DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 211622|回復: 1950

我的泥坑與Lightroom 融合之旅,P59已開始集結成文(有連接)。

嘿嘿,外邊太過紛雜,都係縮入自己被窩暖D。。。

通過5種型號相機、超過15000張相片既試驗,我諗我係時間要寫返D野啦。。

不過先講明先,我無論講乜野,都只係一家之言,可能當中有錯,而且仲可能係錯得離譜果種!
但係我唔介意,因為我經常都係抱住『展示錯誤』都係一種學習過程。
最重要係自己個判斷能力,有錯則改,有用者則收為己用!

希望大家多多包函小弟,討論時語氣溫和一點。。
因為我唔想學至外邊咁,嘈來嘈去都係得個桔!

實非我所願也。。

P.1,集中帖。

P.26,23個風格檔下載

http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=26

P.28,如何啟動HSL調整功能及畫面顏色改變的同步方法

http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=28

P.30,補充13種機型的描朮檔

http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=30

P.35,如何利用污點移除做『換膚大法』。

http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=35

P.45,為佳能5D3創造風格檔;10秒鐘執完日落相。

http://www.dchome.net/forum.php? ... &extra=#pid15419672

P.50重新發放各品牌19種機型的『相機描朮』檔。
  http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=50

P.53,色調分割的應用練習。以及Lightroom主要功能介紹及示範操作。
http://www.dchome.net/forum.php? ... ra=page%3D1&page=53

P.53,D5夜拍風格檔釋出+係DNG Profile Editor如何創造接近原廠或自己喜歡的顏色性格。

http://www.dchome.net/forum.php? ... 3988&extra=&page=53

評分

參與人數 22威望 +52 收起 理由
happybomb + 2 好心機
Nto + 2 精彩內容
wilsai + 2 精彩內容
mike_co + 2 精彩內容
waymondlo + 2 精彩內容
ngwc2002 + 2 精彩內容
kwtone + 10 精彩內容
andrewlaw007 + 2 技術高超
ppw7746 + 2 好心機
PFn2790 + 2 好心機
hongkee + 2 精彩內容
steveng213 + 2 精彩內容
GOTB2012 + 2 精彩內容
ALFAGTA + 2 好心機
tygarfield + 2 努力之作
ryanchow + 2 精彩內容
philipnq + 2 精彩內容
andy-jack + 2 主題明確
nodlE + 2 加油
cbp1984 + 2 主題明確

查看全部評分

各位朋友,如果覺得前面講得太零碎,搵唔到有用資料,小弟不才,已經開始寫作有關Lightroom既練習成果。。

以下係集結成文既連接,多謝大家支持,也請多多指教。。
末來還將會有4到5編相關文章發表。

換色大法。
http://photo.popart.hk/newweb/archives/122121

漸變濾鏡的運用。
http://photo.popart.hk/newweb/archives/123180

放射濾鏡的運用
http://photo.popart.hk/newweb/archives/126624

利用『色調調整』代替HDR的操作。
http://photo.popart.hk/newweb/archives/127405

新版Lightroom6/CC的新功能『放射濾鏡+筆刷』操作示範。
http://photo.popart.hk/newweb/archives/127386

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
kenty + 2 好心機
fisherman76 + 2 好心機

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

http://photo.popart.hk/newweb/archives/76098

又一名家講解Lightroom技巧,留意『色調』調整,好接近我既玩法。。

我知道呢幾組數據,玩得唔好會好危險,不過似乎『風格』既關鍵之一,就係呢方面既調整。。
回復 支持 1 反對 0

我的泥坑與Lightroom 融合之旅

前言:
我真正和數碼攝影結緣,應該是2003年下半年的事,之前一直在用EOS的高級傻瓜菲林機,仔女出世初期,也是用這台相機做紀錄。
當然,作為一般用家,就沒機會用到EOS-1和F-5這類高級單反了。

