[Bronica/Rollei SL66] 碧浪之家+祿萊SL66

JacksonTLC 發表於 2013-3-6 04:13:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

10. 幽幽之森

Bronica S2a Zenzanon 40mm F4

Ektar 100

09."金鱗豈是池中物"

Bronica S2a H.C 75 2.8

此鏡真是我大BRONICA之銘玉...

大圖請自行按圖放大...

01.鸚鵡笑
Bronica ETRsi 105 PE MACRO

00.日落之後。
Bronica ETRsi 40mm PE

03. 咪~*
Rollei Sl66 , 80mm F2.8 non HFT

04. It's raning
Rollei Sl66 80mm F2.8 Non HFT

以後同時接受Rollei SL66的貼圖分享~
(反正兩者都超少人用=_=

昨日同CHANSONY 師兄走左去影日落,
原本以為係個種座完車,慢慢落腳影,揸住支杯咖啡,寫意陳豪個隻,
所以我就帶二機4鏡加多支幾斤重GE腳.
點知原來要行山加要爬二米高鐵糸網...真係唔屌唔知身體好...
再次體會器材精簡的重要要性...

廢話就禁多先~,去相

07. 獅子山下

by Bronica S2A Nikkor H.C 75mm F2.8

06. 殘陽

by Bronica S2A Nikkor H.C 75mm F2.8

05. 鐵門

==================================================

01. 猴面

by Rollei Sl66 , 80mm F2.8 non HFT

02. 碎星

by Rollei Sl66 , 80mm F2.8 non HFT

04.釣者

Bronica S2A Nikkor H.C 75mm F2.8

00.My Gears

評分

參與人數 9威望 +16 收起 理由
lomowest + 2 精彩內容
my0220 + 2 精彩內容
rawpaper + 2 精彩內容
chansony + 2 精彩內容
ayc88 + 2 精彩內容
Bronicas2a + 2 精彩內容
fung424 + 1 精彩內容
fotoseries + 1 nice!
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

Bronicas2a 發表於 2017-1-21 17:49:15 | 顯示全部樓層
Bronica S2a
Kodak Porta 400

呢部有的興趣.  詳情 回復 發表於 2017-1-22 12:57 AM

評分

參與人數 5威望 +17 收起 理由
charles2 + 10 採光出色
鏡童 + 1 印象深刻
alkuan + 2 精彩內容
JacksonTLC + 2 印象深刻
kunyu + 2 有意景

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

Bokehlicist 發表於 2013-3-6 07:15:01 | 顯示全部樓層
Bronica EC, Nikkor-P 75mm f2.8, Neopan 100

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
SaLord + 1 構圖美觀

查看全部評分

回復 支持 反對

ashleyln 發表於 2013-3-6 21:48:01 | 顯示全部樓層
隻貓好得意
回復 支持 反對

chansony 發表於 2013-3-7 12:38:44 | 顯示全部樓層
BRONICA S2 75 2.8 FUJI PRO 160S

可憐對焦屏走焦....
BRONICA S2 75 2.8 KODAK E200

bronica s2 50 3.5 lomo400

好玩是好玩....菲林上的感覺一流..

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
JacksonTLC + 2 色彩豐富
tungstanley + 2 採光出色

查看全部評分

回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-3-9 22:41:05 | 顯示全部樓層
更新埋ETR 啲正片先,
不過點掃都冇燈睇禁正-_-
回復 支持 反對

chansony 發表於 2013-3-15 11:37:36 | 顯示全部樓層
用你部ec 測試左一下支135 3.5

光圈全開都真係幾一般

收收就好好多

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
JacksonTLC + 1 色彩自然

查看全部評分

回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-3-15 12:46:26 | 顯示全部樓層
第一張隻色我幾中意WO@_@
冇多重COATING的鏡係禁,反差低,偏灰.

但影黑白就很耐看-_-
回復 支持 反對

chansony 發表於 2013-3-16 12:26:13 | 顯示全部樓層
係囉,用KODAK E200已經都幾鮮色,看來,BRONICA都係影下黑白好。
回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-3-16 23:26:29 | 顯示全部樓層
我反而係中意用反差最少的FUJI業務用FILM來配啲反差低的鏡

以毒攻毒!

