DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 110355|回復: 176

[Sony] 最愛、最索的狗狗 --- Sony A99 (更新左 Page 8 147 樓 - 真正50 iso)

1萬

資深會員

專玩爛鏡、影爛相的超級爛人。

Sony 的A99,最初沒有想過要買,因為好多人都話佢唔好。有人話佢夜晚對唔都焦;有人話佢個電子view唔得,光學view好啲;有人話佢啲色唔得;有人話佢反應慢;LCD傷眼;仲有好多好多……總之部機就係唔得!

有看過我貼的都知我以手動鏡為主,我對機最關心的只是是否適合用手動鏡。自從有NEX的EVF,覺得已經唔錯,不過用手動仍是未能快速及得心應手。身邊友人亦末見擁有A99。連最大機會買的小肥石也觀望,最後反而比我毒左佢買。

由於要幫好友整鏡的關係,我一直都想買一部Sony 機。本身其實已有一部NEX,本來想買個原裝adaptor;不過睇下睇下,一部A55二手價同個adaptor差不多價錢,沒有理由唔買部機!決定了當然就做,一口氣發了十多個PM,總於買左部A55。買左機,當然要試下啦。連續幾晚都帶著佢周圍影下,發個佢個EVF比NEX個好好多。對焦好易!

玩左部A55一個星期後,已經不用再考慮,出Canon 5D3 同A55,入A99。其實當時都有考慮過唔出5D3,因為要幫人改鏡的關係。不過我又何必要有2部full frame機呢?就算要,都入多部Nikon 啦!

可能有人問,之前講的問題呢?唔怕嗎?等我一一講下啦!
對唔到焦?------- 原來啲人講AF鏡,夜晚會迷焦,唔多關我事!
EVF唔及OVF?------- 我不是OVF的死硬派,我用後對焦命中率反而高左好多!
啲色唔得? -------- 無聊,電子世界,將部機調較到自己鍾意咪得囉!
反應慢? -------- 的確唔及5D3 快,不過可接受!
LCD傷眼? -------- 更無聊,又唔見而家啲人睇幾粒鐘電視瞎左。講傷眼,我想OVF都不相伯仲,試下強光下睇下隻眼可以頂得幾耐!

用左幾個月,感覺十分好,雖然沒有了光學view,不過我學得比一般的光學觀景器還好,除了同門的A900相比外,因為A900個觀景器實在太光。

其實電子觀景器如果做得好,絕對有利方我地班舊鏡愛好者。A99個電子 view,不但大,而宜解像度高,更新率高;再加上peaking 幫助,影人要中眼珠變得容易得多。機身的人工力學眞的不錯,加上沒有了反光板,用標頭在開防震下竟然可以用1/4秒影相。加上防震的幫助下,啲相都可以見得下人。白平衡就係我用過最準的一部機啦!

當然A99有缺點的,由於全電子化,所要的電量相比一般的機多一倍,只有買多幾粒電就得啦!仲有就係儲存速度慢了點,有少許影響。無左光學view,機頂個樣有啲怪,唔知算唔算缺點呢?個人對部機都幾滿意,想不到還乜缺點。

都想左一輪,都不知用乜鏡影的相出貼,要有特式,又要能發揮A99 的特色。我話佢容易中焦,即要大光圈啦,最好就係長焦啦!於是勿勿拿出Canon FD 85mm F1.2 出黎即刻改成Sony mount 。對我己而言,對焦的確容易得多。遲啲先再寫其他啦。
講講支Canon FD 85mm F1.2 吧!我覺得佢係一支Planner 同Sonnar 雜交的鏡,明顯是雙高斯加上修正鏡片做出黎。鏡本身的銳利度相當高,不過如沒有了那修正片就相當柔。亦可能因為那修正片令到景深好似長了些,與Minolta AF 85mm F1.4 差不了太多,不過散景就係Canon 散一些。另外,佢FD 比EOS 個支的立體感就明顯好好多,可能要做自動對焦快而要作出一定的取決吧!

