SMC Pentax-M 50mm F/1.4拆鏡入門編之[天龍八部]…

coppyeye 發表於 2013-12-4 00:06:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如有師兄想外貼本帖,請註明作者,出於何處,就可以,謝謝你的賞識!
一張花盡本人一個多月帖子,當中包括:分解、抹鏡、光圈葉去油、磨鏡尾防打板、加油在那裏、改mount,在中國及外國論壇從未出現過的All in one帖子,絕對係本人的[嘔心歷血]之作,只刊登在DC home DIY區獨享,這帖可令新手一晚變高手之列,新手非看不可的帖子 !
其實哩3種鏡的結構大致一樣,只係玻璃有小許分別!
==============================================

首先同3位師兄講聲對不起,我已脫期超過二十日以上,希望你們明白本人的處境,第一:十一月份賽車期我要過澳門幫手調車,根本就冇哂個人時間,另外整個論壇無人知道本人不懂電腦打字的,全部用5800手寫,藍芽傳輸到電腦,再復制文字貼上論壇的[我不是要你們可憐我],然後將文字一組組貼上圖片,再加上每拆一組影一張,根本係很吃力的做法,就算點樣都好,我食言在先,在此道歉!
==============================================

我為咗這帖做到的時間超過70小時以上,希望你們珍惜我的心意,不要再同我講,這麼大陣像的[工具羣],師兄你要記着[你食?一哋碗飯]你明白嗎?
當然只係抹鏡及加油的話,就簡單得多,井字批、眼鏡批、小形十字批就可以,改鏡或改mount的小一件[傢生]你都很難完成,特別係玩DIY無車床、無鑽床、為有用成件來避開使用上述兩種東西!

因為沒有車床及鑽床關係,所需工作時間係2星期左右,大約每天2至4時工作不等,剛好也是一個磨鍊.
所用的工具及物料如下:
01:75mm濶身磨刀石,這個係決定你磨光圈環準繩度平唔平的關鍵,一定要75mm切紀!
02:鐵鋸
03:眼鏡批
04:鑽咀:3mm、2mm
05:800号水磨砂紙
06:一吋濶身鋼銼
07:小形工鏌銼
08:電鑽最好有5速
09:膠紙及銅片要0.6mm
10:潤滑油
11:200W辣鷄=NO
12:角尺
13:自己制做的拆鏡用既井字批
14:松香及車仔用的銀錫=NO
a:卡尺主宰你所磨的光圈環準繩度是否正確一定要有!
b:自己制做拆鏡用既井字批/兩套有濶窄咀的,唔駛換來換去批咀!
c:打磨工具套裝,主要用來磨mount及切割銅?子之用![朋友惜來的]
<<<如果有師兄正在抓拆鏡用既井字批去DC home二手區抓下啦!>>>
===============================================

Pentax-M 50mm f1.4 如何、分解 A
===============================================

Pentax-M 50mm f1.4 如何、分解 B
Pentax-M 50mm f1.4 如何、分解、除霉、除塵、洗玻璃…
=================================================
漂白水一比一份量已足夠,你看到嗎?什麼霉?什麼積?
20分鐘後自我分解,不用什麼技巧,也不用什麼工具,用水沖—沖風乾一吓就完成。
什麼酒精用後始終有[吼],而且不夠乾淨及有老化鍍鏌痕跡象!
這方法雖然不能令鏡片起死回生,如:MC脫落、MC起霞、或花痕還原等等…
起碼不傷MC及很乾淨,也是古人的做法!
我知道有某個師傅會用[渠水]來浸玻璃,係好乾淨很透,代價就係不足三個月即時起哂霞,
即係鍍鏌[極速老化]等死…是否要<博>請自行決定!
<<<要視乎有無必要而定,1樽蓋漂白水加700ml係正常除污漬的方法,注意:1比1的話係除嚴重的霉方法!>>>

Pentax-M 50mm f1.4 如何去油及洗光圈葉的方法:
一定要用白電油洗,因為係完全不傷光圈葉的注意,在五金舖買$10,
如用其他的:松節水、天那水、工業用的化油濟、火水、油渣、什麼神油,
如有(領嘢)一律與本人無關,如果強硬來的話,願主祝福![其後再講]!
其實為咗照顧一D完全唔懂保養Lens朋友,我也同你一齊洗光圈葉及示範,
你自己看下我係無油的及正常運作的,希望你們記着這隻[啟航號]的學習時光!

