向"嘅對比
2.) 同上再加上"老太太與一位年輕啲女士"嘅對比, 再者圖(1)與圖(2)係"男男同女女"嘅對比
3.) 標誌內"動與靜"嘅對比
4.) "有與沒有"嘅對比
回復 支持 反對

孤獨~ 發表於 2013-3-6 09:40:26 | 顯示全部樓層
第三張我估我自己見到都留意唔到..
回復 支持 反對

eric7x530 發表於 2013-3-6 13:17:01 | 顯示全部樓層
依你所講的元素,感覺上唔係幾夠力...
回復 支持 反對

joEjoE 發表於 2013-3-6 16:16:34 | 顯示全部樓層
#1 #2 都太過隨意.... 有湊數之嫌....

#1 "行走方向"嘅對比....為何不用橫度拍呢? 直度拍攝右面缺了一邊... 是你想要的?

要拍如你所言 "行走方向" 的對比....一行出街就有一千萬個機會拍了....為何會是一張這樣的照片?

#2 我見到是 snap 紅衣女子...跟阿婆的對比.... 但位置安排上有點不知怎的... 加上紅衣女子多了一隻手更覺突兀...

#3 "動與靜" 完全是有點自圓其說....

#4 照片給我的感覺是依規矩排好隊.....
回復 支持 反對

crisis_hk  樓主| 發表於 2013-3-6 16:43:05 | 顯示全部樓層
多謝咁多位評相
#1 及 #2, 正如 JoE 爺所言, 係唔夠嚴緊...
下次要努力啲先得喇
回復 支持 反對