DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: ironridder

我的泥坑與Lightroom 融合之旅,P61新增D850、Z6新風格檔下載。

rockyiu 發表於 2014-9-21 01:27 PM
唔知係咪公司Mon偏色, 感覺都多左magenta

慢慢改進中,你呢句評價,好中肯!

(雖然顏色各有偏好,但你一眼就睇出問題所在,多謝!)
回復 支持 反對

nasper 發表於 2014-9-21 03:59 PM
又回歸番去"採光" 呢樣野上面

學緊、學緊。。

我想學劃畫呀!  詳情 回復 發表於 2014-9-23 07:20 PM
莫講話你,我仲學緊何謂攝影  詳情 回復 發表於 2014-9-21 05:39 PM
回復 支持 反對

資深會員

ironridder 發表於 2014-9-21 04:24 PM
學緊、學緊。。

莫講話你,我仲學緊何謂攝影

唔係呱,乜攝影要學嘅咩. 我以為攞住架相機,係又影,唔係又影,就係攝影添.  詳情 回復 發表於 2014-9-23 07:23 PM
我學咗咁多年都仲未學識......  詳情 回復 發表於 2014-9-22 10:08 AM
回復 支持 反對

1萬

8萬

版務管理

ironridder 發表於 2014-9-21 04:21 PM
在我來講,原唔原廠唔係問題,至緊要自己睇得舒服先。。

但每個人,唔同時期都係道演變緊。。。

冇錯。人係會變既。潮流又係會變既。不過冇話羞唔羞家嘅,睇都自己進步/或者唔同左/或者變左都係一件好事嚟
回復 支持 反對

資深會員

marksman01 發表於 2014-9-21 12:13 AM
睇面同頸位顏色, 化妝都唔好

回復 支持 反對

資深會員

ironridder 發表於 2014-9-21 04:21 PM
在我來講,原唔原廠唔係問題,至緊要自己睇得舒服先。。

但每個人,唔同時期都係道演變緊。。。

原來鐵兄想捉蛇!

當年老毛一句『百家爭鳴』就引晒D『牛鬼蛇神』出來。。 當然,我無佢咁賤格,亦無咁既能力去消滅人地。。  詳情 回復 發表於 2014-9-22 01:52 AM
回復 支持 反對

NC2010 發表於 2014-9-21 08:46 PM
原來鐵兄想捉蛇!

當年老毛一句『百家爭鳴』就引晒D『牛鬼蛇神』出來。。

當然,我無佢咁賤格,亦無咁既能力去消滅人地。。

你想『集思廣益』姐, 不過真係越扯越遠了... 鐵兄請繼續吧.  詳情 回復 發表於 2014-9-22 08:22 PM
回復 支持 反對

WeDs 發表於 2014-9-21 12:32 AM
色彩,光暗位都唔同左,
層次立體感同影果陣有出入返泥攪餐死先至還原到。

其實原廠顏色真的是那麼重要嗎?
以上言論僅代表本人在 dchome 論壇之個人意見..... 並不代表其他人及其他論壇之立場.....
回復 支持 反對

nasper 發表於 2014-9-21 04:39 AM
莫講話你,我仲學緊何謂攝影

我學咗咁多年都仲未學識......
以上言論僅代表本人在 dchome 論壇之個人意見..... 並不代表其他人及其他論壇之立場.....
回復 支持 反對

資深會員

WeDs 發表於 2014-9-21 01:34 PM
Window玩得比較辛苦,
執好左張相用放係唔同browser睇又有分別。

唔同 browsers, 唔一定 render 所有啲顏色, 所以唔可以話係 OS 嘅問題

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
gareth12468 + 2 準確補捉

查看全部評分

"Arguing on the internet is like running in the Special Olympics... Even if you win, you're still retarded."
回復 支持 反對

資深會員

marksman01 發表於 2014-9-21 11:21 AM
yes, HSL 糸某啲場景可以好複習 (如影日出/破曉啲隱藏顏色), 有人既相片會較容易因膚色糸自 ...

"還有, 呢個位推得唔好會做成斷層 (希望下一代CMOS 有16 bit 就好)"

- 如果 sensor 真係出到 16 bits 嘅 SNR, 到時一個二個又要買多幾個硬碟機, 14 bits 升上 16 bits, 多4倍資料, 又嚟 D800 個 pixel count, 都幾係...

我宜家駁風景相,一張駁出來都有50MP解像度以上,tiff file 有幾多你都計到了,LR 同 CS 執相都沒問題  詳情 回復 發表於 2014-9-22 10:19 PM
哈哈,追求無止境,今日覺得難以實理既問題,他朝總有相近既解決方案既。。 係大約7年前,買一塊企業級既500GB HDD要價接近一千,五年前1TB企業級HDD又係呢個價,今日2TB企業級仲平! 處理速度? 今日2000元級  詳情 回復 發表於 2014-9-22 05:00 PM
電腦都要upgrade  詳情 回復 發表於 2014-9-22 01:22 PM
"Arguing on the internet is like running in the Special Olympics... Even if you win, you're still retarded."
回復 支持 反對

1萬

11萬

版務管理

Riceboy 發表於 2014-9-22 01:12 PM
"還有, 呢個位推得唔好會做成斷層 (希望下一代CMOS 有16 bit 就好)"

- 如果 sensor 真係出到 16 bits  ...

電腦都要upgrade
回復 支持 反對

Riceboy 發表於 2014-9-22 01:12 PM

哈哈,追求無止境,今日覺得難以實理既問題,他朝總有相近既解決方案既。。

係大約7年前,買一塊企業級既500GB HDD要價接近一千,五年前1TB企業級HDD又係呢個價,今日2TB企業級仲平!