==========================================
Pentax-M 50mm f1.4 如何加油 ?
因為[雪油]溶解或變質才會攪到光圈葉有油積而且痴實,對嗎?
用D比較專業D[雪油]要承受到[高温]的,如我這種!
這種情況應該先[清洗]所有塗過[雪油]的配件,重新塗上New[雪油],因為你現在的[雪油][已變咗質啦],就算你洗咗[光圈葉]—段時間,因為你無重新塗上雪油,[也會打回原形]<<<可以用白電油洗的>>>!
====================================================
雪油除咗潤滑也可以令對焦環、變焦環增加抗尼阻等等…
現在這種專業D[雪油]比起鴨寮街的$20[黃色]的,好過百倍有多,夠滑、夠內熱-曾經在夏天9月35度哂咗6小時有多,
沒有揮發上[玻璃]上,光圈葉也冇任何油漬,絕對可靠耐用,這種[雪油]係用在汔車身上的,
如[迫力碟啤呤]身上,[啤呤]温度最小有攝氏2百至3百度最小,攝氏30-40度[濕濕碎],而且經多位C兄測試,抗尼阻適中,我推薦使用!
<<<絕對不會[揮發]生玻璃,而導致:起霞、起霧、起油粉及令到光圈葉有油跡痴實等等...>
A : 鏡頭基座係不需要加雪油或偈油的[注意]。
B : 再講一次光圈葉任何組件係唔需要的!
====================================================
0 (1).jpg
0 (2).jpg
0 (3).jpg
分解對焦環組件 :
這個係無限遠的機制要小心D,如拆開的時候要用卡尺,卡一卡佢幾厚或去這裏看下!無記錯的話係1由12份2圈牙。
http://www.dchome.net/forum.php? ... p;extra=&page=1
要加雪油的地方係有牙或會轉動的,如有紅色線部份就要加油,係一整個圓周計!
===================================

Pentax-M 50mm f1.4 如何磨鏡尾防止打板...
其實本人使用的係Canon EOS650D根本上係唔需要磨鏡尾的,主要係有部份的師兄唔知點磨,我也刻意磨咗?作示範!

如何K mount改EF mount其實係唔需要改mount的,坊間已有現成的轉換環…因本人貪?所以改造!
主要係轉接環突邊很醜,有如茶杯擺在碟上的形態,代價就係付出大量時間,如果有興趣的可以一齊做…
數據我比足你,絕對真實,[我無點你的]放心跟着來。
因為要[廻避]上車床問題所以要行多咗路,不過我認為值得,起碼基本功較扎實,
日後遇到什麼困難也不是難題!
雖然改咗EF mount,但要還原K mount係件極容易的事情,只解開鏍絲將K接環收實就可以,而且不需3分鐘內!
=====================================================
因為本人改的係FD/PK轉EF mount數據,如M4分3的列表有錯的話,應該向當地論壇要求修正,
不是同我講自己改過二百枝M4分3[我唔知咩],以上的[示威]說話,如[維基]錯咗應該抓[亞桑其],不是同我講,知道嗎!<肛門優靈除外>。
我只能保証我的數據証確無誤,<已測試有無限遠的>全部經過實試出來的結果!
這個係今次改mount的數據,來自3個論壇的法蘭距數…最後本人認為這個比準確所以使用…係不知名的論壇。
維基EF44mm PK45.46mm=NO
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B3%95%E5%85%B0%E8%B7%9D
百度EF44.14mm PK45.5mm=NO
http://baike.baidu.com/view/2613557.htm
不知名的EF44mm PK45.5=YES--------------------------45.5mm-44mm=1.55mm
http://www3.xitek.com/xuetang/camera/mount.htm
原廠PKmount厚度1.3mm-------------------------------------1.78-1.3mm=0.48mm
副廠EFmount厚度1.78mm
--------------------------------------------------------------1.55mm-0.48mm=1.07mm
即係要加銅片?子---------------------------------------------------------------1.07mm厚度

