風雨中願望達成!Df返家啦。P.145,帶住Df輕輕鬆鬆逛酒節。

ironridder 發表於 2013-12-15 02:38:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

P.5(S35.4+AF 105/2 DC)
P.7(D3s&Df同場景高感比較。)
P.12(配S35.4長曝夜景效果。)
P.14、15(AF 60/2.8D微距效果。)
P.18、19(Non Ai SC 50/1.4 Auto)
P.21、22(SC Auto50/1.4)
P.23(SC Auto 50/1.4外景實拍。)
P.24(S Auto 55/1.2)
P.29(S85.4+Ai 105/2.5)
P.30(Ai-S105/2.5+S50.4)

P.32S35.4+S-auto 55/1.2,過年啦。
P.37初試Ai-S 50/1.2
P.38Ai-s 50/1.2回家了
P.39,AiS 50/1.2 逛街測試。
P,40,AFS 35/1.8G試射。
P.43,N28300VR+N35.8G坐飛機。
P.45,N35.8G高感相片。
P.49,N35.8G、Ai-S 50/1.2、S50/2.4人像照。
P.114,ISO5000相片。
P.120,Df定焦全家福,AFS20/1.8G試相。

今日賣晒D800E+D7100,換左部Df返來,黑色行貨Kit,20500HKD。
乜原因要換就唔講啦,只能夠講,各適其式,每個人要求都唔一樣。
先來講下打左300幾張既感受先啦。

1、操控並不如某些人所講咁難,盤面操作基本上延續自F3一代,係末睇過說明畫之下,馬上就能夠操作自如(可能因為我係由F3果個年代玩起既關系掛?)。

2、後面版基本上就係數碼年代既習慣,你當佢D600/D7100咁玩就得;整体上來講,末出現操控不自如既現像,依我所見,都係習慣問題者。

3、成像,高感唔係自誇,真係同D3s果代有得揮,初步感覺至少係同級,晚上大量使用ISO3200同D3s交叉拍攝同一場面,高感表現形式有少少唔一樣,Df係機身LCD睇,好似抹得無咁勁,細節多過D3s。(等有時間係電腦詳細對比先知係唔係咁樣)。

4、發色,明顯同D800一代唔一樣,如果講D3s係一個方向,D800係另一個方向,咁Df係慢慢向返原來D3s既方向走,但又唔一樣。

5、配合自製曲線相片調控,算係幾夾,比較乎合我預期——但係係同樣調控參數底下,同D3s仍然唔一樣,雖然形式唔同,但個人感覺會比D800E更乎合我個人要求。

6、對焦方面,已經唔錯,當然用D3s比係一定輸啦,係追焦方面,咬得無咁實,脫焦比D3s高頻率係一定既,但係可接受範圍內(預左架啦,心態唔一樣既,接受能力都唔一樣。)。

7、輕!
用慣大機既我(就算唔係一体成形都要加返個直倒果種),簡直就係身輕如燕既感覺,乎合鳩攝流既特性(預左一定係用定焦架啦。現代變焦鏡就一定係頭重腳輕果種,唔夾!)。

8、基本上,所有制位設定都基本乎合個人既使用習慣,要上手並唔係想像中咁難。

9、乜得好處無難處乜?
壞處當然唔少,基本上好多人都講過,但呢個都係好個人問題,睇下用家偏向邊一邊,價格係偏貴(雖然已經比廠價跌左成4000銀!)——如果你當佢係當年D700既發展過程,心情會可能好少少。
愛一個人,就要接受佢既缺點,同時發掘佢既優點嘛。。

第一批相片,基本上乎合我既預期想像。(當然好與唔好,都要睇個人選擇!)
相剛剛先過完,先出一張用PT05-05相片調控既直出JPG先。
有時間再貼其他相片,尤其是直出JPG既人像相片,可能係大家既關心重點。
先聲明,由於大幅搞過相片調控,發色肯定已經唔係原來Df既發色,係好個人既喜好——我覺得,一部新相機好與唔好,完全係要睇個人使用習慣同見解,唔依照個人習慣影出來既相片,係人地既相片,對自己來講,最多就參考下。
用過方知好與壞,操過先知愛與惡。。

評分

參與人數 41威望 +81 收起 理由
DonCorleone + 2 精彩內容
MERLINJ + 2 精彩內容
floyd + 2 精彩內容
simonikon + 2
cuttingking + 2 努力之作
bearbearloo + 1 精彩內容
F80D + 2 精彩內容
hermanwong + 2 精彩內容
MKH + 2
peterwin + 2 精彩內容
cckjim + 2 精彩內容
n0066996 + 2 精彩內容
dominic_siu + 2 精彩內容
kingsyee + 2 精彩內容
karce + 2 精彩內容
基Sir + 2 精彩內容
rol + 2 精彩內容
hideman + 2 精彩內容
quattrov + 2 精彩內容
id00288 + 2 精彩內容