跟很多人一樣,讀書黃毛小子時期接觸攝影,曾經熱愛過一段時間,但讀完書出來工作,就放下了愛好,因為營營役役的打工仔生涯,實在沒時間去碰相機了。。
碰巧那時期我心愛的F-301壞了,廠家回覆已經沒有備件可以修復。
算了,工作要緊吧。。

時間一直推移,幾年之後,跟老婆拍拖開始,又重新接觸攝影,好吧,有一台比較像單反功能的傻瓜機就行了。。
這,的確是雞能的點子要比泥坑多很多了,自然選用了EOS系列。
但也止於用在紀錄生活點滴上。
這台相機,記錄了我跟老婆的生活,仔女出生第三天之後的成長。

真正重投攝影,是後來數碼化之後,因為本來就在用雞能,那第一台數碼相機也順其自然是雞能了。。
記得是S3長炮DC,然後一路轉S5、SX-1,最後還是換回單反,EOS-350吧。
剛好趕上單反平民化的直路上。

最後,在D90和40D之間,經過深思熟累之後,正式重投泥坑懷抱,主要是考慮到鏡頭支援問題了。。
基於價格和質素的平衡考量——當時完全沒有考慮什么大三元啊,長炮短炮啊那些,而是,考慮到鏡頭的『共通性』,這個就是泥坑的優勢了。
再說,平價鏡頭而言,坊間也是一面倒的說『雞能狗頭太肉』這一種說法,我這等色魔,很難拒絕泥坑的誘惑的。
更何況,使用泥坑Ai-S鏡頭的時間跟使用雞能產品的時間基本相當,而兩者使用經驗的反差,也是我最後重回泥坑的原因。

在開始數碼攝影的路上,慢慢發現了『相片調控』的好玩之處——很多人初玩數碼攝影,可能跟我一樣,都是只玩JPG直出吧?
然後,慢慢把玩,慢慢學習,發現『廠家的默認值』並不是我的茶,而雞能又由S3那個年代開始,已經能提供初步的『相片調控』來改善(及修正) 相片效果了。。
自然,過渡到泥坑年代,也會把玩這個功能咯。
拍RAW,是很後期的事情了。。

越玩越深,對自己要求越來越高(但不一定是別人的標準哦。) ,後期軟件從自帶的DPP(EOS Utility) ,到View NX2,到光影魔朮手,都不能滿足我要求了。
於是忍痛買了Capture NX2。
此段期間,都個人都是以『相片調控』+JPG直出為主,後製軟件為輔。
再後期,就是大家比較熟識我的時期,我開始使用Lightroom了,無他,因為他的筆刷功能實在好用,而且在功能操作上,除了沒有U-Point之外,都要比更貴的Capture NX2的表現來得出色。

直到今年,2014年,當我決定買入D810,廠方宣布往後機身不再支援Capture NX-2。
加上在眾網友『規勸』、引導、交流、討教、指責的過程中,我實在得著良多。
於是我把心一橫,再花費買入Lightroom 5版本。

相信眾多朋友都知道,我對於『相片調控』有比較多的個人見解,以前呢,我經常會說『拍RAW不是萬能的』,所以也就比較抗拒後期的做法了。。
但『正式』開始學習Lightroom之後,我的觀感完全改變了。。
其中,學習材料有一句是深得我心,亦是我改變觀念的原因——後期的其中一個目的,就是『還原真實』。。

的確,從『原生』的角度來說,JPG有一個效果,我是一直都不滿意的——就是人眼所見的『光差效果』,我玩了那么多年『相片調控』,無論怎樣搞,也要無法得到滿意效果的——所以後期我是『相片調控』+ LR去祈求達到這種效果的。

直到,經過約15000多張相片的練習,我終於確認,嗯,其實Lightroom是可以給我們很多滿足,而且是較接近我想要的。
同時,拍RAW除了後期空間大了之外,其實整個操作過程——從拍照到儲存,到後期,其實跟我拍JPG直出之後所花的時間,相差並不大!