======================================================

完成後的…測影!
http://www.pentaxforums.com/lens ... 50mm-F1.4-Lens.html
http://www.mobile01.com/topicdet ... 99&last=8518082
http://forum.xitek.com/thread-537826-1-1-1.html
認同我的工作的話,請回帖比本人以作精神上滿足,非常感謝來看帖的人!
==========================================

評分

參與人數 35威望 +69 收起 理由
supercw + 2 勁揪!!!
victory999 + 2 技術高超
~ac~ + 2 精彩內容
Coilko + 2 技術高超
laoweng99 + 2 精彩內容
小的 + 2 技術高超
ckh3hk + 2 我佩服你!
charles2 + 2 精彩內容
zzriderhk + 2 精彩內容
kkfoto + 2 印象深刻
eff + 2 精彩內容
路人 + 2 難得一見
2cckeung + 2 技術高超
steveng213 + 2 精彩內容
yippf1837 + 1 精彩內容
chucktang + 2 精彩內容
simson99w + 2 好心機
mmm100 + 2 精彩內容
hkcys9990 + 2
rawpaper + 2 精彩內容

查看全部評分

本帖被以下淘專輯推薦:

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 00:06:47 | 顯示全部樓層

有感而發!
點解要係DChome寫帖?
上年十二月在別處論壇看到一個很好的改鏡論壇,起初還以為係好嘢,看咗佢三四張帖後發現這人,的確人格有D問題,之後就無再看其他人的改鏡的帖子!當中最令我氣憤的就係哩2張帖啦!

=======================================
乜嘢來㗎?去漬油洗光圈葉?你知唔知會害死人呀!如新手去咗五金行問老闆娘!老闆娘比D乜嘢比你呀?
大多數係溶濟居多如:松節水、天那水、工業用的化油濟、火水、油渣、什麼神油 !
如光圈葉溶解的話,誰負責?唔通保飯碗?有心講就清色D,唔好做埋D害人不利己D嘢!
=======================================
事先聲明這人不是我呀!佢咁係唔想你哋改啦,佢食風呀!我上次改FD換EF mount時在別處話我好運啫!
我再好運多一次比你看而且係變焦的,看下是否[肛門撞棍]咁簡單!
表面上話自己唔係職業,實際上係揾錢嗎!
舉例:你有枝FD SSC 50 F1.2想改EF mount,佢會接來做[不動聲色],改完後會打板的,跟着佢會同你講改mount唔包磨鏡尾的!
前前後後改咗成十支有多你唔知?唔係咁做點收錢呀!
========================================
我寫帖比人慢,但我係真心真意寫出來幫人的!
這堆係本人寫的帖,C兄有興趣的看下!
[原創 DIY] FD改EF接環之<我手改我鏡.…
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1222500&extra=
[原創 DIY] 鏡頭磨玻璃…
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1219737&extra=
[原創 DIY] Carl Zeiss 24-85 拆銘牌、除霉[之]請救雷恩大兵…
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1224633
[原創 DIY] Sigma 15-30mm F3.5-4.5 EX DG ASPHERICAL (已停產) 除霉[之]請救雷恩大兵 2…
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1229618&extra=
[原創 DIY] 解決M42自轉的問題、拆鏡工具新資、恐怖師兄的作戰、我的未來動態…
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1229160&extra=
[原創 DIY] 如何解決[無咗]無限遠之我手改我鏡…
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1235460&extra=

========================================
近日DIY區發現有幾張怪帖,好似房委會有居屋出售時在地下,有D裝修工公司兜生意一樣,貼滿裝修完工的家居照—樣,有成品,無教程,
你們知唔係乜嘢來的?他們的特徵係20個字都冇,就可以制作成功究竟係[乜傢伙]?有一個最好笑點解蜂鳥網有得賣㗎…唔係獨一無二咩?點解唔貼係二手區㗎?http://www.fengniao.com/secforum/211730.html

ching 好野, 有手工有頭腦, 冇得輸  詳情 回復 發表於 2014-5-17 09:16 PM

評分

參與人數 3威望 +6 收起 理由
moso + 2
2070walterk + 2 專業水準
aeroplane8340 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

小肥石 發表於 2013-12-4 01:15:36 | 顯示全部樓層

多謝石兄支持及推薦!  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:17 PM
回復 支持 反對

iamanimal 發表於 2013-12-4 02:03:13 | 顯示全部樓層

多謝C兄支持 !  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:18 PM
回復 支持 反對

johnDSLR 發表於 2013-12-4 04:41:57 | 顯示全部樓層
强!
留名,慢慢學

多謝C兄支持 ! C兄唔駛學,看吓就識啦!  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:21 PM
回復 支持 反對

aeroplane8340 發表於 2013-12-4 09:34:30 | 顯示全部樓層
PENTAX

感謝C兄支持及加分!  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:23 PM
回復 支持 反對

chan_e_q 發表於 2013-12-4 09:35:14 | 顯示全部樓層

盡量學!!