不如先睇下相先啦!
如無記錯,所有相都係全開的。
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 49威望 +97 收起 理由
slauhk + 2 精彩內容
simonikon + 2
samtam + 2 有心思
shan_ + 2 精彩內容
gssho + 2 精彩內容
marcht + 2 精彩內容
wutthehack + 2 精彩內容
rickylo_99 + 2 精彩內容
mmmz + 2 精彩內容
digigrss + 2
Badger + 2 精彩內容
wewawing + 2 有內涵
mark_k + 2 精彩內容
CORONA + 2 精彩內容
qqroy + 2 精彩內容
fatau0415 + 2 引死人咩
calvin42 + 2 精彩內容
kitkat88hk + 2 精彩內容
stanley1968 + 2 精彩內容
冠。兄 + 2 精彩內容

查看全部評分

學雞攝影知識
三腳猫攝影技術
改鏡係豆腐工程
爛機幾部,爛鏡幾十支,影過爛相無數

1萬

資深會員

原來台灣網已有入談及去反光板用沒有仔細看要看圖不防去睇下。
http://www.sonysdf.com/alpha/viewtopic.php?f=10&t=79775
多謝kokoro 師兄提供。

我沒有仔細看過係不想自己所寫的受到他人的影響。所以以下的論點有可能同那位大大有所相同,但並無意抄襲他人。所以最好都係唔睇自己寫自己的。

在剛買A99,黑洞師兄已同我講拆左塊反光板畫質會好好多,可惜一直都忙沒有時間試。直到有一晚吹水講開就即時睇下點拆原來好易同拆對焦屏差不多。所以即時拆下試下。當時並沒有仔細查看成像當時初步大家的結論是:

成像的確好左當時大家都覺得大約好了10%
另一個明顯的就是祖角闊左,那半透板相信令視窄了些
合焦點於合焦時不再亮起
測光高了1/3 -1/2 級快門

就按當時的初步結論,那半透板的確影響不少性能,為何要用這三十多年前不成氣候的半透板呢?之前還以為已經改良了不少,原來是好不了多少!所以相信Sony 不想單鏡機對焦慢及成本問題才加上半透板的。當電腦技術翻多一次就沒有了這半透板。

回家後再查看拆了半透板會有甚麼影響。最大的影響是沒有了自動對焦,完全不能完成對焦。測光沒有問題亦沒有其他問題發現。換言之只是不能自動對焦。呀!應仲有一個問題容易左入塵。

至於成像方面,初期只知有所改善。因沒有時間作出AB對比所以有多大改善就不大清楚。直至有一次外影當用上一時最近常用的鏡時發現從view 內看到的影像變差了,當時以為之前有人改了我的setting,查完一輪setting 發覺正常。想了一輪,終於記起前一晚剛改好一支AF 鏡裝回半透反於機內作測試試完後忘了拆下。於是匆匆拆下,一切回復正常。大家可想而知分別有多大。
拆去半透板對影像的影響已十分明確會有所改善。立體感明顯好左色層豐富左銳利度好左等等……
其實我而家大部份出的相都係無反光板下影的。

除了改善畫質外拆去半透板更可以用到一些因後組太入以住完全沒有可能用於單鏡機上的鏡。正如我手上的一支Carl Zeiss Jena 7.5cm F4如個改成一般的M42 mount後組就要凸出mount 口超過2cm跟本沒有可能用於單反。有了狗狗當然唔會唔試一下FF 上的表現,更要試下狗狗於上這類鏡是否有問題。當然我不會覺得會有大問題,不過仍想睇睇有沒有甚麼少問題。結果係無乜問題。只是有暗角,不過這是鏡的問題。因為我支7.5cm 係戰前白鏡是16米厘電影鏡或是用於Robot 機的所以可cover 的片副比較少。

匆匆找來周圍都有的試鏡良伴………燈柱先生。

順帶講一下我每一支鏡都會影下燈柱先生。佢日日係街度風吹雨打令佢灰階豐富加上身體混圓及筆直身形。一次過可以試變形、灰階、立體感同分色力。所以有人笑都要影燈柱。試機試鏡最重要係睇質素唔係睇靚相,係睇較果。至於構圖是否好,技考如何,重要嗎?要拍一張好相片何須要靚鏡,我試鏡的目的是找出鏡的優點與缺點,善用鏡的特點才是目的。介紹名鏡有何難,按鏡特性介紹給個別朋友才是技考。因為每個人的口味各異,跟本沒有可能有一支鏡所有人都會覺得靚!只有不敢有人話佢唔靚吧!

