屯門反水客 警民商場混戰

hiker 發表於 2015-2-9 15:06:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
【太陽報專訊】反水貨客遊行演變為商場混戰。昨有網上組織發起「光復屯門」遊行,約四百人參與,抗議內地水貨客「入侵」屯門,遊行人士最初曾包圍一間藥房指罵,警方舉黃旗警告及驅散,但遊行人士之後衝入商場包圍多間出售貨品予水貨客的店舖,與警方爆發衝突,雙方在商場內大混戰,警方舉紅旗,並數度施放胡椒噴霧及出動警棍,衝突中有遊行人士及警員受傷,警方亦帶走十三人調查,涉及非法集會、襲警、阻差辦公及公眾地方打鬥等,另一警員疑被人推倒後,再遭十多人踢頭而昏迷受傷。

「光復屯門」昨由「熱血公民」、「本土民主前線」等團體在網上發起,約四百名遊行人士中不乏屯門居民,團體發言人表示,港府推行一簽多行政策後,大批水貨客湧到屯門購物,不但令物價上升,水貨客亦阻塞道路及交通工具,影響生活,故要求當局取消一簽多行。遊行人士昨午三時在屯門西鐵站附近出發,先到往來屯門及深圳灣口岸的城巴B3X巴士站示威,向巴士報以噓聲及展示不文手勢,不滿該巴士站常被大批內地旅客佔用。

圍堵藥房叫囂困客

遊行之後愈趨激烈,遊行人士途經仁政街時包圍一間藥房,高叫「我要買口罩」及「購物」,藥房隨即關門,遊行人士轉往仍未落閘的其他藥房,堵塞藥房門口,警方舉起黃旗,警告示威者正違反法例,可能被檢控,期間一名男子被押上警車。

不過遊行人士未有停步,衝到屯門市廣場堵塞入口,在場戒備的警員一度展示紅旗,警告停止衝擊,並施放胡椒噴霧驅趕,但遊行人士隨即經屯門市廣場,轉往屯門時代廣場繼續示威,在多間店舖門前高叫口號,店舖紛紛落閘,甚至有客人一度困於店內。警方在商場內再度高舉紅旗,示威者拋雜物還擊,警方多番施放胡椒噴霧及揮警棍驅趕,衝突中有示威者及警員受傷,一名男子需由擔架送離現場,亦有男警眼角受傷送院。遊行人士與警方在商場對峙近兩小時,入夜後人數漸減至約五十人,之後全數轉往B3X巴士站聚集示威,至昨晚接近十一時散去。

商場內外兩宗縱火

警方青山分區指揮官戴雄健表示,在昨日遊行中拘捕九男四女,全為本地人,年齡介乎十六至七十四歲,他們涉嫌非法集會、襲警、阻差辦公、普通襲擊及公眾地方打鬥等。他指混亂中有一名警員受傷昏迷,聲稱當時該警員被人從後推跌,然後有十多人踢他的頭部,令他昏迷及顎骨受傷,送院後清醒,但要請病假至本月十一日。他又指,商場內外有兩宗縱火案,目前仍在調查是否與遊行人士有關,不排除稍後再有人被捕。戴雄健強烈譴責遊行人士,稱他們無遵從之前商議好的遊行路線,又做出違法行為,別無選擇下,警方使用了最低武力。

https://hk.news.yahoo.com/屯門 ... 戰-215511592.html

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
carbon + 2 無法無天

查看全部評分

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 15:07:01 | 顯示全部樓層

無言.....今天的香港變成o甘...
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2015-2-9 15:17:03 | 顯示全部樓層
其實都冇乜好講, 又係一班想盡量激化對立矛盾既人攪事.

正確來講, 應該係"又係果班想盡量激化對立矛盾既人攪"。  詳情 回復 發表於 2015-2-9 03:20 PM
回復 支持 反對

bchang 發表於 2015-2-9 15:20:10 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2015-2-9 05:17 PM
其實都冇乜好講, 又係一班想盡量激化對立矛盾既人攪事.

正確來講, 應該係"又係班想盡量激化對立矛盾既人攪"。
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 15:44:23 | 顯示全部樓層

公平D講,以前香港人逼爆羅湖時又點?

雖然我去屯門旺地商場時都覺得太過爆,食飯鐘數連揾個地方食飯都難,處處需要等位(非假日).

但香港政府的確無權唔俾人落香港買o野,更無權唔俾人開舖做正經生意.商場屬私人物業,無犯到法,政府管唔到...
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-2-9 15:50:10 | 顯示全部樓層
有試過香港人迫爆羅湖咩?

閣下o甘快唔記得?定係過關唔使經羅湖?  詳情 回復 發表於 2015-2-9 04:16 PM
我諗樓主所指係深圳東門  詳情 回復 發表於 2015-2-9 04:12 PM
回復 支持 反對

HellFighter 發表於 2015-2-9 15:56:56 | 顯示全部樓層
其實個問題係兩地既物品價格差異大, 但當然都有真假既信心問題. 不過如果物品價格無差異的. 就唔會有貿易既出現. 由價格低既地方入貨再運去價格既地方轉賣. 依個行為唔知有左幾多千年的了.
現在係多人, 咁只不過係由大企業變為大量個人進行這類行為. 其實我地自己都做唔少的. 去歐美日韓入貨再返來香港賣.
回復 支持 反對

JL2014 發表於 2015-2-9 16:03:42 | 顯示全部樓層
我奇怪點解無市民解放假日嘅中環銅鑼灣菲律賓佔領區呢?唔通屯門上水係康講角嘅軍事重鎮?

