DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 573640|回復: 5369

[相機運用] 風雨中願望達成!Df返家啦。P.145,帶住Df輕輕鬆鬆逛酒節。

P.5(S35.4+AF 105/2 DC)
P.7(D3s&Df同場景高感比較。)
P.12(配S35.4長曝夜景效果。)
P.14、15(AF 60/2.8D微距效果。)
P.18、19(Non Ai SC 50/1.4 Auto)
P.21、22(SC Auto50/1.4)
P.23(SC Auto 50/1.4外景實拍。)
P.24(S Auto 55/1.2)
P.29(S85.4+Ai 105/2.5)
P.30(Ai-S105/2.5+S50.4)

P.32S35.4+S-auto 55/1.2,過年啦。
P.37初試Ai-S 50/1.2
P.38Ai-s 50/1.2回家了
P.39,AiS 50/1.2 逛街測試。
P,40,AFS 35/1.8G試射。
P.43,N28300VR+N35.8G坐飛機。
P.45,N35.8G高感相片。
P.49,N35.8G、Ai-S 50/1.2、S50/2.4人像照。
P.114,ISO5000相片。
P.120,Df定焦全家福,AFS20/1.8G試相。

今日賣晒D800E+D7100,換左部Df返來,黑色行貨Kit,20500HKD。
乜原因要換就唔講啦,只能夠講,各適其式,每個人要求都唔一樣。
先來講下打左300幾張既感受先啦。

1、操控並不如某些人所講咁難,盤面操作基本上延續自F3一代,係末睇過說明畫之下,馬上就能夠操作自如(可能因為我係由F3果個年代玩起既關系掛?)。

2、後面版基本上就係數碼年代既習慣,你當佢D600/D7100咁玩就得;整体上來講,末出現操控不自如既現像,依我所見,都係習慣問題者。

3、成像,高感唔係自誇,真係同D3s果代有得揮,初步感覺至少係同級,晚上大量使用ISO3200同D3s交叉拍攝同一場面,高感表現形式有少少唔一樣,Df係機身LCD睇,好似抹得無咁勁,細節多過D3s。(等有時間係電腦詳細對比先知係唔係咁樣)。

4、發色,明顯同D800一代唔一樣,如果講D3s係一個方向,D800係另一個方向,咁Df係慢慢向返原來D3s既方向走,但又唔一樣。

5、配合自製曲線相片調控,算係幾夾,比較乎合我預期——但係係同樣調控參數底下,同D3s仍然唔一樣,雖然形式唔同,但個人感覺會比D800E更乎合我個人要求。

6、對焦方面,已經唔錯,當然用D3s比係一定輸啦,係追焦方面,咬得無咁實,脫焦比D3s高頻率係一定既,但係可接受範圍內(預左架啦,心態唔一樣既,接受能力都唔一樣。)。

7、輕!
用慣大機既我(就算唔係一体成形都要加返個直倒果種),簡直就係身輕如燕既感覺,乎合鳩攝流既特性(預左一定係用定焦架啦。現代變焦鏡就一定係頭重腳輕果種,唔夾!)。

8、基本上,所有制位設定都基本乎合個人既使用習慣,要上手並唔係想像中咁難。

9、乜得好處無難處乜?
壞處當然唔少,基本上好多人都講過,但呢個都係好個人問題,睇下用家偏向邊一邊,價格係偏貴(雖然已經比廠價跌左成4000銀!)——如果你當佢係當年D700既發展過程,心情會可能好少少。
愛一個人,就要接受佢既缺點,同時發掘佢既優點嘛。。

第一批相片,基本上乎合我既預期想像。(當然好與唔好,都要睇個人選擇!)
相剛剛先過完,先出一張用PT05-05相片調控既直出JPG先。
有時間再貼其他相片,尤其是直出JPG既人像相片,可能係大家既關心重點。
先聲明,由於大幅搞過相片調控,發色肯定已經唔係原來Df既發色,係好個人既喜好——我覺得,一部新相機好與唔好,完全係要睇個人使用習慣同見解,唔依照個人習慣影出來既相片,係人地既相片,對自己來講,最多就參考下。
用過方知好與壞,操過先知愛與惡。。

評分

參與人數 41威望 +81 收起 理由
DonCorleone + 2 精彩內容
MERLINJ + 2 精彩內容
floyd + 2 精彩內容
simonikon + 2
cuttingking + 2 努力之作
bearbearloo + 1 精彩內容
F80D + 2 精彩內容
hermanwong + 2 精彩內容
MKH + 2
peterwin + 2 精彩內容
cckjim + 2 精彩內容
n0066996 + 2 精彩內容
dominic_siu + 2 精彩內容
kingsyee + 2 精彩內容
karce + 2 精彩內容
基Sir + 2 精彩內容
rol + 2 精彩內容
hideman + 2 精彩內容
quattrov + 2 精彩內容
id00288 + 2 精彩內容

查看全部評分

Df border=0 />
回復 支持 1 反對 0

資深會員

MERLINJ 發表於 2018-8-20 07:23 AM
以現在嘅勢, 將Df 轉成無反款式, 已經通殺!

