DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 18711|回復: 34

DIY 日誌

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ

妹妹急call,幾項家居瑣事無師傅肯做,要大哥出馬。
有甚麼能難到梨?做就做唄,立架生!

首先要做的是固定條單車柱,妹妹突然愛上騎車,一口氣買了三輛,
踏完單車必收藏在家,用支頂天立地的鋼柱掛在廳中,
這支單車柱只是以彈力迫實樓底和地台,掛上3車後偶一不慎會踫跌,
我的任務是想辦法固定這柱,方法不拘。

未改動前,妹妹用小鐵絲綁著,以防意外倒下。

柱頂是用粗壯彈簧加強壓力使不易倒塌,但承載3車有點力不從心;
量度彈簧內徑約40mm,剛好塞住一個門頂,就用它來做樓底支點。

鑽石屎牆、樓底、地台,用探測儀先檢查有無內藏電線是必須的。

用傘兜著鑽孔的塵埃。

樓底收個門頂

柱頂插進樓底的固定點後,用鐳射打企水,用鉛筆劃上柱底2孔定點。

完成了,表面看來跟未穩固前一樣,但現在可跳鋼管舞!

評分

參與人數 8威望 +23 收起 理由
skyboy + 2 專業水準
玲玲 + 2 精彩內容
waterdragon + 2 精彩內容
mightykoala + 2 精彩內容
snoopy39 + 2 依餐飯抵到爛啦^^
Richard + 10 精彩內容
smf + 1 精彩內容
songmin + 2 超級犀利勁!

查看全部評分

iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ

任務二是電視天線,妹妹說自入伙數月後,電視已收不到免費信號,現在只能看「現在」的收費頻度;已跟裝修師傅聯繫,師傅不肯接聽電話,連裝修費的尾數二千餘元也不收,逃之夭夭!

屋內一廰3房共4部電視,梨檢查全部接線,看似正常,但扭開螺絲看TV插座卻嚇了一跳,所有信號線都是用膠布包著直接連接而不是用插頭的!再檢查從屋外引進的公共天線插座,估計原來的插座位置已被固定貼牆櫃遮擋,根本看不到線路佈置。

妹說已找過另一師傅跟進,亦找不到天線網絡的頭緒,建議從走廊的公共天線盒另建新引入線,費用數千,2個工作天。錢不是問題,衝突的是時間,師傅開工時無人在家。

穿牆!

到走廊的公共天線盒廢了原來的引入線,另建新入屋信號線。

走廊的釘線馬虎一點

經鐵閘穿牆入屋!

從走廊引進的信號線

客廳佈線一

客廳佈線二

一闕四分線盒

客廳電視極清!

穿牆入外甥女房

外甥女房電視,收到!

穿牆入另外甥女房

另房電視收到!

穿牆入主人房

主人房電視收到!

成功完成任務,妹妹和外甥女能在家觀看久違了的TVB,雀躍不已。

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
Richard + 10 高手
smf + 1 精彩內容

查看全部評分

iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ

還有一些簡單任務,裝掛牆層板

鐳射水平儀打平水,線都懶劃!

層板完成圖

另一層架

掛牆風扇,如此簡單還有甚麼值得提?上圖算了。

一支公做了7小時完工,倦到不行!但滿足感滿到不行!
回復 支持 反對

1萬

資深會員

很快手喎,強!
coppyeye@創作室
如果我們要進步,第一件事係突破技術、創新、大胆,但計劃一定要周詳及有推理!
原地踏步的話,永遠跟着別人走,自己甘心嗎?
正所謂:不進,則退!
做人始終向前望,永遠不回頭看!
回復 支持 反對

1萬

版務管理

咁做完七粒鐘有餐好野食?
回復 支持 反對

1萬

資深會員

我都想有個咁既大哥啊

梨有二弟三妹,他們做不來的DIY都由梨擔當。  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:35 AM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

黎爺何時都咁堅
JUL-11 : 垃圾會議員梁美芬:「選民應該知道投票畀邊一樣?人,?人會唔會中途辭職玩?,如果佢係辭職玩?,個位畀?另一個人呢,咁選民同佢一齊受懲罰呢,我覺得應該係講得通。」
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110710/00407_030.html?pubdate=20110710
回復 支持 反對

行5GHz wifi connection , 可能可以唔洗轉場。。。。

X2  詳情 回復 發表於 2014-7-25 09:57 AM
回復 支持 反對

1萬

7萬

版務管理

頭文字L 發表於 2014-7-25 09:34 AM
行5GHz wifi connection , 可能可以唔洗轉場。。。。

X2
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2014-7-25 09:34 AM

電樹行WIFI ?

