DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: ah-bull

Olympus OM-D E-M1 + Zuiko Digital 150mm F2 , C-AF TR focus

資深會員

小青蛙 發表於 2014-4-23 07:55 AM
我都本來唔相同你糾纏,但你都係唔明 ,你用個比喻係有問題 , 唔洗咁轉折!  好簡單,如大家都想去影相, 相就 ...

咁講啦,樓主比較是可以,不過應該用同等LEVEL(AF SYSTEM 設計)來比如:
EM5 +150 F2 VS NIKON V2 +FT1+大光圈舊鏡.或EOS-M
EM5 +150 F2 VS SONY A7 +LR4+ MINOLTA AF 300MM F2.8
EM5 +舊ZD鏡一定慢(我以前都有同一支鏡),但你要明白肥仔(150)不是SWD,對焦慢是一定!,
不論在E-5上都唔會比其他品牌快,但一定好過上EM5或EM1(直接)
情況同Nikon鏡上V1/2, canon鏡上 EOS-M, Sony Alpha鏡上 A7R一樣,有6/7成已經好好!
一個喜歡攝影及長跑之中年人士!
香港白色巨塔學府員工一名
回復 支持 反對

資深會員

小青蛙 發表於 2014-4-23 07:55 AM
我都本來唔相同你糾纏,但你都係唔明 ,你用個比喻係有問題 , 唔洗咁轉折!  好簡單,如大家都想去影相, 相就 ...

其實你又無法舉到有力論證反駁,無須勉強回覆。

比個 tips 你:最低限度提出點解用一套明知唔係 100% 配合既器材去論證呢套器材唔得。進一步可以指出我個例子有咩問題,我一樣同你講緊 final result 。小學無學議論文點寫?你一味強調你係比較,但我指出你比較方法有問題,唔能夠作為結論,但你到而家都無法提出進一步理據 support 自己。而我則已經講到明呢個組合係會慢,但唔係真正實力,唔知邊個教壞人呢?

請以文明說服我,唔好一味插科打渾。
回復 支持 反對

高級用戶

我用完 OM-D-EM1 + 150/2 會再 post 相同分享感受!  
回復 支持 反對

資深會員

睇完笑左
期望小青蛙繼續出相, 雖然哩個組合系慢啲, 但啲相好靚, 好立體

謝謝! 我睇番都覺好笑! 幾無聊!  詳情 回復 發表於 2014-4-23 07:12 PM
影到想要咪得囉, 理得佢用咩器材
回復 支持 反對

高級用戶

radionex 發表於 2014-4-23 05:16 PM
睇完笑左
期望小青蛙繼續出相, 雖然哩個組合系慢啲, 但啲相好靚, 好立體:go ...

謝謝! 我睇番都覺好笑! 幾無聊!
回復 支持 反對

高級用戶

其實我覺得樓主都只係比人一個參考,一個EM5 + 150�2 AF速度嘅參考姐,其實冇咩問題。

唔洗咁執著係字眼上。

況且,就算EM1+M4�3 鏡(已經係NATIVE)都唔覺得快喎(追焦計),

我自己都係由EM5轉EM1,追焦係好左,但同DSLR 比,真係仲有距離(EX:5D2,550D 之類)

回復 支持 反對

高級用戶

分享一張劣作, EM5 + summarit 90 ,老實講,唔好話AF慢,就算MF都可以影到相,

至於部機AF快唔快,已經係另一個問題,冇必要撈埋一齊講。

回復 支持 反對

高級用戶

Olympus OM-D E-M5 + Olympus ZUIKO DIGITAL ED 150mm F2.0
回復 支持 反對

新手入門

仲有枝75MMF1.8点睇:

fukshui
回復 支持 反對

初來乍到

其實各位師兄講多無謂, 影相唯一目的係影靚相, 一般來說要夠sharp, 颜色及細節豐富, 明暗平衡, 除非要玩mood, 拍到鬆糢但也可拍到一種鬆散的氣氛.

首先, 拍照不一定要對焦快, 看你拍什麼题材吧. 我用EM5及Fujifilm X-pro 1, 90%以上都係用手動鏡 - Leica, Zeiss RF舊(白)鏡, Nikon Ai-s及Non-Ai, Canon FD Aspherical SSC, Cooke, Schneider Arriflex鏡, 等等, EM5 (或X-pro 1) 用 M mode 拍出來的照片靚到冇朋友, 唯一係冇AF, 而EM5又冇peaking (X-pro 1有), 合焦單靠自己嘅判断, 係有點麻烦, 但這正好拾回小時候用机械機影相的欒趣. 老實說, 我現在根本冇乜兴趣用AF及P mode影相, 除非有些場合要快, 靚, 正, 有貨交就另說, 比如party, snap shot, 旅行, 等等.

