yippf1837 發表於 2014-7-4 11:22:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位師兄, 請問triopo rs-1可唔可以拆佢原本塊圓型碟? 我想換個塊arca-swiss快裝版。Tks.
吹水王 發表於 2018-9-13 15:35:35 | 顯示全部樓層
尼奧 發表於 2018-9-12 04:05 PM
吹水王師兄, RS 系列應該停左, 而家TRIOPO D 波頭仲係唔係咁堅?

冇囉!依家九成幾的大陸波頭,都係得啖笑!細波頭的球體鎖緊力差到?係得萊圖仿RRS的兩個細波頭LH25和LH30可以用,但要自己換過個arca  clamp。
反而manfrotto剛出的MH494-BH就唔差,肥花六佰幾;它是球體直徑32mm的波頭,最大扭/距有4.8kg/30cm,球體鎖緊力拍得住photoclam的PRO34(最大扭/距是5kg/30cm);我都買o左個黎用。
http://ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=178708#lastpost

謝謝  詳情 回復 發表於 2018-9-13 04:04 PM
回復 支持 1 反對 0

吹水王 發表於 2014-7-4 11:51:04 | 顯示全部樓層
可以的。
首先你把波頭圓碟扭出,再直接把一個有1/4吋20齒羅絲牙的arca  type快拆座扭上去便可以。 1549483_268031070018880_1677684011_n.jpg

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
sap + 1 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

yippf1837  樓主| 發表於 2014-7-4 12:33:42 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝吹水王師兄
回復 支持 反對

尼奧 發表於 2018-9-12 16:05:08 | 顯示全部樓層
吹水王師兄, RS 系列應該停左, 而家TRIOPO D 波頭仲係唔係咁堅?

冇囉!依家九成幾的大陸波頭,都係得啖笑!細波頭的球體鎖緊力差到?係得萊圖仿RRS的兩個細波頭LH25和LH30可以用,但要自己換過個arca clamp。 反而ma  詳情 回復 發表於 2018-9-13 03:35 PM
回復 支持 反對

尼奧 發表於 2018-9-13 16:04:23 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2018-9-13 03:35 PM
冇囉!依家九成幾的大陸波頭,都係得啖笑!細波頭的球體鎖緊力差到?� ...

謝謝
回復 支持 反對