吹水王 發表於 2013-12-23 22:14:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1514993_262432073912113_1417850416_n.jpg 1501730_262432237245430_2089205416_n.jpg 1480721_262432410578746_224457776_n.jpg
今天經過旺角星際,偶然發現一枝可用的天線型雞腳。腳管是用薄不鏽鋼製造,跟二維頭套裝的;於是再花$298蚊做多一次白老鼠。
買回來後,即時更換了SLIK的SBH-100蚊型波頭;此波頭亦可以加裝ARCA  CLAMP的。即時以N記CHEAP  CHEAP機身測試,都OK喎!咁日後去旅遊就可以帶呢套雞腳去影吓生活照和團體大合照啦!
腳架+SBH-100波頭仔全重0.68kg,腳架全開連波頭實際高度是122cm;加了ARCA  CLAMP後是123cm,腳架重量是0.75kg。腳架是沒有中柱設計,全開高度都算ok。根據個人經驗,枝腳最多可以頂到2kg以內的短焦段器材正常拍攝;用慢快門就唔洗諗啦!
原裝二維頭+腳架亦是重0.75kg,收合後長度是34.5cm(13.5吋);腳架全開連二維頭是123cm,冇頭的淨腳架全開才是115cm。腳架最粗段是20mm,八節的;最尾段是12mm,不似一般的小型天線腳咁幼。
經查實後,原來是祖國FOTOPRO代工的產品;和FOTOPRO的FY683(彩色版)是完全一模一樣。淘X網購¥150+¥40(運費)=¥190人仔。
ARIELLimited 發表於 2013-12-24 00:09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
全開120cm,真係合照腰平專用啦
回復 支持 反對

Sawatdee 發表於 2013-12-24 09:31:14 | 顯示全部樓層
請問有無原装二維頭張相睇下。

有呀!二維頭是有快拆板;除了盒外,原裝全套就是這樣的。  詳情 回復 發表於 2013-12-24 12:15 PM
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2013-12-24 09:58:54 | 顯示全部樓層
去旅行用雞腳很好呀

呢套雞腳去旅遊啱用啦!頂DSLR機身+短鏡都得;連頭淨重0.75kg,可以放在背囊內。  詳情 回復 發表於 2013-12-24 12:22 PM
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2013-12-24 10:26:00 | 顯示全部樓層
兒時屋企都有支天線腳架,伸縮一拉一拍就 ok ,後來 d 波子鬆晒自動跪低,想用都唔得,呢支 Luminex 睇落好似金鐘咁有得鎖,應該耐用 d ...

kunyu師父,呢枝得最粗嗰節係咁鎖(一節可調高、低),其餘的都是拉天線形式伸縮腳管的;不過呢枝唔同以前的天線腳咁幼,最粗那段有20mm;但三爪主mount是塑膠製造,其餘的都是金屬製造。跟來的二維頭,部份都是  詳情 回復 發表於 2013-12-24 11:57 AM
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2013-12-24 11:57:56 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2013-12-24 10:26 AM
兒時屋企都有支天線腳架,伸縮一拉一拍就 ok ,後來 d 波子鬆晒自動跪低,想用都唔得,呢支 Luminex 睇落好似金 ...

kunyu師父,呢枝得最粗嗰節係咁鎖(一節可調高、低),其餘的都是拉天線形式伸縮腳管的;不過呢枝唔同以前的天線腳咁幼,最粗那段有20mm;但三爪主mount是塑膠製造,其餘的都是金屬製造。跟來的二維頭,部份都是塑膠製造。
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2013-12-24 12:15:50 | 顯示全部樓層

1525618_262719010550086_295872343_n.jpg 1508206_262719073883413_255916585_n.jpg
Sawatdee 發表於 2013-12-24 09:31 AM
請問有無原装二維頭張相睇下。

有呀!二維頭是有快拆板;除了盒外,原裝全套就是這樣的。
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2013-12-24 12:22:01 | 顯示全部樓層

1496603_262746613880659_1217170336_n.jpg 1531916_262746813880639_527833616_n.jpg
cookiemerry 發表於 2013-12-24 09:58 AM
去旅行用雞腳很好呀

呢套雞腳去旅遊啱用啦!頂DSLR機身+短鏡都得;連頭淨重0.75kg,可以放在背囊內。
回復 支持 反對

Sawatdee 發表於 2013-12-24 12:46:19 | 顯示全部樓層
照睇支二維頭重可以拆比支單脚用!
回復 支持 反對

avbee 發表於 2013-12-24 23:11:56 | 顯示全部樓層
looks ok bor

哈哈!師兄;套腳唔ok,我就唔買啦!不如拎嗰三舊水去食聖誕大餐好過。  詳情 回復 發表於 2013-12-25 10:21 AM
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2013-12-25 10:21:54 | 顯示全部樓層
avbee 發表於 2013-12-24 11:11 PM
looks ok bor

哈哈!師兄;套腳唔ok,我就唔買啦!不如拎嗰三舊水去食聖誕大餐好過。
回復 支持 反對

avbee 發表於 2013-12-25 11:20:44 | 顯示全部樓層
三舊水去食聖誕大餐.....依家無甘平了....就算有都吾多好食....有D要$3000一位(crazy)
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2013-12-25 17:31:28 | 顯示全部樓層
三千蚊一位,唔制囉!睇吓有乜啱玩的嘢好過啦!例如呢枝天線雞腳,玩散咗都唔會肉赤。
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2014-1-2 17:50:02 | 顯示全部樓層
昨天(1月1日)晚上用c記dc仔+天線雞腳影的夜景。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
pak327 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

kunyu 發表於 2014-1-2 18:54:43 | 顯示全部樓層
file 太細,感覺就朦朦地 ...
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2014-1-2 21:03:51 | 顯示全部樓層

kunyu師父,雞腳+雞機係咁咖啦!點可以和支掃+靚機相比呢?
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2014-1-8 19:20:39 | 顯示全部樓層
改用捷寶的RS-1蚊型波頭就好好多,不過套腳重咗!有0.78kg。
1549483_268031070018880_1677684011_n.jpg 1555372_268031103352210_1831807349_n.jpg
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2014-1-8 19:26:07 | 顯示全部樓層
唔過一公斤都算輕o架喇,但用來影夜景就真係幾吃力 ...
回復 支持 反對

吹水王  樓主| 發表於 2014-1-8 19:42:03 | 顯示全部樓層
kunyu師父,呢啲雞腳邊可以用黎影夜景的;嗰日係玩吓!睇吓會影成點之嘛?
用黎影吓生活團體相就得,可以不求人吖嘛!
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2014-1-8 19:54:31 | 顯示全部樓層
又唔係完全唔得,我一向都信奉「幾雞的腳架都定過手持」o既 ...

咁就肯定好過冇腳。  詳情 回復 發表於 2014-1-9 11:02 AM
回復 支持 反對