屯門反水客 警民商場混戰

silence 發表於 2015-2-9 19:52:18 來自手機 | 顯示全部樓層
小平同志說,窗子打開了,蚊子就會飛進來。

又要人好處,又接受唔到D副作用。天下間有咁便宜既野!

即係我唔使做,D錢就係天上跌落來?
回復 支持 反對

hiker 發表於 2015-2-9 06:19 PM
皇崗o麻差唔多.......

未講到二奶村呢...................

我無二奶,但經常上去鳩嗚,
譬如一件純棉汗衣香港50元,孖煙囪又係50元,
大陸JUSCO三分一價錢,質量完全一樣甚至更勝,
當然唔會專程買底褲,順路買年中慳唔少。
回復 支持 反對

hcm 發表於 2015-2-9 21:58:32 | 顯示全部樓層
我識嘅大陸細路,同而家嘅HK細路,不知高幾多班
回復 支持 反對

Kai_Fong 發表於 2015-2-10 08:48:16 來自手機 | 顯示全部樓層
HellFighter ?表于 2015-2-9 15:56:56
其實個問題係兩地既物品價格差異大, 但當然都有真假既信心問題. 不過如果物品價格無差異的. 就唔會有貿易既出現. 由價格低既地方入貨再運去價格既地方轉賣. 依個行為唔知有左幾多千年的了.
現在係多人

遲D人仔都有可能貶值,到時就唔同世界咖啦。來自: Android客戶端
回復 支持 反對

Kai_Fong 發表於 2015-2-10 08:49:54 來自手機 | 顯示全部樓層
AY2007 ?表于 2015-2-9 16:11:45

佢地係欺中怕菲.

菲律賓有美國呢個大佬照住嘛,你唔知咩?!來自: Android客戶端
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2015-2-11 14:39:06 | 顯示全部樓層
香港一樣有水貨賣,香港人去外地一樣會血拼,知道美國,澳洲,法國有乜正野,一樣會托上托請人幫手買。

大家買水貨時會唔會關心D貨點帶入黎,當地人會唔會缺貨?血拼時會唔會見鄉里多,去到都掉頭走唔買?遇著心儀產品,會唔會覺得托人大量入貨不道德?

水貨客肆虐係本地同大陸執法問題,但買港貨入內地不是罪。針對國內遊客的本質是歧視,並不是擺屎尿片上Youtube就可以開脫。無反思的膽量,又無容人的氣量,既幼稚又可憐。

全中. 好大程度我覺得係心態問題. 你根本仇視佢地就一定好多野可以講. 每件事都可以放大呢攪. 我成日出旺角睇野. 係好多人 (其實旺角不嬲都多人啦). 點會唔阻. 不過你想買野/睇野, 人地都係想買野睇野. 人阻你  詳情 回復 發表於 2015-2-11 04:30 PM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
waterdragon + 2 精彩內容
笨實XO + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

JL2014 發表於 2015-2-11 15:50:01 | 顯示全部樓層
Yen平去日本買撈買威水唔知會唔會俾人圍呢?

香港獨有的可恥笑柄....本質是一種歧視. 因為內地人被視為是一群低水平民族.  詳情 回復 發表於 2015-2-11 04:11 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-11 16:11:31 | 顯示全部樓層
JL2014 發表於 2015-2-11 03:50 PM
Yen平去日本買撈買威水唔知會唔會俾人圍呢?

香港獨有的可恥笑柄....本質是一種歧視.

因為內地人被視為是一群低水平民族.

高貴港人不能接受的現實是,歐美遊客無Budget,一係無錢黎,一係黎到當泰國咁買Cheap野,冒牌野,根本撐唔起旅遊業。 低水平遊客有錢,黎到當去左歐美,買得多買得貴,高貴港人又唔高興。 索一索陣洋騷味,神交  詳情 回復 發表於 2015-2-11 05:15 PM
回復 支持 反對

updatelok 發表於 2015-2-11 16:14:11 | 顯示全部樓層
"在昨日遊行中拘捕九男四女,全為本地人,年齡介乎十六至七十四歲"   <~~~~~搗亂都係本地人= =" 重要襲察.....香港遲D係咪冇法治?
回復 支持 反對

updatelok 發表於 2015-2-11 16:15:53 | 顯示全部樓層
goldenlife 發表於 2015-2-9 06:56 PM
虽然我住在屯門,假日人多左,我看是自由行購多D。
D廢青像搞事多些,佔中不成心心不死。
其實現在 ...

講得好!!
回復 支持 反對

其實示威應該去酒店,現在香港的酒店全年都維持90%以上入住率,其中90%又是內地客。

應該去北京  詳情 回復 發表於 2015-2-13 11:11 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2015-2-11 16:30:27 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2015-2-11 02:39 PM
香港一樣有水貨賣,香港人去外地一樣會血拼,知道美國,澳洲,法國有乜正野,一樣會托上托請人幫手買。

...

全中.

好大程度我覺得係心態問題. 你根本仇視佢地就一定好多野可以講. 每件事都可以放大呢攪.
我成日出旺角睇野. 係好多人 (其實旺角不嬲都多人啦). 點會唔阻. 不過你想買野/睇野, 人地都係想買野睇野. 人阻你, 你阻人. 又唔係好趕時間, 咪慢慢行囉. 有幾大問題? 駛乜攪到有你冇我咁?

老實講, 因咁小事都撞晒火既人修養唔荒好啦.
回復 支持 反對

新手人門 發表於 2015-2-11 16:53:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2015-2-9 07:16 PM
人逼地方,非必要我一定避開,大陸/香港都一樣。所以同我無關。

廈門人吵去鼓浪嶼的市區碼頭渡輪迫 ...

