DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 260627|回復: 633

沒落品牌CULLMANN的波頭MB6.1

1萬

2萬

資深會員

這兩、三年都沒有買過波頭,近期和ZORRO師兄到香港代理處簡單測試過這品牌的MB6.3。於是又做一次白老鼠,淘了一個MB6.1回來使用;自行改裝了PHOTOCLAM的ARCA  TYPE快拆座。
經過四、五次最大扭距測試後,它的最大扭距平均是7kg/30cm;都不算太差,算是一個合格的波頭,唯一缺點就是重了一點點。MB6.1沒有快拆座的波頭淨重是0.53kg,跟來的圓型座是0.04kg。換了個PHOTOCLAM的舊款59mm的快拆座,波頭淨重變成了0.63kg,重過PHOTOCLAM的PC44NS  0.13kg左右。
但這款波頭是MADE  IN  GERMANY,CULLMANN廠方有十年保用;但跟來的原廠快拆座是MADE  IN  CHINA的。這款波頭整體造工、操作都OK;從底座孔望進去,內裡造工精細過外表。優點是類似MANFROTTO的夠曬扎實,耐不耐用就未知。
售價連運費,九佰鬆少少人仔,折合唔洗千二港元(MB6.1);仲平過現時在香港賣的屎類K30X。如果自己有其他品牌的ARCA  CLAMP在手上,自行更換就便宜了三、兩佰;跟原廠ARCA  CLAMP的售價就貴很多。但分開訂購(MB6.1波頭+原廠ARCA  CLAMP)就便宜很多,約是一仟一佰多人仔;折合港元約一仟四佰多。

1萬

2萬

資深會員

1456133_250827185072602_1318674662_n.jpg 936028_250827238405930_1993509120_n.jpg 1467467_250596935095627_2008869333_n.jpg 1461188_250596998428954_1106490686_n.jpg 945804_250827101739277_1874661038_n.jpg
回復 支持 反對

1萬

資深會員

浪子/過客

呢款MB6.1 o既波頭性/價比咁高就梗係抵買啦!今日又有朋友叫我幫佢訂多隻,
咁前前後後我總共訂o左四隻喇,睇o黎都要收番o的手續費先至得囉!

有內地十年行保,信心上應該無問題。

全新第一次測試時扭距可以超過8kg/30cm,真係出乎意料之外,勁呀!
糞土錢財我不貪,逍遙一襲布衣衫;
自是正氣滿乾坤,何用浮名伴此身。
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

自己有arca  clamp在手就抵用。

就算係MB6.1 波頭+原廠Arca Swiss Clamp 連細板都唔駛千一蚊人仔,折算係剛好千四蚊港紙,咁都唔算抵? 不過咁,原廠o既Arca Swiss Clamp 就唔係好掂喇,要配都換上其他牌子好o的。  詳情 回復 發表於 2013-11-15 02:55 PM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

浪子/過客

吹水王 發表於 2013-11-15 02:28 PM
自己有arca  clamp在手就抵用。

就算係MB6.1 波頭+原廠Arca Swiss Clamp 連細板都唔駛千一蚊人仔,折算後剛好千四蚊港紙,咁都唔算抵呀?

不過咁,原廠o既Arca Swiss Clamp 就唔係好掂喇,要配都換上其他品牌好o的。
回復 支持 反對

高級用戶

請問原廠o既Arca Swiss Clamp有乜問題?

正所謂一分錢一分貨,原廠o既Arca Swiss Clamp 只賣梗人民幣¥185.-,折算後都只係約港幣$237.-,仲已經連埋一塊細板添,咁o既價錢真係連買Benro 都唔得喇,咁你估o下佢會有幾掂喇! 其實用係可以用o既,  詳情 回復 發表於 2013-11-15 06:31 PM
因為它是拉雞設計,個clamp唔可以調教濶窄,最好用回跟來的原廠快拆板。 RRS、KIRK、笨佬等的快拆板就不適合用;屎類、剛仁、MARKINS、PHOTOCLAM等就可能適合用(未試過)。  詳情 回復 發表於 2013-11-15 06:15 PM
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

110779 發表於 2013-11-15 03:36 PM

因為它是拉雞設計,個clamp唔可以調教濶窄,最好用回跟來的原廠快拆板。
RRS、KIRK、笨佬等的快拆板就不適合用;屎類、剛仁、MARKINS、PHOTOCLAM等就可能適合用(未試過)。
回復 支持 反對

1萬

資深會員

浪子/過客

110779 發表於 2013-11-15 03:36 PM

正所謂一分錢一分貨,原廠o既Arca Swiss Clamp 只賣人民幣¥185.-,折算後都只係約港幣$237.-,仲已經連埋一塊快拆板添,咁o既價錢真係連Benro 都買唔到,咁你估o下佢會有幾掂喇!

