請教8X10抵玩推介 (另加4X5作品分享)

hkchris 發表於 2014-6-15 18:03:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小第一年前買左部沙慕尼的045F-1,玩左4X5一年左右,主要玩黑白自沖,感覺自己應該會玩落去∼
最近有D心思思想攻上8X10,留意緊部申豪8X10,大約20K左右就買到全新~
唔各位師兄有冇咩好推介呢?

另外分享幾張4X5作品:

Flickr 上 hkchris.comWu Kai Sha Beach

Flickr 上 hkchris.comRunway End

Flickr 上 hkchris.com鹿頸(陰澳)

Flickr 上 hkchris.com昂船洲大橋 Stonecutters' Bridge

Flickr 上 hkchris.com20131207-ILFORD-FP4-04

Flickr 上 hkchris.com30 Minutes Exposure

Flickr 上 hkchris.comHong Kong Buildings

評分

參與人數 7威望 +12 收起 理由
新界男 + 2 精彩內容
sakura100 + 1
AMPL + 2
michael1015 + 2 精彩內容
賤精810 + 2
leslieyip + 1 精彩內容
sky4082 + 2

查看全部評分

gattaca 發表於 2014-6-15 18:14:17 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

ew.com 發表於 2014-6-15 20:12:46 | 顯示全部樓層

咁快上810 勁,我想了多年也不敢,一闊三大,我支持你,先找鏡頭再慢慢買機。
回復 支持 反對

hkchris  樓主| 發表於 2014-6-15 21:32:21 | 顯示全部樓層
我諗住長期都玩大底嫁啦,所以一於玩大佢~
回復 支持 反對

AMPL 發表於 2014-6-25 23:11:26 | 顯示全部樓層
趁年輕,有氣有力有時間,應該用咁大玩咁大?!

Ps:最抵玩的大底機~~~針孔?!(笑)
回復 支持 反對

danielyip1314 發表於 2014-7-6 03:42:54 | 顯示全部樓層

現在我用了一排4X5機出街也覺得重...而且成本也是個問題, 因為我現在影slide, 一張成本大約50元

如果8X10, 在體力需求和成本等等因素上是double...但質素我覺得未必差很多。
回復 支持 反對

sakura100 發表於 2014-8-18 10:20:48 | 顯示全部樓層
樓主精彩.
回復 支持 反對

12pt 發表於 2014-8-21 09:56:10 | 顯示全部樓層

我都有用810,都係影slide,的確成本係會上升,約$160影一張
但你會更小心去影,更加考驗到你既技術,除非你覺得$160一張太平,可以當數碼連發啦
質數上係張放大既4x5 slide……..廢話,但如果成功影到靚相,感覺同滿足度遠遠超越4x5,係你無諗過既震撼
重量上,除香港外,我亦帶過去台灣,下次將會帶去歐洲,咁你知吸引力有幾大啦

我都心思思810, 但有幾個問題想問問師兄:- 45/ 810 黑白自沖, 但師兄點出相? scan and then print? 定係自己有咁大台放大機出相?... 810 影Slide - 香港仲有咩LAB 做? 我見colour six 都淨係話有沖45  詳情 回復 發表於 2015-6-4 11:51 AM

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ew.com + 1 主題明確

查看全部評分

回復 支持 反對

arthurkam 發表於 2015-5-31 15:43:02 | 顯示全部樓層
Try Zeiss protar or Goerz Dagor lens for 8x10, small lens but powerful for B&W.
回復 支持 反對

Ozzz 發表於 2015-6-4 11:51:59 | 顯示全部樓層
12pt 發表於 2014-8-21 09:56 AM
我都有用810,都係影slide,的確成本係會上升,約$160影一張
但你會更小心去影,更加考驗到你既技術,除非 ...

我都心思思810, 但有幾個問題想問問師兄:-

45/ 810 黑白自沖, 但師兄點出相? scan and then print? 定係自己有咁大台放大機出相?...

810 影Slide - 香港仲有咩LAB 做? 我見colour six 都淨係話有沖45

要先解決以上問題先有得諗...請指點迷津!

1.45/ 810 黑白自沖, 要菲林晒相紙,就要深圳先有如果唔係就 scan and then print。 租出面黑房但好少有咁大台放大機,45手放都重得,810有難度 2.810 Slide,colour six有做810,我都係去果度沖,放心上810啦  詳情 回復 發表於 2015-6-5 06:05 PM
回復 支持 反對

12pt 發表於 2015-6-5 18:05:40 | 顯示全部樓層
Ozzz 發表於 2015-6-4 11:51 AM
我都心思思810, 但有幾個問題想問問師兄:-

45/ 810 黑白自沖, 但師兄點出相? scan and then print? 定 ...

1.45/ 810 黑白自沖, 要菲林晒相紙,就要深圳先有如果唔係就 scan and then print。
租出面黑房但好少有咁大台放大機,45手放都重得,810有難度

2.810 Slide,colour six有做810,我都係去果度沖,放心上810啦
回復 支持 反對

mokfan 發表於 2015-6-13 21:32:45 | 顯示全部樓層

如果體力唔係問題,玩810好好玩,遇到啱景,啱光既,一張就有排回味。

仲可以上大欖涌水塘

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
超廣角鏡 + 2 超人般的體力!!

查看全部評分

回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-6-13 22:49:29 | 顯示全部樓層
我已從8x10退回4x5, 冇力玩。
回復 支持 反對

新界男 發表於 2015-6-14 16:06:43 | 顯示全部樓層
支持升級810。師兄要買機,仲系玩翻沙仔好D。師兄不妨上廣州買,盛賢二樓果間,沙仔810D,打折後大約港紙20K。以機論機,沙仔好過腎好多啦。
回復 支持 反對