4色printer印相係咪一定差過6色/8色?

iLoveA900 發表於 2014-1-27 10:44:57 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
同期printer計。
咁問係因為想買部新printer印相。
Epson隻ciss L550 / L555得唔得? 用得耐墨嘴會唔會塞墨或老化,搞到要換機?
neofung* 發表於 2014-1-27 21:43:19 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

iLoveA900  樓主| 發表於 2014-1-28 02:36:40 | 顯示全部樓層
neofung* 發表於 2014-1-27 09:43 PM
最大問題唔係顏色,而係呢款機原廠墨好快褪色。。。
兩年保養,好行咁用,乜都抵返啦,原廠墨又平。

吓?會好快退色?可否用相紙補救?
咁用咩機,咩墨先平靚正?我prefer epson + 連續供墨系統。
謝謝。
回復 支持 反對

neofung* 發表於 2014-1-28 14:37:35 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

mklam1981 發表於 2014-4-3 16:52:34 | 顯示全部樓層
我用緊L355, 退吾退色就未知, 暫時張相印出來, 放左三個幾月未有問題, 至於塞吾塞墨頭, 我一般兩三個星期先印十張八張相, 暫時無問題. 但D墨又真系幾襟用既.
回復 支持 反對

damngoodguy 發表於 2014-4-27 03:41:18 | 顯示全部樓層
I use Epson CISS L355 for my home use and it is wonderful and bottle original EPSON ink @ HKD 68 / 70ml is fantastic!!!

For photo and DVD / CD printing, CISS L800 is 6 colour and will be better.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2014-4-30 10:18:35 | 顯示全部樓層
風景, LOW KEY PHOTO NO DIFFERENCE, 大頭人像就好大 DIFFERENCE
回復 支持 反對

kawinet 發表於 2014-5-6 19:15:05 | 顯示全部樓層
剛買一個月,L355真係平,印4R明顯差過Canon Pixma 5色千元機。
冇辦法,真係平。
回復 支持 反對