小菜 - 菜花之形成

snoopysony 發表於 2014-11-12 15:24:19 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小菜係Japan生產,係本身設計有問題,只係佢地唔肯認錯,亦改善不到。
首先,要知道,什麼是菜花,菜花是在前面第二組鏡片形成,第二組鏡片特別之處是由兩塊鏡片組成,其組成是由膠貼合(夾膠)。而菜花就是出現在這夾膠位置。
點解菜花並不是霉,由於該菜花在夾膠位置形成,膠內是真空或無空氣可從入,因此根本不是霉菌。
菜花之所以形成,好明顯係冷縮熱脹形成,有些人,支鏡從未拎過去冰天雪地的地方,那就呢個問題便不會出現。亦有買家買新鏡時,一開盒已見到菜花,這就因為運送時經歷過很大溫差轉變。
點解小菜比其他菜多出現菜花,菜菜鏡很常用夾膠鏡片,而小菜的則好可能是該夾膠厚度較薄,遇冷縮熱脹時,因夾膠太薄而出現離膠情況。
點解唔可以改善,由於生產時,每鏡片及其夾膠之配合,已經設定好,要改,等於從新設計,而鏡內空間位置亦有局限,所以是改不了。
可以點做?我都唔知…誰獨是集體訴訟,或由傳媒壓力。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chucktang + 2 精彩內容

查看全部評分

sklo 發表於 2014-11-12 17:54:15 | 顯示全部樓層
好明顯係冷縮熱脹形成>>> GOOD POINT!
回復 支持 反對

mao829 發表於 2014-11-13 08:50:57 | 顯示全部樓層
樓主好勁
回復 支持 反對

snoopysony  樓主| 發表於 2014-11-13 16:28:30 來自手機 | 顯示全部樓層
想徵招一下菜花受害者。
回復 支持 反對

TOUKEONG 發表於 2014-11-15 23:41:02 | 顯示全部樓層
其實早期 leica m 135/2.8 也有這種情況,也是偶發性,不知各師兄有否聽聞。
回復 支持 反對

yengshin 發表於 2014-11-20 14:10:53 | 顯示全部樓層
哦, 原來係夾膠, 咁第時叫佢做菜膠花
回復 支持 反對

mitbrother 發表於 2014-11-23 14:27:22 | 顯示全部樓層
係咪 24-70 都會有呢個問題?
回復 支持 反對

raywong 發表於 2014-11-28 21:09:40 | 顯示全部樓層

16-80ZA 使用超過 5 年, 又去過北疆, 又去過內蒙古, 又落過雪.

未有問題出現.

這是我的使用經驗.
回復 支持 反對

powermaclover 發表於 2014-12-26 17:03:56 | 顯示全部樓層
大把鏡有黏合鏡片離膠問題都唔關氣溫事   離膠唔單單Sony有  canon nikon pentax leica sigma等等等都會有    只是sony用料有問題  唔需要長時間都可以出問題
回復 支持 反對

dogdog123 發表於 2014-12-27 21:30:01 來自手機 | 顯示全部樓層
雖然我都係sony用家,但我都覺得sony唔襟用,成日壞,所以先個個師兄要續保!
申利 : RX100,RX10,nex6,A7,A850,A99,A77,A65使用中
回復 支持 反對

ibike250 發表於 2014-12-27 22:03:37 | 顯示全部樓層
16-80ZA 使用約 5 年, 去過國內很多地方例如北方四川....歐州多國和多個雪山也去過 , 多個熱帶地方也去過....落雪中使用過幾次.

未有問題出現.

這是我的使用經驗.
回復 支持 反對

manam 發表於 2014-12-28 03:55:53 | 顯示全部樓層
我支由08年到而家都未有事,都跟我去過北海道,韓國滑雪等等...不過個MF就打咗柴
回復 支持 反對

newbiegary 發表於 2018-8-21 13:41:52 來自手機 | 顯示全部樓層
我是菜花受害者
回復 支持 反對