因為,如同拍攝JPG直出時使用『相片調控』一樣,我在LR上也可以使用『風格檔』來處理相同事情。
而且,經過多翻修改『相片調控』的經驗,相片調控的功能再多,其實也是有其局限的!
無法隨心意欲的修正『偏色』,就係其最大缺點!
但這些缺點,全部都可以由LR去完成!

最後,我還發現了,從LR發展出來的風格檔,其共通性非常之強!
例如,常玩相片調控的都知道,泥坑早期型號從D90到D3s能用的『相片調控』,是不能用左下一代D7000開始的型號的,而D800跟Df,在相同『相片調控』參數下,也是有效果上的差異的!
但是,我用LR做的實驗,經過超過15000張相片的比照修正,卻發現了極強的跨型號的共通性。
意外地,本來為D810調整的『通用型』風格檔,竟然能夠套用左Df、D600、D800E、D3s的相片上邊。
當然,各型號和『相片類型』之間,還是需要參數上的微調的。
但相對於泥坑『相片調控』的完全不相容,這種『連貫性』就強大太多了。。

好了,如同姊妹編『尋找D3s一代的效果(泥坑PCU調整交流) 』 http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1210490 一樣,我會慢慢跟大家分享使用上的個人經驗。

評分

參與人數 8威望 +16 收起 理由
nelsonb + 2 精彩內容
fat_moon + 2 精彩內容
evil_clone + 2 精彩內容
mmm100 + 2 精彩內容
hkg2468 + 2 精彩內容
floyd + 2 Thanks Iron Ching~~
andy-jack + 2 準確補捉
alkuan + 2 精彩內容,無得唔服.

查看全部評分

回復 支持 反對

前文提到,PCU係有其局限性。。。
原因係因為佢個調整選項並唔多。

下圖係LR個操作界面,如果大家對我果個PCU交流貼有印像既話,我亦貼過PCU個操作界面圖,好明顯,LR當然係選擇多好多啦。
但好可惜既係,PCU同 NX2係兩個運作既系統,而且係唔可以相通既!
而LR呢,可以係集合左NX2同PCU既功能係一身,呢個就係我轉軑轉得咁快咁轍底既原因來!

而基於『後製其中一個功能就係還原真實』呢句話,所以我係調整最終效果時,一來要盡量保持住『泥坑原廠感覺』(雖然我知好難!),二來會如圖一,睇住個直方圖來做調整,盡力去保持平衡。。

回復 支持 反對

我又曾經講過,影相從構圖、按快門到後製,係一整個流程,係開始構圖時,其實已經要『想像個效果』係點。。
以下圖為例,我係用『左邊曝光』法,先留住天空個細算先,然後係後製時推返光個暗部。

要推光暗部呢,並非係大家想像咁簡單推光,而要係『光差』上邊落手。
方法就係係亮部、陰影、白色、黑色四個選項做參數調整。
而傳統上,不論係Capture NX-2還是係NX-D,都只有亮部、暗影兩個選項。
(View NX2無呢個選項!)
特別留意右下角暗部既分別,大家就明白調整呢四樣數據既重要,呢個所謂推光,並唔係簡單咁推EV值咁簡單。

我拍攝時,先用比『真實曝光值』低約1~2級EV曝光,如圖一。
而『相片調控』就使用SD,參數係銳化6、清晰度1.5、對比度-0.5、亮度0、飽和度-0.5、色相0。
(值得一提既係,新機如D810,個『相片調控』參數值調整值同選項不同於舊型機,而且成個效果檔係唔相通既——泥坑既做法係,D810以前用NCP檔,新既就用NP2檔,兩者互不相通,而且係D810效果係唔可以轉成為NCP檔,以斷絕同前代既關系!以前D2X轉D3年代,又係用同一手法! )

而圖二呢,就係用圖一,直接用NX-D推光1級EV,以模擬JPG直出既相片效果。

圖三,就係用LR開NEF,套用『風格檔』,然後微調亮度同顏色(例如個藍天,好明顯同原廠對比藍得迷人得多,而又睇綠色,又濃又翠綠得多。)

三張圖拍埋,我相信各位心中有所喜好吧?
原廠直出?
還是係LR後製?

