DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 19308|回復: 29

數碼相片打印/沖印區搬移->作品征集

3萬

11萬

副站長

本區兩天後(27/03/2013)將搬入作品征集分類

特此通知.

DChome.

資深會員

都冇人CARE 曬相
MOVE 去邊都冇咩所謂啦................
Color my life
回復 支持 反對

高級用戶

I am actually quite surprised why so few people care about prints. My view, the tangible photo is best for accessing how well a picture is taken and its also most emotional touching sharing and flipping through a photo album with friends and family.
回復 支持 反對

中級用戶

其實睇相至可能還原當時場景,因為同係反射光源,跟睇Mon直接光源係兩回事,原理同用電視定Projector睇電影一樣,個真實感會有明顯分別(當然唔好用最好既電視同最雞既Projector比)。
回復 支持 反對

2萬

大黑屋

回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

neofung* 發表於 2013-3-26 02:59 PM
我好care架,歡迎去其他台繼續吹

可能繼續獨立為主區,但會放在作品分類.

技術及週邊討論 分類會取消.
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

1萬

10萬

資深會員

冇計, E+唔少影友同菲林時代一樣, 太過偏重按快門而忽畧後製, 從而冇利用到數碼影像既好處

萬萬聲既機/鏡買好多支就冇問題, 買個好D既mon就話貴, 肯花心機去研究colour management更加唔會, 完全唔明數碼影像係冇"直出"這回事, 極端既更視後製=做假

咁佢地又點會睇重晒相呢?

回復 支持 反對

資深會員

親身經歷。

如果叫d攝影人試下整返一兩張大大地相放係家中欣賞...90%的人有以下回應:
a) 我都想,但家中沒位
b) 晒張相整埋相框都成幾舊水...都係電腦睇下算了

其實香港地方係細,但真係要搵位,通常都o吾會搵o吾到。有沒位好多時都係同重視程度有關。
而晒張相整埋相框幾舊水究竟貴o吾貴,又係睇下自己點睇,都吾好講d靚鏡係幾舊水的一百倍,一粒原廠電都一樣已經係幾舊水。

比較多數碼人都欠缺攝影過程其中一項最基本一步,亦係最後一步,就係present返張相出黎。係mon睇當然都得,但係好難細心凝視、欣賞、感受。(當然都o吾太可能張張相晒出黎的)

要影張相好容易,要Print到張同係Mon睇到接近(只能夠係接近,因為Printer既色域去唔到)既相就要好多成本同功夫,一套cal Mon做printer profile既software就四千幾,似D樣既A3+ printer由四五千,十支墨支支舊幾水,  詳情 回復 發表於 2013-3-27 11:08 AM

Ming's Photography Blog   http://www.minglau.blogspot.hk/
Ming's Photo Albums        http://www.facebook.com/TrailStudio
回復 支持 反對

我熱愛我的作品∼
意見表達完畢,新區再見la各位Ching!
Theory is when you know everything but nothing works.
Practice is when everything works but don't know why.
For me, theory and practice are combined: nothing works and don’t know why…
回復 支持 反對

中級用戶

Ming_Lau 發表於 2013-3-26 10:55 PM
親身經歷。

如果叫d攝影人試下整返一兩張大大地相放係家中欣賞...90%的人有以下回應:

要影張相好容易,要Print到張同係Mon睇到接近(只能夠係接近,因為Printer既色域去唔到)既相就要好多成本同功夫,一套cal Mon做printer profile既software就四千幾,似D樣既A3+ printer又四五千,十支墨支支舊幾水,好D既A3+紙就十幾蚊一張起跳,Fine Art紙就double,條數好係。而最慘係唔係肯比錢就得,仲要真係學識點用點執,但係又攞唔到出街、上網晒,咁就不如將個budget用黎買鏡買機囉。

不過,若果要重現拍攝時既氛圍,始終係要望住張相至有機會重現到,睇Mon既話,若張相本身影到有發光既光源好似夕陽、燈飾果類感覺會好D既,其他就sorry勒,點都比唔上相片(晒得好黎計)黎得有真實感。

咁又唔洗咁灰 買個IPS PANEL O既 MON (我自己有EIZO, 但都有LG, PHILIPS, 其實都唔會太差, 2-3K) 買個 i1Display Pro (~2K) CAL 完個MON, TUNE 好張相 比我同你PRINT 都得架 PRINT 返一SET 11" x 14" 做個  詳情 回復 發表於 2013-3-27 11:38 AM
回復 支持 反對

資深會員

anordinaryman 發表於 2013-3-27 11:08 AM
要影張相好容易,要Print到張同係Mon睇到接近(只能夠係接近,因為Printer既色域去唔到)既相就要好多成 ...