唔知自己再轉晒行ip 得唔得?。。。。  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:11 AM
Canon, Panasonic, Olympus, Google
回復 支持 反對

HellFighter 發表於 2014-7-25 10:00 AM
電樹行WIFI ?

唔知自己再轉晒行ip 得唔得?。。。。

收電樹信號用唔到WIFI 的. 就算只講WIFI 上網, 行5G 唔一定比行2.4G 好的, 行5G 既優點係支援既速度比較高. 但穿牆能力係差過行2.4G 好多的.  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:34 AM
其中兩部電視有內置wifi,行apps上網或PPTV都得, 但接收地面廣播都係要用傳統天線,無其他方法。  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:26 AM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
頭文字L 發表於 2014-7-25 10:11 AM

其中兩部電視有內置wifi,行apps上網或PPTV都得,
但接收地面廣播都係要用傳統天線,無其他方法。

加部media streaming server  詳情 回復 發表於 2014-7-25 11:14 AM
回復 支持 反對

資深會員

依餐飯抵到爛啦^^

一家人,吃飯邊個請無所謂。 但老矣!做完隻腿發軟,幾乎騎電單車回家都無力。  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:37 AM
人生不如意事十常八九,故每天都應開懷面對,生活自然會易好多了。
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2014-7-25 10:11 AM

收電樹信號用唔到WIFI 的.

就算只講WIFI 上網, 行5G 唔一定比行2.4G 好的, 行5G 既優點係支援既速度比較高. 但穿牆能力係差過行2.4G 好多的.
Canon, Panasonic, Olympus, Google
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
高松 發表於 2014-7-25 09:27 AM
我都想有個咁既大哥啊

梨有二弟三妹,他們做不來的DIY都由梨擔當。
回復 支持 反對

1萬

資深會員

梨爺, 想問下個測電線個錶貴唔貴?
我黎緊油晒D油要轉牆

唔貴,這是頂級型號了,能測深至120mm,才700餘元, 另有100mm款,平一百幾十。 再平至200餘元的都有,但探測準確度差很多。 我這東東都不是最專業的,更專的用彩顯,4K起跳。  詳情 回復 發表於 2014-7-25 10:41 AM
仁國友至
良辰美景,何不放下相機,獨步逍遙
人曰去到就影到, 禁快門就得
新手深信不疑....
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
snoopy39 發表於 2014-7-25 10:32 AM
依餐飯抵到爛啦^^

一家人,吃飯邊個請無所謂。
但老矣!做完隻腿發軟,幾乎騎電單車回家都無力。

話係咁講,不過點都要慰勞出力果個嘛  詳情 回復 發表於 2014-7-25 11:07 AM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
chaleung 發表於 2014-7-25 10:37 AM
梨爺, 想問下個測電線個錶貴唔貴?
我黎緊油晒D油要轉牆

唔貴,這是頂級型號了,能測深至120mm,才700餘元,
另有100mm款,平一百幾十。
再平至200餘元的都有,但探測準確度差很多。
我這東東都不是最專業的,更專的用彩顯,4K起跳。

咁貴 有無地方有得借  詳情 回復 發表於 2014-7-25 11:14 AM
回復 支持 反對

3萬

11萬

副站長

我裝修入屋線位講明一定要留明位,否則好煩。

入屋條電視天線裝修後換過條新的,有線電視換的,收200。

暗線一定鐵喉, NO PVC.  詳情 回復 發表於 2015-3-23 03:20 PM
死症 通常都係冇用喉, 石屎封線 用喉收貴好多, 而且 裝修佬 都唔多願賺  詳情 回復 發表於 2014-7-25 12:50 PM
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

220v power modem?
回復 支持 反對