個帶扣唔好似DF咁夾手指就好

資深會員

我現在很少上來,Df仍然keep住用,只係沒有放相片上來。個人認為df是Nikon 近年造得最好的機種。希望Nikon不要放棄她,能夠在不久將推出第二代,再續神話。

以現在嘅勢, 將Df 轉成無反款式, 已經通殺!  詳情 回復 發表於 2018-8-20 07:23 AM
肯用心去感受,無處不是攝影題材

轉用傳說中既A9?

因為影運動而轉無反,理由都幾特別下。。

A9 真是咁吸引。。。  發表於 2018-8-20 07:21 AM
A9 真是咁吸引。。。  發表於 2018-8-20 07:21 AM

多謝大家支持,這標題不經不覺已經三年多了,54萬的點擊,161頁還在增加當中,謝謝!

然而,每次進來,也是一種痛苦——無法直接點進最後的回覆,然後各種拉啊拉的動作,好不容易才找到最新的回覆。。
也難為大家了。。

又睇下支AiS 50/1.2既擴耀光測試先。。
三十幾年前既設計,唔好對抗耀光有太大期望,不過呢支鏡一定程度上其實比好多D鏡既抗耀光要好得多。。
基本上如出現耀光,企側少少就馬上可以解決到。。

早期既鏡因為大多唔係類圓形既光圈葉設計,所以好容易影到星芒,不過,都要角度對先得,其實唔難影。。

呢幾張相,真係影到眼盲!
好彩我戴住全視線眼鏡,但一樣光到睇唔清楚個觀景器,好多時要靠感覺去估中唔中焦。。

1萬

資深會員

其實黑色都覺好令仔(因佢有的啞啞地金屬色)
為何會平的 而銀色要貴成10% 想落 因玩到尼個機款的師兄弟(包括小弟)多數經暦過菲林機時代的中中(包括小弟)...這機款好有比我地中中見回青春歲月.回味無窮

可能我一開始係玩f301開始掛? 果一代都係黑色為主(F3/F4都係黑色),FM就銀色咯。。  詳情 回復 發表於 2014-2-4 05:59 PM

Df
border=0 />

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ironridder + 2 採光出色

查看全部評分

Df作為副機,優閒機,我覺得幾稱職架。

我呢個用法,係由RX100,一路開始發酵,到A仔、到RX1、到A7,啊,係你喇,Df!
主要考慮係重量、自由度、鏡頭運用配合既問題。。

初時用上手,表現比到我喜出望外既感覺,曾經一度以為佢係萬能俠!(當然無拍片啦。)
但係,再用落去,我知我期望有過份左啦。。
階級分野仍然非常明顯,慢工出細貨好好,但要講快拍(當然係配合自動對焦鏡頭啦),其實佢唔會好得過D800E(廢話,一早應該知啦!),更加比唔上D3/D4呢一級啦。。
即係,非極惡劣環境,仍然係表現非常理想,係太暗太黑既時間,就要慢慢撚,唔急得,主体動作太大(例如跳緊舞)又唔得。

作為旅遊機、閒機,Df非常稱職,係整体表現上(但唔包括畫質)係D7XXX系列既水準,論畫質,大家都知道係乜一回事啦。。
凡事不能強求,我自己對呢部機就非常滿意喇,滿意到我經常忘記左另一部機D3s既存在,因為D3s做到既,佢大部份做到!
但係,一講到速度,就非D3s/D4莫屬喇。

如果講到分野就係呢一道,咁Df個價,其實唔算太過份啦——當然,同隔離家部A7比,大家一定眼紅,始終,個價格就擺係道!
當然,對非Ai鏡既支援,以至於非Ai鏡比到我既畫面顏色同質感,係我對Df加分既一個重要因素來——有種重回菲林機時代果種感覺。。

nasper 發表於 2013-12-24 12:50 PM
我有3皮2就一早買左部銀豆腐做聖誕禮物啦...