要說明既係,其實LR咁開檔法,時間同過程,係同NX-D轉RAW直出JPG係一樣時間!

網絡世界, 圖三理所當然最多人揀. 但隻綠色同藍色, 如果要講真實還原, 又似乎未得, 數碼色濃厚. 同埋, 張相如果用LR做下變形修正, 將左邊大廈拉直會更好. 依家呈現梯狀變形. 風景相, 小弟第一最怕就係唔  詳情 回復 發表於 2014-9-20 06:03 PM

評分

simanchan + 2 精彩內容
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

經過不斷練習同摸索,昨晚,終於成功利用LR模擬出泥坑發色。

係呢道,要多謝Hidman兄既提醒,佢曾經提過老師傅曾經講過LR模擬各型號既發色,最重要係HUE(HSL?)入邊做手腳。
而我又睇過網上討論,曾經有人提過對膚色既演譯,最重要係紅色同橙色『明度』參數既調整。
於是,我就由HSL練習開始,係我跌跌撞撞之間,不斷去用左幾千張相去練習,膚色演譯一直係道變緊,反而其他顏色練習係比較求其,但其實都係一理通百理明既事來。

今日終於有左少少成果。

或者會有人問,做乜一定要『模擬』泥坑色?
其實,我個人既睇法係,成功模擬,都係一種『認識』LR數碼暗房既方法來。
熟識左成個『結構』喇,自不然就可以改出更多風格出來啦。。
(做人,最緊要唔係學識乜方法,而係要有一個『目標』前進,咁先可以更快達到想要既效果。『模擬』泥坑發色,就係一個『練習目標』來。)

至於泥坑發色係咪真係唔好?
我個人又覺得,相片效果更重要!
泥坑其實佢既色,並唔係好多人覺得既黃!
呢個絕對係同白平衡設定,對色調既演譯有關系!
好多時候,色調既演譯,其實只係泥坑『鐘意』偏少少綠,而好多用家鐘意偏少少洋紅咁解者。。

識得呢個道理,其實係拍攝前期既機身設定——對色調、白平衡已經可以提前設定!

好喇,到底我能夠模擬到幾成真?
有圖有真相。。

左圖係經LR處理,右圖係直出JPG用Windows 既Picture Viwer開啟。
由於經LR已經做過『美化步驟』,所以睇落去膚色係有分別,我覺得靚左。
光暗細節上都有分別,因為一樣已經過美化。
特別要留意對藍色同膚色既演譯,呢樣係LR原始為泥坑機身所做既『應用』Camera effect出來既效果,係差好遠既!(用緊LR既朋友,又影緊JPG直出既,就會發現LR開NEF呢兩種顏色個差距特別明顯。)
(可以打開大圖,會睇得清楚好多。)

回復 支持 反對

好吧,玩左咁耐,應該又要講下練習結果了。

成日聽人講,後製係要去救相,咁點救呢?
方法當然好多啦。。

今日只講『放射濾鏡』既作用。。

當我第一次聽見放射濾鏡,係LR既學習書里面,而買返來既LR教學,其中有提及人像優化一欄中,對光線應用後期修飾既作用,嗯,記低喇。。
係近半年既人像練習當中,有時主角唔夠光,或者想進一步拉近主角同環境既光差,於是就膽粗粗試下來玩。