咁又唔洗咁灰
買個IPS PANEL O既 MON (我自己有EIZO, 但都有LG, PHILIPS, 其實都唔會太差, 2-3K)
買個 i1Display Pro (~2K)
CAL 完個MON, TUNE 好張相
比我同你PRINT 都得架
PRINT 返一SET 11" x 14" 做個 Portfolio 仔
閒時拎本野出街比人睇
巧叻叻架
架世過你上網分享啦

好多謝aaron兄係呢度share左好多內容,學到唔少野。基本既家生(IPS Mon、color manangement software、10色printer同埋唔同質地既紙)都已經有,print相主要用A3+紙印12x18,但係仲未去到自己理想中既效果,aaron兄  詳情 回復 發表於 2013-3-27 11:59 AM

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
damngoodguy + 1 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

中級用戶

aaronchan 發表於 2013-3-27 11:38 AM
咁又唔洗咁灰
買個IPS PANEL O既 MON (我自己有EIZO, 但都有LG, PHILIPS, 其實都唔會太差, 2-3K)
買個  ...

好多謝aaron兄係呢度share左好多內容,學到唔少野。基本既家生(IPS Mon、color manangement software、10色printer同埋唔同質地既紙)都已經有,print相主要用A3+紙印12x18,但係仲未去到自己理想中既效果,aaron兄介唔介意約你飲茶指點下?

可以 我今個星期日會係香港 (我公司係大陸, 因為香港冇MARKET........) 都可以食個LUNCH 同大家分享下 有部LAPTOP 就最好啦 (我部死左3 個月我都冇理到佢) 因為後制對於 OUTPUT 有好大好大O既影響 有冇人想JO  詳情 回復 發表於 2013-3-28 01:58 AM
回復 支持 反對

資深會員

anordinaryman 發表於 2013-3-27 11:59 AM
好多謝aaron兄係呢度share左好多內容,學到唔少野。基本既家生(IPS Mon、color manangement software、1 ...

可以
我今個星期日會係香港 (我公司係大陸, 因為香港冇MARKET........)
都可以食個LUNCH 同大家分享下
有部LAPTOP 就最好啦 (我部死左3 個月我都冇理到佢)
因為後制對於 OUTPUT 有好大好大O既影響

有冇人想JOIN 呀?

我黎,PM地點,時間,到時見。  詳情 回復 發表於 2013-3-28 08:25 AM
好想join!!! 可惜我去左澳門  詳情 回復 發表於 2013-3-28 02:19 AM
回復 支持 反對

2萬

大黑屋

回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-28 01:58 AM
可以
我今個星期日會係香港 (我公司係大陸, 因為香港冇MARKET........)
...

好想join!!!
可惜我去左澳門
Theory is when you know everything but nothing works.
Practice is when everything works but don't know why.
For me, theory and practice are combined: nothing works and don’t know why…
回復 支持 反對

中級用戶

aaronchan 發表於 2013-3-28 01:58 AM
可以
...

我黎,PM地點,時間,到時見。
回復 支持 反對

資深會員

我諗我會係九龍區多
但我要同我老婆CONFIRM
我會PREFER LUNCH (11:00 or 12:00 - 2:00 or 3:00)
因為剛好佢有D事放生我幾個鐘
其實有冇一位有PRINTER O既 C-HING 可以共憲個屋企出黎
咁就連PRINTER 都有啦 (當然最好係A3+啦, 不過DYE BASED 4-6色同可以DISABLE 個CMS 都OK)
我有一堆 A4 ILFORD RC PEARL/GLOSSY 相紙可以比大家做DEMO 同玩
如果有部大DD O既機, 我仲可以帶D FINE ART/ FIBER PAPER 黎玩下都得
或者可以搵一個有電源, 又係室內O既地方, 又可以放多幾個人O既
咁我可以係技術區同呢到開個POST 叫多幾個人玩
如果唔係都幾DRY
你地諗諗

我studio可以滿足哂你既要求,下次再來!  詳情 回復 發表於 2013-3-28 03:00 PM
我可以出車做柴可夫,但要返屋企玩就實聽比路芙娜省,總之12:30打後食飯、飲野、吹水都絕對冇問題。  詳情 回復 發表於 2013-3-28 02:42 PM
回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

Done....
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

中級用戶

aaronchan 發表於 2013-3-28 01:33 PM
我諗我會係九龍區多
我會PREFER LUNCH (11:00 or 12:00 - 2:00 or 3:00)

我可以出車做柴可夫,但要返屋企玩就實聽比路芙娜省,總之12:30打後食飯、飲野、吹水都絕對冇問題。
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2013-3-28 01:33 PM
我諗我會係九龍區多

我studio可以滿足哂你既要求,下次再來!

咁不如就搵個COFFEE SHOP 先啦 其實我有朋友有GALLERY 可以借用做LECTURE HALL 係觀塘D工廈 不過果D我就會搵下SPONSER 啦 比如起碼搵部PRINTER 返來先啦  詳情 回復 發表於 2013-3-28 03:33 PM
回復 支持 反對