【求SLR手柄防滑膠涂層變質之處理方法?】

edwin_liu 發表於 2014-6-17 15:57:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

存放在電子防潮箱內已6, 7年之久,而又極之少用的film及digital SLR各一部,近日拿出來查看,幸好仍能正常操作,但均發現其手柄部份出現"立痴痴"的情況,相信是其防滑膠涂層變質所致,請教可有處理方法,把它還原?或幹脆把"立痴痴"的涂層切底清理?
為了唔想浪費,現誠意請教!
謝謝!
edwin_liu  樓主| 發表於 2017-2-16 21:01:17 | 顯示全部樓層
http://m.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=22475

回復 支持 1 反對 0

alanjung 發表於 2014-6-18 08:28:15 | 顯示全部樓層
用家用白火酒抹可去除,之前我部死馬菲林机都一樣
回復 支持 0 反對 1

farchoi 發表於 2014-6-17 18:08:52 | 顯示全部樓層
no way to 還原
just use useless dry cloth to get rid of it by pushing in one direction
no solvent please
回復 支持 反對

mike_co 發表於 2014-6-17 18:10:26 | 顯示全部樓層
有人教我用爽身粉係手再落D立痴痴位,之後係好D,但我唔太鍾意
回復 支持 反對

hinry 發表於 2014-6-18 12:46:37 | 顯示全部樓層
可以一試用(WD40)潤滑劑,噴落乾布去捽啲"立痴痴"位置,需要用一啲時間,
當潤滑劑透入"立痴痴"位置,就可捽走"立痴痴",預備多一塊乾布最後擦乾淨便可。
回復 支持 反對

Canonfuns 發表於 2016-1-23 20:51:05 | 顯示全部樓層
thanks for sharing
回復 支持 反對

Kfykfy 發表於 2017-5-14 10:53:07 | 顯示全部樓層
可以試用太太的去紙甲油溶劑. 如鏡頭膠類白化也可清除.
回復 支持 反對

mark_pw 發表於 2017-10-13 18:50:36 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對