係過程中,意外發現『放射濾鏡』對人像皮膚質感既修飾作用。
發現個效果係好過係整体畫面做液化,又簡單過用畫筆續格點擊,拉個圓圈圍住個主角或者想要加強既區域就得——我諗好多初階人像用家都會有呢個經驗,就係做完液化之後,個主角好似成個『膠公仔』咁款!
而利用『放射濾鏡』所做既皮膚優化,卻不會影響整体畫面既質感。。
唔知係咪因為有『疊加效果』,發現咁樣處理之後既膚質好左,而且皮膚無咁容易『爆光』,睇上去舒服左。。

後來,係一D活動當中,由於現場環境因素影響,成日係會有人被陰影遮擋住,後來我就諗出,除左一次既濾鏡效果之外,仲可以再加多次。。
即係畫面可以做獨立或重疊多次既濾鏡效果。。

以下圖為例,我用左兩次『放射濾鏡』效果。
大既就包住兩個人,做一次『柔膚效果』先,細既就獨立同被遮擋既人做一次獨立提光,同時因為提光之後唔自然既膚色盡量做返平行既設置。

做法就如同下圖。

圖二係再進一步,難度更大,因為男女二人,受到唔一樣色溫既光源照明,所以要做第三重『放射濾鏡』去改色溫,希望拉近男女二人既光差同色溫差。。

PS。發覺個『放射式濾鏡』好似幾知能咁樣,識得分前後景,主角同背景咁樣。

好喇,上一樓講左個『放射遮色片』既用法,咁睇下個效果係點樣?
圖片係對應返上邊兩個說明圖。

圖三,原片JPG直出,新娘子因為蛋糕塔既遮擋,曝光不理想,尤幸照明色溫比較統一,於是做左兩重『放射遮色片』效果(做法如上樓圖一)。
圖四係方法同過程。
圖五就係完成圖。。

圖六係原片JPG直出,曝光效果更加唔理想,至少差2級EV值,男女生兩人相差又至少有一級EV值,女生面部再差2/3級EV值!
而且大家留意下,根據男女生既膚色來睇,明顯看到唔同色溫既光源照明!

即係,我地唔係簡單提光、減光差咁簡單,仲要連色溫都要改埋!
但唔可以整体改,而係要為男女主色獨立去改。

於是如圖七,要做三重『放射遮色片』操作去單一地去做每一樣需要改動既野,疊加效果如圖七完成圖。

評分

nelsonb + 2 精彩內容
simanchan + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

經過咁長時間練習,都係時候公開所有風格檔喇。。

以下係泥坑及雞能共10個型號,21個風格檔。。
大家可以選擇個別型號,又可以選擇一Lot過下載晒來用。
(用雞能機既朋友希望你唔好打我個頭,因為我呢批風格檔,無論兩家邊一家都好,都有對家廠既影子。)

經過咁長時間練習,都係時候公開所有風格檔喇。。

以下係泥坑及雞能共10個型號,21個風格檔。。
大家可以選擇個別型號,又可以選擇一Lot過下載晒來用。
(用雞能機既朋友希望你唔好打我個頭,因為我呢批風格檔,無論兩家邊一家都好,都有對家廠既影子。)

當下載完成後,打開LR載入就得。。
另外,要提醒大家,請同時下載下一樓既操作說明,希望大家係獲得快捷既後制方法既同時,可以乘機發展出自己既風格檔(希望我咁長期既操作練習說明,再加上圖解,可以幫助大家搵到自己既方向啦。)

PS。我唔鐘意只用人地既而唔去自己發掘自己既能力,希望大家都一樣,早日搵到讓自己滿意既風格。
多謝大家支持,祝攝影快樂。。

記得下載埋個使用說明哦。。
http://www.dchome.net/forum.php? ... age%3D1&page=27

順便要提一提大家一件事:
就係我每個風格檔,大家都睇得見係特別標明『某型號』相機的名稱先行,原因係,呢個風格檔,係獨一無二,除左標明既相機型號外,其他相機型號係完全用唔到既!
因為係『描朮檔』果一部份,係Cross-fire兩只唔同型號既描朮檔,如果套用落其他機型,Lightroom係無辦法認得出,佢就會默認為『Camera Standard』,咁即係成個風格檔就會前功盡廢——因為又會成為Lightroom自己出既性格,而唔係我或者大家想要既性格!
更嚴重既係,我所有調整參數,都只係基於『正確的描朮檔』,如果變成Camera Standard,顏色唔單止怪,而且可以用『恐怖』來形容都不為過!  

