DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 97791|回復: 229

[機鏡討論] 7 & 7R 三十分鐘用後感

資深會員

我重新編輯了一下,题目也改成"三十分鐘用後感" 真的我只玩了二丶三十分,摸到的可能只是皮毛,那為甚麽去寫
這文,敢講它的不好,唔怕索尼的铁粉們殺了你?可能有些話有些c兄唔啱聽,正如有c兄講"係曼聯主場讚車路士"
當然唔係,如果無比較那知道它的好壞, 絕無意捧c家,扁索尼。只不过用慣了一个系統,就拿它来作比較吧,
用5d2、5d3、6d,都是那檔次,而價位6d更是在同一條線上。當初為何有這份衝動去試机呢?就是看了不少官方禦用玩家
的照片跟這裏的c兄在酒会後貼的照片落差實在很大,iso12800都比iso2500好!你信嘛?
所以要搞清楚,相信大家跟我一樣等這樣很久了,寫這文給大家參考,若有人也親身試过,
有唔同意見的欢迎指正,但未試机就只会狂插的,唔喜歡的話,就唔該過主喇!

這两部机手感尚可,適合手細或女士多d,那些按鈕的編排跟nex有些不同,要重新適應。
用了M summaron3.5mm/3.5 、鴻福堂的50/1.4同它那定焦菜頭來试, 主要试試香爐是否萬能插,
這也是我等到頸都長的香爐,也剛好只有這两鏡在手,就用來上香吧
開始试summaron拍不到几張就hang机,要推廣員哥哥幫忙要重新插上sony那支菜再開机,然後再插上手動的才可
廿几、卅分鐘裏,用那放大來对焦,好多時按了都冇反應,或一、两秒就跳回原本畫面,推廣員講可能firmware未完善吧,
紅闸唔講,因為太多其他c兄提到了,着重在iso表現,講到iso表現實在比5d2差,还以為用手動鏡它水土不服,用回它的定焦菜頭,
iso在2500以上真是有点讓人失望,整体表現没有6D好 不要講跟5d3來比較啦...
希望這只是工程机那麽差吧,若第一水的也是這樣,我敢講一定遍地屍骸

ps:下面的照片没有resize,jpeg直出
A7

A7r

這是只crop过,無其他調整,也是jpeg直出

資深會員

雖然我現在只有5D3,但是我以前的5d2, 怎麼說也比不上

那些年,當再一次玩R鏡時,可充份發輝她的威力,當時5d2給我那種震憾今天在A7 or A7r找不到  詳情 回復 發表於 2013-10-25 08:46 PM
Mark K
A7rII 5D3 D800, D810 A6000 5t 5r
RX100 III
回復 支持 反對

資深會員

mark_k 發表於 2013-10-25 08:28 PM
雖然我現在只有5D3,但是我以前的5d2, 怎麼說也比不上

那些年,當再一次玩R鏡時,可充份發輝她的威力,當時5d2給我那種震憾今天在A7 or A7r找不到
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)
回復 支持 反對

資深會員

佳能打手來自: Android客戶端
回復 支持 反對

資深會員

canon 打手?來自: Android客戶端

當聽到不是你想要的聲音,就是"canon 打手"? 我是地地道道的NEX用戶啊 去过酒会試机的c兄们,又是誰的打手? 加d味精的職業打手,你又可能話人地騙你喔 http://www.dyxum.com/dforum/my  詳情 回復 發表於 2013-10-26 09:27 AM
回復 支持 反對

資深會員

kaukaki 發表於 2013-10-26 09:09 AM
canon 打手?

當聽到不是你想要的聲音,就是"canon 打手"?
我是地地道道的NEX用戶啊
去过酒会試机的c兄们,又是誰的打手?
加d味精的職業打手,你又可能話人地騙你喔
http://www.dyxum.com/dforum/my-f ... 221899.html#1221899
相信親身试过机的c兄们心裏明吧
現在Showroom已有机可試, 您去試試再講吧
没人騙到你的!!

支持你!為發現發聲。  發表於 2013-10-31 02:51 PM
我響 Canon 果邊講左句話考慮買 A7 就被人話係打手, 有的人真係脆弱。 而家我就真係訂左部 A7r 啦,只得一個理由: 輕、細既 FF。 就係咁簡單。 見 RX1r 既表現,差唔多都收貨啦。 我覺得有的人過份重視 ISO 既表  詳情 回復 發表於 2013-10-26 03:15 PM
回復 支持 反對

資深會員

killercheung 發表於 2013-10-26 09:27 AM
canon 近排算係最唔掂,梗係要請多 d 打手打殘部 a7

現在Showroom已有机可試, 您去試試再講吧
帶你自己的卡、鏡去吧! 假日人一定多
平時上班時段你每部机玩内d也無人会話
真金不怕火煉,不是嗎!?