其實用係可以用o既,只不過有下列三個問題:

1. 原廠呢款拉雞快拆座係無得微調夾位o既闊度,所以就只可以用番Cullmann o既原廠快拆板同Arca Swiss 正廠快拆板,其它品牌o既Arca Swiss 兼容規格快拆板就唔一定裝到上去,如Benro、Kirk、RRS 同Wimberley 就應該唔得了。

2. 一般Arca Swiss 兼容規格o既快拆座唔係成件倒模出o黎就係用CNC 裁床成件車出o黎,比較受力同耐用,就算唔小心跌落地都無咁易爛,但係Cullmann o既原廠快拆座就係由頂、底兩件組件合成,上層外殼應該係用鎂合金倒模出o黎,中間夾層就裝上部分拉雞o既部件,而底部就只係用一塊過o既塑膠以螺絲收緊,所以受力同耐用情度就差好遠了,若果可以畀多o的o既話,不如買隻好o的o架啦。

3. 因為原廠快拆座上未有刻度,對於擁有機身專用L 架或習慣以快拆板o黎拍攝微距o既師兄o黎講實在完全無吸引力,再加上佢採用類似Manfrotto 同Gitzo o既一插即鎖設計,雖然對一般用家o黎講o係非常貼身o既設計,但對於習慣使用快拆板o黎作微調對焦o既師兄o黎講就真係得物無所用了,所以既然要花錢去買快拆座,咁點解唔買塊有刻度而又唔會一插即鎖o既快拆座呢。
回復 支持 反對

高級用戶

多謝兩位ching詳細解答
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

1452007_250882491733738_685661493_n.jpg 537355_250882641733723_1012605500_n.jpg
今天下午到九龍公園試用過,波頭整體上扎實過屎類舊款K30,擴震性比沿用的屎類K30好一點點;最方便使用的是主鎖鈕中央的FRICTION  CONTROL。

無錯,一般波頭o既阻尼微調都係用採用無段式設計,好處係方便調效,但缺點就係有機會走位,會隨住主鎖掣經常扭鬆扭緊而越移越緊,最終就有機會鎖頭,而Cullmann 則採用內牙阻尼微調設計,扭到某一位置後就會鎖定,唔  詳情 回復 發表於 2013-11-16 03:22 PM
回復 支持 反對

資深會員

睇怕好快就成街都有人用~~~~

未必啦!香港個代理都唔多願做咁!銷售點又少,在星際肥花見過有陳列品(MB6.1、MB8.3);要買就要自己上淘寶網購。 今年年中到城門谷公園影荷花時,見過一位年長的影友使用MB6.3+支掃2號腳;咁耐都未見過有影友使用。  詳情 回復 發表於 2013-11-16 12:10 AM
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

eriklai 發表於 2013-11-15 11:29 PM
睇怕好快就成街都有人用~~~~

未必啦!香港個代理都唔多願做咁!銷售點又少,在星際肥花見過有陳列品(MB6.1、MB8.3);要買就要自己上淘寶網購。
今年年中到城門谷公園影荷花時,見過一位年長的影友使用MB6.3+支掃2號腳;咁耐都未見過有影友使用。
呢款波頭,除了個原廠快拆座雞啲外;整體上好過大部份的祖國中、平價波頭。

咁攪笑?有陳列品但舖頭無得賣,要上淘寶淘?  詳情 回復 發表於 2013-11-16 07:12 PM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

浪子/過客

吹水王 發表於 2013-11-15 09:09 PM
今天下午到九龍公園試用過,波頭整體上扎實過屎類舊款K30,擴震性比沿用的屎類K30好一點點;最方便使用的 ...

無錯,大部分波頭o既阻尼微調都係用採用無段式設計,好處係可以作好精細咁微調到最合適o既位置,但缺點就係有機會走位,會隨住主鎖掣經常扭鬆又再扭緊而越移越緊,最終就有機會鎖頭,而Cullmann 則採用段落式(有內牙)阻尼微調設計,扭到某一位置後就會鎖定,唔會再走位,但缺點就係唔可以微調到好似無段式咁精細。

回復 支持 反對

吹水王 發表於 2013-11-16 12:10 AM
未必啦!香港個代理都唔多願做咁!銷售點又少,在星際肥花見過有陳列品(MB6.1、MB8.3);要買就要自己上淘 ...

咁攪笑?有陳列品但舖頭無得賣,要上淘寶淘?
"If your pictures aren't good enough, you're not close enough." - Robert Capa

My Blog
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

肥花的陳列品賣咖!不過售價貴過自己去淘X兩佰。早前上去睇過,個MB6.3賣咗!得番個MB8.3响飾櫃度。
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

哈哈!現在用呢套CHEAP嘢(笨佬A2681EX配CULLMANN  MB6.1+改裝舊款PHOTOCLAM  ARCA  CLAMP)
回復 支持 反對

高級用戶

師兄,我在淘寶見到細一個型號的 “CULLMANN MB4.1 “,如果在Gitzo 1號旅行腳用佢如何呢? 會否有其他建議?

畀得起錢就Markins Q3-TR 啦!  詳情 回復 發表於 2013-11-18 04:18 PM
回復 支持 反對

1萬

2萬

資深會員

如果你自己有clamp在手上,可以的。不過呢隻4.1(直徑35mm球體)的球體最大鎖緊力,唔會好過markins的Q3TR。六佰幾人仔,當買個屎類波頭啦!但它耐用性就好過祖國大部份波頭嘅!
回復 支持 反對

1萬

資深會員

浪子/過客

sagat78 發表於 2013-11-18 02:05 PM
師兄,我在淘寶見到細一個型號的 “CULLMANN MB4.1 “,如果在Gitzo 1號旅行腳用佢如何呢? 會否有其他建議?

買得起Gitzo 都唔差o個小小買Markins Q3-TR 啦!

我又來趁熱鬧 再加Giottos MH647 就靚曬。  詳情 回復 發表於 2013-11-19 12:43 AM
回復 支持 反對

高級用戶

Zorro 發表於 2013-11-18 04:18 PM
買得起Gitzo 都唔差o個小小買Markins Q3-TR 啦!

我又來趁熱鬧 再加Giottos MH647 就靚曬。

嘩Ben 兄,咁快走出o黎毒人喇! 我又幫你出多兩張相啦!  詳情 回復 發表於 2013-11-19 01:02 PM
回復 支持 反對