查看全部評分

AgathaB 發表於 2016-11-6 01:33:51 | 顯示全部樓層
大 潭 again, more water

1.  20.8

2.  20.8

3.  20.8

4.  20.8

5.  LB6, different WB

6.  LB6, different WB

7.  Nikon 16mm fish

8.  Nikon 16mm fish

好正!!!  詳情 回復 發表於 2016-11-6 09:51 PM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
carbon + 2 精彩內容
mauho + 2 印象深刻

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 02:43:48 | 顯示全部樓層
哈,講一樣我真係覺得係壞處既感受,就係個『測光模式』轉換,由於個制太細,尼阻又硬,成日都轉過龍,要好留心睇先知自己轉錯左。。
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2013-12-15 03:00:27 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

wckcwk 發表於 2013-12-15 03:16:56 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

shopkid 發表於 2013-12-15 03:20:36 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 03:27:38 | 顯示全部樓層
鐵兄,你好!

恭喜你購入好機,我有一問題想請教,希望你能夠幫忙,
我是 D700 用家,最近喜愛鳥攝和影下蝴蝶,其實 D700 也很稱職,但因像素關係,crop 相不太理想,想請教如升級會是 D800 或 DF 較合適?(我並沒有外觀情意結,合用就 OK。) 對焦是否 D800 較 DF 鎖得較緊?

麻煩晒你,thanks!

或者你可以咁睇成件事,可能你要入一支好既微距鏡多過換一部新機。。 至少微距鏡比較唔受最短拍攝距離限制,一定程度上可以減少裁切再構圖既風險。。 你可以用長鏡加塊有質素既Close-up鏡又好(可以保住自動對焦  詳情 回復 發表於 2013-12-15 03:41 AM
對焦方面,效果(講成功率)一定係D800走唔甩! 但係同時D800亦比較蝦人用(可能係因為像素太高?),你要有鐵手,要不是就要上腳架,個效果會非常之好。 另一個要考慮既因素係高感表現,從我有限既拍蝶/生態攝影經  詳情 回復 發表於 2013-12-15 03:33 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 03:33:42 | 顯示全部樓層
cshsimon 發表於 2013-12-15 03:27 AM
鐵兄,你好!

對焦方面,效果(講成功率)一定係D800走唔甩!

但係同時D800亦比較蝦人用(可能係因為像素太高?),你要有鐵手,要不是就要上腳架,個效果會非常之好。

另一個要考慮既因素係高感表現,從我有限既拍蝶/生態攝影經驗來講,除非好陽光(仲要係唔好傍晚晨早!),否則好大機會用到ISO1600,咁問題又來喇,你如果接受到D800既噪點表現形式,當然好用啦,如否,咁可能DF會較為實用。
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 03:41:34 | 顯示全部樓層
cshsimon 發表於 2013-12-15 03:27 AM
鐵兄,你好!

或者你可以咁睇成件事,可能你要入一支好既微距鏡多過換一部新機。。

至少微距鏡比較唔受最短拍攝距離限制,一定程度上可以減少裁切再構圖既風險。。

你可以用長鏡加塊有質素既Close-up鏡又好(可以保住自動對焦性能),加Extension tube又好(較便宜,但唔一定保得住自動對焦性能,玩反接又好,都算係一種解決方法來。。

當然,平平地,買支AF60/2.8D Macro 返來玩又得(今晚已買回來,未試鏡。)。。

以上建議,最平幾舊水,最貴都唔過3000銀。。
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 04:09:43 | 顯示全部樓層

頂!比海關發現有非法入境者,佢輕輕咁拋低一句,唔好唔記得交稅喎。。

開心,係要有代價架。。

唯有從實招來!
佢問,咦,你先頭D機呢?
我答,賣晒啦,換左呢部垃圾返來。(想咋死減輕罪名! )
佢話,咁啊?(頓左一頓,然後慢慢講。 )唔好唔記得交稅喎。
我答,知啦,過兩日過數比你。。

