DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 40008|回復: 34

大家用什麼媒體 backup video?

資深會員

我用 DVD 4.3G , back 到 hi hi 聲...  好快又50gb, 10 幾隻 DVD...
之前用 HDD, 但發覺 HDD  耐無用, 會讀唔返, 好似係個 HDD 壞, 而家唔敢用

高級用戶

老友 唔用HDD BACKUP的話,其他的真係唔洗諗囉喎, 話明先我真係唔係玩野, 我都有度過DVD 或 藍光碟 backup , 結果係其實仲貴,仲浪費時間, 我諗暫時用HDD先係最低玩的了

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
sunnyngan05 + 2 Sharp!

查看全部評分

Pentax Q 8.5mm + 5-15mm
GH1 + Leica 14-150 + 14/2.5 + 45/1.7
E420 + 28/2.8
DP2
Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC  VDSLR
GH3
回復 支持 反對

新手入門

我用NAS行Raid 1 去backup
回復 支持 反對

高級用戶

我以前用DVD RW真係隔一段時間會開唔返,用HDD就無試過此問題,宜家backup落最小兩個HDD,想信唔會同時死哂
回復 支持 反對

高級用戶

HDD x 2 copy at least, 2 different brand
回復 支持 反對

高級用戶

Me 2 NAS Raid 1
回復 支持 反對

高級用戶

Standalone HDD x 2
No need for Raid.  It is because Raid have to use the same raid card system and is more trouble after a long period of time especially when the raid system is changed.

No problem so far.

回復 支持 反對

高級用戶

而家買親HDD都係一雙雙買架啦!

不過我通常貪方便,Backup咗之後,放埋同一地方(同一間屋),如果TouchWood講句,間屋有乜冬瓜豆腐,都會乜都無晒。
回復 支持 反對

高級用戶

搭單發問:
現在我的Backup方法是每星期定時將一些新File做Backup,確保Original 同 Backup 嘅HDD有相同File,但有時都會有啲小修小補嘅File唔記得在Backup HDD做更新。
我知道Raid 1嘅原理,但又怕當Editing時,用咗Raid 1會減慢對Footage's Hdd嘅accesss速度,其實是否會有影響?
現在通常在同一期間中,會accesss兩個HDD:
① 一個係儲存Editing時用嘅Data Files,如Edit software 的主File、臨時圖像,Aftereffects Render出嚟嘅片,VO等Files
② 一個係拍回來的主要映像Files,呢個通常係取讀用,因每次拍完嘢都會即時存放呢個HDD內,但有時都會有些修改

請問像我的情況、有些甚麼方法可以萬無一失咁自動Backup?

師兄,你是否用MAC機? 我建議係: HDD A同HDD B儲客人既FOOTAGE,可以行RAID,或人手COPY都得 (反正都係一日一個FOLDER) HDD C做TIME MACHINE,你D SYSTEM FILE,AFTEREFFECT等等既FILES,可以放係LOCAL HDD,  詳情 回復 發表於 2013-4-16 11:30 AM
Mac 機可以用time machine 每日定期update backup你既 HDD. PC就唔識啦  詳情 回復 發表於 2013-4-15 02:04 AM
其實唔明你 1) & 2) 咩意思, 當 Raid 左後, 2 個 HDD 的資料係各存一些, 即係 part of the data http://www.dotblogs.com.tw/jiajhou/archive/2011/12/22/63091.aspx 同時, 上高有網友提及 raid 的問題, 也就  詳情 回復 發表於 2013-4-15 01:52 AM
回復 支持 反對

資深會員

tomokiboy 發表於 2013-4-14 06:01 PM
搭單發問:
現在我的Backup方法是每星期定時將一些新File做Backup,確保Original 同 Backup 嘅HDD有 ...

其實唔明你 1) & 2) 咩意思, 當 Raid 左後, 2 個 HDD 的資料係各存一些, 即係 part of the data

http://www.dotblogs.com.tw/jiajhou/archive/2011/12/22/63091.aspx

同時, 上高有網友提及 raid 的問題, 也就是最大問題, 就是 raid 係要配其專用 chips, brand A 同 brand B 的 raid (即使同是 raid 1 mode) 都無用, 如果 raid hardware 有問題, 咁成個 raid 內的 hdd 都會讀唔返!! 呢點先大鑊!! 所以我咁耐都唔敢用 raid

1) & 2) 嘅意思: ① D Drive: 係儲存Editing時用嘅Data Files,如Edit software 的主File、臨時圖像,Aftereffects Render出嚟嘅片,VO等Files ② E Drive: 係拍回來的主要  詳情 回復 發表於 2013-4-15 03:44 AM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

tomokiboy 發表於 2013-4-14 06:01 PM
搭單發問:
現在我的Backup方法是每星期定時將一些新File做Backup,確保Original 同 Backup 嘅HDD有 ...

Mac 機可以用time machine 每日定期update backup你既 HDD. PC就唔識啦

你個 data update (同步) 問題在 pc 極容易, 而且是 free 的 1. dl software todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm [記住是 free version] 2. 把慾 backup 的 folder, 什至成個 partition,  詳情 回復 發表於 2013-4-16 07:08 PM
回復 支持 反對

高級用戶

bt-forum 發表於 2013-4-15 01:52 AM
其實唔明你 1) & 2) 咩意思, 當 Raid 左後, 2 個 HDD 的資料係各存一些, 即係 part of the data

http: ...