親自試過,只可一齊用外來人碼頭。

要照顧原居民,我諗起港人港地,不過實施上有難度。  詳情 回復 發表於 2015-2-11 05:24 PM
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2015-2-11 17:15:19 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2015-2-11 04:11 PM
香港獨有的可恥笑柄....本質是一種歧視.

因為內地人被視為是一群低水平民族.

高貴港人不能接受的現實是,歐美遊客無Budget,一係無錢黎,一係黎到當泰國咁買Cheap野,冒牌野,根本撐唔起旅遊業。

低水平遊客有錢,黎到當去左歐美,買得多買得貴,高貴港人又唔高興。

索一索陣洋騷味,神交下,唔好下下講錢咁市儈,勒褲頭都勒得高貴D,話唔定餓餓下會慣.....
回復 支持 反對

silence 發表於 2015-2-11 17:24:11 來自手機 | 顯示全部樓層
新手人門 發表於 2015-2-11 04:53 PM
親自試過,只可一齊用外來人碼頭。

要照顧原居民,我諗起港人港地,不過實施上有難度。
回復 支持 反對

isvh5 發表於 2015-2-12 08:56:29 來自手機 | 顯示全部樓層

我住屯門,我覺得自由行係令到屯門人多左好多,但未至於咁嚴重,見呢班人到處攪破壞,用粗口謾罵商店職員。呢種態度、行為真令人極度反感。一班破壞社會安寧壞份子。一班崇洋自卑壞腦青年。

搞事既都係得個一小部分人,同而家拉布既,反中亂港既同一班人。熱X公民,港毒分子啊等等。  詳情 回復 發表於 2015-2-12 02:08 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2015-2-12 14:00:05 | 顯示全部樓層

我以前成日要出入屯門,近期諗住再入屯門行下新商場V-city,發覺大部份都係金鋪、運動鋪、貴價食肆,冇乜好行。之後諗住過市中心搵野食,點知得番太興D Friend,想搵間平靚正是但兩樣都冇。我唔會討厭屯門,但至少冇乜事都唔會入黎行。
講番水貨客,我想聽聽樓主有冇D實質例子係香港人之前上深圳同而家D水貨客一樣影響到民生。你話整貴晒D野,而我經驗所得,貴o既野只限於商業城入面,過條馬路已經有$5一個楊州炒飯+糖水,我自己都幫襯過幾次。而據我所知香港人都唔會迫爆深圳居民日想交通,就者屋企樓下似通道。
至於東門,果邊治安太差,我親眼見到個細路可能偷野,俾人係咁打,亦到聽聞成日有小偷,所以好少行果邊。
至於反水貨客果班,我諗搞事既人就實有。但我都信有班係希望政府做下野,例如捉下阻街,地鐵又捉下大件行李,但忍左幾年都冇改善所以爆出黎。
我唔知反水貨客果班人係唔係犯左法,但我見到唔少水貨客都係有犯法(例如帶3罐奶粉),而又過都骨…

其實呢度好多人都答著. 行上水車站果d大商場就唔會逼爆囉. 整貴晒D o野,不等同於無平o野買,比如現在的奶粉,都係果幾個牌子搶手,其他牌子大把貨買. 政府可以管阻街,但管唔到私人物業.車站係逼啦,多人來往o麻  詳情 回復 發表於 2015-2-12 02:34 PM
回復 支持 反對

silence 發表於 2015-2-12 14:08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
isvh5 發表於 2015-2-12 08:56 AM
我住屯門,我覺得自由行係令到屯門人多左好多,但未至於咁嚴重,見呢班人到處攪破壞,用粗口謾罵商店職員。 ...

搞事既都係得個一小部分人,同而家拉布既,反中亂港既同一班人。熱X公民,港毒分子啊等等。
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2015-2-12 14:34:50 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2015-2-12 02:00 PM
我以前成日要出入屯門,近期諗住再入屯門行下新商場V-city,發覺大部份都係金鋪、運動鋪、貴價食肆,冇乜好 ...

其實呢度好多人都答著.

行上水車站果d大商場就唔會逼爆囉.

整貴晒D o野,不等同於無平o野買,比如現在的奶粉,都係果幾個牌子搶手,其他牌子大把貨買.

政府可以管阻街,但管唔到私人物業.車站係逼啦,多人來往o麻.

上深圳同而家D水貨客一樣>>,[影響到民生]呢五個字我似乎沒有打過的.我講的係一樣"立立亂".當然,也只限於多人買o野的位置.

我唔知樓主係唔係經常出入上水,但聽你講o既情況同我認知有出入。而家上水除非行到天平村咁遠,近少少石湖墟果頭已經人頭湧湧,行去搭火車都用左唔少時間。 就舉奶粉呢個例子,如果我買開A牌,而家A牌炒貴左,要買  詳情 回復 發表於 2015-2-12 02:52 PM
回復 支持 反對

chaleung 發表於 2015-2-12 14:51:09 | 顯示全部樓層
其實, 跟本係政府咁多年黎都無做對應, 自遊行咁多年來, 真係見唔到正苦有乜配套出爈......
的而且確政府無正視自遊行迫爆個問題.......因為班高官跟本唔會去d平民地區
香港問題好多唔關政府事, 但依單的確係佢錯\r
但跟本就唔關班遊客問題囉, 你屋企既事去嘈隔離屋......唔係掛
咁攪法跟本係整死自己個旅遊業
回復 支持 反對