處理速度?
今日2000元級既4核八線程CPU已經能應付自如,如速度更快,相信兩年後既512GB SSD會跌到500元左右(即係比十年前16MB Cahe 企業級500GB HDD仲要平!)。
兩年後,2000元級CPU必定會出現6核12線程既CPU。

到時,相片檔案大細,其實唔會難得過今日3600萬像14bit RAW 既處理。

到時可能一億像素起跳  詳情 回復 發表於 2014-9-22 08:47 PM
回復 支持 反對

資深會員

ironridder 發表於 2014-9-22 01:52 AM
當年老毛一句『百家爭鳴』就引晒D『牛鬼蛇神』出來。。

當然,我無佢咁賤格,亦無咁既能力去消 ...

你想『集思廣益』姐, 不過真係越扯越遠了...
鐵兄請繼續吧.

哈哈哈,其他野唔講啦,不過我真係有做功課架,交功課先。。 『集思廣益』之後,當然要做下功課先啦。。 前面有朋友提到夜晚相片既不足,又提到日頭相片既不足,呃,我承認架。。。 主要我已經講左,係因為我  詳情 回復 發表於 2014-9-22 09:09 PM
回復 支持 反對

1萬

8萬

版務管理

ironridder 發表於 2014-9-22 05:00 PM
哈哈,追求無止境,今日覺得難以實理既問題,他朝總有相近既解決方案既。。

係大約7年前,買一塊企業 ...

到時可能一億像素起跳
回復 支持 反對

NC2010 發表於 2014-9-22 08:22 PM
你想『集思廣益』姐, 不過真係越扯越遠了...
鐵兄請繼續吧.

哈哈哈,其他野唔講啦,不過我真係有做功課架,交功課先。。

『集思廣益』之後,當然要做下功課先啦。。

前面有朋友提到夜晚相片既不足,又提到日頭相片既不足,呃,我承認架。。。
主要我已經講左,係因為我用『色調分割』去扮泥坑,但同時亦有朋友提到過『色調分割』既危險之處。。

講真,書我係有睇過,亦明白左『色調分割』係可以『扮』好多效果,當然,書本無講過佢既害處(所以不能盡信書本就係咁解,唔係話佢錯,而係好多時候,因某種原因,『各方說法』都會有其不足之處。所以嘛,聽完就要做實驗囉。)。

而又之前,Hideman兄提到過LR要扮各家顏色,個秘密就係HUE入邊,當時不什了了,因為單係HUE既選擇,LR個操作板就有三大選項。
最後,以為自己睇完書仔,咪就係HSL入邊搞個『色調分割』去扮泥坑囉。。

結果卻意外發現,除左『Adobe Camera』以外,用『色調分割』有時候會出現起渣現像——尤其是係天空顏色,有機會出現斷層。。
發現時唔明白點解。。

但經前面師兄們一點,馬上明白。。

今日功課就係,唔用『色調分割』去扮,而係用『相機校正』下面既HUE去扮。
先唔講參數先,大家睇下四個版本既分別有幾大?

圖一,原廠NEF同NX-D轉JPG,作為效果基礎參考。
機身設置係SD模式『相片調控』,參數係銳度6格、清晰度1.5格,對比-0.5格,亮度0、飽和度-0.5。
白平衡使用AWB1,偏移B2M0.25。

圖二,使用LR開NEF,使用Camera Standard。
雖然要細心睇會見到分別,但LR原始既Camera Standard模式,已經好接近原廠既顏色表現。
我估計之所以有分別,係因為原廠NX-D開NEF,會套用左『相片調控』個參數,而LR係無法套用所至。

圖三,就係昨天被批既改圖模式,用『色調分割』去扮泥坑。

圖四,今日用新思維去修圖,停用『色調分割』,改用『相機校正』功能下既HUE選項。
個人認為呢,呢個效果比之前好,無左果種紅同黃,但同時可以加強顏色效果同光暗比例(呢個參數我無改過。)
畫面比昨天個版本個人就覺得順眼左好多。。

當然,仍需繼續研究哈。。
回復 支持 反對

我宜家駁風景相,一張駁出來都有50MP解像度以上,tiff file 有幾多你都計到了,LR 同 CS 執相都沒問題

我只係話 16-bit RAW 檔案大四倍, 到時又要買多部硬碟機, 都無講過話 LR 處理唔到, 無端端比大師差能廚 50 mega pixels 相, tiff 檔案有幾大? 我呢啲二打六, 當然無大師咁利害, 不過 pano 都有試過玩  詳情 回復 發表於 2014-9-23 01:20 PM
回復 支持 反對

資深會員

樓主ching好好心機。
回復 支持 反對

資深會員

marksman01 發表於 2014-9-22 10:19 PM
我宜家駁風景相,一張駁出來都有50MP解像度以上,tiff file 有幾多你都計到了,LR 同 CS 執相都沒問題

我只係話 16-bit RAW 檔案大四倍, 到時又要買多部硬碟機, 都無講過話 LR 處理唔到, 無端端比大師差能廚 50 mega pixels 相, tiff 檔案有幾大?
我呢啲二打六, 當然無大師咁利害, 不過 pano 都有試過玩吓, 如果唔係, 又話被人 KO.
呢張大約 25MP, tiff 自己都知有幾大

Yosemite 2013_small.jpg

我用 30 張 D800 RAW stwitch pano 個 software 有陣時搞唔掂..... 得呢一張係成功.....  詳情 回復 發表於 2014-9-23 08:33 PM
邊個糸大師, 你搵錯人了  詳情 回復 發表於 2014-9-23 06:33 PM
回復 支持 反對

喂喂,唔好大師大大師去啦。。。

鐵仔大師~~  詳情 回復 發表於 2014-9-23 03:52 PM
回復 支持 反對