所以大家如果唔係我指明果十個型號,千祈唔好亂用!
呢個,就係我點解特別說明我呢批風格檔有別於坊間大路,又要大家睇埋得操作說明,就係咁解。
外邊唔會說明有以上情況發生既可能性!

LR風格檔.rar (32.82 KB, 下載次數: 2847)

Canon EOS 6D X 5D2(SD).rar

76.29 KB, 下載次數: 2519

Canon PowerShot G1 X Mark II X 5D2(SD).rar

76.13 KB, 下載次數: 2634

D3s X 5D2(SD).rar

76.16 KB, 下載次數: 3214

Nikon D3S轉5D2.rar

76.11 KB, 下載次數: 2855

Nikon D600轉5D2.rar

76.11 KB, 下載次數: 3217

Nikon D610 X 5D2(SD).rar

76.1 KB, 下載次數: 2375

Nikon D700 X 5D2(SD).rar

76.1 KB, 下載次數: 2768

Nikon D750 新SD.rar

180.26 KB, 下載次數: 2851

Nikon D750轉1Ds2.rar

93.12 KB, 下載次數: 2881

Nikon D750轉5D2 SD.rar

76.18 KB, 下載次數: 2859

Nikon D750轉D3s.rar

181.57 KB, 下載次數: 2573

Nikon D750轉D3s-2.rar

182.9 KB, 下載次數: 2739

Nikon D800 X 5D2_SD.rar

76.18 KB, 下載次數: 2646

Nikon D800E X 5D2(SD).rar

76.1 KB, 下載次數: 2289

Nikon D810轉5D2.rar

76.08 KB, 下載次數: 2492

Nikon Df 轉5D2.rar

76.29 KB, 下載次數: 2539

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
tedyu + 2 有心思

查看全部評分

回復 支持 反對

好喇,大家期待以久既風格檔終於可以發表喇。

但請大家下載左個風格檔之後,都一齊下載埋以下既操作說明,同時間,希望大家係前邊既練習說明及效果示範當中,可以搵到自己要行既路。。
咁,呢個帖子,就真係功德完滿喇。。

更多練習調整參數,係以下連接開始。
http://www.dchome.net/forum.php? ... age%3D1&page=28

回復 支持 反對

好多想玩『變色大法』既朋友,都知道DNG Convertor既作用,亦知道左點樣做個『相機校正』檔出來。。

係同道上,聽得最多既言論就係——點解用DNG Profile Editor做出來既『相機校正』檔,個顏色咁淡既?

係之前,大家有留意我既講法,都知道我點樣去建立每一型相機既『性格』。。。
不過,宜家用熟左,我就進一步了解到,其實建立相機性格,唔一定要係LR入邊,而係用DNG Profile Editor呢個軟件就可以進一步建立各型相機既性格!

咁點解我要咁做呢?
因為LR入進個HUE,仍然分類唔夠多!
而係DNG Profile Editor入邊,卻有『全色域』可調呢個功能,而呢個功能,就可以細緻到圖片中『一點』顏色點,都有機會可以做到心目中既改變,而唔限死紅、綠、藍三原色,或者LR入邊比到既8種顏色變化!