以Olympus 150mm f2這枚鏡來講, 它絕对係一枚好鏡, 也是我將會買的目標之一. 而EM5也絕对係好機, 我用了兩年, 基本上大部份塲合它都有能力應付, 而拍出來的相也真的很不錯. EM5 + 150mmf2 对焦慢是意料中事, 因為EM5的对焦系統本來就不能兼容4/3鏡, 否则有大把靚鏡可用. 但話說回頭, 用150mmf2有AF, 雖然慢, 但巳經很幸福了, 拿它來打雀當然唔理想, 但以它來拍比較靜態的题材應该不錯了吧?!

我也有打算入部EM1, 試過用MMF-3+50-200mmf2.8-3.5, 在室內对焦也很快, 如果師兄追求速度, 我認為不要浪费這枚好鏡, 索性把EM5 up-grade到EM1. 如果想賣了枚150mm, 別忘了联絡小弟啊.

E-M1 轉接 ZD150 後配合 focus limiter 機能, 速度拍得住任何一支 M4/3 現役長焦鏡, 上吧  詳情 回復 發表於 2014-5-11 04:11 PM
回復 支持 反對

高級用戶

EM-1 + Olympus ZUIKO DIGITAL ED 150mm F2.0

轉做em1有無重生的感覺? 雖然可能未致快,但應該不算慢。  詳情 回復 發表於 2014-5-11 05:33 PM
回復 支持 反對

資深會員

plo99 發表於 2014-5-3 12:27 PM
其實各位師兄講多無謂, 影相唯一目的係影靚相, 一般來說要夠sharp, 颜色及細節豐富, 明暗平衡, 除非要 ...

E-M1 轉接 ZD150 後配合 focus limiter 機能, 速度拍得住任何一支 M4/3 現役長焦鏡, 上吧
個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com
回復 支持 反對

高級用戶

小青蛙 發表於 2014-5-11 12:44 AM
EM-1 + Olympus ZUIKO DIGITAL ED 150mm F2.0

轉做em1有無重生的感覺?
雖然可能未致快,但應該不算慢。
回復 支持 反對

高級用戶

我冇諗過轉用 EM-1而賣EM-5! EM-5 先係我用 OM 嘅原因, 會帶係身1機4鏡唔覺重! 用 OM M43 只有一樣野佢比到我, 係細同輕! EM-1 係想用長鏡而又輕的另外一個選擇, 因EM-5 唔合格! 至於用完 EM-1 + Olympus ZUIKO DIGITAL ED 150mm F2.0, 我只針對 AF, 係失望!   快同慢係相對, 所以, 有人覺滿意, 但我覺唔合格! 但 EM-1 已比EM-5進步好多!

希望緊O記有個43鏡最終方案。 加版em1也好.....  詳情 回復 發表於 2014-5-12 11:23 AM
....... 你都係疊埋心水玩 m4/3 鏡吧  詳情 回復 發表於 2014-5-11 08:40 PM
回復 支持 反對

高級用戶

回復 支持 反對

資深會員

小青蛙 發表於 2014-5-11 08:16 PM
我冇諗過轉用 EM-1而賣EM-5! EM-5 先係我用 OM 嘅原因, 會帶係身1機4鏡唔覺重! 用 OM M43 只有一樣野 ...

.......

咁在意用 em5 你都係疊埋心水玩 m4/3 鏡吧, 真心建議 .

記得賣 zd150 既講聲 , 呢度唔少 ching 有興趣的
個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com
回復 支持 反對

高級用戶

係呀, 應 該 43鏡用係EM-1 或EM-5 都唔滿意! 但帶 150 + EM-1/EM-5 都仲可以帶多2/3 枝鏡,咁係好舒服!
回復 支持 反對

高級用戶

小青蛙 發表於 2014-5-11 08:16 PM
我冇諗過轉用 EM-1而賣EM-5! EM-5 先係我用 OM 原因, 會帶係身1機4鏡唔覺重! 用 OM M43 只有一樣野 ...

希望來緊O記有個43鏡最終方案。
加版em1也好.....
回復 支持 反對

高級用戶

都係等 M43 枝 384 ......

對焦速度絶對會有改進,但畫質可能會令你更失望  詳情 回復 發表於 2014-5-12 04:16 PM
回復 支持 反對

版務管理

小青蛙 發表於 2014-5-12 01:01 PM
都係等 M43 枝 384 ......

對焦速度絶對會有改進,但畫質可能會令你更失望

我反而對 EM-1 and EM-5 同枝 150/2 嘅質素有驚喜! 係好滿意! 所以, 枝384 應該幾好!  詳情 回復 發表於 2014-5-12 04:22 PM
EOS1DX2+EOS7D2+EM-1+EM-5+X-T1+Q7+A7R2+A7S+GX7+GM5+Leica SL+Nikon 1 V3
回復 支持 反對