香港銅鑼灣
軒尼詩道555號東角中心(舊翼)16樓
查詢電話        2882 0101
營業時間        早上11:00 至 晚上8:00

新界沙田
新城市廣場第一期615號
營業時間        早上11:00 至 晚上10:00

九龍尖沙咀海港城
海洋中心3階 309-310號
營業時間        早上11:00 至 晚上9:00

九龍旺角
彌敦道664號惠豐中心9樓
營業時間        早上11:00 至 晚上8:00
回復 支持 反對

高級用戶

師兄你咁鍾情c記,你不能怨a7的表現,你只能怨c記為何唔出這類機,c記只能食老本,唔進取。

c記唔進取才轉用nex,才想買A7r!  發表於 2013-10-26 10:08 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
freeman777 + 2 good point

查看全部評分

回復 支持 反對

killercheung 發表於 2013-10-26 01:27 AM
canon 近排算係最唔掂,梗係要請多 d 打手打殘部 a7

Sony slave.

無法啦...當我看到不少素人試机的 心想有這麽差嗎? 自己去試試才下單預定,總不能未試就下單 希望越大,失望越大吧! 其待最終版本会見得人...  詳情 回復 發表於 2013-10-26 10:18 AM
Leaf AFi Credo 60 | ALPA STC IQ260A
Leica S + Summarit-S 70 MM F/2.5 ASPH + Vario-Elmar-S 30–90 mm f/3.5-5.6 ASPH
Leica M-A SS | M230 Monochrom SS | M2 Original BP + M 28 F/1.4 SS + M 35 F/1.4 Aspherical + M 50 F/1.2 Noct +
Konica 60 F/1.2 V1 + M 75 F/1.4 V3

I am after the feeling and the context of Photography.  

FotografiePorter
回復 支持 反對

高級用戶

佢出到一部功能一樣,價格一樣的機鍾先數啦!

講今多,落左單未?  發表於 2013-10-26 11:15 AM
回復 支持 反對

高級用戶

超級解毒照!!!!!
回復 支持 反對

資深會員

constructivist 發表於 2013-10-26 10:08 AM
Sony slave.

無法啦...當我看到不少素人試机的
心想有這麽差嗎?
自己去試試才下單預定,總不能未試就下單
希望越大,失望越大吧!
期待最終版本会見得人...

I think it shouldn't be be that bad hardware wise, now Sony just needed to focus on the next firmware making it works like a charm!  詳情 回復 發表於 2013-10-26 10:43 AM
回復 支持 反對

sam2004 發表於 2013-10-26 02:18 AM
無法啦...當我看到不少素人試机的
心想有這麽差嗎?
自己去試試才下單預定,總不能未試就下單
...

I think it shouldn't be that bad hardware wise, now Sony just needed to focus on the next firmware making it works like a charm!  However i suspect at low iso none of the FFs are gonna beat the Sigma DP2M sensor.

理應如此!硬件應該比RX1R好才是,拍了些raw但我的LR開不到  詳情 回復 發表於 2013-10-26 11:07 AM
Leaf AFi Credo 60 | ALPA STC IQ260A
Leica S + Summarit-S 70 MM F/2.5 ASPH + Vario-Elmar-S 30–90 mm f/3.5-5.6 ASPH
Leica M-A SS | M230 Monochrom SS | M2 Original BP + M 28 F/1.4 SS + M 35 F/1.4 Aspherical + M 50 F/1.2 Noct +
Konica 60 F/1.2 V1 + M 75 F/1.4 V3

I am after the feeling and the context of Photography.  

FotografiePorter
回復 支持 反對

資深會員

constructivist 發表於 2013-10-26 10:43 AM
I think it shouldn't be that bad hardware wise, now Sony just needed to focus on the next firmwa ...

理應如此!硬件應該比RX1R好才是,拍了些raw但我的LR開不到

用 sony play memories 就可以開到  發表於 2013-10-28 12:15 PM
用idc先開到…如果你無即係無用過索尼 或者有本事先轉dng都得 LR都未出update幫手convert... BTW, 好多Leica人入手… 仲有什麼酒店素人打手? 哈哈…得一兩分鐘拎上手試,可以影到咩試到咩心中有數 各人都在試  詳情 回復 發表於 2013-10-26 12:03 PM
回復 支持 反對

1萬

小黑屋

回復 支持 反對

資深會員

sam2004 發表於 2013-10-26 11:07 AM
理應如此!硬件應該比RX1R好才是,拍了些raw但我的LR開不到

用idc先開到…如果你無即係無用過索尼
或者有本事先轉dng都得
LR都未出update幫手convert...