依家心思思不如捱貴機做分期...

能做力之所及的事,不做成為負擔的事,世上從始感覺美好。。

哈,講一樣我真係覺得係壞處既感受,就係個『測光模式』轉換,由於個制太細,尼阻又硬,成日都轉過龍,要好留心睇先知自己轉錯左。。
回復 支持 反對

資深會員

江山未老紅顏舊忍別離不忍卻又別離
托鴻雁南去不知此心何寄紅顏舊
任憑斗轉星移唯不變此情悠悠
回復 支持 反對

銀牌會員

回復 支持 反對

資深會員

D810,DCS SLR/n,N16-35/4G,N24-120/4G,N35/1.4G,N50/1.4D, N50/1.8G,N85/1.8G,N70-200/2.8GSB-800,SB-900, LUMIX GX1, GX7,GX8, GX1,LX3
回復 支持 反對

資深會員

鐵兄,你好!

恭喜你購入好機,我有一問題想請教,希望你能夠幫忙,
我是 D700 用家,最近喜愛鳥攝和影下蝴蝶,其實 D700 也很稱職,但因像素關係,crop 相不太理想,想請教如升級會是 D800 或 DF 較合適?(我並沒有外觀情意結,合用就 OK。) 對焦是否 D800 較 DF 鎖得較緊?

麻煩晒你,thanks!

或者你可以咁睇成件事,可能你要入一支好既微距鏡多過換一部新機。。 至少微距鏡比較唔受最短拍攝距離限制,一定程度上可以減少裁切再構圖既風險。。 你可以用長鏡加塊有質素既Close-up鏡又好(可以保住自動對焦  詳情 回復 發表於 2013-12-15 03:41 AM
對焦方面,效果(講成功率)一定係D800走唔甩! 但係同時D800亦比較蝦人用(可能係因為像素太高?),你要有鐵手,要不是就要上腳架,個效果會非常之好。 另一個要考慮既因素係高感表現,從我有限既拍蝶/生態攝影經  詳情 回復 發表於 2013-12-15 03:33 AM
D4, D7100+MB-D15
n16-35, n384, n500c, TC14EII
s50.4, s150os, s180os, s50-500os, s150-600c
s10-20 f3.5, s24-70 f2.8
K1.4x, SB800, SB400, Di866
回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 03:27 AM
鐵兄,你好!

對焦方面,效果(講成功率)一定係D800走唔甩!

但係同時D800亦比較蝦人用(可能係因為像素太高?),你要有鐵手,要不是就要上腳架,個效果會非常之好。

另一個要考慮既因素係高感表現,從我有限既拍蝶/生態攝影經驗來講,除非好陽光(仲要係唔好傍晚晨早!),否則好大機會用到ISO1600,咁問題又來喇,你如果接受到D800既噪點表現形式,當然好用啦,如否,咁可能DF會較為實用。
回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 03:27 AM
鐵兄,你好!

或者你可以咁睇成件事,可能你要入一支好既微距鏡多過換一部新機。。

至少微距鏡比較唔受最短拍攝距離限制,一定程度上可以減少裁切再構圖既風險。。

你可以用長鏡加塊有質素既Close-up鏡又好(可以保住自動對焦性能),加Extension tube又好(較便宜,但唔一定保得住自動對焦性能,玩反接又好,都算係一種解決方法來。。

當然,平平地,買支AF60/2.8D Macro 返來玩又得(今晚已買回來,未試鏡。)。。

以上建議,最平幾舊水,最貴都唔過3000銀。。
回復 支持 反對

頂!比海關發現有非法入境者,佢輕輕咁拋低一句,唔好唔記得交稅喎。。

開心,係要有代價架。。

唯有從實招來!
佢問,咦,你先頭D機呢?
我答,賣晒啦,換左呢部垃圾返來。(想咋死減輕罪名! )
佢話,咁啊?(頓左一頓,然後慢慢講。 )唔好唔記得交稅喎。
我答,知啦,過兩日過數比你。。