先睇睇鏡改裝後的樣同用佢影的相吧!
011 CZJ 7.5cm F4.jpg
014 CZJ 7.5cm F4.jpg

靚相!好靚好得!  詳情 回復 發表於 2013-7-4 10:44 PM
中毒!  詳情 回復 發表於 2013-7-2 07:38 AM

評分

參與人數 9威望 +18 收起 理由
fok6901 + 2 精彩內容
kenngpm + 2 精彩內容
charles2 + 2 精彩內容
mmm100 + 2 精彩內容
kitkat88hk + 2 精彩內容
jeffo + 2 精彩內容
jb7788 + 2 精彩內容
小肥石 + 2 準確捕捉
kenthewolf + 2 精彩內容

查看全部評分

學雞攝影知識
三腳猫攝影技術
改鏡係豆腐工程
回復 支持 反對

1萬

資深會員

A99 當然唔止以上講的好處,其實會選A99 就是因為有個靚電子觀景器。

記得有一次與彭SIR 閒談中被問到點解從D700觀景器看到的散景會與影出來的相不一樣。其實這正是數碼化後的後遺症,以前菲林是直接將影像投到菲林上,這正是單鏡機的最大的優點,影到的就是你看到的。如果你細心一點,你就會發現數相片的散景比從光學觀景器看到的優美,散得多。點解會這樣?相信大家都知道,每粒像素有一個色,所以要旁邊八點的數據才能計算(估)出顏色。講到這裡,相信不用多講大都應該明白點解啦!亦是點解Sigma這樣特別與眾不同,因為Sigma每個像素都有三原色。我用電子觀景器,放棄光學觀景器就是要當拍攝時能夠看到同相片一樣的較果。

其實,當P記出G1已經買左部試用電子觀景器,已經好鍾意,不過用手動鏡仍有一難度。常NEX可以加電子觀景器時,當然又係即刻買來試,感覺好舒服,不過要精確對焦仍是有些難度。

A99,當然係現時最好啦!唔放大都可以七成中眼珠。

當然,佢個反mon 都係一個我選擇A99的因數,全片幅機中,亦只有佢有反mon,都唔明點解所有crop機都有反mon,而全片就反而唔做。反mon 的好處,唔洗多講啦!高抄、低抄,變得無難度。最重要係佢個mon 好得下,同樣一般老鏡都好易對焦。有次用28mm 都得。以後再唔洗瞓街啦。

識我的人都知我只大力推介過兩部,一係OM-D,然後就係A99。當然係有理想,絕對唔會講用過你就知!而係用過你就想買!經我介紹過的院友已有八個買左,三四個重組器材後買,三四個再減價就買!可想而知好多玩老鏡的院友都被佢及引。

如果你有興趣玩下部機,可以到新華園吹下水,感受下佢!

不如睇下用手動鏡影的高抄,低抄相啦!

睇完啲高抄,低抄相,可能Sony 下星期又賣多幾部A99!
062 Canon R 100mm F2.jpg
065 Canon R 100mm F2.jpg
096 Yashinon DX 28mm F2.8.jpg
126 Canon FL 58mm F1.2.jpg
132 Yashinon 28mm F2.8.jpg

just want to ask you think that the A99 is a better body for playing manual lenses... M42, R, AIS, C/Y... ?? If yes, I might consider follow you ... I use 1ds2.. instead of 5d;  詳情 回復 發表於 2013-7-2 02:00 AM

評分

參與人數 7威望 +13 收起 理由
fok6901 + 2 精彩內容
kenngpm + 2 精彩內容
charles2 + 2 構圖美觀
mmm100 + 2 精彩內容
jb7788 + 1 精彩內容
Lee + 2 精彩內容
小肥石 + 2 精彩內容

查看全部評分

學雞攝影知識
三腳猫攝影技術
改鏡係豆腐工程
回復 支持 反對

3萬

版務管理

其實一出就想買!只係果段時間比較窮,唔買住O者!!!!

不過一試窮都要買  詳情 回復 發表於 2013-6-26 02:07 AM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

小肥石 發表於 2013-6-26 02:00 AM
其實一出就想買!只係果段時間比較窮,唔買住O者!!!!

不過一試窮都要買

我窮到無得買...  詳情 回復 發表於 2013-6-26 10:09 AM
係呀!!!上左FF後,買鏡多了,就窮上加窮!!!!  詳情 回復 發表於 2013-6-26 02:11 AM
學雞攝影知識
三腳猫攝影技術
改鏡係豆腐工程
回復 支持 反對

3萬

版務管理

adolphus 發表於 2013-6-26 02:07 AM
不過一試窮都要買

係呀!!!上左FF後,買鏡多了,就窮上加窮!!!!
回復 支持 反對

資深會員

回復 支持 反對

1萬

7萬

資深會員

多謝分享心得。真係要考慮考慮一!