1) & 2) 嘅意思:

① D Drive: 係儲存Editing時用嘅Data Files,如Edit software 的主File、臨時圖像,Aftereffects Render出嚟嘅片,VO等Files
② E Drive: 係拍回來的主要映像Files,呢個通常係取讀用,因每次拍完嘢都會即時存放呢個HDD內,但有時都會有些修改

咁樣可以易明啲
回復 支持 反對

高級用戶

又想讀寫得快.又想安全.行RAID 有時都系幾煩.預算夠的話.我會用RAID 0+1
剪個時就系NAS度攞FOOTAGE出黎. 整完放返入NAS RAID 0+1 入面.

怕唔安全. HDD定期換就安心D. 但系.$.......

HDD定期換就安心D.  詳情 回復 發表於 2013-4-16 12:19 AM
回復 支持 反對

主貯存用RAID 5, 5 x 2TB HDD砌8TB. 另加單隻HDD做Backup.
《賞蝶天外宇》連載中
古人云:「四方上下曰宇,往古來今曰宙。」只糾結於井外觀天, 不如到天外穿梭環宇, 體驗宇宙之浩瀚
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
蝶影網 http://www.butterfly-photo.com/
臥熊蝴蝶谷 http://woxiong.butterfly-photo.com
回復 支持 反對

資深會員

macausonic 發表於 2013-4-15 10:41 AM
又想讀寫得快.又想安全.行RAID 有時都系幾煩.預算夠的話.我會用RAID 0+1
剪個時就系NAS度攞FOOTAGE出 ...

HDD定期換就安心D.  <-- 的確是, 不過都幾煩, 我壞過 2, 3 隻 HDD, 所以而家對 HDD 有 d 恐懼

特別係長期唔用, 好易有問題, 我 backup 係放 5 年至 10 年以上
回復 支持 反對

高級用戶

網上搵的.
http://www.dotblogs.com.tw/jiajhou/archive/2011/12/22/63091.aspx
RAID 5 結合了 RAID 0 跟 RAID 1,它將硬碟的容量加總了,但是又保留了一顆的容量在作檔案的容錯,在寫入資料時會透過其演算法去寫入三顆硬碟之中,假設C硬碟掛掉了,只要將一顆新的 取代 C 硬碟,RAID 5 的容錯機制會由A B 二顆硬碟中留下的資料來還原 C 硬碟的資料,但前提是壞一顆硬碟,如果同時壞二顆,那資料亦是全&#27585;.   

仲有買硬碟時. 可以選購一些所謂企業版.
如SEAGATE 的 Enterprise  系列.
http://www.seagate.com/tw/zh/int ... rprise-hard-drives/
或WD的RE系列
http://www.wdc.com/ch/products/internal/enterprise/
回復 支持 反對

1萬

資深會員

企業版儲 data, 我公司電腦部存放左一年之後, 死過一隻... ...

企業版, 可能只是貼 label 時的程序不同  詳情 回復 發表於 2013-4-16 07:11 PM
回復 支持 反對

新手入門

我自己既問題都同大家一樣。
我本身有2隻 2TB HDD,但不是行RAID,其中一隻長插主機運作,另一隻是External HDD。

每一兩個月定期從主機果隻2TB HDD,copy新files去External HDD。但更新果d files有時會唔記得copy...

行Raid既問題係要用牌子相同,容量相同既HDD,咁樣我覺得兩隻HDD一齊死既機會好高...而家真係好煩,FILE越來越多,又好怕DATA LOSS...每日都生活係恐慌之中...
回復 支持 反對

新手入門

搭單發問:
現在我的Backup方法是每星期定時將一些新File做Backup,確保Original 同 Backup &#22021;HDD有 ...

師兄,你是否用MAC機?

我建議係:

HDD A同HDD B儲客人既FOOTAGE,可以行RAID,或人手COPY都得 (反正都係一日一個FOLDER)
HDD C做TIME MACHINE,你D SYSTEM FILE,AFTEREFFECT等等既FILES,可以放係LOCAL HDD,然後用HDD C做TIME MACHINE BACK UP 你LOCAL HDD

咁就客人FOOTAGE 2SET,SYSTEM FILE 2SET,算係最簡單既方法了...
回復 支持 反對

資深會員

lyan 發表於 2013-4-15 02:04 AM
Mac 機可以用time machine 每日定期update backup你既 HDD. PC就唔識啦

你個 data update (同步) 問題在 pc 極容易, 而且是 free 的
1. dl software
todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm
[記住是 free version]

2. 把慾 backup 的 folder, 什至成個 partition, select, choose backup, 佢會生成一個 image file

3. 如 data 有 update, 在 原先 backup 個 log page, option choose 'incremental'。咁就會把 data 的 difference 寫入。。亦即只把不同的地方填入, 快及省空間。

4. 如要讀取 backup image,  choose 'mount',  sd card 會模擬出來, 作為一個 drive letter。

5. 可設定時 auto backup。
回復 支持 反對