是否很深? 指抹鏡! 如果哩枝成功之後就無難題可言!  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:26 PM
回復 支持 反對

edison000 發表於 2013-12-4 14:03:34 | 顯示全部樓層
收支鏡黎試下先

學下啦,香港揾錢辛苦,慳得幾多就幾多…  詳情 回復 發表於 2013-12-4 06:29 PM
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:16:08 | 顯示全部樓層
dison000 + 2 精彩內容
johnDSLR + 2  技術高超
iamanimal + 2 精彩內容
小肥石 + 2    精彩內容
aeroplane8340 + 2 精彩內容
十分感謝以上的C兄支持及加分!
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:17:39 | 顯示全部樓層
小肥石 發表於 2013-12-4 01:15 AM

多謝石兄支持及推薦!
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:18:43 | 顯示全部樓層
iamanimal 發表於 2013-12-4 02:03 AM

多謝C兄支持 !
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:21:28 | 顯示全部樓層
johnDSLR 發表於 2013-12-4 04:41 AM
强!
留名,慢慢學

多謝C兄支持 !
C兄唔駛學,看吓就識啦!
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:23:18 | 顯示全部樓層
aeroplane8340 發表於 2013-12-4 09:34 AM
PENTAX

感謝C兄支持及加分!
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:26:44 | 顯示全部樓層
chan_e_q 發表於 2013-12-4 09:35 AM
盡量學!!

是否很深?
指抹鏡!
如果哩枝成功之後就無難題可言!
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-4 18:29:58 | 顯示全部樓層
edison000 發表於 2013-12-4 02:03 PM
收支鏡黎試下先

學下啦,香港揾錢辛苦,慳得幾多就幾多…
回復 支持 反對

vintage 發表於 2013-12-5 01:39:54 | 顯示全部樓層
巨眼寫得唔錯喎, 乜佢有問題咩? 用乜洗光圈油蹟有寫出黎呀, 你無時間慢慢睇而已...... 重有, 佢係台灣搵食都有問題? 要抬高自己係用自己能力服人.
回復 支持 反對

coppyeye  樓主| 發表於 2013-12-5 05:07:51 | 顯示全部樓層

事實歸事實,做人就很簡單有就有,佢口中常說唔係職業,但行為呢?
我的能力多與小唔重要,最重要問心無愧就算!
你來都係看帖,對嗎?再口角已無為啦!

回復 支持 反對

manli 發表於 2013-12-5 10:56:59 | 顯示全部樓層
真係好帖, 不能不說 , 現在可以學折鏡, 抹塵, 抹油, 超正

為你而設㗎C兄! 有唔明出聲問喎!  詳情 回復 發表於 2013-12-5 04:47 PM
回復 支持 反對

manli 發表於 2013-12-5 11:02:49 | 顯示全部樓層
師兄我都唔識打中文, 我用Yahoo 呢個手寫方法也好方便, 寫完複制及貼上都好方便 ^^
希望末來睇多D你的敎學 ^^
Screen Shot 2013-12-05 at 11.21.08 am.jpg

應該出多最後一帖,我也要番回自己的工作,唔知還有冇空再寫,時間容許的話希望可以!  詳情 回復 發表於 2013-12-5 04:59 PM
回復 支持 反對

tonycruse 發表於 2013-12-5 11:19:00 | 顯示全部樓層
厲害厲害!小弟都鍾意DIY,只係用轉接環加加減減,相比師兄完全是門外漢.請繼續發表,好讓大家一起學習學習

謝謝C兄支持! 其實轉接環十十一一唔?要,最重要達到你的要求未?  詳情 回復 發表於 2013-12-5 04:53 PM
回復 支持 反對