女人仔,唔好以為佢地也都唔知,心水清起上來,少條毛都走唔甩。。

我經常偷龍轉鳳,佢隻眼開隻眼閉,講:我冇位比你擺多個防潮櫃  發表於 2014-1-26 03:40 PM
用自己錢買野點解要交稅?  詳情 回復 發表於 2013-12-16 02:51 PM
師兄,有海関留意你才是幸福,睇你又能和新歡偷情,又得到海関諒解,乎復何求?!  詳情 回復 發表於 2013-12-15 12:04 PM
恭喜師兄 女人真係好細心,響屋入面多左一條別人的頭髮都知道,勁  詳情 回復 發表於 2013-12-15 09:58 AM
海關是真心關注你.  詳情 回復 發表於 2013-12-15 08:33 AM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
peterwin + 2 交埋幅靚關長相,這樣才可長買長換
garment + 2 感動

查看全部評分

回復 支持 反對

資深會員

多謝鐵兄意見,微距我已買左,但有時不能近攝,唯有 crop 相,但一 crop 就。。。。。

DF 像素多四百萬,crop 又好似冇乜優勢,D800e 像素又太大,冇石高手又要下下落腳,睇黎要認真度下先得。

anyway, 多謝你寶瑰意見

唔使客氣,我都只係重複緊大路答案者。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 04:22 AM
s50.4, s150os, s180os, s50-500os, s150-600c
回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 04:16 AM
多謝鐵兄意見,微距我已買左,但有時不能近攝,唯有 crop 相,但一 crop 就。。。。。

DF 像素多四百萬, ...

唔使客氣,我都只係重複緊大路答案者,都幫唔到乜手。。
回復 支持 反對

資深會員

thanks
回復 支持 反對

臨訓前,心思思整多張直出JPG,ISO3200+f8。。。

鐵兄, 有少少疑問 利申, 唔係Challenge你 只係想問問中間做乜白得咁交關, 部機問題!?  詳情 回復 發表於 2014-1-13 11:28 PM

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
howy1024 + 2 構圖美觀
k1778 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

可能大家比較關心Df既人像發色,我唔怕丑,比人講兩句喇。。
PT05-05相片調控直出JPG,我自己就覺得比較接近我真人既膚色喇,大家認為呢?(哪,係我個Mon睇咋,第二只Mon可能又會唔同色!)

值得討論既係好多時候室內人像所謂白平衡不準既問題。
呢張相剛好係1/60秒快門,同當場使用既光管射頻係同步既,所以發色比較自然。。
更多時候,好多人一個不留意因為『測光問題』而導至快門過高,或過慢,結果連拍會出現幾張不同『白平衡表現』既相片。
月經問題囉。。

因為背景同照明問題,顯得好似唔夠立体感,唔好意思。。

鐵兄,岩岩敗入一部DF,在試機時,連續單次每影兩張相就有一張偏黃,係咪測光出現左問題.有冇解決方法,謝謝  詳情 回復 發表於 2014-1-30 04:30 AM
鐵兄果然話買就買,仲可以出相俾大家望下 其實我想知鐵兄用咩program整調控檔  詳情 回復 發表於 2013-12-15 12:46 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
皇馬廿三 + 2 有心機加夠膽色!

查看全部評分

回復 支持 反對

1萬

6萬

資深會員

神奇小子

你都好快手喎,話買就買。  

器材黨第一規條,選擇要細心,買時要決心。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 05:46 AM
You can't depend on your eyes if your imagination is out of focus - Mark Twain

回復 支持 反對

Wonderboy 發表於 2013-12-15 05:01 AM
你都好快手喎,話買就買。

器材黨第一規條,選擇要細心,決定行動就要快速。。

主要係價位已進入射程,反正係機換機,宜家唔買遲D賣機都會少左錢,條數/個差價始終係返道。
比預期要一點,多左500文收返。。
回復 支持 反對

資深會員

坐言起行 我等到皮六先 況且 3 蛇同 7100 都用得幾開心。

最關鍵係自己想點,人地點講係人地既事,呢個都係我自己平時既做事風格。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:02 PM
回復 支持 反對

高級用戶

回復 支持 反對

資深會員

恭喜恭喜
交稅 1:1?

邊有? 固定稅率,意思意思者,豪D食餐飯都唔止。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:03 PM
Nikon D3s, V1, D200, F100, F90X, F3, FM2, EL2,
Sigma DP1M,
Leica M6 ttl,
Voigtlander R3A, R3M, Bessa L,
Canon New F1,
Bronica ETRSi,
Panasonic LX7,
Fujifilm GF670, X10,
Casio EX-ZR800,
Sony Nex 7
回復 支持 反對

銀牌會員

感谢铁兄详尽报告。

等我貼完A/B Test,可能大家個感覺會更直觀。。。 今日唔得閒,夜D先貼相出來。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:04 PM
回復 支持 反對