至於點操作呢?
例如下圖,剛剛受朋友委托我為佢部K3創造風格檔,我就係DNG Profile Editor入邊做手腳,總共改過11處顏色。。
留意DNG Profile Editor右手邊操作欄個顏色顯示,那些黑點是如何來的呢?
就係只要係左手邊畫面,我想改變既顏色性質,點一下,右邊就會出黑點,然後,指住個黑點拉,睇住左邊畫面顏色變化。
而下圖最右手邊既,就係K3既直出JPG圖片,而顏色變化,我就參照原機身直出既顏色,再調整成我喜歡既顏色色調——接近原廠又得,自己鐘意既都得。。。

咁做既好處,就係Lightroom入邊既HSL數值,我就可以盡量少動!
因為,大家都知,呢組參數如果改得太勁,就會有好多意想不到既壞效果。。。

圖二係原機身直出JPG,而圖三,就係我用左個新『相機校正』檔之後,再係Lightroom做少少修正出來個效果。。

DNG Profile Editor操作校正顏色色調,參考住原廠直出JPG來改。呢次我總共修改左11個顏色點,幾乎紅、綠、藍色域都有修改過。
由於全色域都有可能改到,主要仲係對現場主要組成部份既顏色校正,咁樣就比係Lightroom只能做RGB既HUE三項修正,要丰富得多,變化更加可以局限於『指定顏色』——因為你必須要指定錨點,先可以改正果件物件既顏色屬性。

原機身直出JPG。

利用新『相機校正』檔修改PEF之後既效果。
係Lightroom入邊,最主要加強左藍同綠色,其他無改。
拉曲線,調整對比等等。
總之就無以前做得咁複雜了。

回復 支持 反對

留住!
回復 支持 反對

留住!
回復 支持 反對

嗯,應該留得差唔多喇,等我慢慢加返內容上去。。

乜?
我屎忽痕?

你知啦,我一個人成日屈係屋企,無所事事,係要做D野去証明自己仲生存緊既。。
寫野對我來講唔係難事,我以前都係日寫萬字,同會員客人吹水成日者。。
習慣成自然嘛。。

兄,知吾知邊度買水貨單反價錢比較合理?你部D7100買吾賣呀?你有幾部全畫幅尼康了,D7100不如賣比我  詳情 回復 發表於 2014-12-8 11:08 AM
回復 支持 反對

霸個位先.....
回復 支持 反對

dchome 真係好需要正能量!

無他既,我都係想『影相』者。。。 嘈完一輪,唔通影相會靚左? 雖然我唔係專業,但都讀過下精神病學導論,知道當一個人燥起,就無辦法集中精神,就好容易錯失一D有用既細節,什至會造成嚴重錯失既決定。。 到  詳情 回復 發表於 2014-9-19 09:35 PM
回復 支持 反對

eddyjess 發表於 2014-9-19 08:50 PM
dchome 真係好需要正能量!

無他既,我都係想『影相』者。。。

嘈完一輪,唔通影相會靚左?

雖然我唔係專業,但都讀過下精神病學導論,知道當一個人燥起,就無辦法集中精神,就好容易錯失一D有用既細節,什至會有造成嚴重錯失既決定。。
到頭來,損失既係自己者。。

兵法中亦有 '不可怒而興師' 也.  詳情 回復 發表於 2014-9-20 05:51 PM
thanks Ching all information  詳情 回復 發表於 2014-9-19 11:22 PM
回復 支持 反對

雖然我唔會後制,但是都想睇兼學.

唔好咁講啦,學乜野呢? 大家交流下,互通有無,又吹下水者。。  詳情 回復 發表於 2014-9-19 10:56 PM
回復 支持 反對

有無花生,坐定定,等睇野!

喂,我唔負責派花生架,閣下自理!  詳情 回復 發表於 2014-9-19 10:56 PM
回復 支持 反對

留定位食花生!
回復 支持 反對

留定位食花生 x2
回復 支持 反對

Light Room
我都係新手學習中, 希望從e個 post 學到更多知識

唔好講學習啦。。 如果有覺得唔對路既地方,大家講出來,我都會得益架。。  詳情 回復 發表於 2014-9-19 11:03 PM
回復 支持 反對