BTW, 好多Leica人入手…
仲有什麼酒店素人打手?
哈哈…得一兩分鐘拎上手試,可以影到咩試到咩心中有數
各人都在試自己心中把尺
Wide angle, 操控,iso,新菜頭,對焦速度等等...
一次無可能試得清楚晒,咪要一個個加埋去慢慢考慮囉

再講就說穿了
Beta機係用開索尼都知道,真實出貨時會好番好多。
Iso唔得咪用番5d3囉,除非你用開leica先識驚訝佢嘅iso表現。

依家可以開始準備買到平貨5d3,都係a7/a7r最value功能之一,不過試機試唔到呢個功能。

我用nex F3有一年,唔好意思無用过idc,一直都是用LR! "仲有什麼酒店素人打手?"...你見唔到樓上那些講的嘛,唔啱聽的就係"打手",不是嗎? 好多Leica人入手? 唔見得喔,反宜唔少人話睇定d先...   詳情 回復 發表於 2013-10-26 01:05 PM
A7ii
Leica Q
回復 支持 反對

資深會員

Yorkshire 發表於 2013-10-26 12:03 PM
用idc先開到…如果你無即係無用過索尼
或者有本事先轉dng都得
LR都未出update幫手convert...

我用nex F3有一年,唔好意思無用过idc,一直都是用LR!
"仲有什麼酒店素人打手?"...你見唔到樓上那些講的嘛,唔啱聽的就係"打手",不是嗎?
好多Leica人入手? 唔見得喔,反宜唔少人話睇定d先...
对...各人心中有把尺,相信都係一尺只有十二寸吧!
比得人試机丶可以開得酒会做推廣,不是更應該做到最好才見人嗎?
那有道理話Beta機就可以唔好,出貨時會好番好多?!如果唔好是否可以退款呢?
等得在showroom,理應就代表着你準備好,給消費者看、試的就是貨版,試完去下单去買,這就代表着費者是接受了它的condition, 不是嗎?

用Leica機嘅人點會睇得呢部野上眼. 我D用Leica嘅朋友直情無人提呢部機, 真正係講都多餘. D打手真好嘢, 機未出已經話多Leica人入手, 唔通pre-order要伸報用乜機。  詳情 回復 發表於 2013-10-28 11:09 PM
今次buy sam哥 Beta機還beta機,而家已經開始訂購,拎得出黎俾人試,就已經同1.00版9成9一樣,最多都係fix bug,唔應該要期望出貨版有任何大改變 不過而家show room個環境,唔係好試得清部機嘅,時間又急,隨心拎起  詳情 回復 發表於 2013-10-26 02:39 PM
係囉…有見地 我都唔係點解仲有些唧牙刷式廠家有大掤人力推。 點解唔一步到位? Beta機的原意就是想improve更多試機後的意見,所以真機到手有更大進步空間。 預算出來同實際數字必有所分別,beta版用意都未明  詳情 回復 發表於 2013-10-26 02:09 PM
回復 支持 反對

資深會員

Big_McIn 發表於 2013-10-26 12:01 PM
點解的試機raw咁神奇, Sam?

raw唔係神奇,只是原始檔,如果部机硬件無問題,jpeg直出表現差,
而你又可用raw透过LR or PS轉jepg出來好的話,這就是firmware有改進的空间!
回復 支持 反對

資深會員

我有真係好唔明白d人咁鍾意挑釁
nikon版話canon好正
sony版話canon好正
canon版話nikon好正
請尊重唔同廠fan來自: Android客戶端

當然有這樣的人, 作為索尼用家,講真話,講用後感也不能?! 也是唔尊重唔同廠fan? 唔通去C版、N版講才叫尊重? 到時唔好又話去格離數臭索尼啦,重大惡極㖭 c兄,唔好玩啦!  詳情 回復 發表於 2013-10-26 02:08 PM
回復 支持 反對

資深會員

kaukaki 發表於 2013-10-26 01:31 PM
我有真係好唔明白d人咁鍾意挑釁
nikon版話canon好正
sony版話canon好正

當然有這樣的人,
作為索尼用家,講真話,講用後感也不能?!
也是唔尊重唔同廠fan?
唔通去C版、N版講才叫尊重?
到時唔好又話去格離數臭索尼啦,重罪大惡極㖭
c兄,唔好玩啦!
回復 支持 反對