個FEEL超正...
白朦朦~
回復 支持 反對

chansony 發表於 2013-3-20 17:33:18 | 顯示全部樓層

BRONICA S2經JACKSON大師洗練後,終於可以再出擊。

個focus下次唔焦就扭個兩粒野LA@_@ 祝你影多啲靚相, 我就繼續個FOCUS RING PROJECT 先  詳情 回復 發表於 2013-3-21 02:40 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
JacksonTLC + 2 感動

查看全部評分

回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-3-21 02:40:41 | 顯示全部樓層
chansony 發表於 2013-3-20 05:33 PM
BRONICA S2經JACKSON大師洗練後,終於可以再出擊。

我啲小技倆唔入流-_-...

個focus下次唔焦就扭個兩粒野LA@_@

祝你影多啲靚相,

我就繼續個FOCUS RING PROJECT 先

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chansony + 2 加工快速....

查看全部評分

回復 支持 反對

chansony 發表於 2013-3-21 09:16:03 | 顯示全部樓層
呵呵,整做m42 mount落前面,到時插咩都得...
回復 支持 反對

sorrowlong 發表於 2013-3-23 23:45:44 | 顯示全部樓層
支持出返幾張舊相支持

Flickr 上 deletememTwin dog

Flickr 上 deletemem

Flickr 上 deletememhappy weekend

Flickr 上 deletememVillage

Flickr 上 deletemem未命名相片

評分

參與人數 3威望 +5 收起 理由
ntony + 1 構圖美觀
chansony + 2 層次分明
JacksonTLC + 2 色彩自然

查看全部評分

回復 支持 反對

sorrowlong 發表於 2013-3-23 23:47:53 | 顯示全部樓層

Flickr 上 deletememCage in park

Flickr 上 deletememPeaceful

Flickr 上 deletememmeow~

Flickr 上 deletememCover

Flickr 上 deletemem中環我最靚

Flickr 上 deletememlovely Bokeh

Flickr 上 deletememconvenience store

chansony: yes, also Portra 400 and E100VS  詳情 回復 發表於 2013-4-11 10:49 PM

評分

參與人數 3威望 +5 收起 理由
ntony + 1 構圖美觀
chansony + 2 色彩幾特別,富士?
JacksonTLC + 2 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-3-25 01:00:20 | 顯示全部樓層
多謝c兄支持先!
b家太少人玩la>"<

得閑多啲入黎post 相.
回復 支持 反對

mrng 發表於 2013-4-7 17:52:32 | 顯示全部樓層
我有一部碧浪之家,但唔識post相,求教?

登記番個Flickr 的帳號先 upload 相再COPY條LINK 番上黎 等你的好相!  詳情 回復 發表於 2013-4-15 04:12 AM
回復 支持 反對

ds123 發表於 2013-4-9 17:29:08 | 顯示全部樓層
我有一台etrsi 不過得支 75 2.8

75 2.8 pe 高斯結構, 出左名利,利價高!  詳情 回復 發表於 2013-4-15 04:14 AM
回復 支持 反對

sorrowlong 發表於 2013-4-11 22:49:27 | 顯示全部樓層
sorrowlong 發表於 2013-3-23 11:47 PM
Flickr 上 deletemem 的 Cage in park

Flickr 上 deletemem 的 Peaceful

chansony: yes, also Portra 400 and E100VS
回復 支持 反對

rc6657 發表於 2013-4-14 23:28:06 | 顯示全部樓層

C兄啲片掃得好正~ 請問是邊間鋪頭操刀? 我睇唔出用咩機影=_=  詳情 回復 發表於 2013-4-15 04:17 AM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
ntony + 2 Sharp!
JacksonTLC + 2 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

JacksonTLC  樓主| 發表於 2013-4-15 04:12:37 | 顯示全部樓層
mrng 發表於 2013-4-7 05:52 PM
我有一部碧浪之家,但唔識post相,求教?

登記番個Flickr  的帳號先
upload 相再COPY條LINK 番上黎

等你的好相!
回復 支持 反對