佢地係欺中怕菲.  詳情 回復 發表於 2015-2-9 04:11 PM
回復 支持 反對

新手人門 發表於 2015-2-9 16:11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
同旺角鳩嗚係同一班人
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2015-2-9 16:11:45 | 顯示全部樓層
JL2014 發表於 2015-2-9 04:03 PM
我奇怪點解無市民解放假日嘅中環銅鑼灣菲律賓佔領區呢?唔通屯門上水係康講角嘅軍事重鎮?

佢地係欺中怕菲.
回復 支持 反對

新手人門 發表於 2015-2-9 16:12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-2-9 03:50 PM

我諗樓主所指係深圳東門
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 16:16:01 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-2-9 03:50 PM

閣下o甘快唔記得?定係過關唔使經羅湖?
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-2-9 17:36:57 | 顯示全部樓層
迫爆指羅湖過關? 關口迫同屯門現時o既情況唔同喎 ...

一個係羅湖,一個係屯門,當然唔同啦... 羅湖也有商業城,羅湖附近都好多民居,服務香港人的"娛樂場所"深入民居,乜都被香港人整貴晒.... 果時D水客從大陸買平o野落香港賣...... 現在國內人生活水平提高,反過來到香  詳情 回復 發表於 2015-2-9 06:07 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 18:07:57 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-2-9 05:36 PM
迫爆指羅湖過關? 關口迫同屯門現時o既情況唔同喎 ...

一個係羅湖,一個係屯門,當然唔同啦...

羅湖也有商業城,羅湖附近都好多民居,服務香港人的"娛樂場所"深入民居,乜都被香港人整貴晒....
果時D水客從大陸買平o野落香港賣......

現在國內人生活水平提高,反過來到香港買o野,就變成"擾民”......

雖然我都唔鍾意立立亂的上水屯門元朗....希望可以有改善,但識講民主自由,首先要識平等待人.....

應該係港燦迫爆羅湖區,直至今日如是, 嘉賓路以南講廣州話,以北要刨東瓜了。  詳情 回復 發表於 2015-2-9 06:17 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
waterdragon + 2 主題明確

查看全部評分

回復 支持 反對

hiker 發表於 2015-2-9 06:07 PM
一個係羅湖,一個係屯門,當然唔同啦...

羅湖也有商業城,羅湖附近都好多民居,服務香港人的"娛樂場所"深 ...

應該係港燦迫爆羅湖區,直至今日如是,
嘉賓路以南講廣州話,以北要刨東瓜了。

毛都未出齊d奮青識條鐵咩, 成世仔淨縮響香港自x以為高人一等... 佢地一廂情願以為大陸係只係得邪惡, 係拿你著數...又唔知自己呢一代/上一代都/正享用左人地好多著數...  詳情 回復 發表於 2015-2-9 06:28 PM
皇崗o麻差唔.......  詳情 回復 發表於 2015-2-9 06:19 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 18:19:34 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2015-2-9 06:17 PM

皇崗o麻差唔多.......

未講到二奶村呢...................

我無二奶,但經常上去鳩嗚, 譬如一件純棉汗衣香港50元,孖煙囪又係50元, 大陸JUSCO三分一價錢,質量完全一樣甚至更勝, 當然唔會專程買底褲,順路買年中慳唔少。  詳情 回復 發表於 2015-2-9 08:07 PM
回復 支持 反對

waterdragon 發表於 2015-2-9 18:28:56 | 顯示全部樓層
梨 發表於 2015-2-9 06:17 PM

毛都未出齊d奮青識條鐵咩, 成世仔淨縮響香港自x以為高人一等...

佢地一廂情願以為大陸係只係得邪惡, 係拿你著數...又唔知自己呢一代/上一代都/正享用左人地好多著數...

人地或者無return home card呢! 這十幾天的深圳真係迫滿港燦,主要係草根辦年貨, 同胞就來買些有信心的進口貨,也是辦年貨, 有來有往,公道! 我就無辦年貨,經常北上SPA揼骨捏腳,香港我  詳情 回復 發表於 2015-2-9 06:58 PM
回復 支持 反對

goldenlife 發表於 2015-2-9 18:56:45 | 顯示全部樓層
虽然我住在屯門,假日人多左,我看是自由行購多D。
D廢青像搞事多些,佔中不成心心不死。
其實現在HK人都用緊好多國内資源,搞事的人好無知。

講得好!!  詳情 回復 發表於 2015-2-11 04:15 PM
回復 支持 反對

waterdragon 發表於 2015-2-9 06:28 PM
毛都未出齊d奮青識條鐵咩, 成世仔淨縮響香港自x以為高人一等...

佢地一廂情願以為大陸係只係得邪 ...

人地或者無return home card呢!
這十幾天的深圳真係迫滿港燦,主要係草根辦年貨,
同胞就來買些有信心的進口貨,也是辦年貨,
有來有往,公道!
我就無辦年貨,經常北上SPA揼骨捏腳,香港我消費唔起。
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-9 19:16:41 | 顯示全部樓層
人逼地方,非必要我一定避開,大陸/香港都一樣。所以同我無關。

廈門人吵去鼓浪嶼的市區碼頭渡輪迫滿外地人,影響本地人使用渡輪服務。
現在廈門政府將本地及外地人分碼頭用,落船地㸃分別在鼓浪嶼景點的頭及尾,問題來了,當廈門人帶外地親戚朋友去鼓浪嶼玩果時,就正係好好玩了.呵呵。

親自試過,只可一齊用外來人碼頭。  詳情 回復 發表於 2015-2-11 04:53 PM
回復 支持 反對