女人仔,唔好以為佢地也都唔知,心水清起上來,少條毛都走唔甩。。

我經常偷龍轉鳳,佢隻眼開隻眼閉,講:我冇位比你擺多個防潮櫃  發表於 2014-1-26 03:40 PM
用自己錢買野點解要交稅?  詳情 回復 發表於 2013-12-16 02:51 PM
師兄,有海関留意你才是幸福,睇你又能和新歡偷情,又得到海関諒解,乎復何求?!  詳情 回復 發表於 2013-12-15 12:04 PM
恭喜師兄 女人真係好細心,響屋入面多左一條別人的頭髮都知道,勁  詳情 回復 發表於 2013-12-15 09:58 AM
海關是真心關注你.  詳情 回復 發表於 2013-12-15 08:33 AM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
peterwin + 2 交埋幅靚關長相,這樣才可長買長換
garment + 2 感動

查看全部評分

回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 04:16:04 | 顯示全部樓層
多謝鐵兄意見,微距我已買左,但有時不能近攝,唯有 crop 相,但一 crop 就。。。。。

DF 像素多四百萬,crop 又好似冇乜優勢,D800e 像素又太大,冇石高手又要下下落腳,睇黎要認真度下先得。

anyway, 多謝你寶瑰意見

唔使客氣,我都只係重複緊大路答案者。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 04:22 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 04:22:05 | 顯示全部樓層
cshsimon 發表於 2013-12-15 04:16 AM
多謝鐵兄意見,微距我已買左,但有時不能近攝,唯有 crop 相,但一 crop 就。。。。。

DF 像素多四百萬, ...

唔使客氣,我都只係重複緊大路答案者,都幫唔到乜手。。
回復 支持 反對

cshsimon 發表於 2013-12-15 04:24:25 | 顯示全部樓層
thanks
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 04:25:47 | 顯示全部樓層
臨訓前,心思思整多張直出JPG,ISO3200+f8。。。

鐵兄, 有少少疑問 利申, 唔係Challenge你 只係想問問中間做乜白得咁交關, 部機問題!?  詳情 回復 發表於 2014-1-13 11:28 PM

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
howy1024 + 2 構圖美觀
k1778 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 04:37:14 | 顯示全部樓層

可能大家比較關心Df既人像發色,我唔怕丑,比人講兩句喇。。
PT05-05相片調控直出JPG,我自己就覺得比較接近我真人既膚色喇,大家認為呢?(哪,係我個Mon睇咋,第二只Mon可能又會唔同色!)

值得討論既係好多時候室內人像所謂白平衡不準既問題。
呢張相剛好係1/60秒快門,同當場使用既光管射頻係同步既,所以發色比較自然。。
更多時候,好多人一個不留意因為『測光問題』而導至快門過高,或過慢,結果連拍會出現幾張不同『白平衡表現』既相片。
月經問題囉。。

因為背景同照明問題,顯得好似唔夠立体感,唔好意思。。

鐵兄,岩岩敗入一部DF,在試機時,連續單次每影兩張相就有一張偏黃,係咪測光出現左問題.有冇解決方法,謝謝  詳情 回復 發表於 2014-1-30 04:30 AM
鐵兄果然話買就買,仲可以出相俾大家望下 其實我想知鐵兄用咩program整調控檔  詳情 回復 發表於 2013-12-15 12:46 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
皇馬廿三 + 2 有心機加夠膽色!

查看全部評分

回復 支持 反對

Wonderboy 發表於 2013-12-15 05:01:57 | 顯示全部樓層
你都好快手喎,話買就買。  

器材黨第一規條,選擇要細心,買時要決心。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 05:46 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2013-12-15 05:46:54 | 顯示全部樓層
Wonderboy 發表於 2013-12-15 05:01 AM
你都好快手喎,話買就買。

器材黨第一規條,選擇要細心,決定行動就要快速。。

主要係價位已進入射程,反正係機換機,宜家唔買遲D賣機都會少左錢,條數/個差價始終係返道。
比預期要一點,多左500文收返。。
回復 支持 反對

Rayyau 發表於 2013-12-15 06:17:29 | 顯示全部樓層

坐言起行 我等到皮六先 況且 3 蛇同 7100 都用得幾開心。

最關鍵係自己想點,人地點講係人地既事,呢個都係我自己平時既做事風格。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:02 PM
回復 支持 反對

Carluke 發表於 2013-12-15 06:24:32 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

farchoi 發表於 2013-12-15 07:43:16 | 顯示全部樓層
恭喜恭喜
交稅 1:1?

邊有? 固定稅率,意思意思者,豪D食餐飯都唔止。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:03 PM
回復 支持 反對

江山河 發表於 2013-12-15 08:08:27 | 顯示全部樓層
感谢铁兄详尽报告。

等我貼完A/B Test,可能大家個感覺會更直觀。。。 今日唔得閒,夜D先貼相出來。。  詳情 回復 發表於 2013-12-15 01:04 PM
回復 支持 反對