X2.  詳情 回復 發表於 2013-6-26 01:56 PM
回復 支持 反對

資深會員

ching well done
回復 支持 反對

高級用戶

師兄講得長盡,蜂值對焦好正,我用過Canon及Nik0n手動S0nY好快,可以用個爽字,我日間影小朋友及舞獅用手動都大部份中焦好好用
回復 支持 反對

資深會員

葉sir, 您係得o既!一文雙毒!
從散景到化境。
回復 支持 反對

資深會員

http://www.sonysdf.com/alpha/viewtopic.php?f=10&t=79775
台灣SDF呢度討論就更跨張,因為空氣大只用手動鏡,連塊半透鏡都拆埋~

我都拆左半透反光板,今次出的相都在沒有反光板下影的。不過這不算是改造,只是拆下,可隨時裝回。  詳情 回復 發表於 2013-6-26 10:54 AM
師兄,葉sir只係未寫到果部份o者,我地其實拆左反光板好耐架啦!  詳情 回復 發表於 2013-6-26 10:26 AM
回復 支持 反對

資深會員

adolphus 發表於 2013-6-26 02:07 AM
不過一試窮都要買

我窮到無得買...

x2. i.......  詳情 回復 發表於 2013-6-27 09:11 AM
回復 支持 反對

2萬

13萬

版務管理

咸魚白菜﹐各有所愛﹗

QQ
尤其喜歡它的防抖功能,超正
珍惜當下,珍惜眼前人,眼前事!
回復 支持 反對

3萬

版務管理

kokoro 發表於 2013-6-26 09:59 AM
台灣SDF呢度討論就更跨張,因為空氣大只用手動鏡 ...

師兄,葉sir只係未寫到果部份o者,我地其實拆左反光板好耐架啦!

咁就真係只玩手動鏡先會咁玩~ 我都見過人用5DII卡反光鏡,不過計返都係sony易玩D~  詳情 回復 發表於 2013-6-26 10:50 AM
回復 支持 反對

資深會員

小肥石 發表於 2013-6-26 10:26 AM
師兄,葉sir只係未寫到果部份o者,我地其實拆左反光板好耐架啦!

咁就真係只玩手動鏡先會咁玩~

我都見過人用5DII卡反光鏡,不過計返都係sony易玩D~

其實我部A850好多鏡都唔打扳 暫時我就未試過打板呢個問題  詳情 回復 發表於 2013-6-26 11:01 AM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

kokoro 發表於 2013-6-26 09:59 AM
台灣SDF呢度討論就更跨張,因為空氣大只用手動鏡 ...

我都拆左半透反光板,今次出的相都在沒有反光板下影的。不過這不算是改造,只是拆下,可隨時裝回。

我無A99 你地用手動鏡點處理防震?都係用PCB 接環處理?  詳情 回復 發表於 2013-6-26 11:10 AM
學雞攝影知識
三腳猫攝影技術
改鏡係豆腐工程
回復 支持 反對

資深會員

kokoro 發表於 2013-6-26 10:50 AM
咁就真係只玩手動鏡先會咁玩~

我都見過人用5DII卡反光鏡,不過計返都係sony易玩D~

其實我部A850好多鏡都唔打扳
暫時我就未試過打板呢個問題
打板應該係反光板設計問題
並不是FF便會打板
如果以廠方去想
舊鏡打板對係好事

我都係用850,暫時玩過幾支DKL同M42鏡都未試過打~ 會擔心打既向來都係Canon人既問題,所以佢地先有人拆鏡~  詳情 回復 發表於 2013-6-26 11:08 AM
回復 支持 反對

資深會員

dinoliu 發表於 2013-6-26 11:01 AM
其實我部A850好多鏡都唔打扳
暫時我就未試過打板呢個問題
打板應該係反光板設計問題

我都係用850,暫時玩過幾支DKL同M42鏡都未試過打~

會擔心打既向來都係Canon人既問題,所以佢地先有人拆鏡~
回復 支持 反對

資深會員

adolphus 發表於 2013-6-26 10:54 AM
我都拆左半透反光板,今次出的相都在沒有反光板下影的。不過這不算是改造,只是拆下,可隨時裝回。

我無A99
你地用手動鏡點處理防震?都係用PCB 接環處理?

我就無開防震 只靠已廢了的石膏手...  詳情 回復 發表於 2013-6-26 11:26 AM
這個當然  詳情 回復 發表於 2013-6-26 11:20 AM
回復 支持 反對